Nyt pääsette taas kurkistamaan erään ajatushautomon tuloksena syntyneitä tuherruksia, sillä talven yli muhinut suunnitelmakeitos alkaa olla pureskeltavassa kunnossa. Marraskuun puolivälissä siivoilin pihaa talvikuntoon ja jäin seisoskelemaan pidemmäksi aikaa vanhan kasvimaan nurkalle. Aluehan alkoi muuttua kesän aikana kärhökaaren laajennukseksi ja uudeksi majapenkiksi, mutta muutos jäi marjapensaiden puoleisesta reunasta vähän kesken. Kasvimaan reuna rajasi alueen melko suoraviivaisesti nurmikkoon, mutta monien muutosten myötä vanha ratkaisu ei sovi enää joukkoon. Maanpinta muodostaa myös matalan painanteen, joka syvenee tontin laitaa kohti ja siitäpä tuli mieleen, saisiko syvimpään kohtaan tehtyä pienen kosteikon. Merkitsin linjoja naruilla, kuvasin ja mietin, hautaisiko koko ajatuksen saman tien vai tulisiko siitä jotain.
|
Mallailin narulla istutusalueen reunaa. Polku muodostuisi luontevasti notkon kohdalle. |
Suo ratkaisisi myös erään pintavesiongelman. Autotallin nurkalle on nimittäin kertynyt pieni vesilammikko joka kevät siinä vaiheessa kun lumet alkavat sulaa ja maa on vielä roudassa. Toissa kesänä tekemäni muutokset rakennuksen nurkalla siirsivät lammikkoa jo hitusen oikeaan suuntaan, joten suunnitelmana on ohjata uuden polun avulla vedet vielä tehokkaammin suoraan alamäkeen kohti syvintä notkoa. Koko ongelman toisaalta ratkaisisi se, että kolaisi talvella osan lumesta kauemmas rakennuksesta, mutta ei puututa nyt siihen. Kukkapenkkiähän tässä ollaan suunnittelemassa!
|
Ja sitten paintilla mallipiirustusta. Kuvan teksteistä ei varmaan saa selvää, mutta avataan niitä seuraavaksi. |
Majapenkin istutussuunnitelma kun oli jäänyt totaalisen jumiin, niin samalla sain siihenkin uutta puhtia. Istutin kesällä sinne aikamoisen määrän jaloangervo 'Cattleyaa', sillä taimia oli ja paikka oli sopivasti vapaana. Niiden kaveriksi tulisi valkokirjavaa kuunliljaa, jota minulla on takapihalla jo jaettavaksi asti ja ehkäpä äidin kuunliljapenkistä voi saada muutaman jakopalan lisää, jos nätisti pyytää. Notkon toisella reunalla pienellä kumpareella kasvaa raparperia ja tarhakulleroita, jotka saavat jäädäkin sinne. Raparperin kaveriksi siirrän takapihalta rantakukkaa, joka ei ole oikein viihtynyt siellä. Rantakukka myös kookkaana kasvina saattaisi pärjätä tontin laidalta puskeville nokkosille. Raparperin eteen ja majapenkin reunaan jää melko jyrkkä luiska, jossa kasvaa toistaiseksi vain muutama lehtoimikkä. Majapenkin etupihanpuoleiseen reunaan jaloangervojen ja kuunliljojen eteen tulisi mm. esikoita, haltiankukkaa (jos selviävät talvesta) ja rikkoviuhkaa.
|
Marjapensaiden suunnalta näytti marraskuussa tältä. Huonosti erottuvan verkkotötterön kohdalla melko keskellä yläreunaa on kuutamohortensia. Pientä maansiirtoakin tarvitaan, jotta polku kulkisi suon tasalla. |
Suon ylittävät astinkivet johtavat majapenkin takana kulkevalle polulle. Kivistä yksi odottaa parin metrin päässä ja toivon loppujen löytyvän aluetta kaivellessa. Kuutamohortensiasta olisi tarkoitus tulla 3-5-runkoinen pikkupuu, jotta se muodostaisi visuaalisen parin majapenkin toisella puolella oleville syreeneille eikä myöskään tukkisi koko polkua.
