keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Ihanat köynnökset

Mitäpä olisi puutarha ilman köynnöksiä? Minusta on ihan parasta, jos ne vielä sattuvat olemaan kukkivaa sorttia. Niinpä keräsin tähän postaukseen joukon tällä hetkellä kukkivia köynnöksiä, eli lähinnä tuoksuherneitä ja tietenkin kärhöjä. Tuoksuherneissä onkin tänä vuonna laaja värivalikoima, sillä esikasvatin keväällä yhden lajikkeen lisäksi siemeniä kahdesta eri sekoituspussista.

'Old Spice Mix' -pussista ilmestyi ensimmäisenä näin herkkä vaaleanlila. Kummatkin kukat ovat samassa kukkavarressa.
Tämä kaunotar on samoista siemenistä peräisin, tosin nuo pienemmät terälehdet ovat luonnossa violetimmat. Isompien terälehtien sävyisiä, tumman viininpunaisia tuoksuherneitä on myös joukossa.
'Mammoth White' tekee valtavan pitkiä kukkavarsia. Mainio lajike kimppuja ajatellen.
Tuoksuherneet ovat minusta melko hitaita ottamaan tuestaan kiinni. Niinpä olen joutunut nostelemaan niitä jokaisen rankkasateen tai tuulisen päivän jälkeen takaisin pystyyn. Eli käytännössä melkein joka päivä. Jotkut tuoksuherneet ovat osuneet vähän suojaisampiin kohtiin toisin kuin edellisen kuvan 'Mammoth White'. Se on joutunut kasvamaan niin monessa eri asennossa, että sen kukkavarretkin ovat melkoisilla mutkilla. Tämän jos olisin osannut ennustaa, olisin solminut sen jo heti alkukesällä kunnolla tukeen kiinni enkä odottanut sitä, että kärhit saavat kunnon tarttumisotteen harjateräksestä.
Tämä 'Mammoth White' kukkii tarhaviinikärhö 'Justan' kanssa samassa seinäkkeessä. Kukkavarret ovat paljon suorempia, sillä tämä yksilö on saanut tuulensuojaa syyshortensiasta. Taustalla näkyy myös vaaleanpunaisia tuoksuherneitä.
Olen muutaman viikon ajan napsinut tuoksuherneistä kukat maljakkoon, jotta ne tuuheutuisivat ja kukkisivat runsaammin. Nyt nuppuja alkaa ilmestyä siihen tahtiin, että annan niiden kukkia. Kauneimmat yksilöt saavat tehdä siemeniäkin, sillä viime kesän siemensato epäonnistui elokuun kehnojen säiden takia. Aika hyvin toissakesäisetkin siemenet itivät, mutta eivät ne viimeiset jämät välttämättä enää ensi keväänä idäkään kunnolla. Täydennystä siis tarvitaan. Tänäkin vuonna suurin osa taimista teki melko vaaleita kukkia mutta joukossa on myös ainakin yksi oikein nätti kirsikanpunainen yksilö. Siitä ei ole kuvaa, sillä olin ilmeisesti edellisenä päivänä kerännyt ne maljakkoon eikä uusia kukkia ollut vielä auennut. Ehtiipähän sen kuvata myöhemminkin.
Nämä ovat niistä toissakesänä itse kerätyistä siemenistä peräisin. Vähän haileita minun makuuni, niin tuo etualan viileä vaaleanpunavalkoinen kuin tuo taaempi hieman lämpimämmän sävyinen.
Tässä on jo paremman värinen, sopii kauniisti mustaan puuhun.
Kelloköynnös pääsi yllättämään ensimmäisellä kukallaan. Eikä ollut edes korkeuksissa, vaan ihan katseen korkeudella!
Kiertelen joka päivä tarkistamassa, olisiko joku uusi kärhö aloittanut kukinnan. Niissä ei siis pääse minkäänlaisia yllätyksiä tapahtumaan. Tällä hetkellä kukassa on yhteensä viisitoista kärhöä. Nuppuja on vielä muutamassa loisto- ja tarhaviinikärhössä ja päättipä yksi sininen alppikärhökin puskea muutaman nupun. Se kai korvaa nyt rusakoiden takia väliin jääneen keväisen kukinnan. Odotan erityisesti muutaman ensikertalaisen kukintaa, sillä niissä ei ollut edes ostohetkellä nuppuja näkyvissä. Jännittävää nähdä, ovatko esim. 'Ville de Lyon' ja 'Polish Spirit' sitä mitä niiden pitäisi olla. Värien puolesta ei pitäisi tulla ongelmaa, olivatpa mitä hyvänsä, sillä Villellä ei ole vielä kavereita ja Spiritillä on melkein valkoinen loistokärhö 'Innocent Blush' vierustoverinaan. Vähän kiirettä niillä kyllä pitää, jos meinasivat saada yhtään kukkaa auki ennen avoimia. Käyn hoputtamassa niitä joka päivä.
Tarhalyhtykärhö 'Princess Katen' kavereina kukintaa aloittelevat tarhaviinikärhö 'Justa' ja loistokärhö 'The President'.
Viime vuonna istutettu loistokärhö 'Proteus' on saanut useamman kukan auki. Tässä on oikein kaunis, vähän roosaan vivahtava liilan sävy ja lupaavan kookkaat kukat.
'Hagley Hybrid' ja 'Multi Blue' kasvavat ja kukkivat runsaina, niin kuin muutaman vuoden vanhojen kärhöjen sopiikin.
Sama seinäke toiselta puolelta, oikeassa reunassa näkyy myös loistokärhö 'Voluceaun' loistokasta kukintaa. Etualalla syyssyrikän ensimmäiset nuput alkavat hiljalleen saada väriä.
Hassua, miten sitä juuri ennen nukahtamista käy mielessä, että entä jos kärhöjen kukinta ehtiikin mennä ohi ennen avoimia. Päivällä moinen typerä ajatus ei edes uskalla tulla mieleen, sillä ainahan varsinkin nuo vanhemmat kärhöt jatkavat kukintaa pitkälle syksyyn ja yksittäinenkin kärhön kukka kestää näillä keleillä ties miten pitkään ennen lakastumistaan. Kaikenlaista sitä tuleekin mieleen!

