tiistai 23. helmikuuta 2021

Tekniikka petti

Olipas aikamoinen viikonloppu! Lauantaina vanha tietokoneeni sanoi yhteistyösopimuksensa irti ja viikonloppusuunnitelmat vaihtuivat uuden koneen hankintaan ja käyttöönottoon. Isäntä sai onneksi sen verran elvytettyä vanhaa konetta, että saatiin sieltä varmuuskopioitua tärkeimmät tiedostot ulkoiselle kovalevylle. Varmuuskopioin edellisen kerran kuvakansioitani joskus syksyllä, joten aika paljon kuvia meinasi jäädä elottoman koneen syövereihin. Ehkä kymmenen vuotta olikin jo hyvä ikä tietokoneelle ja on aika kiittää (pieniä hermoromahduksiakin aiheuttaneista) palvelusvuosista. Uusi kone on osoittautunut vanhaa huomattavasti nopeammaksi ja hiljaisemmaksi, tosin hiiren kanssa emme ole tulleet vielä ystäviksi. Ehkä sekin korjaantuu ajan kanssa.

Esikko kukkii iloisesti eteisessä.
Jos siis ehditte ihmetellä pientä blogihiljaisuutta, niin se johtuu vain siitä, että lumityöt ja tietokoneongelmat haukkasivat leijonanosan ajastani. Pikkuisen yritin selailla joutohetkinä puhelimesta postauksianne, mutta tuskastuin sillä kommentointiin.
Lunta on satanut joka päivä enemmän tai vähemmän. Hangessa kahlataan jo haaroväliä myöten ja kolatessa joutuu työntämään lunta entistä korkeammalle.
Lapset halusivat kylvää siemeniä versotettavaksi ja koska multa oli aika lopussa, ajattelin kokeilla, riittäisikö pelkkä talouspaperi kylvöalustaksi. Kylvimme sinapin, punajuuren, rucolan, retiisin ja tatsoin siemeniä yhteen rasiaan ja herneitä toiseen. Kiireisille tai niille, jotka unohtavat kylvää pääsiäisruohot ajoissa, suosittelen rucolaa: sen siemenet puskivat sirkkajuuret jo vuorokauden sisällä kylvöstä. Kaksi päivää kylvöstä sirkkalehdet olivat nousseet ja valoon siirrettyinä alkoivat pian vihertääkin.
Vuorokausi kylvöstä herneet ovat pullistuneet ja rucolassa näkyy juuria (vaaleanruskeat siemenet keskellä vasemmanpuoleista rasiaa).
Kaksi päivää kylvöstä kaikissa lajeissa näkyy edes pikkuisen elämää. Sinappi (oikeassa reunassa) näyttäisi olevan toiseksi nopein.
Sinapin siemenet tekivät pörröiset juuret ja hauskasti eri värisiä lehtisykeröitä.
Kolme päivää kylvöstä myös muutama tatsoi (vasemmassa reunassa) on saanut sirkkalehdet aikaiseksi.
Samassa ajassa herneenversot alkavat vasta miettiä siemenestä kurkistelua.
Talouspaperi kylvöalustana toimi hyvin niin kauan kun kylvöksillä ei ollut sirkkalehtiä haihduttamassa kosteutta. Vaikka paperia oli useampi kerros, löysin eräänä aamuna taimet pitkin pituuttaan rutikuivan paperin päältä. Punajuuret, retiisit ja tatsoit kärsivät eniten eikä niistä ehditty saada edes maistiaisia. Tosin kaikki niiden siemenet eivät edes ehtineet itää, mikä saattoi johtua myös siitä, että niiden parasta ennen päiväykset olivat menneet jo ajat sitten umpeen. Suurin osa rucolan ja sinapin taimista virkistyi vettä saatuaan, joten peittelin koko kylvöksen mullalla. Ehkä hitaammin itävät siemenetkin alkavat pian kasvaa kun kosteus pysyy tasaisempana.
Nestorikin oli käynyt siemenostoksilla ja suunnitteli Minnin kanssa kylvöjen aloittamista. Mitähän kaikkea Nestorin puutarhassa kesällä kasvaakaan?
Olen tänä keväänä kerännyt ja kylvänyt paljon hopeaputouksen siemeniä. Ensimmäinen kylvös vasta kerätyistä siemenistä iti hyvin, mutta ongelmaksi muodostui siemenkuorien huono irtoaminen. Seuraavaan erään kylvin kolmisen viikkoa aikaisemmin kerättyjä siemeniä, joita liotin pari tuntia ennen kylvöä. Löysin myös talvehtivista hopeaputouksista lisää siemeniä, jotka kylvin vertailun vuoksi saman tien. Tällä hetkellä näyttää siltä, että hopeaputouksen kanssa tuoreus on valttia ja ne siemenet, jotka itävät ensimmäisenä, myös pääsevät omin neuvoin irti siemenkuoristaan. Ehkä teen ensi vuonna vertailun siitä, onko vaaleissa vai tummissa siemenissä eroja itävyyden ja siemenkuorista eroon pääsemisen suhteen. Nyt taimia on joka tapauksessa riittävästi tämän kesän tarpeisiin.
Yläpuolelle on kylvetty aikaisemmin kerätyt siemenet, jotka on liotettu ennen kylvöä. Alapuolella saman tien keräämisen jälkeen kylvetyt siemenet.