|
Sama paikka näyttää toivottavasti joskus tulevaisuudessa tältä. Puutarhakompostorin peittää kesäaikaan saksankirveli. |
Sitten tuleekin se hankalin osuus, eli itse suo. Tai kylmä ja kostea painanne, mikä ikinä siitä sitten käytännössä tuleekin. Pohja on melko varmasti sinistä savea, pinnassa voi olla 5-20cm parempaa multaa. Paikka on varjoisa ja vähintään kostea, mutta on mahdollista, että notkoon kertyy varsinkin keväisin vettä. Keksittekö matalia kasveja, jotka viihtyisivät näissä oloissa ja pysyisivät suht kiltisti paikoillaan? Itse suo kun ei kovin paljoa yli kahta neliötä varmastikaan olisi, niin sinne ei kaivata metrisiä maailmanvaltaajia. Yksi ehdokas on suo-orvokki, jota voisin kokeilla kasvattaa pistokkaista. Sitä kun luonnostaan kasvaa tuossa tontin lähellä kulkevan ojan pohjalla.
|
Ja vielä ilmakuva. Kuva on otettu heinäkuussa, joten älkää välittäkö kasvilavojen kulmista ja vanhoista käytävistä, ne on jo poistettu. Limenvihreät sutut merkkaavat suon reunan luiskaa. |
Seuraava ei nyt liity tähän suoaiheeseen juuri mitenkään, mutta olkoon vaikka loppukevennyksenä. En ole kovin liikunnallinen tyyppi ja oikeastaan liikunta ja kuntoilu on minusta melko tylsää puuhaa. Tiedän, että pitäisi kuntoilla ja olenkin silloin tällöin tehnyt jotain (lähinnä siis silloin, kun jotain kohtaa on alkanut kolottaa), mutta oma hyvinvointi ei ole riittävän hyvä motivaattori. Lisäksi mitä tahansa liikuntasuoritusta on aina seurannut puolen tunnin päästä alkava sietämätön palelu, joka jatkuu jopa tuntikausia. Suoranainen painajainen vilukissojen kuningattarelle! Koska työpäiväni menevät pääosin istuskellessa ja auton ratissa, päätin tehdä itselleni kunto-ohjelman, jossa olisi tarpeeksi motivoiva palkinto voittamaan kaikki kuntoiluun liittyvät vastenmielisyydet. Valikoin viisi lihaskuntoliikettä ja päätin, kuinka monta toistoa tarvitaan merkinnän saamiseen. Kun saan jokaiseen kohtaan merkinnän 30 päivältä, saan tuhlata puutarhaliikkeeseen 25 euroa. Ja jotta kuntoilu motivoisi vielä enemmän, päätin, että palkintoon lisätään pieni bonus, jos saan tehtyä jotain liikettä vähintään viisi kappaletta yli vähimmäismäärän. Saan tehdä liikkeet milloin vain eikä kaikkia liikkeitä ole pakko tehdä samana päivänä. Ainoa sääntö on se, että yksi liikesarja (ja mahdolliset bonustoistot) pitää vetää kerralla, jotta siitä saisi merkinnän. Bonuksen suuruuden päätän sitten, kun merkintöjä alkaa kertyä taulukkoon enemmän ja näen, olenko arvioinut toistojen määrän liian helposti saavutettavaksi. Ja tokihan siihen vaikuttaa myös hankittavien kasvien listan pituus, mutta se jääköön vain meidän salaisuudeksemme. Listaa voisikin alkaa nyt kasvattaa kosteikkokasvien osalta...
Heh, oletpa keksinyt mainion porkkanan liikunnan lisäämiselle! Eipä tuon parempaa motivaattoria ainakaan tähän aikaan olekaan.
