keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

Lunta, räntää, joopa joo

Siinäpä se. Otsikko kertonee kaiken oleellisen muutaman päivän säästä. Eilen jouduin kolaamaan kahdesti paksun kerroksen läpimärkää nuoskalunta pihalta. Etupihan aita on taas kadonnut kokonaan kinosten alle. En ole uskaltanut edes lähteä mittaamaan hangen syvyyttä, sillä pahoin pelkään, että talven lumiennätykset jäävät pian historiaan. Koko aamun on nimittäin satanut taas kerran lunta ja nyt on vielä pakkastakin, joten hanget vain kasvavat kasvamistaan. Eipä tule äkkiseltään mieleen toista huhtikuuta, jolloin saisi näin ahkeraan tehdä lumitöitä.

Syksyllä kukkapenkistä ruukkuun kaivetut helmililjat alkavat pian kukkia eteisessä murattien keskellä.
Kävin kurkkaamassa vanhoista postauksista, miltä aikaisempina vuosina meillä on näihin aikoihin näyttänyt. 2018 oli runsasluminen talvi ja silloin lunta oli yhtä paljon kuin nyt, ellei jopa pikkuisen enemmän. Siinä keväässä oli tosin se ero, että huhtikuun alkupuolelle osui hirmuinen lämpöaalto, joka lähti sulattamaan lunta nopeasti. Pihakiveykseltäkin olin saanut jo jäätä hakattua niin paljon, että rappusilta pääsi kulkemaan melkein kadulle saakka sulaa väylää pitkin.
Seuraavana vuonna, 8.4.2019, kivikkorinteessä oli jo paljon kasveja esillä. Tänä vuonna samassa kohdassa on vielä metrin verran lunta. Aidasta ei näy edes korkeimpia tolpanpäitä.
1.4.2020 takapihalla ei ollut juuri muuta kuin jäätikköä. Lunta ei sinä talvena ollut juuri nimeksikään, joten nämä maisemat eivät kummastuta. Kasvitappioita tuli paljon, mutta Karo nautti nurmikolla juoksemisesta.
Viime keväänäkin oli huhtikuun alussa (3.4.) ihan reilut kinokset, mutta kulkuväylä kadulle oli vapaa ja aitaa näkyy pieni suikale kuvan oikeassa yläreunassa. Ja lumensyvyyden muutos oli kuitenkin laskusuuntainen.
Nyt laskusuunnassa ovat vain lumihiutaleet ja mieliala.
Kurkataan tuoksuherneitä, ettei ihan lannistuta. Ensimmäiset taimet ilmestyivät nimittäin alle viikon kuluttua kylvöstä. Yllättäen toissa kesänä omista kasveista kerätyt siemenet ovat itäneet reippaimmin ja tuoreemmat ostosiemenet vähän hitaammin. Tällä hetkellä taimia on 25 kappaletta, mutta niitä nousee kuitenkin varmasti vaikka miten paljon vielä, sillä kylvin todella paljon ylimääräisiä siemeniä. Tavoite oli saada reilusti tuoksuherneitä kukittamaan kaikkia kärhöseinäkkeitä, sillä nuoret kärhöt eivät vielä tänä kesänä niitä tule täyttämään. Cecilia Wingårdin ohjeiden mukaan aion taas tänä vuonna menetellä näiden kanssa, sillä hyväksi havaittua toimintatapaa ei tee mieli lähteä muuttamaan. Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että kun ensimmäiset taimet ovat ehtineet noin kymmensenttisiksi, vien ne eteiseen tai jopa ulkovarastoon, jos siellä alkaa lämpötila pysyä plussan puolella. Tuoksuherneen taimet kestävät todella hyvin kylmää, jopa pakkasasteita, joten niitä ei kannatakaan jättää huoneenlämpöön tilaa kylmänaremmilta kasveilta viemään. Tuoksuherneet ovat myös ensimmäisiä esikasvatettuja kasveja, jotka istutan maahan.
Vasemmalla 'Old Spice Mix', keskellä vaaleanpunainen sekoitus ja oikealla 'Mammoth White'.
Vasemmalla viime kesänä Betweeniltä Rikkaruohoelämää-blogista saatu 'Old Spice Mix', oikealla itse hankittu vaaleanpunainen sekoitus. Pussi on alkuperäinen, siemenet kesällä 2020 omista kasveista kerättyjä.
Jätetään hempeät tuoksuherneet päällimmäiseksi verkkokalvoille. Painun jatkamaan työpäivää ja koronaviruksen väistelyä. Viimeviikkoisista altistumisista huolimatta olen edelleen terveenä ja varmuuden vuoksi tehdyt kotitestitkin näyttävät negatiivista. Lupaava merkki mutta uskallan huokaista helpotuksesta vasta pääsiäisenä, jos sinne saakka terveenä päästään.