Navettapiialla näytti olevan komea kokoelma verililjapuita (vai viherliljapuitako ne nyt virallisesti olivat?). Minulla on vain tämä yksi, mutta se onkin näin komeasti hengissä.
Täällä tuiskuttaa taas lunta ja pakkastakin on aivan liikaa. Tuulen kanssa yhdistelmä tunkee suoraan paksujenkin toppavaatteiden läpi suoraan luihin ja ytimiin. Ilmeisesti loppuviikolle on luvattu lämpimämpää. Jään odottamaan niitä ja toivon, että vesisateet pysyvät loitolla. Pikkupakkanen olisi juuri passeli säätila maaliskuun lopulle saakka. Iloista viikon jatkoa!

22 kommenttia:

 1. Onneksi tekniikkaongelmat on nyt selätetty uuden koneen ansiosta.
  Hieno verilijapuu.
  Kivasti jo versot vihertävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti uusi kone ei ihan hetkeen keksi omia kolttosiaan. Versojen viherrystä tulee koko ajan lisää :)

   Poista
 2. Tekniikkaongelmat tuloovat aina yllättäen. Meilläki taitaa kohta olla eres päivitys uutehen. Vauhrikasta viherrystä, ainaki osalla. No on kyllä hyvän ja topakan näkööne sun punalehtine viherliljapuu. Täälä kans lumi pöllyää. Onneksi taitaa loppua tähän päivähän ja päästähän kevääsempihin tunnelmihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti näin on. Olisikin hyvä, jos kone ilmoittaisi vaikka viestin lähettämällä, että "alapa varmuuskopioida tiedostosi ja katsella uutta konetta, pimahdan huomenna" :D Täällä voi mennä vielä pari päivää ennen kuin lumentulo lakkaa ja lämpötila kääntyy plussalle.

   Poista
 3. Siellä on aikamoinen siemenkasvattamo, vuoroin milloin mitäkin itämässä! Hauska nähdä itämistahtia talouspaperin päällä.
  Nestorin elämää on tosi hauskaa seurata silloin tällöin! Ihanaa, kun olet jatkanut Nestori-projektia.
  Onnea ja takutonta yhteistyötä uuden koneen kanssa! Ja tsemppiä lumen kanssa... täällä tulee nyt kunnolla vettä, lähtevät loputkin lumet varmasti hyvin nopeaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää olla jotain kivaa seurattavaa tähän aikaan vuodesta. Luulen, että Nestori lähtee puutarhakauden alkaessa muutaman viikon lomamatkalle... :D Tai sitten pitää näprätä lopputalven aikana reilusti tavaraa varastoon, jotta saa laitettua myös kesällä Nestorin mökkiin lapsille ihmeteltävää.
   Kiitos! Lunta on tupruttanut taivaan täydeltä koko päivän ja kinokset vain kasvavat kasvamistaan.