VastaaPoistaEn nyt keksi matalaa. Rentukka on melko matala, mutta kaipaako se ihan vettä. Mutta kerrottu sellainen kasvaa ojan pielessä, jossa vesi virtaa keväällä, mutta kesällä ei siinä kyllä mitään vettä ole ja ihan hyvin viihtyy. Varmaan monena talvena paikka jäätyy, nyt ainakin. Olisiko vaikka valkoinen rentukka kiva iki-ihanien suo-orvokkien kanssa?
Luotettavin ratkaisu olisi varmaan katsoa, olisiko siellä lähiojassa jotain muutakin kaunista ja matalaa ja laittaa sitä, se olisi aika takuuvarma menestymisen kannalta.
Pakko tehdä vaaditut suoritukset, sillä muuten saan unohtaa kasvishoppailut :D Kesäaikaan en kyllä tähän lähtisi, sillä silloin on paljon mielekkäämpää kuntoilua.
PoistaOnko rentukkaa valkoisenakin?! Rentukka tuli itsellekin ensimmäisenä mieleen, mutta hylkäsin sen värin takia. Valkoinen laitetaan ehdottomasti ostoslistalle. Lähiojassa oli muistaakseni sammalkasvuston lisäksi kurjenjalkaa ja joitain muita korkeita kasveja. En muista, että siellä olisi ollut muita matalia kuin suo-orvokki. Pitää käydä tutkailemassa kesällä tarkemmin.
Muistaakseni valkoinen rentukka on Tommolan tilan valikoimissa, ollut jo monta vuotta, joten toivottavasti vastedeskin!
PoistaPitää tutkailla asiaa. Se on nyt laitettu listalle ja lähtee mukaan heti kun vain jostain sen löydän. Kiitos vinkistä!
PoistaEikös hulevesi/kosteikko alue oo nykyysin ihan huippujuttu! Japaninesikkua (tai jotaki sen näkööstä) oon nähäny yhyres puutarhas ihan vesirajas. Siinä oli pinkkejä ja valakoosia aika isoo alue. Näytti tosi hyvältä.
VastaaPoistaIttekkää mikää himoliikkuja oo, mutta kävelylenkkiä teen muutamia kertoja viikos.....Nii ja ny tuata porrasjumppaa vintin rapuus, taimikasvatusten merkiis :D Tsemppiä kuntoharijootteluhun! Lopus kiitos seisoo :)
Kyllähän se taitaa olla, kun pitää saada hulevedet käsiteltyä omalla tontilla. Vaikea kuvitella, että esikko viihtyisi sellaisessa paikassa, mihin kertyy vettä. No, ehkä niissäkin on sellaisia lajikkeita. Pitää selvitellä asiaa. Esikot sopisivat ainakin kuunliljojen alle. Kiitos vinkeistä ja tsemppauksesta!
PoistaMeillä kasvaa märissä kohdissa ihan luontaisesti tuota Sailan mainitsemaa rentukkaa, se tuli ekana mieleen kuin luin näitä ajatushautomosi mietteitä. Suo-orvokit kuulostavat ihanilta. Myös suovehka viihtyy rannassamme luontaisesti.
VastaaPoistaSinulla näköjään on talvi tehnyt tehtävänsä, kun suunnitelmakeitokset alkavat pulppuilla. Vaikuttaa hyvältä idealta ja kiinnostaa nähdä, miten toteutus lähtee etenemään, kun alkuun pääset.
Jopas keksit itsellesi motivaattorin liikkumiselle! Minä tarvitsisin varmaan samankaltaista, että jaksaisin tehdä lihaskuntoliikkeitä kotosalla. Nyt on koronan myötä tauolla kaikki lentopalloilut, kävimme pelaamassa kolme kertaa viikossa ja siinä tuli minulle mieleisellä tavalla ihan huomaamatta liikuntaa 6h/vk. Koiralenkit ovat tasaisesti ohjelmassa ja yritän kävellä 1-2,5 h joka päivä. Mutta fyysisiä puutarhatöitä alan kaivata jo ihan toden teolla, siinä tulee lihaskuntotreenit niin mukavalla tavalla.
