Meillä on tontilla ja osittain sen ulkopuolella muutama turhanpäiväinen joutoalue, johon ei oikein pysty kunnon istutuksia laittamaan eivätkä ne nurmikkonakaan ole sen parempia. Niinpä niihin on tehty niittymäisiä alueita. Tein tammikuussa postauksen kivikkorinteen alla olevasta kadun pään lumenkasausalueesta, jossa on isoin joutolämpäreistämme. Viime kesänä alue oli jo aika kivan näköinen mutta nyt se on suorastaan räjähtänyt kukkaan. Kostea kesä näkyy selvästi myös sen kasvussa, vaikka kaikki siellä olevat lajit pärjäävät mainiosti myös kuivissa oloissa.
|
Pienellä alueella on ainakin kahdeksaa eri kasvia kukassa. Löydätkö kaikki? |
Jos joku innostui edellisestä kuvasta laskemaan kukkia, niin kuvasta on tunnistettavissa seuraavat: myskimalva, oregano, karpaattienkello, (syys?)maitiainen, keltamaksaruoho, keto-orvokki, valkomaksaruoho sekä niittyhumala. Löysitkö kaikki? Valkoiset täplät aikalailla kuvan yläosassa ovat bellistä, mutta sitä ei kuvasta tunnista, jos ei tiedä sitä siellä olevan.
|
Myskimalvan seassa kukkii myös ketoneilikkaa, joka on runsastunut oikein mukavasti sitten viime vuoden. |
|
Myös siankärsämöä on viime vuotta enemmän. Sekin sopii oikein hyvin myskimalvan sekaan. |
|
Tarhakeijunkukka 'Hans' menee niittykasvina aivan yhtä hyvin kuin puutarhassakin. |
|
Vähän matalampaa: kelta- ja valkomaksaruohoa ja niiden seassa sammalleimua. |
Minun piti keväällä tehdä yhtä sun toista tälläkin alueella mutta enpä tehnyt siellä muuta kuin kävin kitkemässä voikukat, rönsyleinikit ja ahosuolaheinät. Viime kesänä minua häiritsi siellä oleva melko iso lämpäre rentohaarikkoa mutta muut niittykasvit ja istuttamani maanpeitekasvit ovat levinneet sen verran hyvin, että haarikko on jäämässä alakynteen. Vielä sitä on siellä vaikka miten paljon, mutta se ei pistä enää niin pahasti silmään. Jos saan inspiraation, voisin käydä ainakin siirtämässä yllä olevasta kuvasta sammalleimun väljemmille vesille. Se ei kukkiessaankaan oikein näkynyt tuolta, joten siirto olisi siinäkin mielessä perusteltu toimenpide.
|
Särmäkuismaa en muista viime kesänä nähneeni mutta nyt se kukkii. Hyvin onnistui piilottelemaan kukintakokoon saakka. |
|
Mielestäni tämä on syysmaitiainen, mutta en mene vannomaan. Bellikset ovat vähän rähjääntyneen näköisiä mutta eivät ne tuolta välistä oikein näykään ennen kuin ihan läheltä katsottuna. |
|
Niittyhumala ja keltamaksaruoho. Seassa myös nurmiröllin (?) röyhyjä. |
|
Siinäpä runsaimmin kukkivaa kohtaa. Oli sen verran tuulista, että perhosia ei juurikaan näkynyt mutta kimalaisia, mehiläisiä ja kukkakärpäsiä oli runsaasti liikkeellä. |
|
Naapurin puolelta katsottuna näyttää oikein hyvältä. Aurinkopenkin ritarinkannukset pilkottavat purppurapunalatvan takaa. |
Kadun päässä oreganot vasta aloittelevat ja kun ne pääsevät vauhtiin, tulee pörriäisille juhlat. Sinistä väriä tulee pieni pilkahdus lisää kun kivikkorinteen päässä aidan edessä oleva ritarinkannus aloittaa kukinnan. Ylläolevassa kuvassa se näkyy vasemmanpuolimmaisen punaisen aitatolpan kohdalla. Jatketaan seuraavaksi tuon valotolpan takaa pilkistävän roska-astian luo. Siellä oli toinen joutoalueista ja vielä ihan kokonaan omalla alueella. Muutama vuosi sitten perustin sinne pikkuniityn, johon aloin kylvää ja istuttaa erilaisia ketokasveja. Ehkä pikkuketo olisi ollut kuvaavampi nimitys alueelle. Kapea ja jyrkkä luiska täynnä kaikki vesitilkkaset ja ravinteet imeviä siperianpihdan juuria ei nimittäin anna kovin kummoisia eväitä millekään vaativammalle kasvillisuudelle ja hankala se oli ruohonleikkurillakaan ajella. Nyt se saa rehottaa rauhassa ja minä vain seuraan, mitä sinne milloinkin ilmestyy.
