lauantai 23. heinäkuuta 2022

Kärhöjä ja unohtuneita

Loistokärhö 'Kaiser' on avannut ensimmäisen kukkansa. Purppuraheisiangervon tumma väri tuo sille oikein hyvän taustan.
Aloituskuvan 'Kaiser' kuuluu tuoreimpiin kukkansa avanneisiin kärhöihin. Viime vuonna se kukki vanhoilla versoillaan mutta tänä vuonna ensimmäiset kukat tulivat tämän vuoden kasvuun. Kukka onkin nyt selvästi sirompi kun keskustassa on vain ohuita terälehtiä. Sen väri on kuitenkin minusta todella kaunis ja kyllä tuollainenkin kukan malli minulle kelpaa vallan mainiosti. Jos mitenkään syksyllä enää asiaa muistan, niin voisi kokeilla laskea 'Kaiserin' versoja maahan ja peitellä niitä havuilla. Olisi hienoa, jos saisi nauttia loistokärhön kukista jo alkukesällä ja uudelleen näin loppukesästä.

Tarhalyhtykärhö 'Princess Kate', suvun perintöpioni 'Elina' sekä taustalla loistokärhö 'Omoshiro'.
Ehdin ihailemaan muutaman päivän varsin viehkeää kolmikkoa, kun kärhöt 'Princess Kate' ja 'Omoshiro' kukkivat yhtä aikaa 'Elina'-pionin kanssa. Niiden värit sopivat oikein kauniisti yhteen ja toivon, että näky toistuisi tulevina vuosina. Harmi vain kun silloin satoi melkein jatkuvasti, niin kuvatkin olivat enemmän tai vähemmän rähjäisen näköisiä. Ensimmäiset pionit, eli ne kaikkein pienimmät ja aurinkoisiin paikkoihin istutetut, ehtivät meillä kukkia ennen sateita. Kumpikin 'Elina' vain sattuu olemaan puolivarjossa ja tietysti juuri niiden parhaaseen kukinta-aikaan alkoi sataa päivittäin vettä. Melkein 150 pioninkukkaa nuokkui sinne sun tänne ja nojaili toisia kasveja vasten. Onni oli sentään se, että alkukesän sateiden ansiosta edes osa huiman pitkiksi venyneistä varsista ylsi nojailemaan myös kärhötukiin.

