tiistai 16. helmikuuta 2021

Aamun taimikatsaus

Taimia alkaa ilmestyä kiitettävää tahtia multapurkkeihin. Ensimmäiset sisälle kylvetyistä perennoista ovat itäneet ja näkyy sitä vihreää muissakin ruukuissa.

Valkoisen lehtosinilatvan aamujumppa näyttää tältä.
Kaukasiantörmäkukka 'Perfecta' vasta riisuu unimyssyä päästään.
Hentoiset sellerintaimet heräilevät verkkaisesti.

Edellisestä suippopaprikakylvöksestä ei itänyt yksikään. Uusintakylvössä iti 9 siementä kymmenestä.

Chilit ovat jo hyvässä kasvussa.
Hopeaputouksissa on jo ensimmäisiä oikean näköisiä lehtiä.
Kelloköynnösten kanssa ei ollut oikein tuuria. Alunperin viisi siementä kahdeksasta iti, mutta kaksi näivettyi ennen kuin pääsi edes siemenkuorestaan eroon. Yksi taimista lähti hyvin kasvuun, mutta ei päässyt itse irti siemenkuorestaan. Autoin sitä, mutta nyt taimi on alkanut nuutua. Onneksi kaksi tainta näyttäisi pääsevän alkua pidemmälle.
Kunhan nuo kaksi pääsevät kunnolla kasvuun, kokeilen lisätä niitä pistokkaista.
Pikkuinen koruköynnöksen pistokastaimi on alkanut yli puolen vuoden miettimisen jälkeen kasvaa. Myös viime kesältä säästetty hopeaputouksen pikkutaimi on hyvässä kasvussa.
Eteisen lattialle unohtunut alppikärhö 'Albina plena' ei säikähtänyt kuivumisesta, vaan kumpikin pistokastaimi on herännyt. 
Viime viikolla aurinko kultasi metsän todella kauniisti. Eilen illalla tuuli jonkun verran, joten metsä ei ole enää näin luminen.
Elämme jännittäviä aikoja, sillä hetkenä minä hyvänsä jostain ruukusta ilmestyy pieni vihreä koukku. Myös talvetettavat kasvit alkavat heräillä. Sitten kun lämpötila nousee seuraavan kerran lähelle nollaa tai jopa plussalle, aion kantaa kellarista ensimmäisiä ruukkuja sisälle. Nyt lähden lumitöihin ennen työpäivän alkua. Aurinkoista päivää!

20 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää! Elämme tosiaankin jännittäviä aikoja, illalla ei välttämättä näy mitään, mutta aamulla onkin vihreä verso nousemassa. Hyvä, että uusintakylvös suippopaprikoista tuotti hyvän tuloksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on vaara, etteivät paprikat pääse irti kuoristaan. Nyt ainakin taimia on ilmestynyt sen verran hyvä määrä, ettei haittaa, vaikka joku niistä luovuttaisi.

   Poista
 2. Nämä kevään ensimmäiset taimet ovat niin hellyttäviä. Vaan mikä kumma vaivaa tänä keväänä paprikoita, kun eivät millään tahdo itää. Aion viikonloppuna tehdä kylvön kolmannen kerran, jotta en jäisi ihan ilman paprikoita. Hyvä, että mainitsit tuon kaukasiantörmäkukan. Niidenkin siemeniä ostin, vaan olen unohtanut kylvää.
  Kelloköynnöksillä on kiihkeä suhde siemenkuoriinsa. Aina vähintään yksi taimi takertuu hattuunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä viime kesän säissä oli jotain, miksi paprikan siemenet eivät suoranaisesti uhku elinvoimaa. Tai sitten planeettojen asennot ovat jotenkin väärin. Mistä noita tietää. Toivottavasti kolmas kerta toden sanoisi. Minullakaan toisen lajikkeen siemenet eivät ole vielä lähteneet kasvuun.
   Laitahan törmäkukan siemenet multiin, niin ehtivät kasvaa isoiksi ennen syksyä.
   Osasin kyllä varautua kelloköynnösten hattujumeihin, mutta silti vähän kirpaisi, että ainoastaan kaksi tainta selvisi sirkkalehtivaiheeseen. Vielä kun tietäisi, mikä muita siemeniä vaivasi kun eivät suostuneet kasvamaan.

