lauantai 6. helmikuuta 2021

Toivepostaus: kierrätystä

Gitta Puutarha on kotini -blogista toivoi postausta siitä, mitä kaikkea voi kierrättää ja uudelleenkäyttää puutarhassa. Meillä ei kovin paljoa ole kierrätysjuttuja, joten aihetta piti ihan miettiä perusteellisesti. Pation ruokaryhmä on ostettu käytettynä ja takapihan lyhdyt suurimmaksi osaksi kirppareilta. Tietynlaista kierrättämistä on myös syksyn lehtien ja pensaista leikattujen ja haketettujen risujen käyttö katteena, mutta lasketaanko tällaisia kunnolla kierrätysjutuiksi? Ehkä ei, joten kävin kuvia läpi tarkemmalla seulalla ja pohdin, mitkä puutarhassamme olevat jutut on tehty kierrätystavarasta.

Tontilta löytyneitä vanhoja betonilaattoja yhdistettynä luonnonkiviin on käytetty vähän siellä sun täällä, mm. kärhökaariportin alla.
Ehkä näyttävin kierrätystarvikkeista tehty asia meillä on etupihan kiveys, johon käytettiin tontilta löytyneitä betonilaattoja ja luonnokiviä. Laatat on ilmeisesti edellinen asukas itse valanut suoraan paikoilleen ja niiden siirtämisen kanssa pitikin olla varovainen, etteivät ne halkea. Varsinkin isot, melkein neliömetrin kokoiset laatat olivat hankalia siirrettäviä. Kiveyksestä tuli mielestäni onnistunut ja parasta siinä on se, että se on varmasti uniikki. Joskus haaveilin liuskekiveyksestä, mutta nyt en enää vaihtaisi tätä meidän rouheaa sekasikiötä mihinkään.

Tässä kiveys on vasta valmistuneena kesällä 2018. Patiolle menevä osa talon nurkalla valmistuu vasta seuraavana kesänä.

Kolmen kesän jälkeen saumoihin on alkanut tulla kivasti sammalta. Kiveys on paahteinen ja kuuma, joten sammaloituminen on ollut hidasta. Onneksi osa sammallajeista viihtyy kuivissakin oloissa ja kun itsekseen ovat tänne eksyneet, niin pärjäävät hellejaksojenkin yli ilman kastelua.
Tyhjät multasäkit kerään talteen ja vuoraan niillä esim. kasvilavat. Käytän niitä myös nurmikon ja kiveysten välissä estämään nurmiheiniä ja juurilla leviäviä rikkaruohoja etenemästä kivien väliin. Joissain kohdissa myös kukkapenkin reuna on rajattu muovisuikaleella nurmikosta. Jos nurmikkomme olisi pelkkää nurmiheinää, saattaisin pitäytyä pelkässä kanttaamisessa, mutta nurmikollamme juuret edellä suikertavat valvatit, juolavehnät ja kumppanit saa helpoiten pysäytettyä konkreettisella esteellä.
Kukkapenkin rajaamisesta muovisuikaleilla ei ollut kuvia (kuka nyt sellaisia kuvaa?), mutta kasvimaan aitatolpat ovat isäni varastoista löytynyttä rautaputkea ja kohopenkin reunat vanhoja kattotiiliä. Kierrätystavaraa siis. Taaempana olevat kasvilavat ovat lavakauluksia.
Hyönteishotellin ja puutarhakompostorin rakentamiseen käytimme kuormalavoja. Hyönteishotellista löytyy kuvia ja rakennusohjeita blogin selainversion oikeasta reunasta heti blogiarkiston yläpuolelta (tai tästä klikkaamalla), joten en laita siitä tänne kuvia. Puutarhakompostoria peittävä seinäke on tehty heinäseipäistä ja muista projekteista ylijääneestä raudoitusverkosta. Saman alueen kukkapenkit on rajattu kaadettujen koivujen ja pihlajien oksilla kohopenkeiksi.

Puutarhakomposti takimmaisena, kaareva seinäke sen edessä ja etualalla sama polku kuin ensimmäisessä kuvassa. Myös kukkapenkin oksareunuksia näkyy. Risumajassa on vielä muutama betonilaatta odottamassa käyttöä.
Seinäkkeeseen laitettiin kolmen ja kuuden ruudun kokoisia raudoitusverkon palasia, jotta verkko riittäisi mahdollisimman isolle alalle. Kaksi palasta jäi silti uupumaan alareunasta, mutta ne eivät enää alkukesän jälkeen näy, kun jaloangervot ovat kasvaneet polvenkorkuisiksi. Seinäkkeeseen on istutettu alppikärhö 'Albina plena', joka aikanaan piilottaa sekä puutarhakompostin että puuttuvien verkonpalasten kohdan alleen.
Vaikka kärhö ei vielä ylety edes jaloangervojen yläpuolelle, niin näinkin läpinäkyvä aidanne vie huomion pois puutarhakompostista. Kukkivat jaloangervot tietysti vetävät katseet vieläkin tehokkaammin puoleensa.
Tällaisia nämä meidän vaatimattomat kierrätysjutut olivat. Aurinkoista viikonloppua!