Hypätään edellisestä kuvasta muutama metri eteen päin, eli majapenkin harvemmin esiteltyyn vasempaan reunaan.
Edellisessä kuvassa purppuralehtisten haltiankukkien 'Twilight' oikealla puolella kukkii valkoinen ritarinkannus. Kohdassa oli aiemmin lapinnauhus 'Hietala', mutta minusta sen keltainen kukinta ei sopinut hempeiden vaaleanpunaisten jaloangervojen kanssa yhteen. Sain viime kesänä äidiltäni valkoisen ritarinkannuksen taimen, jonka istutin nauhuksen tilalle. Vaikka paikka on melko varjoisa, on siinä kuitenkin ilmeisesti riittävästi valoa ritarinkannukselle, sillä tänä vuonna se teki peräti kolme kukkavartta. Viime vuonna siinä oli vain yksi varsi eikä juurakkokaan ollut kovin suuri. Majapenkissä ei kukkinut kuvanottohetkellä oikeastaan mitään muuta kuin tarha-alppikärhö 'Purple Dream' ja sekin oli aivan kukintansa loppusuoralla. Aivan toisessa laidassa akileijat aloittelivat, mutta niitä ei ole siellä kuin pari, joten kovin runsasta kukkaloistoa niistä ei tullut. Valkoinen ritari oli siis oikein sopiva täydennys juuri tuohon kohtaan.
Ensimmäinen kukkavana alkoi kuvanottohetkellä aukoa nuppujaan, nyt kukinta alkaa olla jo ohi.
Majapenkin vierellä on suo. Se sentään on nauttinut sateisesta kesästä. Sammal ei ole tosin vieläkään vallannut koko suon pohjaa ja linnut käyvät välillä tekemässä kiusaa kääntämällä mättäitä nurin päin, mutta vihreys lisääntyy silti koko ajan. Kuunliljojen eteen istutetut tuoksumatarat ovat vallanneet aika hyvin rinnettä, mutta niitä pitää vähän seurata, etteivät lähde levittäytymään liikaa suon pohjalle. Kuunliljoja kohti sen sijaan saavat kiivetä vielä hyvän matkaa ja täyttää niiden välitkin. Siellä riittää hyvin tilaa. Aikanaan saavat levitä myös rivin takimmaiseksi istutetun alppiruusun alle. Kunhan alppiruusu nyt ensin kasvaa sen kokoiseksi, ettei huku tuoksumataran sekaan. Se on niitä itse risteytettyjä tapauksia ja nyt ehkä vähän reilu 20cm:n korkuinen.
Aika hyvä jo nyt, sanoisin minä.
Olen jo aiemminkin sanonut, että heinät eivät ole oikein minun juttuni. Suolla on kuitenkin yksi sinne ihan tarkoituksella siirtämäni heinä, kalvassara. Se on aivan suon alussa ja tarkan seurannan alla, ettei vain lähde leviämään riesaksi saakka. Se on nyt kaksi kesää saanut kasvaa ja pysynyt siistinä mättäänä, vähän vain tuuheutunut, joten ehkäpä se tietää, kuinka puutarhassa käyttäydytään. Olen varmuuden vuoksi kuitenkin nyppinyt sen kukinnot pois ennen kuin siementen kypsymistä.
Kalvassaran kukinnot (tähkät?) ovat minusta hauskan näköisiä.
Suolla kasvaa myös salaattia. En tiedä itsekään, miksi. Ehkä taskussa olleesta siemenpussista on karissut huomaamatta siemeniä matkan varrelle.
Välillä sitä saa raapia päätään ja miettiä, mitä ja miksi kasvaa missäkin. Pari ensimmäistä salaatintainta siirsin suoraan kasvimaalle ja muutaman päivän päästä löysin pari lisää. Ja sitten taas muutamia. Pari viimeistä jätin suosiolla suolle kasvamaan. Olkoot siellä kun kerta noin hyvin viihtyvät, saahan ne sieltäkin haettua aikanaan salaattitarpeiksi ja toisaalta niiden lehtiä seuraamalla näkee hyvin, mikä etanatilanne suolla on. Pieniä pelto- ja valepeltoetanoita on näkynyt vähän siellä sun täällä, lehtokotiloita onneksi aika vähän. Kevään jälkeen on löytynyt muistaakseni yhteensä kolme kotiloa ja niistäkin yksi oli kuollut. Kylvin muutaman kerran etanaraetta kaikkiin mahdollisiin paikkoihin, missä arvelin kotiloiden viihtyvän ja ehkä se on ahkeran keräämisen lisäksi pitänyt alkavan kotiloinvaasion kurissa. Lapsetkin ovat yrittäneet tuloksetta etsiä kotiloita palkkion toivossa, joten täytynee uskoa, että ne ovat malttaneet pysyä tontilta poissa.
Nuotiopaikan tarhaviinikärhö 'Justan' ensimmäinen kukka melkein auki. Nyt kukkia on auki neljä, mutta eipä tuonne sateeseen viitsi lähteä niitä kuvaamaan.
Loistokärhö 'Voluceau' eilen ennen sadetta.
Onko vielä joku, joka haluaisi vettä? Voisin tässä vaiheessa sadekesää suostua jopa kiinteän sadevesiputken rakentamiseen meiltä johonkin kuivemmille seuduille. Täällä on nimittäin taas satanut melkein koko ajan eikä loppua näy. Pari ukkoskuuroakin herätti meidät yöllä ja arvatenkin joudun taas seuraavan poutasään tullen saksimaan maata vasten kaatosateessa lakoontuneita kasveja ryhdikkäämmiksi. Tahtoo auringonpaistetta ja poutasäätä eikä näitä hetkittäisiä auringonpilkahduksia sadekuurojen lomassa!

