lauantai 27. helmikuuta 2021

Synttärikärhö

Blogin kolmivuotissynttärit ovat tänään. Aika on mennyt tänä talvena niin vauhdilla, että asia meinasi ihan livahtaa ohi kokonaan. Jotain erityistä synttäripostaukseen teki mieli kuitenkin kehitellä, joten kävin läpi kärhöluetteloani ja muistelin, onko joku kaunotar kenties jäänyt vielä esittelemättä. 'Multi Blue' ei ole saanut omaa postaustaan ja kun muistiinpanojani selailin, huomasin, että olin ostanut sen juuri samana keväänä jolloin aloitin bloggaamisen. Eipä olisi voinut sattua paremmin! Ennen julkaisemattomia kuviakin löytyi kansioiden uumenista, joten syöksyin saman tien etsimään netin syövereistä tietoa.

'Multi Blue' on nimensä mukaisesti kerrannainen ja sininen (tai ennemminkin sinivioletti). Kuten monilla tummanvioleteilla kärhöillä, myös tällä nuoret versot ovat usein tummia.
'Multi Blue' kukki minulla vasta viime kesänä ensimmäistä kertaa kunnolla. Kukinta ei ollut kovin runsas vieressä komeilleeseen 'Hagley Hybridiin' verrattuna, mutta yksittäisen kukan loistokas ulkonäkö paikkasi vajautta kukkien määrässä. Kukinta kesti myös pitkään, kuten kärhöillä on tapana.

Vasta auenneessa kukassa keskusta on vielä hyvin maltillisen kokoinen. Tässä kukassa oli jännittävä väritys. Sen takana näkyy myös 'Multi Bluen' veikeä nuppu. Kuin Pikku Myy.
Kamerallani oli hyvin suuria vaikeuksia saada kukan väri toistumaan oikeanlaisena. Nyt en äkkiseltään muista, oliko tämän kukan terälehdissä oikeasti näin vaaleat juovat vai johtuiko sekin kameran asetuksista.
Tässä kuvassa kukan väri on luonnollisempi.
Jotkut kärhöt kukkivat vanhoilla versoilla kerrannaisina ja saman vuoden versoilla yksinkertaisena, mutta 'Multi Blue' tekee kumpaankin kerrannaiset kukat. Se on hyvä, sillä täällä IV-vyöhykkeellä vanhat versot usein paleltuvat maanrajaa myöten. Olen joskus nähnyt kuvissa 'Multi Bluella' omiani enemmän isoja terälehtiä ja miettinyt, ovatko ne sitten vanhojen versojen kukkia. Toinen mahdollisuus on se, että vasta vanhempi yksilö tekee näyttävämmät kukat myös uusiin versoihin. Kuinka teidän kärhönne käyttäytyvät? Oletteko nähneet nuorissa versoissa täysin kerrannaisia kukkia, joissa terälehtien koko pienenisi tasaisesti keskustaa kohti?
Vanhemmiten ulommat terälehdet karisevat ja jäljelle jää pörröinen "piikkipallo".
Aika vähän löysin loppujen lopuksi tietoa tästä kaunottaresta. Se on vuodelta 1983 ja jalostettu Hollannissa. Kasvattajan nimeksi on mainittu Bouter & Zoon, josta en löytänyt sen enempää tietoa. Ehkäpä taimisto, joka on jo lopettanut toimintansa? 'Multi Blue' on tunnetun loistokärhön 'The President' jälkeläinen. Sen pitäisi kasvaa 2-3,5 metriä korkeaksi. Omani on jäänyt toistaiseksi vain 1,5-metriseksi, mikä voi johtua kasvupaikan lisäksi myös kärhön nuoresta iästä. Kukkien halkaisija on 8-13cm. Kärhöä myydään myös nimillä 'Multiblue', 'Multi-Blue' sekä 'Tidal Wave'.
Kukkia oli viime kesänä vähän harvakseltaan auki ja niistäkin osa pujotteli seinäkkeen toiselle puolelle. Tähän kuvaan sain kuitenkin ikuistettua peräti viisi avonaista kukkaa.
Tässä kukka on parhaassa vaiheessaan. Pian ulommat terälehdet alkavat varista. Vieressä on jo uusi nuppu melkein valmiina avautumaan.
Kukkien alapinnalla on näyttävät raidat, joten ei haittaa, vaikka kärhö kasvaisi katselukorkeutta korkeammaksikin.
'Multi Blue' on yhdessä 'Hagley Hybridin' kanssa aika hemaiseva näky.
Jos yksityiskohtaisemmat tiedot ja kuvat kärhöistä kiinnostavat, niin tästä pääset lukemaan kahdeksan loistokärhön esittelyt. Löydät ne myös blogin selainversion oikeassa laidassa olevasta tunnisteluettelosta kohdasta historia. Synttäreitä vietetään täällä plussakelissä ja räntäsateessa, joten hanget jatkavat edelleen kasvamistaan. Jossain vaiheessa päivän mittaan aion koulia ensimmäisiä taimia. Mikäs sen parempaa puuhaa viikonlopulle! Ja koska huomisen jälkeen helmikuu on kääntynyt maaliskuuksi, voi ehkä maaliskuun ensimmäisiä kylvöjäkin siirtää muutaman päivän aikaisemmaksi. Ei kai se päivästä tai parista ole kiinni... Mukavaa helmikuun viimeistä viikonloppua!