   Poista
 3. Onpa ihania näkyjä nuo vihreät versot!

  VastaaPoista
 4. Näyttää oikee lupaavalta! Ja son hianua, ku talavetukset rupiaa näyttämähän elonmerkkiä, ei tartte kaikkien kans ihan A:sta aloottaa. Kelloköynnöksillä jää joskus hattu liian lujasti päähän. Niitä ittekki joskus raottelen. Sumutus auttaa kans, jos suaristusvaihe venyy, se pitää kuaren pehemoosena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetettavilla saa äkkiä runsaasti vihreää, kun vain ensin heräävät. Niitä on kyllä hauska seurata. Mikähän sai osan kelloköynnöksistä nääntymään jo heti lähtökuoppiinsa? Ja miksi tuo yksi taimista alkoi nääntyä sen jälkeen, kun avitin siemenkuoren pois? Näihin kun tietäisi vastauksen, että osaisi seuraavan kerran tehdä oikein.

   Poista
 5. Awww, ovatpa suloisia pikkuisia.
  Minäkin kummastelen paprikoitani tai siis chilejäni, kamalan nihkeää on niiden itäminen ja kasvuunlähtö. Vähintään pitävät tiukasti hatustaan kiinni ja siihen se kasvu sitten tyssääkin.
  Tänään kylvin munakoison ja tarhaorvokkeja. Sipulien kylvöstä kurkin malttamattomana, en ole ennen niitä siemenestä kasvattanutkaan.
  Maaliskuun kylvönipussa onkin sitten pussukka poikineen, jippii !
  Iloa ja valoa viikkoosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suloisiahan ne pikkuiset aina ovat, oli sitten kyse ihmis-, eläin- tai kasvivauveleista.
   Ehkä nyt ei ole paprikoiden mielestä hyvä aika itää. Uutta yritystä vain kehiin. Nopeaa itämistä kylvöksillesi ja iloista viikon jatkoa!

   Poista
 6. Hyvältä näyttää ja pikkutaimet ovat lähteneet hyvin kasvuun.

  VastaaPoista
 7. Jännittävä tuo sirkkavaihe. Niin on herkkää valon ja kastelun kanssa. Ja vielä pitäisi puristavista hatuistakin päästä eroon. Onnea kasvatuksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelun ja valon kanssa vielä pärjää, mutta nuo siemenkuoret ovat suorastaan kauhua herättäviä kapistuksia. Olen monta pikkutainta vahingossa katkaissut, kun olen yrittänyt auttaa niitä irti hatuistaan. Kiitos!

   Poista
 8. Kasvun ihme on kivaa seurattavaa. Mulla pilkistelee vasta paprika. Olen koittanut herätellä monien hedelmien siemeniä. Saapa nähdä, kuinka moni onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eksoottisten hedelmien siementen idättäminen on jännää. Toivottavasti saat kaikki onnistumaan.

   Poista
 9. Kevättä ilimassa on noissa taimissasi. Mielenkiintosta on seurata kasvunihmettä!

  VastaaPoista
 10. Minulla on vielä vähän tiirailtavaa. Kolme shilin siementä iti neljästä yhtä lajia samoin erästä toista mutta niillä on myssy edelleen päässä.
  Hyvinhän siellä on perennojen siementainta ilmestynyt ja mikä parasta talvetettavat on alkanut jatkamaan jalkojaan. Minäkin olen jo hakenut kellarista jotain mökin sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä itämisprosentti, jos kolme neljästä siemenestä on itänyt. Osa perennakylvöksistä saattaa tarvita vielä kylmäkäsittelyä ennen kuin suostuvat itämään, mutta saavat nyt vielä yrittää pari viikkoa. Sitten pääseekin jo kylvämään lisää :) Talvetettavien herättely on yksi lopputalven ja alkukevään kohokohdista.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!