   Poista
 4. Kivoja siemenidätyksiä! Ja komea on verililjapuu, täytyypä ensi vuonna itsekin hankkia, kun sen kerran saa sisätiloissa talvenajan menemään. Saat vielä tuosta Nestorista oivan puutarha-apulaisen - tai kilpailijan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainakin minun yksilöni on viihtynyt hyvin huonekasvina talven yli. Nyt se on toki saanut jo lisävaloa, kun piti viritellä kasvivalo pikkutaimille. Jospa Nestori kävisi kitkemässä kivipolkujen väleistä rikkaruohot :D

   Poista
 5. Kivoja versotettavia! Meilläkin lapset tykkäävät versotuksesta, kasvun ihmeenkin pääsee näkemään siinä nopeasti ja maistelemaan satoa. Upea tuo verililjapuu! Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Versotus sopii kyllä lapsille hyvin. Osa siemenistä itää ja kasvaa todella vauhdikkaasti. Kiitos! Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 6. Välillä tulloo noita tekniikkaongelmia. Meilläkin viimesyksynä ja edellinen kone ei ollu vanha. Onneks siitä oot selevinny ja kuvatkin on tallessa! Mukavasti on kylyvöksiä siellä, lapset on varmaan innoissaan ja itäneet alut on kyllä kauniit, sinappi etenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietokoneilla on tapana aina välillä joko mennä sekaisin tai hajota kokonaan. Onneksi saatiin kuvat ja muut talteen eikä mitään hävinnyt lopullisesti. Lapset ovat olleet varsinkin noiden versotettavien suhteen innoissaan. Kurkkivat kyllä välillä muitakin kylvöksiä, olisiko sieltä alkanut nousta taimia.

   Poista
 7. Voihan vimpain, se on niin perin juurin ärsyttävää kun joutuu painimaan tietotekniikan kosahtamisen kanssa. Olen ihan tieten opetellut pilvipalveluiden käytön kun se uuden koneen myötä tuli tavallaan oletusasetuksena. Eli jos joku laite poksahtaa, kuviin ja tiedostoihin pääsee käsiksi vaikka puhelimella. Monta työlästä kouluhommaakin on visusti talvessa 'jossain' pilvessä.
  Mainioita kylvöksiä, varmasti jännää lapsillekin. En tiennytkään että sinapin juuristo on tuollainen tupsu.
  Eli sinä et siirtele itäneitä mihinkään vaan peittelet ne mullalla? Olen joskus pilannut lautalla kelluneet chilit yrittämällä nyhtää niitä irti ja siirtää multaruukkuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen jotain tallentanut OneDriveen, mutta ei sinnekään kaikkea saa ilmaiseksi upotettua. Kannattaa kyllä tallentaa kaikki tärkeimmät jutut mahdollisimman moneen paikkaan, jotta eivät pääsisi lopullisesti häviämään.
   En siirrellyt näitä talouspaperikylvöksiä kun ei tässä ollut mitään tavoitetta saada maksimoitua sadon määrä. Peittely toimikin todella hyvin näiden kanssa. Selvästi osa siemenistä tarvitsi "peiton harteilleen", sillä taimia puskee melkein joka puolelta. Punajuuret ja tatsoit ainakin heräsivät. Lautalla idätettäessä varmaan toimisi, että siirtäisi itäneen siemenen papereineen päivineen multaan. Talouspaperi hajoaa aika sukkelaan eikä varmasti haittaisi taimen kasvua.

