torstai 11. helmikuuta 2021

Pakkaspäivän puutarhakuvia

Luonto luo talvella ihmeellisiä ja painovoimaa uhmaavia rakennelmia. Aamupäivällä näytti siltä, ettei tänään aurinkoa nähtäisi, joten kuvatkin ovat kovin harmaita. Kylmäkin oli; -22,5 astetta näytti mittari. Siitä huolimatta tervetuloa kahlaamaan reisiä myöten lumessa puutarhassamme!

Punatähkällä on taiteellinen talvipipo. Kuinka ihmeessä pehmoinen pakkaslumi voi roikkua tällaisessa asennossa?
Mongolianvaahteralla ja sen suojaverkolla on lämpöiset talviturkit.
Varjokujan portin päällä on lumikuorrutus.
Samaisen portin sisäpuolelta pääsi tutkimaan upeita jääveistoksia.
Varjokujan oksat ovat keränneet taiteellista painolastia.
Kun lunta on sekä oksan että aidan päällä, syntyy aika peittävä näkymä naapuriin.

Kuusen oksista tulee kovalla pakkasella jännittävän näköiset, kun niiden väri muuttuu tumman vihreästä utuisen harmaaksi.
Jänikset eivät ole tulleet pitkään aikaan pihalle saakka, mutta niiden reitti kulkee aivan tontin vierestä kuusen oksien alta. Puuterilumeen on jäänyt tarkat käpälänjäljet, joten tässä on menty aika verkkaisesti.
Lyhdyt ovat aloittaneet lumeen hautautumisen (ihan itse kaivautuvat hankeen kuin metsäkanalinnut kieppiin...). Vasemmassa reunassa näkyy vähän 120cm korkeaa jänisverkkoa. Pitäisi käydä lapioimassa enimpiä lumia pois, etteivät jänöset pian kiipeile luumupuissa.
Tänään piti tehdä jotain kompostorille, sillä se mokoma jäähtyi jäähtymistään ja oli jo melkein täynnäkin. Lämpömittarin viisari oli pudonnut nollan alapuolelle ja ainakin pinnasta ja ulkolaidoilta massa oli kohmeessa. Tyhjensin pohjalta jäähtynyttä ja osittain jäätynyttäkin tavaraa pois, tiputtelin päältä massat alemmaksi ja laitoin sisältä tuotujen biojätteiden mukana pari kuumavesipulloa auttamaan käynnistymisessä. Eiköhän se tästä taas ala pian pöhistä tyytyväisenä.
Kovin harmaasta aamusta taitaakin kehkeytyä aurinkoinen loppupäivä.
Kaunista päivää!

14 kommenttia:

  1. Nyt on saatu nauttia todella kauniista maisemista. Lunta näyttää riittävän teilläkin ja hyvä niin. Näillä pakkasilla se suojaa mukavasti kasveja.
    Hauskat jäniksenjäljet. Meillä jäniksetkin ovat uponneet hankeen ja piha on täynnä monenlaisia "monttuja". Vasta pihakäytävillä näkyy varsinaiset käpälänjäljet.
    Minun pitää tehdä kompostorille samat toimet. Se meni jokin aika sitten umpijäähän, eikä kuumavesikanisterikaan auttanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta on oikein mukavasti. Tuuheiden kuusten alle ei ole paljoa satanut lunta, joten siellä näkyy hyvin jänisten käpälänjäljet. Kuusten väleissä sen sijaan ovat puputkin kahlanneet umpihangessa. Toivottavasti saat kompostorisi käynnistymään. Umpijäähän päässyttä kompostoria on hankala saada sulamaan.

      Poista
  2. Aika hyisessä kelissä jaksoit kompostoria pelastaa käyntiin. Mitäpä ei puutarhuri kunnon mullan eteen tekisi. Toivottavasti sinullakin työ palkitaan nousevina lämpömittarin lukemina. Oma lähti vajaassa viikossa lämpenemään ja hyvin on jaksanut toimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin tuli siinä touhussa :) Ajattelin, että parempi ryhtyä puuhaan heti kuin vasta sään lämmettyä, sillä nyt kompostori oli vielä suurimmaksi osaksi sula. Viikon päästä kun olisi umpijäistä massaa hiki hatussa hakannut, niin olisi kaduttanut lämpimämmän sään odottelu :D

      Poista
  3. Kuahkeeta lumimuarostelmia. Eiköhän ne alakaa pian karota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeistään maalis-huhtikuussa. Nytkin sataa lisää oikein pehmoista lumihöttöä.

      Poista
  4. Nyt on kieltämättä valtavan kaunista kun puhdasta, pehmoista lunta on kaikkialla. Armeliaasti myös hissuksiin sataa uutta lunta, sillä koiratalouden penkat ovat surullisen keltaiset.
    Kevättä kohti !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Narttukoiran omistajalla penkat ovat valkoisia, mutta kulkureiteillä on keltaisia läikkiä. Yksi myös kodinhoitohuoneen rappusella... Kai se oli protesti siitä, ettei arvon rinsessalle oltu ehditty kolata pissapaikkaa edellisen lumisateen jälkeen :D Kevättä kohti!

      Poista
  5. Ooh, onpa teillä paljon lunta! Meillä on ehkä parikymmentä senttiä, jos sitäkään, mutta todella kaunis on luonto ollut nyt helmikuussa❄
    Meillä alkoi myös kompostorissa lämpötila uhkaavasti laskea, ei sentään ehtinyt pakkasen puolelle. Vähän tyhjennettiin ja vietiin kuumia vesikanistereita, nyt on lämpö jo noussut 10 astetta, eiköhän se siitä taas ala toimia 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumen syvyys alkaa varmaan olla jo 60 sentin tienoilla. Talvikengissä ei ole riittänyt varsi enää pitkään aikaan ja se on ihan hyvä merkki kun ollaan tällä vyöhykkeellä. Saitte selvästi kompostorin uudelleen käyntiin :) Minä en ole ehtinyt tänään käydä tarkistamassa meidän kompostoria, mutta eiköhän se ole alkanut jo lämmetä. Jos ei, niin pitää huomenna tehdä asialle jotain.

      Poista
  6. Kauniita ja lystikkäitä talvikuvia 💙 Tänä talvena on ollut lunta ympäri Suomen,kuten talveen kuuluukin. Meillä täällä Kainuussa on lunta ollut joka talvi. Ja sitä riittää pitkälle kevääseen. Nyt on ollut sellaista kevyttä puuterilunta ja sitä on ollut lystikäs kolata pihalta. Meillä komposti on jäässä ja alan hoitamaan sitä vasta myöhemmin keväällä. Hyvää viikonlopun jatkoa ja hyvää huomista ystävänpäivää 🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin on normaalisti lunta läpi talven. Viime vuonnakin oli maa valkoinen koko talven, vaikka lunta oli aika vähän ja siitä suurin osa oli jäätä. Kevyt puuterilumi on kyllä mukavaa kolattavaa ja miten kauniisti se kuorruttaa puut ja pensaat! Hyvää viikonloppua ja ystävänpäivää!

      Poista
  7. Hauskoja kuvia lumisesta pihasta. Minä en ole uskaltanut käydä katsomassa kompostoreja nyt kovien pakkasten aikaan, tänään täytyy viedä taas "ruokaa" kompostorille, joten katsotaan mikä on tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pidetään peukkuja teidän kompostorille. Minäkin käyn tänään katsomassa, onko meidän kompostori jo lähtenyt käyntiin.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!