Rentukka tuli minullekin mieleen ensimmäisenä kosteikkokasveista, mutta hylkäsin sen keltaisen värin takia. Jos sitä kerran on valkoisenakin olemassa, niin se on automaattisesti hankintalistallani. Pitää tutustua tuohon vehkaan. Muistaakseni se on myrkyllinen, mutta sitä en muista, kuinka vaarallinen se sitten on. Lapsetkin kasvavat koko ajan, joten ihan neuroottinen ei tarvitse enää olla.
PoistaMotivaation on pakko nyt pysyä, sillä muuten saan unohtaa kukkaostokset. Sen verran itsekuria minulla onneksi on, etten osta mitään ennen kuin vaadittu määrä on tehty. Sama juttu täällä: kaipaan fyysisiä puutarhatöitä.
Saitkin jo muutamia ehdotuksia kosteikkoon. Raate Menyanthes trifolia olisi yksi vaihtoehto. Suovehka Calla palustris olisi minunkin mielestäni hyvä vaihtoehto. Suokukka Andromedia polifolia olisi tosi kaunis kukaltaan, mutta se on myrkyllinen, joten ei sovi siltä osin lapsiperheeseen. Suopursu Pohjois-Pohjanmaan maakuntakukka on myös kaunis, mutta en osaa sanoa onko sitä miten saatavilla?
VastaaPoistaRaate olisikin aika nätti. En muista nähneeni sitä koskaan luonnossa, mutta toisaalta enpä ole osannut sillä silmällä katsoakaan. Suopursu on hyvinkin tuttu kasvi ja hyväntuoksuinenkin vielä. Pitää miettiä, onko se liian korkea tuohon. Kiitos vinkeistä!
PoistaHienoja suunnitelmia! Kommenteissa on hyviä vinkkejä,joita tulen itsekin pohtimaan pihamme kosteaan ongelmakohtaan. Hyvää viikonloppua!
VastaaPoistaHyvä, että sinäkin sait kommenteista vinkkejä. Tämä onkin juuri parasta blogeissa kun saa kokeneemmilta apuja ja uusia ideoita. Hyvää viikonloppua!
PoistaMukavalta kuulostaa suunnitelmasi! Meillä tuossa mehtäalalla kerääntyy vettä mehänreunaan jopa kymmenen senttii, kaikki hävivää kun routa sullaa. Rentukka kasvaa tuossa rannassa. Jos se suona on tikankontit vois pärjätä ainakin reunamilla,
VastaaPoistaKiitos! Rentukka pärjääkin juuri tuollaisissa paikoissa, joissa on välillä vettä ja välillä kuivempaa. Tikankontit olisivat upeita, jos ne vain saisi viihtymään. Lisään senkin listalle ja jos tulee vastaan, niin sille tehdään sitten sellaiset olosuhteet, että on ainakin mahdollisuus viihtyä. Kiitos vinkistä!
PoistaArvostan taitoasi tehdä hyviä suunnitelmia, jotka myös toteutuvat. Hulevesien ohjaaminen jo olemassa olevaan painanteeseen on hyvä idea. Hyvältä kuulostaa tehdä siitä kostean paikan kasvien asuinpaikka. Minulla ei ole antaa sinulla yhtään vinkkiä, kun suurta kosteutta ei omalla tontilla ole koskaan tarvinnut pohtia. Mielikuvani koostuvat enimmäkseen kuvissa nähdyistä kurjenmiekoista ja erilaisista heinistä. Hyviä ehdotuksia jo saitkin, toivottavasti vielä lisää.
VastaaPoistaErinomainen idea asettaa liikuntasuoritusten toteutumiselle puutarha-aiheisia palkintoja. Kuntoilu on paljon mielekkäämpää, kun silmissä siintää uudet kasvit. En ole erityisen innostunut mistään sisällä tapahtuvasta kuntourheilusta ja siksi kuntoilen tekemällä reippaita kävelylenkkejä. Laiskuuden yllättäessä motivoin itseni liikkeelle esimerkiksi hoitamalla kevyempiä hankintoja kävellen kylän keskustaan kiertoreittejä käyttäen. Kesällä kuntoilu hoituu ongelmitta puutarhan parissa.
