perjantai 15. heinäkuuta 2022

Geenit talteen ja kiertoon

Sain idean tähän postaukseen, kun Lappalainen etelässä -blogin Nila kyseli äskettäin, olisiko kiinnostuneita osallistujia perennasiemenkirjeeseen. Minusta muutama vuosi sitten kiertäneet siemenkirjeet olivat tavattoman hauskoja ja niistä tuli monta kivaa kasvia puutarhaan. Niinpä ajattelin minäkin kysellä täällä samasta aiheesta, jos vaikka näin tavoittaisi useamman lukijan. Nila ei halua olla ketjukirjeen aloittaja, joten lupauduin siihen, jos saadaan vain riittävä porukka kasaan eikä kukaan muu halua ehdottomasti ottaa vetovastuuta hommasta. Laittakaa kommenttia tähän postaukseen tai tuohon linkkaamaani Nilan juttuun, jos olette kiinnostuneita joko aloittajan tai osallistujan roolista. Katsotaan, jos saataisiin sopiva porukka kasaan. Aiemmilla kerroilla osallistujia on ollut muistaakseni noin kymmenen ja kirje on kiertänyt kaksi kierrosta. Kirjeen liikkeelle laittaminen tapahtuisi varmaan joskus elo-syyskuussa vähän sen mukaan, milloin siemenet ovat kypsyneet.