   Poista
 8. Hyvä, että sait uuden koneen ja vanhastakin tietoja taltioitua. 10 vuodessa tekniikka on mennyt eteenpäin, joten varmasti uusi vempain on entistä nopeampi. Muuten niiden kanssa tulee nopeasti yhtä tutuksi, kuin vanhojenkin.
  Tietokoneiden kanssa on aina jotain säätämistä. Minulta on hajonnut sekä koneen kovalevy että ulkoinen kovalevy. Siksi otan säännöllisesti varmuuskopiot kuvista. Ukkokulta hoitaa muut varmuuskopioinnit niinikään säännöllisesti.
  Itävät siemenesi ovat söpöjä, sinappi varsinkin. Olet mahdottoman aikaansaapa ja innostunut kokeilemaan kaikenlaista. Lähetäpä pikkuinen annos yritteliäisyyttä tännekin.
  Kaiken kevättouhun keskellä voi olla vaikea suunnitella Nestorin touhuja tulevaa joulua ajatellen. Lasten kannalta Nestorin "elossa pitäminen" on varmasti kivaa ja odotettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhalle koneelle jäi vielä jotain pientä, mutta kaikki tärkeimmät saatiin onneksi talteen. Kannattaa kyllä ottaa varmuuskopioita tärkeistä tiedostoista säännöllisesti, ettei pääse tekniikan pettäessä häviämään mitään korvaamatonta.
   En nyt tiedä, olenko sen aikaansaavampi kuin kukaan muukaan. Kokeilunhalua ja innostusta kyllä löytyy varsinkin näissä kasviasioissa. Laitan tulemaan sinulle ylimääräiset.
   Nestorin ensi joulua en ole edes miettinyt. Lapset ovat jo niin tottuneet siihen, että Nestorin mökissä on joka aamu jotain uutta, että tulisi sanomista, jos yhtäkkiä siellä ei tapahtuisikaan mitään. Yksi pieni yksityiskohta jäi heiltä kerran huomaamatta ja hyvin närkästyneinä tulivat sanomaan, että Nestori ei ole tehnyt mitään uutta yöllä. Yhdessä sitten etsimme tarkemmin ja maailma oli taas mallillaan. Luulen, että Nestori lähtee kevään tullen hyvin pitkälle lomamatkalle, jotta saan tauon näpräämisestä.

   Poista
 9. Voi ihme, kommentoin jo kertaalleen tähän, mutta minnehän kommentointi on hävinnyt?! Tekniikka tosiaan!
  Ihan kylmäsi, kun ajattelin, jos meilläkin vanha kone tilttaisi, vaikka poika onkin asentanut tähän ulkoisen kovalevyn. Hyvä, että sait uuden koneen toimimaan.
  Hauskoja nuo kylvöt talouspaperiin, en ole itse kokeillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, jos tekniikka petti kommentoinnissakin! Hyvä, että sait toisella yrityksellä kommentin jätettyä. Tietokoneen hajoaminen saa maailman hetkeksi yhtä sekaisin kuin puhelimen hajoaminen. Minulta hajosi viime (tai ehkä toissa) keväänä puhelimesta sim-kortti ja sinne hävisivät kaikki yhteystiedot. Kauhistuttava tilanne oli sekin.
   Talouspaperikylvöissä näki hyvin siementen itämisprosessin kokonaisuudessaan.

   Poista
 10. On kokemusta vanhan tietokokoneen hajoamisesta, ei mikään kiva juttu.

  VastaaPoista
 11. Oma koneeni on muutaman vuoden vanha, 10 vuotta on jo ihan kunnioitettava ikä. Kännykän uusin juuri, edellinen palveli liki 7,5 vuotta, pitkä aika sekin älykännykälle. Onneksi sait kuvat ja tiedostot talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo jo iäkäs masiina. Toivottavasti uusi kestäisi yhtä pitkään. Seitsenvuotias kännykkäkin on jo hintansa haukkunut.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!