lauantai 9. huhtikuuta 2022

Viisikko testissä

Jälleen yksi kiireinen työviikko takana ja on vihdoin aikaa paneutua puutarha-asioihin. Hippohiiri haastoi minut testaamaan ensi kesänä viittä ennestään minulle tuntematonta hyötykasvilajiketta. Hommahan sopi juuri tähän vuoteen kuin nakutettu, sillä minulla oli joka tapauksessa suunnitelmissa kasvattaa erilaisia teeyrttejä ensimmäistä kertaa. Niistä tuli jo kolme minulle uutta lajia, joten enää pari tarvittiin lisää. Uudet kokeilut ovat minusta kiinnostavia, sillä joukosta saattaa aina löytyä joku vakioasukkaaksi jäävä kasvi.
Kuinkahan tälle viisikolle käy kesän kokeilussa? Sekoituspussissa kolmea eri teeyrttiä ja juureksista musta- sekä kaurajuuri.
Teeyrteistä valikoimassa on sitruunamelissa, minttu ja kamomilla. Sitruunamelissaa ja minttua olen joskus lapsena/nuorena maistanut tuoreeltaan enkä silloin oikein pitänyt niistä. Voisin kuitenkin kuvitella, että aikuisena maku on muuttunut ja ainakin jatkojalostettuina maistuvat. Vaikka ne nyt myytiin teeyrtteinä, niin niitähän voi toki käyttää myös ruuanlaitossa. Kamomillaa en tunne muuten kuin kuvista. Teenjuojana ja vähän levottomana nukkujana minua tietysti kiinnostaa, auttaisiko kamomillatee rauhoittamaan öitä. Isäntäkin varmaan olisi tyytyväinen, jos ei heräisi kesken makoisimpien unien siihen, että rouva höpisee jotain käsittämätöntä, kaivaa unissaan kukkapenkkiä tai lähtee keskellä heinäkuista yötä tarkistamaan, ettei ulkona sada lunta. 
Siemenpussin kuvassa kamomillat kukkivat runsaina, toivottavasti ensi kesänä kasvimaallakin.
Yrttien kylvöajankohtaa olen pohdiskellut moneen kertaan. Kamomillaa kylvin jo syksyllä pikkuisen kasvimaalle. Osa ohjeista suosittelee kaikille kolmelle näistä suorakylvöä, osa esikasvatusta huhtikuussa. Taidan kylvää jokaista pikkuisen joskus huhtikuun puolivälin tienoilla ruukkuun ja vähän lisää suorakylvönä toukokuussa. Luulisi ainakin jonkun erän itävän sen verran, että saan tarpeeksi taimia yrttien testailuun.
Kaurajuuren taimet retkottavat mikä minnekin. Nyt ne ovat eteisessä viileämmässä, mutta ehkä ne olisi voinut siirtää sinne jo viikkoja sitten.
Mustajuurta olen käyttänyt kerran tai kahdesti ruuanlaitossa. Se on kaupassa yleensä kallista ja jo valmiiksi nahistunutta, joten halu kokeilla sen kasvattamista on kytenyt päässä pitkään. Itse asiassa koetinkin kasvattaa sitä kerran vanhalla kasvimaalla, mutta siemenet itivät huonosti ja pari itänyttä tainta joutui etanoiden suihin. Tuskinpa se olisi kovin hyvin sinä koleana ja märkänä kesänä savipohjaisella ja varjoisalla kasvimaalla muutenkaan kasvanut, vaikka sille oli varattu paras penkki. Erittäin epäonnistuneen ensiyrityksen takia lasken mustajuuren itselleni uudeksi kokeiluksi. Mustajuuren kylvän heti kun vain maa on niille varatusta kohdasta sulanut. Jotta homma ei menisi puolituttujen kasvien kasvattamiseksi, oli joukkoon saatava joku täysi uusi tuttavuus. Siemenhyllyillä tuli juuri sopivasti vastaan kaurajuuri, josta en ole edes kovin montaa kertaa kuullut. Jostain blogista olin aiemmin talvella nähnyt sen komean kukan ja siemenhyllyllä hetken googlailtuani päätin ottaa sen listan viidenneksi kasviksi.
Kuvan kaurajuuren kukasta olen luvan kanssa lainannut Vallaton mummeli -blogista. Tämä kukka on tietysti se suurin syy, miksi aion kokeilla kaurajuuren kasvatusta.
Koska kaurajuuren nuorten lehtien sanotaan sopivan salaatin tapaan syötäväksi, otin jo ensimmäiset maistiaiset yhdestä pitkänä retkottavasta lehdestä. Maku oli melko vahvasti heinämäinen, hieman kirpeähkö ja rakenne pureskeltava. Ei mitenkään vastenmielinen, mutta menisi ehkä paremmin pieneksi silputtuna voimakkaamman makuisten salaattitarpeiden seassa kuin siltään. Lisää raporttia näistä testattavista viidestä kasvista tulee kesän mittaan tai viimeistään syksyllä. Kunhan saan nyt kaikista edes muutamia taimia satoikäiseksi saakka kasvatettua, ettei testi lopahda alkuunsa.