Peittokurjenpolven ('Biokovo'?) kypsyviä siemenkotia. Siemenet löytyvät punaisen palleron sisältä. Nämä ovat vielä raakoja, joten antaa niiden rauhassa kypsyä vielä jonkun aikaa.
Ja sitten siihen itse asian äärelle. Siltä varalta, että jollekin aihe on aivan uusi, päätin laittaa pientä ohjeistusta siementen keräämisen saloihin. Joka kasvilla on ihan omanlaisensa siemenet ja välillä joutuu itsekin vähän ihmettelemään, mikä osa siitä kuihtuneesta kukinnosta nyt onkaan se siemen. Jotkut ovat ihan selviä, kuten vaikkapa tarhakylmänkukka tai akileija. Joillain kasveilla on valtavan suuria siemeniä ja toisilla melkein pölyä. Jotkut pitkälle jalostetut lajikkeet eivät välttämättä tee lainkaan siemeniä ja yleensä vähemmän jalostetuista saattaa löytyä siemeniä valtavasti. Kun kerää useamman kukinnon ja lähtee tutkimaan niitä tarkemmin, oppii tuntemaan kunkin lajin siementen ulkonäön. Tästä aiemmin tekemästäni postauksesta voi vähän käydä kurkkimassa eri perennojen siementen kuvia.
Kuvan pikkuampiaisyrtti, akileijat, ritarinkannukset yms. tekevät selvät siemenkodat, joista siemenet karisevat ihan vain kallistelemalla tai kevyesti ravistamalla.
Siementen keruuseen on hyvä vähän valmistautua. Ensimmäisenä kannattaa päättää jo alkukesällä, minkä kasvien antaa siementää ja minkä ei. Keräämistä hankaloittaa nimittäin huomattavasti se, jos on ehtinyt jo leikata kuihtuneet kukat kompostiin ennen kuin siemenasia on tullut edes mieleen. Kukinnan jälkeen on hyvä seurata, milloin siemenet alkavat kypsyä, jotta osaa käydä keräämässä ne talteen ennen kuin ne karisevat maahan. Aika usein kaikki siemenet eivät karise kerralla tai jäävät jopa kiltisti siemenkodan sisälle odottamaan innokasta kerääjää, mutta on myös niitä lajeja, joiden siemenkodat roikkuvat alaspäin ja tiputtavat siemenet saman tien, jos ei ole itse valppaana. Tätä voisi halutessaan ehkäistä sitaisemalla harsokangaspussin siemenkodan ympärille ennen kuin se on kypsynyt. Niin siemenet karisevat suoraan pussiin kun ovat kypsiä. Kuihtuneet kukinnot voi myös kerätä hieman ennen tuleentumista sisälle ja laittaa alassuin paperipussiin kuivumaan. Itse odotan mieluiten, että siemenet ovat kypsiä ennen kuin kerään niitä, mutta on minulla tälläkin hetkellä muutama nippu kuihtuneita kukintoja kodinhoitohuoneen pöydällä pusseissa kuivumassa.
Päivänkakkaran siemenet löytyvät kukan kuihduttua jäljelle jäävästä keskustasta. Keltainen osa muuttuu rusehtavaksi ja pienet siemenet alkavat karista itsekseen.
Mistä sitten tietää, milloin siemenet ovat kypsiä kerättäviksi? Siemenkota muuttuu yleensä ruskeaksi tai harmahtavaksi ja siemenet lähtevät siitä helposti irti joko ravistamalla tai kevyesti sormella pyyhkäisemällä. Se muuttuu yleensä myös kuivaksi ja murenee helposti, jos sitä puristaa. Kaikilla kasveilla ei ole edes varsinaista siemenkotaa, vaan siemen kehittyy suoraan kuihtuneen kukan tilalle. Tästä tuli mieleen ensimmäisenä päivänkakkaran lisäksi saksankirveli. Kypsät siemenet ovat lajista riippuen tummanruskeita tai mustia, joskus harmaita tai vaaleamman ruskeita. Yleensä kuitenkin tummempia kuin raa'at siemenet.
Vuorijumaltenkukan siemeniä en ole ennen kerännyt. Näiden siemenkotien pitää vielä vähän kypsyä.
Kivikkosuopayrttikin näyttää vielä tarvitsevan aikaa kypsymiseen. Tätäkään en ole ennen kerännyt, vaan leikannut kuihtuneet kukinnot sopiviin paikkoihin itse kylväytymään. Oletan, että yhden tuollaisen pötkylän sisällä on useampi siemen.
Tarhakylmänkukalla ei ole siemenkotia, vaan tuollaiset "karvapallot". Alhaalla vasemmalla vielä "puoliraaka", josta peukalolla pyyhkimällä irtoaa vain yksittäisiä siemeniä. Täysin kypsästä (oikealla) kaikki siemenet lähtevät kevyesti irti. Kärhöt tekevät samantapaisia siemenpalloja.