20 kommenttia:

  1. Täällä on satanut ihan älyttömästi lunta. Parhaillaankin sataa. Oli mukava nähdä postauksestasi tuoksuherneiden tilanne. Hempeät tuoksuherneet verkkokalvoilla ovat nyt ihan paras näkymä <3 Turvallisesti, ilman koronaa, kohti pääsiäistä!

    VastaaPoista
  2. Nyt takatalvi iskikin oikein rytinällä ja lunta on saatu niin sanotusti "enemmän kuin lääkäri määrää".
    Kahdet lumityöt piti tehdä eilen täällä meillä, sillä lunta satoi koko päivän.
    Jospa se kevät kuitenkin sieltä jossain vaiheessa tulisi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tätä "troppia" on tosiaan tullut jo yliannostuksen verran. Ihan varmasti kevät tulee. Voi tulla nopeastikin, jos sattuu sopiva lämpöaalto kohdalle. Sitä toivotaan.

      Poista
  3. Vuodet on erilaisia ja on siinä oma viehätyskin nyt ei pysty ennalta arvaamaan mitään. Minä istutin viikonloppuna muutamia perennojen siemeniä mitä minulla oli puutarhan puolelle kasvulaatikkoon. Saavat vielä hieman kylmäkäsittelyäkin ja tulee mitä tulee. Ihanat tuoksuherneet sinulla.
    Tarkoitus olisi saada jotain kukkia ostettua kotiin ja mökille. Ajattelimme olla pääsiäisen nyt pitkästä aikaa yötä ja roudaa kukkia tallituvan puolelle muuten ei sisälle mahdu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tylsäksi kävisi, jos kaikki vuodet olisivat aina samanlaisia. Loppujen lopuksi ensimmäisten kukkijoiden löytyminen ajoittuu melko pienelle ajanjaksolle, vaikka tässä vaiheessa olisi ollut millainen sää tahansa.
      Olet päässyt sitten jo puutarhapuuhiin. Toivottavasti siemenet itävät hyvin.

      Poista
  4. Näissä lumitunnelmissa taitaa olla mielenteveyden kannalta fiksumpaa kahlata vanhoja kevätkuvia. Meillä talvi 19-20 oli lumeton muutamaa vaatimatonta hetkeä lukuunottamatta. Muistan tammikuussa 2020 kantanneeni istutusalueita. Nyt pääsee kanttaamaan lähinnä lumikasoja.
    Tuoksuherneet ovat vikkeliä itämään. Omani ovat suurin piirtein samassa vaiheessa. Siirrän ne piakkoin ikkunalaudalta kellariin jatkamaan kasvuaan ja siirrän sitten kasvariin. Jollei nyt ihan tolkuttoman kylmäksi mene. Aamulla mittari näytti -7.
    Hyvä, ettei korona ole vielä teille saapunut. Veljen perheessä kaikki ovat juuri nyt koronan vuoksi sänkypotilaita, kotona onneksi. Taidan jättää kevätmessut väliin, sillä en halua koronaa itse, enkä myöskään viedä sitä iäkkäille sukulaisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta toi vähän helpotusta huomata, että ainakin keväällä 2018 on ollut yhtä mahdottomat hanget kuin nyt. Samaisena keväänä tuli hirmuinen lämpöaalto, joka sulatti lumet vauhdilla ja kesä tuli jopa hieman etuajassa normaalivuoteen verrattuna. Mielenkiinnolla odotan, millaiseksi sää tämän kylmän jakson jälkeen kääntyy. Teillä siellä etelässä kevään tulo vaihtelee paljon laajemmalla skaalalla kuin täällä. Meillä lapio uppoaa sulaan maahan melko vakiona huhtikuun puolivälin ja toukokuun puolivälin välisenä aikana. Silloin talvella 2020 routa meni syvälle ja kevät oli kolea, joten nopeasti paljastuneesta maasta huolimatta lapiohommiin ei päässyt sen aikaisemmin kuin yleensäkään. Mieluummin otan tällaisen kunnon lumitalven ja nopeammin etenevän kevään kuin paljasta, mustaa maata kuukausitolkulla.
      Hui, teillä onkin ollut kylmää aamulla. Meillä on pysynyt vain muutamassa pakkasasteessa koko päivän.
      Toivottavasti veljesi perhe selviää vähällä koronasta. En aio itsekään suunnata isompiin yleisötapahtumiin. Töissä näyttää tulevan altistumisia jo ihan riittämiin.

      Poista
  5. Istun koneella ja kun nostan katseeni näytön yli, näen ulkona satavan lunta!
    Paistaisi edes aurinko..
    Koetin innoistaa itseäni katselemalla kuvia, kuten Between tuossa edellä mainitsikin. Sain julkaistua kakkososan puutarhan värit sarjasta: Vihreä. Toivottavasti siitä olisi edes jollekin iloa.
    Miten on niin saamaton olo ettei tule täälläkään käytyä?
    Ihana Karo siellä kirmailee :) kohta toivon mukaan vihreillä nurmikoilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko tekisi hyvää niin taimille kuin itsellekin. Ei tätä lumisadetta oikein viitsisi enää tässä vaiheessa kevättä katsella. Pitää käydä jossain vaiheessa kurkkaamassa postauksesi, hakemassa ns. viherterapiaa :D Viimeistään viikonloppuna, viikolla työt meinaavat vähän painaa päälle eikä ehdi paljoa muuta lueskella.
      Karo ei kirmaile tänä vuonna muualla kuin sisällä tai auratulla alueella. Sitäkään ei huvita enää rämpiä hangissa. Varmaan taas tulee muutamat hepulit kun nurmikko alkaa paljastua ja hangen alta löytyy syksyllä ulos jäänyt tennispallo.