22 kommenttia:

 1. Ihana 'Kaiser' ja muut kärhöt! Istutin oman Katen pötistä maahan keväällä, eikä oikee tykänny. On kuivattanu muutamia versoja, joten ei ainakaa Avoomis kuki. Sua näyttää jo ihan oikialta sualta. Tuata tuaksumataraa saa kyllä pitääkki silimällä. Mullon siitä kokemusta. Muuten tykkään sen kukinnasta, kasvutavasta ja ihanasta tuaksusta. Sopii hyvin tua valakoonen ritari tuaho varijopaikkahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on pari kärhöä, jotka ovat jääneet vain jurottamaan maahan tai jopa isompaan ruukkuun istuttamisen jälkeen. Luotan siihen, että tekevät juuria. Tuo 'Omoshiro' muuten kuivatti itsensä maata myöten ensimmäisenä kesänään ja nyt kasvaa oikein hyvin.
   On toisaalta hyvä, että tuoksumatara on ottanut reippaasti paikkansa. Kunpa vain tuollaiset reippaasti leviävät kasvit osaisivat myös hiljentää tahtia siinä vaiheessa kun niille varattu tila alkaa olla täynnä :D Toisaalta luulisi, että tuoksumataran rajoittaminen onnistuu aika helposti, sillä se ei ainakaan vielä ole lähtenyt tekemään alkuja pitkän matkan päähän, vaan levittää mätästään aika siististi sentti kerrallaan joka suuntaan.

   Poista
 2. Makuja on moneen lähtöön, mutta minusta Kate on ihastuttava. Omassani on nuppuja, joiden aukeamista odotan innolla.
  Suo on todellakin hyvä. Syystäkin olet tyytyväinen. Sammaltakin on jo kivasti. Menetin tuoksumataran talven kurimuksessa. Olen pohtinut uuden ostamista, mutta ehkä minulla ei ole sille sopivaa paikkaa. Täällä satoi viime yönä, mutta siitä on vielä matkaa suon perustamiseen. Toivottavasti saatte aurinkoa ja lämpöä, jotta pihasi on parhaimmillaan Avoimien aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän myös 'Princess Katesta', vaikka se ei kovin isokukkainen olekaan.
   Kiitos! Kaadoin tänään muutaman ämpärillisen vettä suolle kasvimaan vesitynnyristä ja totesin, että märkää taitaa tosiaan olla. Normaalisti suolle kaadettu vesi on nimittäin imeytynyt aika nopeasti maahan mutta nyt sinne ehti tulla pieni lätäkkö. Onneksi muutaman minuutin päästä vedet olivat hävinneet. Ehkä kuitenkin kaadan seuraavat ylijäämävedet suosiolla jorpakkoon kun en ajatellut kuitenkaan lampea tuohon tehdä. Aurinko ja lämpö olisivat nyt tarpeen ennen kuin kasvit alkavat mädäntyä.

   Poista
 3. Meille tuli kaivattuja sadekuuroja yön ja aamupäivän aikana. Luulen, että maa ei ole vieläkään kovin märkää kovin syvältä, sillä eilen maa oli aivan korppua. Me voidaan siis ottaa muutamat sateet tänne. Todella vaihtelevasti aurinko ja sade osuu eri paikkakunnille.
  Kauniisti kukkivat teillä kärhöt. Salaattia minullakin kasvaa yhden perennapenkin reunalla. Luulen, että sinne sen siemenet on tullut mahdollisesti mullan seassa. Minulla on pari vuonna ollut yksi tai kaksi kukkivaa salaattia ja sen jälkeen niitä löytyy seuraavina vuosina mielenkiintoisista paikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin jo ulkona käydessäni manata sateita muualle, mutta ei auttanut. Monta kaatosadetta ja lisäksi vaihtelevaa tihkua on tullut käytännössä koko päivän ajan. Eilen siirsin pari kasvia ja maa oli läpimärkää niin syvälle kuin tarvitsi kaivaa. En edes kastellut istuttamiani kasveja.
   Meillä ei ole salaatit päässeet kukkiviksi saakka. Pahoin pelkään, että meillä saattaa löytyä palsternakkaa tulevina vuosina sieltä sun täältä. Osan kukkavarsista katkoin kompostoriin, mutta vielä niitä jäi vaikka miten paljon. Toivottavasti sen siemenet eivät lähde keskenkasvuisina itämään.