Jos tietää etukäteen, mistä kasveista aikoo kerätä siemeniä, voi kirjoittaa jo sisällä nimilaput ja ottaa tarvittavan määrän pusseja tai purnukoita mukaan. Sitten vain keräilee siemeniä ja laittaa kuhunkin lajiin nimilaput saman tien mukaan. Jos ei ole ihan varma, mitä siemeniä puutarhassa tulee vastaan, kannattaa ottaa lyijykynä ja paperilappuja mukaan tai kerätä siemenet vaikka suodatinpusseihin, jonka kylkeen kirjoittaa kasvin nimen. Eri kasvien siemeniä ei melko varmasti enää sisällä tunnista eikä kokeneempikaan pysty erottamaan saman kasvin eri lajikkeita keskenään pelkästä siementen ulkonäöstä. Itse teen joskus niin, että kerään siemeniä jugurttipurkkeihin ja laitan mukaan kasvin lehden ja/tai kukan, jotta tunnistan siemenet sitten kun menen sisälle niitä nimeämään.
Näistä keijunkukista ajattelin kokeilla siementen keräämistä. Vasta aloittivat kukinnan ja itse kukinto on todella mitätön, mutta lehdet minusta hienoja. Tumma on 'Midnight Rose' ja vihreänkirjava 'Green Spice'.
Sitten kun siemenet on kerätty ja nimetty huolellisesti, niiden kannattaa antaa kuivahtaa muutaman päivän tai jopa muutaman viikon avoimessa paikassa. Näin ne eivät lähde homehtumaan säilytyksessä. Kuivahtamisen jälkeen siemenet erotellaan ainakin enimmistä roskista (esim. siemenkodan murusista tai terälehtien jämistä) ja pussitetaan lopullista säilytystä varten. Pussiin kannattaa kirjoittaa lajin ja lajikkeen lisäksi myös keräysvuosi ja halutessaan myös muuta tietoa kasvista. Itse merkitsen myös, tarvitsevatko siemenet kylmäkäsittelyä vai itävätkö myös huoneenlämpöön kylvettynä.
Samoista siemenistä voi tulla hieman eri värisiä kukkia, erityisesti silloin, jos lähellä on ollut toista lajiketta. Nämä kurjenmiekat ovat peräisin syksyn 2018 siemenkirjeestä, nyt avasivat kukkavanojensa toiset kukat.
Sitten vain tutkimaan oman puutarhan kasveja sillä silmällä, mistä löytyisi siemeniä! Minulta siemenkirjeeseen on tulossa (jos vain siemeniä kypsyy) tämän postauksen kasveista peittokurjenpolvea, vuorijumaltenkukkaa, kivikkosuopayrttiä ja keijunkukkia. Lisäksi olen kerännyt patjarikon, tähtilevisian ja rantalaukkaneilikan siemenkotia kuivumaan. Taidanpa kerätä myös erilaisten esikoiden, sinikatana 'Alban' sekä valkoisen isotähtiputken siemeniä, ja ehkäpä vanhoista varastoistakin löytyy jotain kirjeeseen laitettavaksi. Jaa että minäkö muka perennansiemenhamsteri? Loppukevennykseksi Karo lähettää terveiset.
"Emäntä osti minulle aiemmin kesällä uuden namipallon. Se on isompi kuin entinen, joten en saa sitä nostettua ilmaan ja tiputeltua alas, vaan on pakko pyörittää pitkin pihamaata."
Ratkaisin namipallolla erään puutarhatöitä hankaloittavan ongelman. Karolla on nimittäin välillä tapana häipyä tutkimusretkille etsimään jäniksenpapanoita tai muuta herkkua, jos se kyllästyy seuraamaan puuhiani. Yleensä se tulee kutsusta luokse, mutta on käynyt niinkin, että jos se löytää jotain erityisen herkullista (kuten puutarhakompostiin laittamani hevosenlannan), se ei malta tulla ennen kuin kaikki on syöty. Niinpä olen ottanut nyt tavaksi tunkea Karon koko aamupalan palloon, jotta koiralle olisi järkevämpää tekemistä puutarhatöiden ajaksi. Nappuloista pitää osata vain valita sopivan kokoiset, sillä pienet tulevat liian helposti pallosta ulos ja isot eivät sitten millään. Eilen Karo pyöritteli palloaan peräti kolme tuntia kun oli mennyt yksi hieman liian iso raksu palloon. Yleensä pallon tyhjentämiseen menee noin tunti tai puolitoista, joten pelkäsin jo, että tänään Karo ei suostu koskemaankaan siihen. Hyvin kuitenkin kelpasi taas aamulla pallon pyörittely.
Eilisen urakan loppupuolella piti välillä vähän huilata, tosin ei ihan noin sikeästi, miltä kuvassa näyttää. Karo vain pyöritteli palloa välillä makuullaan.
Noissa Karo-kuvissa nurmikko oli vielä leikkaamatta. Eilen iltapäivästä oli vihdoin sen verran pitkään satamatta, että isäntä sai sen leikattua. Tänään piti olla poutaa ja niin se päivän olikin, vaan nytpä sataa taas kaatamalla. Mistä tuota vettä oikein riittääkin?