Kiitos! Omatkin mielikuvani puutarhan kosteikoista perustuvat enimmäkseen valoisien paikkojen kurjenmiekkaistutuksiin, mutta valoa ei tuossa kohdassa varmasti riitä niille tarpeeksi. Monta hyvää ideaa olen tosiaan jo kommentteihin saanut. Nyt pitää vain tutustua kasveihin ja alkaa selvittää, mistä niitä voisi löytää.
PoistaKaikenlainen kuntourheilu on mahdollisimman kaukana minunkin mielenkiinnon kohteistani, mutta tällä konstilla sain ainakin hetkeksi nostettua motivaatiota. Eiköhän tavoitekin tule saavutettua, sillä muuten saan unohtaa uudet kasvihankinnat.
Hieno suunnitelma. Rentukka vois olla hyvä, siitäkin on olemassa erikoisversioita, muistelisin että Saaripalstan Sailan puutarhassa on sellaisia.
VastaaPoistaKiitos! Valkoinen rentukka onkin jo listan kärjessä. Sailalta tuli heti ensimmäisenä vinkki siitä.
PoistaJotain tuollaista minäkin tarvitsisin. Olen yrittänyt ajatella, että kohta en pian jaksa enää puuhailla ollenkaan puutarhassa jos vielä vain paino nousee ja nousee... Ei ole auttanut. Hyötyliikunta ulkona on ainoata mihin saan itseni motivoitua.
VastaaPoistaKasveista tulee tietysti mieleen lakka. Paistaako siihen miten aurinko? Ja entäs se suokukka jota nyt ainakin Hankkijalla on ollut tarjolla? Turpeella ja hiekalla vähän kohentaisi maata ensin.
https://www.hankkija.fi/Piha_ja_puutarha/kasvit/havukasvit/suokukka-blue-ice/
Nappaa vain idea talteen. Tuohon kun yhdistää kasvienhankkimiskiellon siihen saakka, että tavoite on täynnä, niin tulee kummasti motivaatiota lisää.
PoistaEn tiedä, viihtyykö lakka noin varjossa. Tuohon ei paista aurinko suoraan koskaan, sillä metsä on heti vieressä ja vielä etelän puolella.
Kiva seurata, miten tuo alue sinulla kehittyy ja mitä kaaveja siihen löydät.
VastaaPoistaArvaa vain, kuinka täpinöissäni itse olen!
PoistaMiten olisi karpalo? Meillä teki majakkapenkin käytävän kulmaan vesilätäkön kun maa oli roudassa. Mies kaivoi ja laittoi viemäriputken pätkän kulkemaan kukkapenkin poikki ja päälle kulmaan soraa missä oli putken pää ja muuten putken päälle multaa. Ei ollut enää lätäkköä viimevuonna saa nähdä kun nyt on kovempi routa miten käy. Mutta me halusimmekin päästä kosteikosta eroon 😁
VastaaPoistaMeillä on notkossa kyllä sitten sellainen paikka missä on aina melkein vettä. Siellä kasvaa myös rentukoiden lisäksi saniaista. Ja sanovat joidenkin kurjenmiekkojen pärjäävän mutta ovat keltaisia kukaltaan. Mielenkiintoinen projekti sinulla.
Karpalokin on ihan varteenotettava idea. Saniaiset voisivat myös viihtyä tuossa, mutta en ole niin suuri niiden ystävä, että laittaisin niitä tuohon. Vedestä on aina riesaa: milloin sitä on liikaa, milloin liian vähän :D Toivottavasti teitä ei lammikko enää vaivaa.
PoistaKivoja suunnitelmia!
VastaaPoistaRentukka tuli minullakin mieleen ;)
Kiitos! Rentukka on ilmeisesti nyt ihan pakko metsästää jostain, kun se on saanut näin paljon kannatusta.
Poista