12 kommenttia:

  1. Onpa hauska haaste. :) Teeyrttilajitelma kuulostaa hyvältä. Tykkään käyttää sitruunamelissaa kylmissä juomissa, mutta teetä en ole tajunnut siitä valmistaa. Suosittelen mintun kasvatusta ruukussa, se on nimittäin kova leviämään. Minulla kasvoi sitä joskus kukkapenkissä, mutta se meinasi vallata koko penkin. Onneksi sen kitkeminen ei ole mahdottoman vaikeaa. Kaurajuuri ja mustajuuri ovat minulle ihan tuntemattomia. Kaurajuurta voisi kyllä kokeilla ihan tuon kukan takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoikin olla jo viimeiset ajat tehdä tällainen haaste, sillä vuosien mittaan on tullut kokeiltua kaikenlaista. Valikoima on jo aika vähissä.
      Eipä minullekaan ollut tullut mieleen, että sitruunamelissaa voisi käyttää teessä. Jälkiruuissa ja kylmissä juomissa olen kuullut sitä käytettävän. Ajattelin istuttaa mintun pieneen betonirenkaaseen. Siitä sen ei luulisi pääsevän karkuteille.
      Mustajuuri maistui ainakin keitossa hyvältä. Jos siitä saisi kunnon sadon, voisi kokeilla sitä muillakin tavoilla. Kaurajuuri kukkii kuulemma vasta toisena vuonna. Laitoin ne kuitenkin erittäin hyvissä ajoin esikasvamaan siinä toivossa, jos vaikka joku innostuisi kukkimaan tänä vuonna. Katsotaan, kuinka käy.

      Poista
  2. Kiinnostavaa kuulla kokemuksistasi ja toivon onnea ja menestystä sekä hyvää kasvua!
    Kamomillasta tykkään itse teenä niin paljon, että olen sitä kylvänyt ihan suorakylvönä, ja se on itsekseen tehnyt siementaimet seuraavalle vuodelle, kun kaikkia kukkia ei kerää.
    Ennen kuin taas tuli uutta lunta, oli minusta viime vuonna kylvetyissä kaurajuurissa jotakin elämää kasvimaalla. Toivon näkeväni noita kukkia myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luulen, että minäkin jätän osan kamomilloista siementämään vapaasti kasvimaalle, vaikken siitä teenä pitäisikään (toivotaan tietysti, että teestä tulisi uusi suosikki). Kaikki kukkivat houkuttelevat tuhohyönteisten luontaisia vihollisia sen lisäksi, että kaunistavat kasvimaata, joten niistä on joka tapauksessa hyötyä.
      Olisipa hienoa, jos kaurajuuresi kukkisivat tänä kesänä.

      Poista
  3. Tämähän onkin kiva kokeilu. Miten kaunis tuo kaurajuuri onkaan :) Ikinä kuullutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusien juttujen testailu on jännää. Hyötykasveissa on usein aika tylsän tai tavallisen näköiset kukat, joten kaurajuuri on erittäin mielenkiintoinen poikkeus.

      Poista
  4. Ihana väri kaurajuuren kukassa ja jo siksi kylvämisen arvoinen.
    Sitruunamelissa on talvehtinut meillä hyvin kasvimaan kasvukehikossa ja itse pidän sen mausta kovasti.
    Mustajuuresta taasen ei ole omakohtaisia kylvökokemuksia, mutta uskon, että se olisi kyllä kokeilemisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Harvemmin hyötykasveissa on tuon värisiä kukkia. Kiva tietää, että sitruunamelissasta voi saada monivuotisen ilon.

      Poista
  5. Mahtava haaste! 😊
    Minä olen käyttänyt minttua aika paljon viimeisen vuoden aikana 😄 Eniten sitä kuluu ihan juomavedessä 🤭 pari oksaa vähän käsien välissä pyöräytettynä tai siltänään vesikannuun. Ei siitä makua hirveästä tule, mutta sen verran että vesi maistuu paremmalle 😊 Sitten käytän myös teessä ja muutaman kerran vaniljajäätelöön sekoitettuna 🤭 se oli jännän makuinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kieltämättä aika hauska haaste. Pitääpä ensi kesänä testailla makuvesiä. Yleensä lasken vain suoraan hanasta lasiin juomaveden.

      Poista
  6. Sitruunamelissa on talvehtinut minulla keittiöpuutarhan kivipenkissä ja pitäisikin kokeilla sitä teessä - aina näköjään oppii uutta. Kammomillaa pitäisi myös kokeilla kasvattaa, samoin tuo kaurajuuri näyttää hienolta.
    On niin paljon kaikenlaista, sekä syötävää että muuta, mitä ei ole tullut kokeiltua. On kiinnostavaa seurata näitä sinun testejäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että sinäkin olet saanut sitruunamelissan talvehtimaan. Uusia juttuja on aina kiva kokeilla vanhojen tuttujen rinnalla.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!