Edit. Siemenkirjeeseen voi osallistua myös pelkästään ottamalla tai laittamalla mukaan siemeniä. Vanhan puutarhan omistajilla saattaa olla laatikot täynnä itselle tarpeettomia siemeniä eikä välttämättä tarvetta uusille siemenille toisin kuin uuden pihan laittajalla, jolla taas ei välttämättä ole yhtään siementä kirjeeseen laitettavaksi mutta puutarhassa paljon tyhjää kukkapenkkitilaa. Laitan myöhemmin vielä uuden postauksen aiheesta ja varmistan, ketkä ovat osallistumassa ja ketkä eivät, joten tässä on muutama viikko aikaa mietiskellä asiaa.

22 kommenttia:

  1. Minä jaksan joskus jopa kerätä siemeniä, mutta en meinaa jaksaa taas niitä kylvää tai hoitaa kylvöksiäni. Voisi toisaalta lähteä rinkiin mukaan, sillä muutamia siemeniä kyllä tulisi. Kuten tellima, keltavaleunikko, kirjopikarililjaa helposti. Kirjopikarililja on nyt jo tehnyt siemenensä ja kävin juuri ottamassa siemenkotia talteen. Voi olla, että kylvän vähemmän, mutta voin keräillä siemeniä talteen muutamia laatuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Vielä ainakin pari osallistujaa kun saadaan lisää, niin kirje toteutuu. Nilan postauksessa taisi olla kommenteissa jo 1-2 mahdollista kiinnostunutta ja tässä on vielä itse kullakin aikaa mietiskellä asiaa ja tutkia, olisiko puutarhassa joko kerättävää tai tarvetta uusille kasveille.
      Jos kylvää siemenet syksyllä ulos joko suoraan maahan tai sitten maahan haudattuihin ruukkuihin, niin taimet kasvavat siellä ihan omia aikojaan ilman mitään huolenpitoa. Niistä tulee ehkä jopa parempia niin kuin esikasvattamalla sisällä. Eikä kirjeestä toki ole mikään pakko ottaa itselle valtavia määriä siemeniä, jos tuntuu, ettei ole tarvetta tai sellaisia lajeja, mitkä kiinnostaisivat erityisesti. Sekin riittää, että laittaa mukaan mahdollisesti muita osallistujia kiinnostavia siemeniä :)

      Poista
  2. Loistava postaus ja tietopaketti aloittelevalle kerääjälle. Niin mukavaa kun siemenkasvatus onkin, niin on pakko laittaa itselle stoppi. Entistenkin hoitaminen alkaa olla vaikeaa. Toivottavasti saatte porukan kasaan.
    Hyvä keksintö tuo pallo😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivotaan, että vielä muutama kiinnostuisi osallistumaan :)

      Poista
  3. Meidän vesisateet ovat siirtyneet sinne, täällä saadaan vain nopeita ripauksia ja hyvä jos niitäkään. Minä taidan jättää kirjeen väliin kun en tiedä yhtään mitä ehdin kerätä ja osa olisi varmana pitänyt jo kerätä talteen. Olen surutta leikannut kaikki kuihtuneet kukinnot kompostiin, on siinä taas siten ihmeteltävää kun laittaa kompostin perennojen juurelle ja sieltä alkaa nousta kaikenmoista. Tämän vuoden hitti näyttää olevan nukkapähkämö joiden alkuja on puutarhassa kaikkialla, siis ihan kaikkialla mihin olen kompostimultaa laittanut. Taidan ottaa taimet talteen sillä niille on välillä kysyntää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahas, kommenttisi olikin mennyt erikseen hyväksyttävien puolelle. Olisin hyvilläni, jos joku tulisi hakemaan nämä sateet pois meiltä! On tullut pidempiä sateita ja nopeita ripauksia mutta turhan vähän poutasäätä. No, tänään oli aika poutaista, vaikka nyt illasta onkin satanut kahdesti ja lisää ilmeisesti tulossa.
      Voihan sitä kerätä vaikka pelkästään syyskukkijoiden siemeniä. Esimerkiksi punahatuille voisi olla kysyntää (ainakin minulla, jos omat taimet eivät ehdi tehdä siemeniä ennen talvea). En laita kirjettä liikkeelle ennen kuin siihen on myös loppukesästä kukkivien kasvien siemeniä tarjolla, eli mukaan ehtii hyvin vielä myöhemminkin :)
      Nukkapähkämöä nousi täälläkin toissa kesän kompostista ihan valtavat määrät. Toisaalta se oli hyvä, niin olen saanut täytettyä niillä muita aukkopaikkoja väliaikaisesti. Pitää osa kukinnoista kyllä leikata jo pian pois, etteivät vaan ehdi tehdä lisää siemeniä. Lämpökompostiinkaan ei mahdu ihan kaikkea.