|
Tänä kesänä pikkuniityllä kukkii erityisen paljon ketoneilikkaa ja yksi silkkiunikko. |
Aikaisempina vuosina pikkuniityllä on kasvanut paljon päivänkakkaraa. Jostain syystä ne hävisivät melkein kokonaan viime talvena (myös takapihalla olevalta niittyrinteeltä). Joitain siementaimia sieltä löytyy ja pari kukkivaakin yksilöä, joten ehkäpä jonain vuonna niityllä on taas valkovoittoinen kukkaloisto. Koska pikkuniityn ja niittyrinteen lajistot eivät ole vielä täysin vakiintuneet, olen keväisin esikasvattanut niittysiemenseosta ja istuttanut taimet niityilleni. Tänä keväänä kylvöksestä ilmestyi kaksi silkkiunikkoa, jotka sattuivat kumpikin vielä pikkuniitylle. Kovin runsasta niiden kukkaloisto ei ole, sillä kumpikin on avannut yhden kukan kerrallaan ja vielä vuorotellen. Jos tekevät siemeniä, kerään ne talteen ja kylvän ensi keväänä. Itsekseen kylväytymisessä on se vaara, että siemenet valuvat rinteen alaosaan tai lähtevät tuulen mukaan.
|
Pikkuniitty jatkuu vähän aidan takanakin, mutta siellä kukinta on hieman vaisumpaa. |
Pikkuniityllä kukki keväällä muutamia idänsinililjoja ja etelänkevätesikoita. Scillat ovat pärjänneet siellä esikoita paremmin mutta jotain keväällä ja alkukesällä kukkivia kasveja sinne pitäisi saada lisää. Keto on nimittäin aika karun näköinen kesä-heinäkuun vaihteeseen saakka, jolloin ensimmäiset päivänkakkarat alkavat kukkia. Siis sellaisena vuonna, jolloin eivät ole hävinneet edellisen talven aikana! Heinäkuussa kukintaa alkaa olla jo runsaammin. Ketoneilikka on viihtynyt pikkuniityllä aika hyvin, samoin niittyhumala. Muutamia hiiren- tai aitovirnoja on myös, mutta niitä pidän vähäsen silmällä ja kitken tarvittaessa etteivät valloita koko aluetta. Niistä tulee minusta helposti sotkuinen yleisvaikutelma. Jotain harvaa heinää niityllä kasvaa ja niitä saakin olla siellä täytteenä kun eivät selvästikään ole tukahduttamassa kauniimmin kukkivia lajeja. Kukkapenkkiin yrittäneen siankärsämön siirsin pikkuniityn laitamille tuomaan loppukesään kukintaa ja vihreyttä. Tällainen keto kun vähän ränsistyy syksyä kohti. Haluaisin tuonne myös ruusuruohoa. Muutama voikukka ja koivun taimi pitää aina joka vuosi kitkeä pois, mutta muuten pikkuniitty on ollut hyvin huoltovapaa. Näin pienen alueen niittämiseenkään ei tarvita viikatetta, vaan homma hoituu parissa minuutissa vaikka keittiösaksilla.