30 kommenttia:

  1. Lämpimät ja sydämelliset onnittelut 3-vuotiaalle blogillesi! On ollut todella kiva iloita sinun blogiystävyydestäsi ja kaikesta vuorovaikutuksesta!
    Kiitos myös Multi Bluen esittelystä, sitä minulla ei olekaan kasvamassa.
    Kiitos ja onnea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilo blogiystävyydestä on molemminpuolinen :) Sinulta saa usein kannustavia kommentteja, mistä olen ollut todella iloinen.

      Poista
  2. Onnittelut 3-vuotiaalle blogille. Kaunis kärhö joka ansaitsi ihan oman postauksen.

    VastaaPoista
  3. Onnea kolmivuotiaalle!
    Onpa sopiva juhlakukka!

    VastaaPoista
  4. Onnia kolomevuatiahalle! Hyvin sun 'Multi Blue' kasvoo ja kukkii.
    Mulla kaaripenkis oleva 'Multi Blue' on ollu pikkuusen oikukas. Nykki näyttäytyy, mutta katos sitte kokonaan. Erellis kesänä kukkii siävästi, muttei oo mitenkää rehevä ilimestys. Pitää kait muutenki keskittyä lannoottamahan kärhöjä paremmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eipä tuo minunkaan 'Multi Blueni' parina ensimmäisenä vuonna oikein kasvanut tai kukkinut. Viime vuosi oli jo vähän parempi. Ehkä se kaipaa enemmän huolenpitoa päästäkseen vauhtiin.

      Poista
  5. Onnea 3-vuotiaalle blogille. Kiva aina käydä lukemassa puutarhakuulumisiasi.

    VastaaPoista
  6. Onnittelut 3v blogille! Ihana kärhö, värikin on minun mieleinen♥

    VastaaPoista
  7. Paljon onnea ja iloa 3-vuotiaalle blogille! Kiitos kärhön esittelystä. Alkoi niin kutkuttavan mieltä, että asuukohan minussa pieni kärhöilijä :D

    VastaaPoista
  8. Onnea blogillesi! Ja ihana kärhö! Minulla ei menesty kuin alppikärhöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Alppikärhötkin ovat nättejä. Minun ensimmäinen alppikärhöni kuoli viime talvena. Toivottavasti viime kesänä istutetut lähtevät innolla kasvuun.

      Poista
  9. Onnittelut 3-vuotiaalle blogille! Upea kärhö tuo Multi Blue! Ensi kesänä on kyllä pakko saada vihdoin kärhöjä omalle pihalle. Sinun esittelyistä ja ohjeista olenkin samat jo paljon vinkkejä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Siitä vain ensimmäisen kärhön hankintaan saman tien kun tulevat taimistoille! :)

      Poista
  10. Onnittelut kolmivuotiaalle ja monia vuosia lisää. Komea juhlakukka ja aivan kuten Saila tuossa edellä, minäkin olen saanut paljon kärhöinnoitusta blogistasi. Ensimmäiset vakavasti otettavat kärhöyritelmäni peittelin syksyllä talvehtimaan, toivottavasti näen ne keväällä. Mikäli onnen osumia kohdalle osuu, hankintalistalle pääsee Princess Katen lisäksi myös nyt esittelmäsi Multi Blue.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pidän isosti peukkuja kärhöillesi. Luulisi, että talvehtivat nyt hyvin, kun on ollut näin hyvä talvikin. 'Multi Blueta' näkyy aika usein myynnissä, joten etköhän sinäkin siihen törmää.

      Poista
  11. Lämpimät onnittelut 3-vuotiaalle! Hienoa, että aloitit blogisi. Julkaiset aktiivisesti mielenkiintoisia postauksia ja kommentoit myös kiitettävän ahkerasti muiden blogeja.
    Multi Blue on hieno kärhö, joka tässä postauksessa paistattelee päivää kauniisti tuoksuherneen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yritän jättää aina kommentin, jos postauksesta herää jotain ajatuksia. Aina ei ehdi, mutta minusta myös toisten kommentointi kuuluu olennaisesti tähän blogielämään.
      Vaaleanpunaiset tuoksuherneet sopivat niin kauniisti yhteen sekä 'Multi Bluen' että 'Hagley Hybridin' kanssa, että yhdistelmä on ihan pakko toistaa tänä kesänä.

      Poista
  12. Paljon onnea 3-vuotiaalle! Hieno kärhö, ei ollut minulle tuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 'Multi Blue' on kaunis ja kerrannaisuus tekee siihen vielä oman säväyksensä.

      Poista
  13. Onnea kolmevuotiaalle blogille!
    Multi Blue on kaunis. Ja muutenkin ihan mahtava määrä kärhöjä sinulla.
    Mukavaa maaliskuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kärhöjä on kertynyt jonkun verran, mutta vielä lisääkin sopisi. Aurinkoista alkavaa maaliskuuta!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!