torstai 25. helmikuuta 2021

Kepakonkuskauskeli

Nyt se suojasää tuli tännekin enkä oikein tiedä, iloitsisiko siitä vai harmittelisiko. Työmatkan ajelu kuraloskassa ei ole herkkua, mutta toisaalta tämä on mitä mainioin sää kuljettaa ensimmäinen kuorma kasveja kellarista sisälle heräilemään. Lasti toivottoman näköisiä kepakoita siirtyi kellarin pimeydestä valoisaan eteiseen ja osa peräti vierashuoneeseen lämpimämpään ja kasvivalon alle. Verenpisarat pudottavat kellarissa talvehtiessaan aina kaikki lehtensä eivätkä siksi ole tässä vaiheessa talvea kovin elinvoimaisen näköisiä. Oksia typistellessäni huomasin kuitenkin suurimman osan leikkauspinnoista olevan vihreitä, joten eiköhän silmuja ala pian näkyä.

Tässä on kaksi valko-violettia verenpisaraa, jotka saatan ehkä erottaa omiin ruukkuihinsa. Toinen verenpisararuukku pääsi vierashuoneeseen.

Kellarissa talvehtineet pelargonit ovat vähän kalpeita, mutta kaikki kuitenkin elossa. Leikkasin ne aika lyhyiksi, sillä osa kasvoi viime kesänä vaakatasoon. Hopeaputoukset pärjäsivät kellarissa mainiosti.
Viime talvena ainoastaan eteisessä talvehtineista hopeaputouksista osa selvisi ja kaikki kellarissa olleet kuolivat. Tänä talvena tilanne on päinvastoin, sillä kellarissa talvehtineet ovat kaikki elossa ja eteisessä talvehtineista osa näyttää varsin kehnoilta. Onneksi siemenkylvöt onnistuivat hyvin ja tarvittaessa pistokkaista saa nopeasti lisää taimia, jos on tarvis.
Eteisessä talvehtineet pelakuut ovat vihreämpiä, mutta hopeaputoukset vähän vaisumman näköisiä. Etualan kepakko on kellarista tuotu pasuunakukka, jonka oksista osa oli kuivunut.
Riippapelakuu on viettänyt koko talven eteisen valoisimmassa kohdassa, mutta on silti varsin hontelo ruipelo. Oksien kärjissä on joitakin lehtitupsuja, mutta ehkä se tästä alkaa taas tuuhettua.
Kellariin jäivät vielä syyssyrikkä, kärhöt, hortensiat, afrikansinisarja, karjalanneidot, daalia sekä gladiolukset. Maaliskuun puolivälin tienoilla sisälle pääsevät afrikansinisarja sekä karjalanneidot. Daalia ja gladiolukset saavat odotella huhtikuulle ja loput yritän pitää kellarissa siihen saakka, että ne saa nostaa suoraan ulkovarastoon. Tämä on siis suunnitelma, kevät näyttää sen, pitääkö se vai tuleeko muutoksia.
Jättiverbena näyttää aika kurjalta, mutta ehkä lämpö ja lisävalo saavat senkin heräämään.
Kävin aamupäivällä ennen kasvien kuljetusta ulkoilemassa sen verran, että madalsin hankia luumupuiden ympäriltä ja mittasin lumensyvyyden. Lämpötila oli vasta kohonnut nollan tienoille, joten sain muistiin tähänastisen talven huippulukemat. Vähän jäi talven 2018 ennätys vajaaksi, sillä silloin meillä oli näihin aikoihin peräti 80cm lunta. Lumessa kahlatessa sai kyllä hien pintaan nytkin, sillä jalka upposi tasaisessa pakkaslumihötössä maanpintaan saakka ja tuulen kinostamissa kohdissa joutui jo harkitsemaan, olisiko eteneminen nopeampaa kävelemällä vai kroolaamalla. Onneksi jäniksetkin ovat pysyneet poissa pihalta, joten luumupuut olivat turvassa, vaikka verkot olivat paikoin jo melkein hautautuneet hankeen. Yritin kaivellessani tutkia, ovatko pupujussit kenties siirtyneet pomppimisen sijaan sukellustyyliin, mutta en löytänyt tunneleita. Hyvä niin, ei ole ikävä talttahampaisia pomppupettereitä.
Mittasin aamulla lumensyvyydeksi 72cm.
Ennusteiden mukaan lämmintä säätä näyttäisi olevan suunnilleen viikon verran. Jännä nähdä, miten paljon hanget ehtivät siinä ajassa painua. Joko olette tuoneet kasveja heräilemään vai odotatteko vielä kevättä?

18 kommenttia:

 1. Minäkin toin autotallista pari pelargonia jo ruokailuhuoneen ikkunan ääreen valoa saamaan. Kokeilin myös ensi kerran hopeavitjan talvetusta ja elossa näyttäisi ainakin vielä olevan.
  Täällä mennään plussan puolella ja hanget ovat alkaneet vajeta jo jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvehtivilla kasveilla alkaakin pian olla jo onnenpäivät, kun pääsevät valoon ja lämpimään. Meillä hanget eivät ole vielä ainakaan näkyvästi alkaneet painua, vaikka lämpötila on ollut plussalla jo vuorokauden.