   Poista
 4. No voi hyvänen aika noita teidän sateita! Onneksi ainakin näissä kuvissa kaikki on valtavan kaunista. Olisin erittäin halukas etsimään rahoittajia Savostream-vesiputkelle. Tänne kyllä mahtuisi vettä. Tänä aamuna katsoin toiveikkaana tummanharmaita pilviä, jotka näyttivät olevan aika lähellä, mutta sadekartasta näki, etteivät ne niin lähellä olleetkaan, ja seilasivat kovaa vauhtia poispäin.
  Tuo teidän maja-alue on aivan ihastuttava! Todella kaunis ja satumainen tunnelma. Ihastelen mahtavaa ritarinkannusta. Ne viihtyvät täällä niin valtavan huonosti, kukkivat ja kasvavat kituliaasti, vaikka olen kokeillut monessa kohdassa. Elossa sentään, mutta ei voi oikein kukkaloistosta puhua.Valkokukkainen on niin kaunis juuri tuossa.
  Suoaluekin on todella ihana! Sadekesänä taitavatkin nuo tuollaiset alueet olla kauneimmillaan. Anteeksi vain, mutta ihastelen enemmän näitä kauniita vihreitä alueitasi kuin kärhöjäsi :-D Näyttävät kukat ovat yliarvostettuja ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä voi enää oikein itsekään muut kuin ihmetellä, mistä tuota vettä oikein riittää. Parina päivänä on satanut vettä, vaikka ennusteen mukaan piti olla poutaa ja silloin kun on ennustettu sadetta, sitä on sitten pääsääntöisesti saatu varmasti yhtä paljon ellei enemmänkin mitä ennusteissa. Kuinkahan kalliiksi tulisi monen sadan kilometrin mittainen putki? :D Osa kasveista on onneksi nauttinut sateista, kuten jaloangervot ja kuunliljat, ja tuo suoalue. Varmasti myös pensasmustikat ja muut suht pienijuuriset pensaat. Pahoin pelkään, että marjat homehtuvat jo raakileina, jos sateet vielä jatkuvat.
   Kiitos! Tuo ritarinkannus on vielä niin pieni verrattuna kolmeen muuhun ritariin. Siitä se kuitenkin kasvaa. Se erottuu kivasti tummaa metsää vasten ja peittää samalla puutarhakompostia etupihan puolelta katsottuna. Ritarinkannus taitaa kaivata tasaista kosteutta läpi kesän, sillä aurinkopenkissä on normaalisti jo kukinnan aikana alkanut ritari nuutumaan. Siellä on sen verran kuivempaa, että sille ei meinaa riittää kosteus millään. Tänä vuonna ei ole ollut sitä ongelmaa ja jopa alalehdet ovat pysyneet vihreinä.
   Makuja on monia. Sinä et pidä näistä överikukintaa vetävistä kärhöistä ja minut taas monet ruusut jättävät kylmäksi. Niilläkin on usein aika näyttävät kukat ;-)

   Poista
 5. Kaikki on ihania, Kate myös ja muut upeat kärhöt :)

  VastaaPoista
 6. Nyt tuli meillekin vettä, saatiin peräti 16mm vuorokaudessa mikä taitaa olla tämän kesän ennätys yhdelle vuorokaudelle. Toukokuun sateita en laske mukaan. Moni kasvi oli virkistynyt puutarhassa. Minun Kate on vasta nupuilla, kohta aukeaa ensimmäiset kukat. Moni muukin kärhö on myöhässä ja osa ei kuki ollenkaan. Suoalue vaikuttaa hienolta ja heinä sopii sinne hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Parempi myöhään kuin milloinkaan. Tuosta määrästä oli jo pikkuisen apuakin kuivalle maalle. Täällä Kate oli poikkeuksellisen ajoissa, normaalisti se on alkanut kukkia viimeisten joukossa. Kiitos!