|
Ketoneilikkaa, niittyhumalaa ja pikkuisen keltamaksaruohoa sekä hopeahanhikkia. Näkyy siellä muutama päivänkakkaran kuihtunut kukkakin, jotka viskasin toiselta niityltä karistamaan tuohon siemenensä. |
Olen vanhempieni pihalta kaivanut pikkuniitylle muutaman kissankellomättään ja varmuuden vuoksi kerännyt niistä siemeniäkin. Kylvin siemenet tammikuussa ja kylmäkäsittelyn jälkeen sain suunnilleen miljoona minikokoista kissankelloa. Istutin osan niityille ja osan roska-astian toiselle puolelle, jossa sattui olemaan sopivasti tyhjää tilaa. Olen suunnilleen koko kesän ajan etsinyt pikkuniityltä niitä aiemmin siirrettyjä kissankelloja ja surrut sitä, että taisivat nekin hävitä talven aikana. Tänään kuitenkin löysin kaksi kissankellon kukkaa ja vielä eri kohdista niittyä, joten ainakin kaksi on elossa. Siinä vasta kasvi, joka on mestari piiloutumaan kukintaan saakka!
|
Kissankello, päivänkakkara ja ketoneilikkaa suloisesti yhdessä. |
Niittysiemenseos loppui tänä keväänä, joten jatkossa pikkuisten niittyjeni on tultava toimeen omillaan. Todennäköisesti kerään jatkossakin mieluisista ketokasveista siemeniä, jotta huonon talven tullessa kohdalle ei pääsisi tulemaan kovin pitkäaikaisia aukkopaikkoja. Tästä tuli jo sen verran pitkä juttu, että jätetään niittyrinteen tutkiminen parempaan hetkeen. Mieluusti johonkin sellaiseen kun siellä sattuisi kukkimaankin jotain.
Harakankello voisi sopia tuohon, se on kova siementämään ja tykkää kuivista alueista. Minä kitken niittyhumalaa jatkuvasti pois, se on ollut meillä aina nurmikossa ja jestas miten sitkeä riesa se on, lonkeroillaan venyy kaikkialle. Katoneilikka on kaunis, sitä voisikin kokeilla siirtää puutarhaan, tykkään joissain kohdin puutarhaa luonnonkukista kuten siitä harakankellosta.
VastaaPoistaHarakankellosta tykkäisin kovastikin, jos se suostuisi meillä elelemään. Olen kylvänyt ja istuttanut sitä monta kertaa niittyrinteeseen ja kokeillut pikkuniityllekin mutta ei vain ole onnistunut vieläkään. Tuohon kadun päähän en ole tajunnut sitä kylvää, joten kiitos vinkistä! Kokeilen seuraavaksi sinne. Meilläkin on niittyhumalaa nurmikolla mutta ei siitä ole tullut kovin suurta riesaa. Pidän siitä enemmän kuin maahumalasta ja noilla ketoalueilla varsinkin se tuo suurilla lehdillään ja näyttävillä kukillaan hyvin väriä.
PoistaAivan ihanat niittykohdat! Melkoinen kukkaloisto. Alkukesälle ja etenkin keväälle voi olla vaikeaa löytää lajeja. Täällä kasvaa luonnostaan verikurjenpolvi, joka viihtyy paahdepenkissäni hyvin ja sietää sen rutikuivaa sekä kukkii alkukesällä, joskus uudestaan vaisummin syksylläkin. Jutustasi tuli mieleen, että en ole johonkin aikaan enää tavannut paahdepenkkini valkomaksaruohoa, liekö hävinnyt. Kissankelloa olen yrittänyt siihen siirtää tienposkesta, mutta ei millään onnistu :-D
VastaaPoistaJos saat jostain käsiisi pikkusinililjan (Scilla bifolia) sipuleita, niin se voisi sopia tuohon kuin nappi nuttuun. Se kylväytyy täällä kivien väleihinkin, on jo karannut muotopuutarhan penkeistä niiden ulkopuolelle.
