keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Aurinko bongattu!

Viimein se pitkään kadoksissa ollut aurinko on nähty meilläkin! Eihän siihen tarvittukaan kuin uudelleen -20 asteeseen kivunnut pakkanen.

Sieltä se kurkkii puiden takaa.

Vartti myöhemmin oli puu ohitettu ja valo pääsi tulvimaan melkein esteettä ja suorastaan häikäisevästi.

Tässä todellisuus. Valoa tuli kuulkaas ihan pihalle saakka!

Kas näin! Pikkuisen sain kuvaan vangittua myös hangella kimaltelevia "timantteja".
Kärhökaaripenkin suuntaan tuli toinen valojuova.
Olohuoneen ikkunastakin näkyi auringonvaloa... kun kyykistyi aivan ikkunan viereen lattialle ja katsoi niska kenossa yläviistoon.
Muutaman talon päässä naapurin komea mänty paistatteli ihan kunnolla auringossa.
Vaikka matalalla ja metsän takana kurkkiva aurinko ei vielä ulottanutkaan säteitään ikkunoille saakka, on melkein pilvetön taivas kuitenkin ihanan kirkas. Valaistut puiden latvat ovat minusta myös kauniita katsella. Auringosta toiseen luonnonihmeeseen: tiesittekö, että jotkut hyttyslajit talvehtivat aikuisina. Minä en ainakaan tiennyt sitä ennen tätä talvea. Ihmettelimme jo aikaisemmin talvella, mistä sisälle eksyy itikoita vähän väliä. Arvoitus ratkesi, kun liiteristä alkoi halkojen välistä löytyä itikkakasoja. Sisälle lämpimään päästyään hyttyset ovat vironneet ja lähteneet lentelemään. Onneksi ne ovat suurimmaksi osaksi suunnanneet valoja tai ikkunoita kohti eivätkä tulleet iholle. Talvehtivia hyttyslajeja ovat googlen mukaan ainakin horkka- ja kirsihyttyset. Ovatko nämäkin sitten niitä, mene ja tiedä.
Liiteristä on tänä vuonna löytynyt paljon tällaisia ja jopa paljon isompiakin itikkakasoja.
Hopeaputouksen taimet ovat pieniä, mutta reippaita.
Kylvin kolme chilin siementä ja tässä taimet. Ei voi moittia niiden itävyysprosenttia.
Kylvin eilen illalla seuraavan erän perennansiemeniä. T'ässä erässä oli lajeja, jotka saattavat itää ilman kylmäkäsittelyäkin, joten pidän purkit sisällä maaliskuuhun saakka. Jos taimia ei ala siihen mennessä näkyä, kylvökset pääsevät hankeen odottamaan kevättä. Tammikuussa tekemäni ensimmäinen hankikylvös pääsee samalla hangesta sisälle. Perennoista onkin nyt sitten kylvetty kaikki kylmäkäsittelyä vaativat lajit. Maaliskuun kylvöihin jäi vielä ristikki ja ranskantulikukka, jotka ilmeisesti itävät ilman kylmäkäsittelyäkin. 
Yksi purkki sellereitä ja kymmentä eri perennansiementä. Valkoiset höytyvät kahdessa purkissa ovat syys- ja amerikanvuokkoa. Oletan, että niitä ei juuri peitellä, kun ovat niin minimaalisen pieniäkin.
Kesäkukkasuunnitelmia en ole vielä sen tarkemmin tehnyt, mutta luulen, että turvaudun aika pitkälti suorakylvöihin. Varmoja esikasvatettavia tänä vuonna ovat ainakin samettikukka, purppurarevonhäntä ja tuoksuherne. Itämässä olevat kelloköynnökset vaativat huhti-toukokuussa varmasti paljon tilaa, samoin tomaatit ja muut esikasvatettavat hyötykasvit. Katsotaan, missä vaiheessa homma karkaa lapasesta kun niitä perennansiemeniäkin tuli ripoteltua joka purkkiin aika ronskilla kädellä... Eikös sitä sanota, että elämässä pitää olla haasteita? Olkoon minun haasteeni taas tänäkin vuonna taimipurkkipalapeli! Miltäs teillä näyttää, paistaako aurinko vai tuiskuttaako lunta?