20 kommenttia:

 1. Voi että, hassuja ajatuksia tosiaan tulee nukahtaessa mieleen, tai jos keskellä yötä herää. Onneksi sitä pystyy jo iän kokemuksella itselleen sanomaan, että nuku nyt, aamulla on järkevämpiä ajatuksia.
  Ihana kärhöparatiisi siellä! Kärhösi kukkivat aivan uskomattoman runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuvitus toimii vilkkaasti yöllä ja tuottaa ties mitä kummallisuuksia. Ei mennyt onneksi yöunet tuosta ajatuksesta :D
   Kiitos! Nuo vanhemmat kärhöt antavat esimakua siitä, mitä on nuoremmilta odotettavissa muutaman vuoden päästä.

   Poista
 2. Teillä on vaikka mitä nähtävää, vaikka joku kärhö ei olisikaan ihan parhaimmillaan. Aivan mahtavaa kukintaa. Minulla kasvaa osa kärhöistä todella epäsuotuisissa olosuhteissa, joten kukinta ei ole mitään tuon kaltaista, mitä sinulla. Ole ihan huoletta myös öisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vilkas mielikuvitus tuottaa kaikenlaisia ajatuksia. Tuo ei minua kauaa valvottanut, sillä tunnistin sen jopa unenpöpperössä ihan höpönlöpöksi.

   Poista
 3. Kärhöt kukkivat pitkään onneksi joten huolesi on turha. Tuoksuherne on ihana kesäkukka, minunkin pitää kerätä siemeniä talteen, käytin kaikki vanhat varastot pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja siksi pidänkin kärhöistä. Minä yritän pitää koko ajan tuoksuherneen siemeniä varastossa. Koskaan ei tiedä, kuinka hyvä tai huono siemenvuosi sattuu seuraavalle kesälle, joten on hyvä olla sen verran siemeniä tallella, että riittää parille vuodelle.

   Poista
 4. Kauniita ovat köynnöksesi. Kärhöt kukkivat kyllä ihailtavan runsaasti. Olipa kelloköynnöksesi aikainen kukkimaan. Itse jaksoin kerran sellaista kasvattaa ja taisi avata ensimmäisiä nuppujaan juuri yöpakkasten saapuessa joten kovinkaan paljoa iloa ei siitä minulle ollut. Onnistuessaan olisi kyllä oikein sievä ja mukavan peittaävä lehdistö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo vanhemmat kärhöt ovat olleet maassa jo neljä vuotta (ehkä?) ja lisäksi suuressa ruukussa vuoden kasvattamassa juuriston kokoa, joten se selittää kukkarunsautta. Minulla kävi samoin kelloköynnöksen kanssa viime kesänä, vaikka aloitin esikasvatuksen suunnilleen samaan aikaan kuin tänäkin vuonna. Sen tein eri tavalla, että istutin taimet jo aika aikaisessa vaiheessa suuriin ruukkuihin ja lannoitin niitä selvästi enemmän. Kelloköynnökset selvästi ovat tykänneet myös näin kosteasta kesästä. Kesän säihin ei voi vaikuttaa, mutta taimikasvatusvaiheessa kannattaa ainakin satsata suuriin ruukkuihin ja lannoittaa kasveja pitkin kesää reippaasti.