   Poista
 7. Kärhöt ovat ihania ♡ Tänään satoi heti aamusta vettä. Aurinko pilkisti pilviverhon takaa vain hetkisen. Lämpötila laski sadepäivän myötä. Sadekuurot ovat meille (ainakin toistaiseksi) tervetulleita, niin pääsee näissä puutarhan kasteluhommissa vähemmällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat. Meillä ei eilen näkynyt auringosta aavistustakaan, vaan koko edeltävän yön ja eilisen päivän satoi. En ole vielä käynyt ulkona tarkistamassa, onko maa mennyt peräti veteläksi runsaista sateista vai onko se vain läpimärkää. Toivottavasti meille ennustetut seuraavat sateet tulevatkin teille, sillä tarvittaisiin varmasti ainakin parin viikon pouta kuivattamaan maata edes normaalikosteaksi.

   Poista
 8. Hih, nuo suosalaatit😂 Kyllä on kaunista ja sateet tekevät puutarhasta niin rehevänkin vaikka osa lakoaakin. Ja mikä onni, että sateista huolimatta etanat eivät ole riehaantuneet. Toistaiseksi täälläkin melko rauhallista mutta pullollinen on kuitenkin löytynyt kotiloita tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkään katsoin, että ovatko taimet tosiaan salaattia vai olenko menettänyt muistini tai jotain :D Jotkut kasvit ovat kasvaneet valtaviin mittoihin sateiden ansiosta. Kuivan paikan kasvit taas näyttävät hieman kärsiviltä. Harmi vain, että niitä kuivassa pärjääviä minulla taitaa olla enemmän... No, lohduttaudun kärhöjä ihastelemalla. Pahoin pelkään jonain aamuna huomaavani, että valtava etana- ja kotiloarmeija on popsinut puolet puutarhastani. Siitäkin huolimatta, että kotiloita on löytynyt yhteensä vähän reilu kymmenen kappaletta ja tontin rajat ja muut piilopaikat on "miinoitettu" muutaman kerran etanarakeilla. Mitään valtavaa ongelmaa ei siis vielä niiden kanssa ole.

   Poista
 9. Tuo 'Kaiser' näyttää minusta söpöltä juuri tuollaisena. Täälläkin saisi sateet jo riittää. Tai en panisi pahakseni, jos öisin sataisi sopivasti, niin ei tarvitsisi jatkuvasti olla kastelemassa. Kunhan päivisin olisi poutaa. Tänään on kyllä poutapäivä, mutta läksimme huvipuistoon, joten puutarhahommat jäävät tältä päivältä. Aamun käytin mökillä aitan siivoamiseen. Sekin jäi tosin vielä kesken, mutta ehdin sentään järjestellä kanojen rehuastiat ja lakaista suurimman osan hiirien lattialle levittelemistä kauroista sekä kerätä enimmät joutavat roinat roskikseen. Toivottavasti ensi viikko on aurinkoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se söpö. Meillä on tullut vettä jo sen verran paljon, että en haluaisi sadetta edes öisin seuraavaan pariin viikkoon. Yritin kitkeä tänään, mutta totesin juurien mukana lähtevän sen verran paljon multaa, että jätin homman suosiolla myöhemmäksi. Onneksi tänään ei satanut.

   Poista
 10. Sade on tärkeää, mutta liika on liikaa! Jospa saisitkin johdettua ylimääräiset vedet suolle! Valkoinen ritarinkannus on majapenkin vieressä kovin kaunis! Minulla ritarinkannukset ovat jo kukkineet ja kaatuilleet ja leikkasin varret kokonaan pois. Nyt on kärhöjen paras aika ja osa niistä on tuottanut ikäviä yllätyksiä loistamalla poissaolollaan. Siellä näyttää kukinta olevan yltäkylläistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liika on tosiaan liikaa! Suo tuntui jo niin märältä, etten viitsinyt useampaa ämpärillistä sinne enää kantaa. Pitäisi varmaan perustaa toinen suo eri puolelle pihaa...
   Minustakin ritarinkannus sopii juuri tuohon kohtaan täydellisesti. Vihreää taustaa vasten se tulee kivasti esille ja tuo samalla valoa varjoisaan paikkaan. Täälläkin suurin osa ritareista on jo kukinnan loppupuolella.
   Harmi, jos teillä on osa kärhöistä jäänyt nukkumaan. Jospa yllättävät ensi vuonna entistä runsaammalla kasvulla. Muutama kärhö on vähän vaisumpi, mutta oikeastaan kaikki vanhemmat ovat oikein hyvässä iskussa.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!