   Poista
 2. No ääks, mikä kroolaushanki! Toivottavasti plussakeli tuo teille hyviä puolia, ei niinkään niitä huonoja.
  Äsken uutisten säätiedotuksessa sanottiin, että lounaisessa Suomessa on vain 10 cm lunta, voisin sen verran korjata, että sitä on täällä meillä tuskin ollenkaan. Kunhan aurinko tulee esiin, alkaa maa sulaa, vaikka näkyy vesisadekin sitä sulattaneen.
  Suunnittelen tämän lauhan sään myötä osan kasveista siirtämistä sisätiloista kylmään eteiseen. Se on pakkasillakin miinuksella, mutta nyt alkaa sisällä kohta olla liiankin lämmin syklaameille sun muille. Ehkä osan voi viedä ihan ulos asti. Kiitos sinun, olen tajunnut ottaa syksyllä leijonankidat talvetukseen ja ne ovat lähes kaikki aivan vihreinä! Ihanaa!
  Pikaista vihertymistä kepukoillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plussakelin huonot puolet tuli jo eilen koettua, kun muut autot roiskuttivat tiesuolan sekaista rapaa tuulilasin täydeltä ja kotiin tullessa auto upposi niin tehokkaasti pehmeään sohjoon, etten saanut sitä edes autotalliin saakka. Tänään on sitten tiedossa sohjon lapiointia, ettei käy illalla uudestaan samalla lailla.
   Talvehtiville kasveille on varmasti herkkua päästä lämpimänkosteaan ulkoilmaan. Hyvä, että leijonankitasi ovat talvehtineet hyvin. Pian ne alkavat kukkia.

   Poista
 3. Siitä ne keväiset hommat alkavat. Nopeasti on tämä(kin) kuukausi mennyt! Tänään oli täälläkin lauha, eikä Lunta satanut. Kevättä kohti mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuu menee aina vauhdilla ohi ja samoin maaliskuu, sillä silloin pääsee jo tosissaan kylvämään kaikenlaista ja kevät alkaa edetä nopeammin harppauksin.

   Poista
 4. Vihreetä siulla näyttää olevan talavetuksissa! Lämpöasteita on meilläkin ja lunta piisovaa. Verenpisaran miekin eilen kuskasin kellari reissulta tänne, uusia vihreitä silimuja on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osassa on vihreää, osassa ei. Toivottavasti minunkin verenpisarani alkavat vihertyä nopeasti. Saa nähdä, kuinka paljon lumet painuvat ennen kuin sataa taas lisää.

   Poista
 5. Aikamooselta kepakolta verenpisara näyttää. Uskomatonta, että siinon kohta tuuhiat viheriät leheret. Ei tartte looriakaa uusia, ku ovat kasvit nuan hyvi talavehtinehet.
  Mäki kävin tökkäämäs paksumpahan kinoksehen mittatikun. On jo melekee viis senttiä tullu lumenpinta alahappäi. Kyllä se tästä iloksi muuttuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samannäköisiä ovat joka vuosi. Jos ei olisi kokemusta näistä, niin varmaan viskaisi jo suoraan kompostiin. Pelakuista ei kuollut yksikään talven aikana, joten tyytyväinen pitää olla. Enpä muuten tullut mitanneeksi korkeimpia kinoksia tai edes tökänneeksi merkkitikkua. Näin silmämääräisesti näyttäisi siltä, että naapureista näkyy pikkuisen enemmän kuin eilisaamuna, joten kai hanget ovat vähäsen painuneet.

   Poista
 6. Pelargoniasi eteisessä näyttävät reippailta, eiköhän nuo muutkin siitä viherry ja tuuheudu.
  täällä on nyt +3,9 ja hiekkatiet ovat joko pääkalloliukkaat tai sohjossa. Saa liikkua tarkkaan katsoen, itse voi laittaa nastakengät, mutta koira ei valitettavasti omista sellaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti vihertyvät, kun kerta hengissä ovat. Nastakengät on tarpeen täälläkin. Isommat tiet olivat onneksi jo aivan sulaneet, joten ei tarvinnut autolla liukastella.

   Poista
 7. Toivotaan reipasta ja hyvää kasvua talvetuksillesi. Osa näyttää oikein elinvoimaisilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Osa on selvinnyt oikein mallikkaasti talvesta ja eiköhän muihinkin pian ala tulla vihreää.

   Poista
 8. Enpä enää uskalla mennä lumen paksuutta mittailemaan, sillä lenkillä ollessa ”turvallisesta” kohtaa hankea oikaisin oikopolulle, mutta upposinkin haaroihin saakka lumeen. Olkoon se tämän vuoden lumimittaus ... kengätkin sain onneksi nousemaan jalkojen mukana, mutta kävelysauva napsahti poikki. Mieluummin se kuin omat luut. Mut kyllä nää lumet pian sulaa ja päästään kasvien ulkoistutuksia aloittelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Paksulti on lunta teilläkin. Kuukauden päästä näyttää jo aivan toiselta.

   Poista
 9. Kylläpä teillä on/oli lunta :) Nyt ovat ainakin täällä meillä eteläisessä osassa maata lumipenkat painuneet todella reilusti useiden plusasteiden myötä.
  Pidetään peukkua talvehtijoiden suhteen; luulen, että iso osa siitä virkistyy :)
  Mukavaa viikonloppua ja alkavaa kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on edelleen lunta, mutta ehkä kinokset ovat vähän jo alkaneet madaltua. Ihan varmasti suurin osa talvetettavista virkistyy valoon päästyään. Kiitos! Mukavaa viikonloppua ja kevään odotusta!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!