34 kommenttia:

  1. Ei mitään vaatimattomia kierrätysjuttuja! Kompostit taitaa olla peruskauraa puutarhureille, samoin risujen hyödyntäminen. Nuo betonilaatat ovat minusta hienot, etenkin sammaloituneina, juuri sellaista ajan patinaa joka on kaunista puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minustakin juuri nuo sammaleiset betonilaatat, joita on kärhökaaren alla, ovat erityisen hienoja. Kun piha on näinkin nuori mitä meillä, on kiva, että on jotain oikeasti vanhan näköistä.

      Poista
  2. Ei lainkaan vaatimatonta kierrätystä. Kaunista laatoitusta. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  3. Paljonhan löytyi puutarhastanne hyödynnettyä kierrätystavaraa.
    Laatoituksissa kauniita laattojen ja kivien yhdistelmiä.

    VastaaPoista
  4. Tua etupihan kiveys on sitte ihana! Huippu kiärrätystä! Ja moni muuki asia o löytäny uuren käytön.

    VastaaPoista
  5. Onneksi pelkkä kompostointi tuo paljon kierrätystä pihaan ja puutarhaan.

    VastaaPoista
  6. Löysithän sinä näitä... Olen samaa mieltä siitä, että tuota tekemääsi rouheaa uniikkikiveystä ei moni vaihtoehto voita, on se niin kivannäköinen ja persoonallinen.

    VastaaPoista
  7. Kierrätystä parhaimmillaan, luonnonkivet. Ja kompostointi!

    VastaaPoista
  8. Ihanat nuo jaloangervot! Ja nuo luonnonkivet polun pohjalla ovat hyvä idea. Olen itsekkin niitä nyt alkanut keräämään talteen, kun ennen heitin pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Luonnonkivet kannattaakin kerätä talteen, sillä niistä saa tehtyä vaikka mitä kivaa.

      Poista
  9. Kivoja kierrätysideoita! Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  10. Kompostointi on jo kunnon kierrätystä!
    Ihana tuo polku, jossa olette kierrättäneet kivet!

    VastaaPoista
  11. Todella hienoja kierrätysideoita ja toteutuksia. Heinäseiväsaita ja raudoitusverkko on todella kaunis totetutus, heräsi halu tehdä sellainen itsellekin.

    Meillä on aitallinen vanhoja kattotiiliä joilla olen reunustanut joitakin kukkapenkkejä, tulee kaunis.

    VastaaPoista
  12. Olihan siinä useita kierrätysjuttuja! Ja ehdottomasti laskisin kompostoinnin ja haketuksen myös kierrätykseksi. Meillä kierrätetään puutarhassa varmaankin vain sanomalehtiä eli peittämään nurmea uusia penkkejä perustaessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanomalehdet muuten unohdin itse kokonaan! Kyllähän ne meilläkin kerätään tarkasti talteen ja käytetään rikkaruohojen tukahduttamiseen.

      Poista
  13. Nuo jaloangervot ovat superihania! Itsekin hankin niitä pari kappaletta kokeeksi viime vuonna. Kaunis kivipolku! Ei haittaa yhtään, että on yhdistetty erilaisia kiviä siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaloangervot ovat minustakin kauniita ja vielä helppojakin ovat. Kiitos!

      Poista
  14. Hienoa kierrätystä. Minäkin pidin todella paljon tuosta kivien "sekasikiöstä "kuten asian ilmaisit. 🤗

    VastaaPoista
  15. Monenlaista kierrätystähän sieltä löytyy! Meidän pihassa kun ei luonnostaan ole kiviä juuri ollenkaan, niin minä kierrätän kiukaankivetkin erilaisiin projekteihin 😁. 'Elävän'näköinen tuo kivetys kun monenlaista, ja kun sammal lisääntyy, niin tosi kiva tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä ne kivet kiertävät meilläkin paikasta toiseen, vaikka maasta löytyy joka lapioniskulla lisää :D Joskus vain tarvitsee tietynnäköistä kiveä johonkin toiseen kohtaan.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!