sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Kukkakevät!

Hihii, nyt on meilläkin raportoitavaa niin paljon, että joutui ihan rajaamaan osan seuraavaan postaukseen. Eilisen pilvinen ja kolea sää sai olon tuntumaan lievästi sanottuna petetyltä kun koko viikon ajan oli niin aurinkoista ja lämmintä. Onneksi tänään on meilläkin aurinko helottanut täydeltä terältä ja näin vihdoinkin kaikki nupullaan olleet krookukset avonaisina.
Keltaisen nurkan 'Golden Yellow' hehkuu auringossa.
Istutin samaan penkkiin syksyllä pussillisen 'Romancea'. Miten hassun pienet kukat sillä onkaan!
Toivoin 'Romancen' tasapainottavan 'Golden Yellow':n voimakasta keltaista. Minusta tämä yhdistelmä toimii.
Vielä nämä ovat vähän harvakseltaan mutta onpahan tilaa levitä.
En vielä siisti perennapenkeistä kuivia varsia. Jospa ne vähän suojaisivat kasvuaan aloittelevia perennoja yöpakkasilta ja toivon mukaan hyvin lyhyiksi jääviltä kylmiltä jaksoilta. Puutarhakomposti olisi jo ainakin pinnasta sula, mutta reitillä sinne on vielä sen verran paljon lunta ettei ole toivoakaan päästä kottikärryillä kuljettamaan multaa kukkapenkkeihin. Yhden ämpärillisen vein sieltä kasvimaalle, minkä vuoksi jouduin tyhjentämään kummastakin kumpparista pari kourallista lunta. Kasvimaalla olen puuhastellut jo ihan kunnolla, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa. Tänään jatkoin etupihan kiveyksen esille kaivamista. Nurmikko ja apila eksyivät viime kesänä ihan kunnolla kiveyksen päälle, joten pieni siistiminen oli tarpeen.
Melkein sain jo siistittyä kiveykselle levittäytyneen nurmikon, lumipenkan kohdalla oli vielä sen verran jäässä, että tekemistä jäi seuraavaan kertaan.. Aurinkopenkin kevätkurjenmiekat näkyvät jo pitkälle, vaikka vasta muutama rypäs on kukassa.
Olen edelleen aivan lääpälläni näihin kevätkurjenmiekkoihin. Ihana kun ne pitävät kukkansa auki säällä kuin säällä. Suurin osa tästä on 'Harmonya' ja vaaleammat seassa vasta kukintaansa aloittelevaa 'Alidaa'.
Oikeassa reunassa kaksi 'Alidaa', muut 'Harmonya'.
Mitä tulee Koska kukkii? -haasteeseen, niin oma veikkaukseni oli krookuksille 26.4. ja kevätkurjenmiekoille 27.4. Ensimmäinen kevätkurjenmiekka oli auki 21.4. ja krookus joko samana päivänä tai 22.4. Töiden takia en voinut seurata niiden kehittymistä. Ensimmäisten posliinihyasinttien kohta vapautui lumesta eilen ja tänään niissä oli jo nuppuja näkyvissä. Todennäköisesti ensimmäinen niistä aukeaa 25. tai viimeistään 26. päivä, joten nekin olisivat silloin muutaman päivän etuajassa. Veikkasin lehtoimikän aukaisevan kukkansa samana päivänä kuin posliinihyasintin, eli 28.4. mutta kaikki lehtoimikkäpaikat ovat vielä hyvin tukevasti lumen alla. Pitäisiköhän niiden kohdalta käydä vähän avittamassa...? Tetenarsissit alkavat jo nousta mullan seasta mutta niillä ei ole yleensä ollut mikään kiire aloittaa. Veikkasinkin niiden kukkivan vasta 9.5, mutta ehkä se on kuitenkin liian myöhään. Vai onkohan? Hui, miten jännää!
Myös ensimmäiset 'Frozen Planetit' alkavat aueta. Minusta kaikki toissasyksynä istuttamani yksilöt ovat nousemassa mutta se varmistuu sitten kun/jos kukkivat.
Jossain vaiheessa kesää työvälineet väistämättä katoavat ainakin hetkeksi mutta minä tein nyt ainakin oman ennätykseni. Onnistuin nimittäin hukkaamaan istutuslapion, jota käytin eilen kasvimaalla. Käytin pitkän tovin varastoa penkoessani ja kierrellessäni pitkin pihamaata lapion perässä. Ei löytynyt, joten juduin raahaamaan rautalapion lumihangen halki metsän reunaan. Huomasin nimittäin siellä pari kukkivaa kevättähteä, jotka piti tietysti pelastaa omalle pihalle. Luulin jo viime keväänä kaivaneeni turvaan viimeiset edellisen asukkaan jäljiltä jorpakkoon joutuneet kevättähdet, mutta vielä niitä löytyi muutama. Niiden mukana nousi muutama pätkä valkovuokon juurta, joissa oli jo juuri ja juuri maan pinnalle ehtineitä versoja. Ne istutin etupihan pensasryhmään syyshortensian juurelle.
Hassua, että ensimmäinen kukkiva kevättähti löytyi kukkapenkin sijaan metsästä. Tässä ovat jo kolmiopenkissä päivänkakkaroiden keskellä.
Pensasryhmässä vanha kohtaa hellyttävästi uuden kun hortensian viimevuotisten kukkien seasta nousee laukkojen lehtiä.
Näyttääpä jo kesäiseltä. Paitsi tuo ikkunasta heijastuva viimeinen lumiläntti autotallin katolla.
Vanhin jouluruusuista on vapautunut lumesta ja alkaa nostella sekä lehtiään että nuppujaan taivasta kohti. Ensimmäinen kukkakin on jo auki.
Kivikkorinteestä löytyi hyvissä voimin sekä vanha tähtilevisia (iso vasemmalla) että viime keväänä kasvattamani levisian siementaimet.
Perjantaina töistä tullessa löysin luumutarhasta 'Barr's Purple' -krookukset valmiina kukkimaan lumen keskellä. Kuva on otettu jänisverkon takaa.
Tänään samaiset krookukset saivat kukkia ilman kylmää kaulaliinaa. Vieressä kevätkurjenmiekan lehtitupsuja ja ihan kuvan yläreunassa nuppuilevia kevättähden alkuja.
Jos se ei vielä käynyt ilmi, niin tänään olen nauttinut oikein perusteellisesti puutarhasta! Oliko teilläkin mitä mainioin puutarhasää?