      Poista
  4. Kiitos hyvistä siemenkeräysvinkeistä. Kunhan sateessa tulee kunnon tauko, käyn katsomassa kylmänkukkieni tilanteen. Josko niistä saisi jo siemeniä.
    En taida tällä kertaa lähteä mukaan siemenrinkiin. Koko kesä on ollut yhtä hässäkkää ja meno näyttää jatkuvan samanlaisena. Toivottavasti mahdollisimman moni tarttuu tilaisuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varmasti tarhakylmänkukistasi löytyy jo siemeniä kun meilläkin osa on ehtinyt karistaa ne jo itsekseenkin.
      Välillä hässäkät kertyvät yhteen menoon kaikki. Toivottavasti saat välillä rauhallisempiakin hetkiä, ettei tarvitse olla menossa tukka putkella koko ajan. Ilmoittele, jos kiireet helpottavat ja mieli muuttuu siemenkirjeen suhteen. Syksyyn on vielä pitkä aika ja mukaan ehtii ilmoittautua myöhemminkin.

      Poista
  5. Oon leikannu tähän mennes joka ainuan siämenkoran pois. Olis mukava osallistua, mutta erellisestäki ringistä jäi kuitenki monta lajia kylyvämätä. Tilaki o jo kortilla, eikä kärsivällisyys meinaa piisata orottelemahan monta vuatta maharollista kukintaa. Nerokas keksintö tua pallo :D Sateeta on saatu täälä aika sopivasti. Siksi oonki voinu olla lähes kaiken aikaa pihalla. No, eileen jäi nurtsin leikkaus sateen takia kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin siistin osan ja varmasti ennen avoimia vielä vähän lisää, mutta nuo muutamat kevään ja alkukesän kukkijat ovat saaneet kypsytellä siemenensä rauhassa. Voithan osallistua laittamalla itselle tarpeettomia siemeniä kiertoon, jos ei ole itsellä niille tai uusille lajeille tarvetta. Toki mikään pakko ei ole osallistua :)
      Hyvä, että edes jossain on satanut sopivasti eikä liikaa tai liian vähän. Meillä on ennusteen mukaan taas sadepäivä, mutta ainakaan tällä hetkellä ei sada. Johan se yöllä satoikin ihan kaatamalla.

      Poista
  6. Kerran kokeilin Midnight Rosen siemenistä keijunkukkia kasvatella mutta ainakaan minulla ei kasvanut jälkeläisinä muita kuin samaa tumman sävyistä lehteä ilman niitä pilkkuja. Sitähän ei toki koskaan tiedä jos edes se yksi taimi olisikin joku ihana erityinen. Pitää katsoa miten tämän pihan myllerryksen kanssa ehtii siemeniä keräämään. En siis vielä uskalla siemenkirjeeseen ilmoittautua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on sattunut pölyttäjä käymään vain saman lajikkeen kukassa. Minä olen paria kukkavanaa tarkoituksella yrittänyt pölyttää ristiin, jotta saisin siemeniin geenejä kummastakin lajikkeesta. Mietin myös, että kokeilisin sotkea johonkin 'Hansia' mutta sen testaaminen on vielä toistaiseksi jäänyt. Vielähän noissa olisi kukkia jäljellä.
      Ketjukirjeeseen voi osallistua myös "ottavana" osapuolena, eli ei ole pakko laittaa omia siemeniä, jos niitä ei ole ehtinyt keräämään. Laitan vielä loppukesällä tai alkusyksyllä uuden postauksen aiheesta, niin voi sitten varmistaa osallistumisensa :)