      Poista
  6. Vuodet eroavat toisistaan välillä yllättävän paljon. Minäkin katselin kuvista, että aika erilaiselta näytti viime vuonna tähän aikaan.
    Tuoksuherneesi näyttävät itävät hyvin, minä kylvin omani vasta tänään.
    Toivottavasti pääset pääsiäiseen (ja sen ylikin) ihan terveenä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä voisi tulla sellainenkin kevät, että meilläkin pääsisi jo huhtikuun alussa etsimään ensimmäisiä kukkia.
      Tuoksuherneitä itää koko ajan lisää. Nyt niitä on noin puolet itänyt. Sinulla alkaa varmasti koukkuja nousta viikon sisällä.
      Kiitos! Minä toivon myös, että onnistuisin välttämään koronan (ja kaikki muutkin taudit) tälläkin kertaa.

      Poista
  7. Pari vuosikertaa kevätkuvia on tullut selailtua täälläkin kun ei tuoreempia nyt kelit suo. Tuoksuherneistäsi tulee varmasti nätit täytekasvit kärhöjen aikuistumista odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä aika menee, että pääsee esittelemään piippokuvia, saati sitten ensimmäisiä kukkia. Kärhöt ja tuoksuherneet ovat toimineet hyvin yhdessä pation seinäkkeessä, joten nyt saan samaa yhdistelmää ympäri pihamaata.

      Poista
  8. Lumitilanteesta en jaksa edes kommentoida, mutta tuoksuhernetilanne näyttää siellä hyvältä! Helppo kasvi, kun saa siirrettyä kunnolla vilpoiseen itämisen jälkeen ja silti ehtii hienosti kukkimaan! Viime keväänä omani jatkoivat kasvuaan varsin koleassa kasvihuoneessa heti toukokuun alussa. Tsemppiä koronan väistelyyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa muitakin yhtä vähään tyytyväisiä esikasvatettavia kuin tuoksuherne. Lämpöisille ja valoisille ikkunoille on tungosta kun taas noita kylmiä esikasvatustiloja olisi tarjolla useammallekin kasville. Minäkin vein viime keväänä tuoksuherneen taimet hyvissä ajoin ulkovarastoon, jossa on vain muutamia asteita lämpimämpää kuin ulkona. Lämpötila saattoi olla jopa useamman päivän ajan nollan tienoilla ja silti tuoksuherneet pärjäsivät vallan mainiosti siellä. Kiitos! Tsempit ovat tarpeen.

      Poista
  9. Tämä talvi tuntuu kyllä aivan loputtomalta, nytkin täällä Helsingissä sataa taas lunta. Takapakki tuntuu ehkä siksi niin kurjalta, kun oli jo niin lupaavat kelit ja pitkään. Tänään sentään pääsee Kevämessuille fiilistelemään ja se on jotain se. :) Pitää itsekin aloittaa esikasvattelut, niin pääsee vähän puutarhahommiin kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei juuri nyt sada mitään, mutta taivas on niin paksussa pilvessä, että en ihmettelisi, jos vaikka tuprauttaisi taas kunnon räntäsateet niskaan. Maaliskuun upeiden säiden jälkeen tämä keli tuntuu melkein kidutukselta. Parempi kuitenkin tällainen sää nyt kuin toukokuussa.

      Poista
  10. Ihania tuoksuherneitä! <3 En tiennytkään, että tuoksuherneet ovat noin kylmänkestäviä. Kiitos tietämyksen jaosta, jatkossa minäkin siirrän ne viileämpään. Tämä lumimäärä todella laskee mielialaa. Onneksi aurinko sentään vähän näyttäytyy eikä parhaillaan sada mitään. Aiempien vuosien kuvat tuovat sikäli lohtua, että lumisenkin huhtikuun jälkeen on joka vuosi lopulta koittanut ihan oikea kevät. Luottakaamme, että niin käy tänäkin vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään sitä tiennyt muutama vuosi sitten. Onneksi joku (Suvikummun Marja?) sattui kertomaan asiasta. Näin se tieto leviää :)
      Ihme kyllä täälläkin näkyi aurinkoa tänään, vaikka aamupäivällä näytti siltä, että varmaan sataa koko päivän räntää. Kyllä se kevät on tullut joka vuosi, vaikka tässä vaiheessa näyttäisi miten lumiselta tahansa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!