24 kommenttia:

 1. Kyllä, tänään on ollut mitä mainioin sää ja ihanan aurinkoista. On ilahduttavaa huomata, että mieleisessä paikassa krookukset lisääntyvät aika mukavasti. Toivottavasti tuo sinun keltaisten krookusten penkki olisi myös sellainen.
  En yhtään ihmettele, että olet lääpälläsi kevätkurjenmiekkoihin, minustakin ne ovat tosi ihania. Täytyy muistaa hankkia niitä lisää syksyn istutuksiin.
  Sinulla näyttää olevan jo monta lajia auki ja veikkauksesi ovat tähän mennessä osuneet paremmin kuin minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin keltaiseen nurkkaan 15 'Golden Yellow' -krookusta syksyllä 2017 (ehkä?), joten aika hyvin ne ovat minusta siinä lisääntyneet. Ei ole tullut laskettua kukkien määrää, mutta joka ryppäässä on myös aivan pieniä sipuleita, jotka kukkivat sitten ensi keväänä tai myöhemmin. Pitää muistaa lannoittaa niitä tässä kevään mittaan, niin kasvavat reippaasti kokoa. Toivottavasti nuo viime syksynä istutetut 'Romancet' alkavat myös viihtyä.
   Vaikka krookukset ovatkin kauniita, olen tullut siihen tulokseen, että kevätkurjenmiekat ovat se minun lajini näissä kevätkukissa. Krookukset ovat harmillisesti auki juuri silloin kun olen itse töissä. Ovathan ne tietysti hyönteisten ilona, mutta olisi niitä kukkia kiva ihastella itsekin.
   Luulin kyllä kukinta-aikoja veikatessani, että tulikohan arvioitua liian optimistisesti. Yllättävän nopeasti lumet sulivat ja vielä nopeammin alkoi ilmestyä ensimmäisiä kukkia.

   Poista
 2. Tänäänkin meillä on ollut aurinkoista kuten eilenkin. Oli oikein kivaa olla ulkona, vaikka nyt en päässytkään vielä niihin hommiin, mihin toivoin. Lumen takia. Onneksi lumi sulaa kuitenkin joka päivä ja voi ulkona aina välillä tehdä jotain muuta välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina mahtavaa, jos aurinkoiset puutarhasäät osuvat juuri vapaapäiville. Ei meilläkään pääse vielä niihin hommiin, mitä odottaisi eniten, mutta onhan tuota pientä puuhaa jo nytkin. Ainakin tuli siistittyä tuo etupihan laatoitus :D

   Poista
 3. Kerrassaan ihanat sipulikukkamättäät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on kaivattu koko pitkä talvi ja kiduttavan pitkät viimeiset viikot :D

   Poista
 4. Ihania kukkia!
  Iltapäivällä alakoo aurinko paistamahan. Hyvin tarkeni peltua kulottaes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään olikin lämmintä iltapäivästä. Aamulla oli aika koleaa, vaikka aurinko paistoikin.