      Poista
  7. Ihailen innokkuuttanne, itsellä into syttyy joskus, mutta tällä hetkellä ei riitä aika lähteä siemenkeruuseen. Huomasin viime kesänä ostamastani luppiosta lähteneet pikkutaimet ja suorastaan kauhistuin - sainko riesan kukkapenkiini?! Samoin tähtiputket ovat valtaamassa pohjamaan :) Penkit ovat aika täynnä, joten uusia taimiakaan ei tarvita. Aika moni kasvi kasvaa nopeammin jakamalla kuin siemenestä, joten tällainen laiskempi puutarhuri valitsee jälkimmäisen tien. Toki joka vuosi olen kasvattanut jotakin perennaa siemenestä alkaen, ja ilahduttavaahan on saada kukkapenkkiin uusia itse kasvatettuja taimia. Toivottavasti saatte ryhmän kasaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin minusta siemenkasvatus on todella mukavaa puuhaa ja perennojen kasvattaminen vielä hauskempaa kuin yksivuotisten. Toivon, että löytyisi vielä muutama samanlainen lisää, niin saataisiin ketjukirjeporukka kasaan. Jakamalla tosiaan saisi nopeammin kasveja, mutta siemenistä saa kerralla suuremman määrän sellaisia kasveja, joita ei itsellä tai lähimmillä taimistoilla ole. Aika moni perennakin kukkii jo toisena tai viimeistään kolmantena vuonna kylvöstä, joten ei sekään mahdottoman hidasta ole.
      Jotkut kasvit lähtevät toisia hanakammin siemenistä kasvuun ja yrittävät valloittaa koko puutarhan. Toisaalta vuosissakin saattaa olla eroja, sillä joskus voi sattua vaikka pitkä sadekausi juuri jonkun kasvin kukinta-aikaan, jolloin pölyttäjät eivät juuri liiku. Silloin siemeniäkin tulee vain vähän. Täällä pikkuampiaisyrtti, päivänkakkara ja nukkapähkämö ovat yrittäneet ottaa liikaa vapauksia, joten saksin niitä aika ronskilla kädellä jo siinä vaiheessa kun paras kukinta alkaa hiipua.

      Poista
  8. Minä voisin osallistua siemenkirjeeseen, vaikkei aiempaa kokemusta perennojen siementen keräämisestä olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa! Siitä vain siemeniä etsimään ja kokeilemaan. Ainakin minä olen jäänyt siihen lajiin koukkuun. Eipä se perennojen siementen kerääminen eroa vaikkapa kesäkukkien tai vihannesten siementen keräämisestä.

      Poista
  9. Minäpä voisin lähteä mielelläni mukaan 😊 muutamasta kasvista varmaan saisin keräiltyä siemeniä ja mahtavaa olisi saada omaan pihaan uutta 😄 Täytyypä tehdä sillä silmällä kierros puutarhassa 😉 kunhan noi vesisateet taas lakkaa 🙈 nurmikko rehottaa kun ei ole pariin viikkoon päässyt leikkaamaan, sataa aina niin sopivassa kohtaa 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelinkin, että sinua uuden pihan laittajana saattaisi kiinnostaa siemenkirje. Siemenistä kasvattamalla saa paljon taimia halvalla ja lisäksi myös sellaisia lajeja, joita ei itsellä ole. Omassakin puutarhassa on monta suosikkien joukkoon noussutta kasvia edellisen siemenkirjeen jäljiltä, sinikatana ehkä niistä mieluisin.
      Täällä on myös satanut sen verran tiheään tahtiin, että puutarhahommien tekeminen on pahasti häiriintynyt. Eipä ole tarvinnut kastella, vielä kun sataisi suoraan lannoitevettä :D

      Poista
  10. Kommentoinkin jo tuohon Nilan postaukseen, että osallistuisin mielelläni siemenketjukirjeeseen. :) Kiva, jos otat ohjat käsiisi sen suhteen. Kauniit lehdet noilla keijunkukilla. Olen aiemmin ollut enemmän kukkatyttö, mutta yhä enemmän alan innostua myös erilaisista lehtimuodoista ja -väreistä. En ole tänä vuonna miettinyt ollenkaan siementen keräämistä, mutta täytyy nyt ottaa asiaksi kiertää puutarhaa sillä silmällä, mistä voisi ottaa siemeniä talteen. Nyt sataa kaatamalla, joten kierros jäänee huomiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Nyt alkaa vaikuttaa jo siltä, että siemenkirje toteutuu. Laitan siitä syksymmällä vielä oman postauksen, jossa varmistetaan osallistujat. Minäkin olen enemmän kukkien perään, mutta kyllä niillä lehtimuodoilla ja -väreilläkin on ansaitut sijansa puutarhassa. Ai teilläkin on satanut kaatamalla. Hyvä, että ei sentään kaikki sade ole osunut tähän :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!