Kiitos! Malvoissa on niin suuret kukat, että vähemmästäkin määrästä tulee hyvin väriä saati sitten tuollaisesta pöheiköstä mitä tuossa on. Verikurjenpolvea on äidilläni ja se on minusta vähän turhan kookas laji ainakin pikkuniitylle. Pitää harkita, jos sitä kokeilisi tuohon kadun päähän johonkin kohtaan. Minä siirsin kissankellomättään ison kiven päältä sammaleineen päivineen, niin tuli ainakin kaikki juuret mukana. Sillä konstilla ainakin onnistui.
PoistaJos jostain saan pikkusinililjaa, niin en todellakaan ole istuttamassa niitä ensimmäisenä roskapöntön viereen! Ne laittaisin johonkin oikeaan kukkapenkkiin sopivasti näkösälle. Vasta sitten kun niitä olisi tarpeeksi kukkapenkeissä, alkaisin istuttaa niitä niityille.
Vau, siinä on värikästä kuvaa kerrakseen 💚
VastaaPoistaNiityillä riittää väriä :)
PoistaTaitaa olla niin, että näillä helteillä ja kuivilla kausilla parhaiten kukkivat juuri luonnonkasvit, kun ovat oloihin sopeutuneet. Kauniit portinpielet ja lumenkaatopaikka.
VastaaPoistaKiitos! Meillä ei ole vielä kuivuutta tänä kesänä nähtykään mutta viime kesänä sen näki, että luonnonkasvit eivät olleet siitä mokkonaankaan.
PoistaSuloista kukintaa. Kissankelloja kukkii meidän pihalla yhdessä kuivassa kohtaa joka vuosi. Se voisi olla hyvä paikka alkaa heitellä muitakin niittykasveja, koska siellä ei oikein mikään nurmikko pääsisi kasvamaan.
VastaaPoistaKannattaa ilman muuta kokeilla. Jos nurmikko ei siinä kohdassa viihdy, niin se lupaa hyvää vähään tyytyväisille ketokasveille.
PoistaPaljon erilaisia kukkia niityilläsi kasvaa. Ja kyllä tuo syysmaitiaiselta minustakin näyttää.
VastaaPoistaYllättävänkin paljon noihin on tullut eri lajeja vain muutamassa vuodessa. Mietin sitä, onko se syys- vai kesämaitiainen. Maitiaiseksi sentään varmuudella sen tunnistin.
PoistaKauniisti kukkii niittysi! Meillä on tuossa kuivassa ojanpenassa jotakin malvoo, ei kasva korkiiks ja en oo siihen mittään kylyväny. Mikähän mahtas olla! Siulla on varmaan tietämystä. Särmäkuismalla oon lankoja värjänny ja kun paljon ol kukintoja ja pien vyyhti lankoo, sain liilan lopputuloksen. Kun nuppuja hieroo sormin, värjäytyy sormet.
VastaaPoistaKiitos! Ei ole tietämystä, mutta veikkaisin juuri tuota samaa myskimalvaa. Sitä voi kasvaa villiintyneenä vähän siellä sun täällä ja se tekee aika mittavan määrän siemeniä. Oikein karussa ja kuivassa paikassa se voi olla vain parinkymmenen sentin korkuinen, tuossa kadun päässä ovat suunnilleen polvenkorkuisia kun on satanut niin paljon vettä. Kukkapenkissä hyvässä mullassa olevat valkoiset ovat ainakin kaksi kertaa korkeampia.
PoistaNyt kun mainitsit tuosta sormien värjäytymisestä, niin muistinkin joskus lapsena ihmetelleeni, mikä kasvi värjäsi sormeni. Olinkohan kukkakimppujen teossa vai joku keittiöleikki menossa? Särmäkuismaa meillä kasvoi aika paljon ja sehän se varmaan sitten olikin syyllinen.