   Poista
 5. Tänään oli oikein hyvä puutarhasää. Omat veikkaukseni taisivat mennä kaikki pieleen, olin varautunut paljon pidempään lumien sulamiseen. Kivasti sielläkin jo tulee kevään ensimmäisiä kukkia näkyviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi näin, että veikkaukset menivät liian myöhäisiksi. Olisi ollut ikävää, jos olisi arvioinut kukinnan alkavan liian aikaisin. Kukilla on hirmuinen vauhti päällä. Narsissitkin ovat tehneet jo isot lehtitupsut, vaikka lunta on vielä parikymmentä senttiä niiden päällä. Lumen sulaessa paljastuu ruttuisia lehtimättäitä :D

   Poista
 6. Eilen olikin mainio puutarhasää. Tänäänkin taitaa olla! Meilläkin jo jotakin kukkivoo näkkyy ja pihahommat tälläviikolla on polokastava käyntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis päivä näyttää tosiaan tulevan, vaikkakaan ei ehkä ihan niin lämmin kuin eilisestä. Päivän lämpimin aika menee vain itselläni töissä. Kiva, että teilläkin on jo sen verran talven mahtihangista sulanut, että ensimmäisiä kukkia näkyy.

   Poista
 7. Kaunis päivä oli tosiaan 😊 minä seurailin pikkumiehen kuraleikkejä ja nautin auringosta 🤭
  Krookukset ovat näemmä päättäneet kukkia oli lumet sulaneet tai ei 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos kuraleikkien seuraaminen riitti etkä ollut myös itse yltä päältä kurassa. Meillä meinaa välillä lasten leikeissä kura lentää viattomien sivustakatsojienkin päälle :D
   Joitakin krookuksia ei näytä lumi haittaavan lainkaan.

   Poista
 8. Onneksi eilinen toi pelastuksen ja pääsit nauttimaan huhtikuisesta puutarhasta sen parhaassa loistossaan. Sinulla on ihana rypäs kevätkurjenmiekkoja. Täällä oli eilen vähän viileämpi sää, mutta se olikin mitä mainioin puutarhapuuhiin. Sain kaikki kukkapenkit siistittyä ja nyt on aika tehdä suunnitelmia kesälle. Mökilläkin piipahdin eilen, mutta juuri ne kohdat, joihin suunnittelen sinne puutarhaa, olivat vielä täysin lumen alla. Onneksi kotipihassa pääsee jo puuhailemaan. Ihanaa huhtikuun loppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilisen sää oli todella toivottu ja puuhailtavaakin riitti, vaikka kukkapenkistä vasta keltainen nurkka on vapautunut lumesta. Kevätkurjenmiekat ovat viihtyneet erinomaisesti aurinkopenkissä. Ilmeisesti aurinkoinen ja hiekkainen paikka sopii niille.
   Kiitos! Ihanaa huhtikuun viimeistä viikkoa sinullekin!

   Poista
 9. Minustakin nuo keltaiset sopivat hyvin keskenään ja miten ihania kevätkurjenmiekkoja. Minäkin niitä syksyllä istutin toivottavasti kukkivat myös. Jouluruusussa on minullakin nuppuja ja mukavaa kun levisiat on kestänyt talven.
  Mökillä oli kiva puuhastella ja sainkin jo penkkejä siistittyä ja kevätlannoitukset samalla kylvettyä. Sinulla on pelakuut jo kukassa vietkö ne yöksi kuitenkin sisälle.
  Minulla ne on vielä sisällä mökissä ja leikkasin yhden melko lyhyeksi vaikka siinäkin oli jo kukkia. Vähän hankalaa kun ei ole paikalla vartioimassa että tuleeko pakkasta niin on nyt pelattava varman päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukkuja, että sinullakin kevätkurjenmiekat kukkivat runsaina. Pelakuut ulkoilevat vielä vain muutaman tunnin päivässä. Siirrän ne takaisin eteiseen siinä vaiheessa kun seinustalle on paistanut hetken aikaa aurinko, etteivät lehdet kärähdä. Työpäivien aikana eivät ulkoile ollenkaan ennen kuin varmasti kestävät aurinkoa ja tuulta.

   Poista
 10. Ihanasti jo paljon keväistä kukintaa!
  Meillä löytyy vasta muutama krookus ainoasta paljaasta multakohdasta. Liekö ollut haitallista, että laitoin syksyllä kukkalaatikoihin kuorikatetta. Jaksaakohan sen alta mikään nousta, ainakaan hentoiset krookukset. Laatikot ovat kuitenkin olleet jo viikon verran avoinna ilman lunta. Tai sitten ovat pihan vallanneet rusakot vieneet mennessään.
  Mukavaa alkanutta viikkoa! Toivottavasti kelit eivät kylmene kovin paljoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamaan päivään kukkia rupesi ryöpsähtelemaan kaikkialta mistä vain lumet ovat jo lähteneet päältä pois. Minulla on moni kukkapenkki täynnä syksyn lehtiä ja muuta törkyä. Sipulikukkien piipot ovat yllättävän vahvoja. Jos epäilyttää, voit aina käydä vetämässä kuorikkeita vähän syrjään. Toivottavasti krookuksesi ovat vain piilossa eivätkä ole joutuneet rusakon suuhun.
   Mukavaa viikkoa!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!