18 kommenttia:

 1. Ihanaa kun aurinko on paistanut vaikkakin pakkasta on ollut enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se auringonpaiste vaan virkistää kummasti ja saa hyvälle tuulelle.

   Poista
 2. Nyt on ollut tosiaan kauniin aurinkoista. Jo pienikin valon pilkahdus ilahduttaa kummasti. Mukavaa loppuviikkoa! P.s. Blogissani odottaa sinua keväinen haaste.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomattavasti virkeämpi olo on kyllä ollut silloin kun aurinko edes vähän näyttäytyy. Kiitos haasteesta ja mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Täälläkin aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Että oli kaunista!
  Taimipurkkihaaste ei ole ollenkaan hullumpi. Iloahan siitä seuraa, vaikka hetken aikaa pitääkin purkkien mahduttamisen kanssa pähkäillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonpaiste tuntui todella hyvältä eikä haitannut yhtään, vaikka töihin ajaessa piti käyttää aurinkolaseja. Eihän se pahin taimikaaos kestä kuin pari kuukautta ja vielä vähemmän, jos tulee oikein lämmin huhti-toukokuu. Tulokset näkyvät sitten kesällä puutarhassa.

   Poista
 4. Täällä meilläkin on aurinko ajoittain näyttäytynyt ja viime yönä satanut puuterilumi verhonnut kauniisti maiseman.

  VastaaPoista
 5. Aurinko paistoo!!! Jo toista päivää putkehen. Onnia kylyvöksille! Sä jaksat kans nuaren kylymäkäsittelyä vaativienki kans touhata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luksusta sekä itselle että huonekasveille. Kiitos! Eipä noissa kylmäkäsiteltävissä muuta vaivaa ole kuin muistaa ottaa ne ajallaan sulamaan. Eikä sitäkään vähää, jos ne malttaisi jättää kevään sulateltaviksi :D

   Poista
 6. Kyllä oli aurinkoa, alemmas laskieesa suorastaan häikäisi, että piti ihan verhoa kiinni laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei tarvinnut verhoja kiinno laitella, kun ei aurinko osunut oikein mistään sisällekään :D Nyt pikkuisen harmittaa kun juuri etelän puolella on tuota metsää.

   Poista
 7. Aurinkoa on näkynyt jo muutamana päivänä. Perennoja on kylvetty purkkeihin ihan liikaakin jos kaikki itäävät. Minulla sitä haastetta onkin kunhan taas otan kaikki taimet mukaan kun lähdetään toukokuun alussa taas anoppilaan muutamaksi päiväksi. Että silleen 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän sitä kylvöissä olla aina hukkavaraa. Minulla on kylvetty ylimääräisiä joka kylvöerään, joten vaikka vain puoletkin itäisi, on taimia todennäköisesti liikaa. Onpahan varaa valita topakoimmat taimet. Tuo sinun anoppilaan reissaaminen taimien kanssa vie taimirallin kyllä aivan uudelle tasolle :D

   Poista
 8. Niin paistaa täälläkin :). Sinä olet paljon minua pidemmällä kylvöjen kanssa, pitäisi tästä tormakoitua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tässä mikään kisa ole, minä vaan olen hätähousu :D Kylmäkäsittelyä vaativat siemenetkin ehtivät vielä aivan hyvin.

   Poista
 9. Se on niin riemastuttava tunne, kun tulee näitä aurinkoisia päiviä. Kylmää on ollut ihan huolella, mutta vautsivau mikä auringonpaiste!
  Sain Kukkaiselämää-kaupasta siemenseospusseja. Niitä olen tutkinut ja suunnitelmia pikkuisen jo tehnyt, että mitä mihinkin kohti pihassa ja puutarhassa laitan. Suorakylvö on hyvä juttu, kun taimikasvatukseen on rajalliset tilat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Heti on paljon virkeämpi olo kun aurinko paistaa. Toistaiseksi vielä auringonpaiste tarkoittaa kipakkaa pakkasta, mutta ei mene kauaa, kun aurinkoisena päivänä lämpötila nouseekin jo plussan puolelle ja hanget alkavat saada kyytiä.
   Siemenpusseja on kiva rapistella ja suunnitella, mitä laittaisi mihinkin kohtaan.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!