   Poista
 5. Palio Klattuusemmalta. Kyllä köynnöksiä olla pitää ja varsinki kärhöjä. Sullon hyvin kärhöjä kukas avoomis. Laita niihin nimilappuja, muuten saat vastata suu vaahros nimikyselyyhin. Mahtava Hagley ja moni muuki. Mulla menöö palio kauemmi saavuttaakseen tuallaasen kokoluakan. Osa tuskin koskaa. Oot oikia kärhökuru :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan niitä kärhöjä :D Jaa-a, mietin kyllä aikaisemmin, että pitää laittaa niille nimiä, mutta milläpä noita kaikkia nimeäisi siististi, kun monta kärhöä kasvaa samassa tuessa ihan sekaisin eikä kaikkien viereen edes pääse mitään kylttejä lukemaan. Joillekin yksinään kasvaville saisi kyllä nimet helpostikin. Pitää miettiä.
   Kiitos, mutta en kyllä ottaisi kokonaan omaksi ansiokseni kärhöjen reipasta kasvua. Meillä vain taitaa olla niille mieluisat olosuhteet. Tosin aurinkopenkissä 'Elsa Späth' ei ole noin runsas mutta se kasvaakin vähän turhan kuivissa ja hiekkaisissa oloissa. Ei se hirveästi auta, jos sille pari ämpärillistä kesän aikana käy vettä kantamassa kun muuten maa ei ole sopivaa. Saa nähdä, kuinka sen lähistölle tänä kesänä istutetut tarhaviinikärhöt lähtevät kasvuun.

   Poista
 6. Voi vitsi miten mahtavia kukkia! Mistä muuten tiedät että tuoksuherneen siemenet ovat kypsiä? Muutaman kerran olen jäänyt odottelemaan ja sitten ne ovatkin pilaantuneet sateessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritän odottaa siihen saakka, että siemenkodat alkavat edes pikkuisen kellastua ennen kuin menen keräämään niitä. Viime kesänä kävi sitten juuri niin, että menivät pilalle kun oli niin kosteaa ja sitten tuli ensimmäiset yöpakkasetkin. Tänä vuonna ajattelin seurata paremmin sääennusteita sitten kun siemenkotia alkaa tulla ja kerätä ne juuri ennen pidempiä sadekausia. Ei niitä auta liian aikaisinkaan mennä keräämään etteivät siemenet jää keskenkasvuisiksi.

   Poista
 7. Koska minäkin olen ekaa kertaa mukana Avoimissa, jaan nuo samat yölliset huolet. Tulee pohdittua, kukkiiko enää mikään, onko ympäristö edes kohtuullisessa kunnossa ym. No, ehkä olemme viisaampia reilun viikon jälkeen. Ihanasti ovat sinun kärhösi kukassa. Tuo Hagley Hybrid on oikein hurjassa iskussa, samoin näyttää olevan Voluceaun laita.
  Minäkin leikkasin tuoksuherneitä aika reippaasti eilen, jotta niillä olisi vielä mahdollisuuksia tehdä uusia kukkia. Köynnökset ovat ehdottomasti kiva lisä puutarhassa, niihin vähän koukuttuu 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että edes jollain muullakin mielikuvitus lähtee öisin laukalle. Teillä on ihan varmasti kaikki upean näköistä, vaikka Rillan kasvattaminen veisikin aikaa istutusten hoidolta :)
   Nuo kaksi kärhöä pistävät totisesti parastaan tänä vuonna. Tai kyllä ne oikeastaan viime vuonnakin kukkivat oikein runsaina. Odotan suuria myös kärhökaaripenkin kuudelta kärhöltä ja nuoremmille riittää, että kukkivat edes jollain lailla.

   Poista
 8. Kauniita köynnöksiä! Hajuherneiden siemenkylvöistä saa ihania yllätyksiä. Täytyykin muistaa kerätä niiden siemeniä, mikäli omani vielä ehtivät kukkia. Upeat kärhöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aika äkkiä nuo tuoksuherneet alkavat tehdä kukkia eikä siitä mene kauaa kun alkaa tulla palkoja. Olisi vain otolliset säät, jotta kukat pölyttyisivät hyvin ja tulisi kunnolla itämiskykyisiä siemeniä.

   Poista
 9. Todella ihanaa ja runsasta kukintaa.

  VastaaPoista
 10. Minulla on myös tuota Old Spice Mix -sekoitusta. Odottelen, josko minullekin kasvaisi siitä vielä joitain oikein hempeitä kukkia, vaikka kaikki muutkin sävyt kyllä kelpaavat. Ensi vuodelle pitää varmaan hankkia jonkun tietyn hempeänvärisen lajikkeen siemeniä. Ihanaa, että kelloköynnös kukkii jo sinulla. Ilahtuisin suuresti, jos omani tekisi edes yhden kukan. Ihan huikeita nuo sinun kärhösi. Varmasti niissä riittää kukkia vielä avoimien puutarhojen aikaan. Tuollaiset iltaiset/öiset ahdistukset on kyllä tuttuja minullekin. Silloin ei auta, vaikka kuinka koittaa itselleen puhua järkeä. Onneksi unien jälkeen tajuaa ajatusten pöhköyden. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa joku sinunkin tuoksuherneistäsi tekisi hempukoita kukkia, niin saisit niistä siemeniä talteen. Ei niistä välttämättä kasva saman näköisiä kuin emostaan, mutta todennäköisesti osa kuitenkin. Ihan varmasti kärhöissä on kukkia vielä viikonkin päästä. Hereillä ollessa se tuntuu aivan selvältä mutta öisin mielikuvitus laukkaa vilkkaammin ja terve järki on unten mailla.
   Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!