sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Toivepostaus: pihan rumat toiminnot

Pihan tarpeelliset, mutta yleensä kovin rumat toiminnot aiheuttavat monille omakotitalossa asuvalle harmaita hiuksia. Miten naamioida roska-astia ja kompostori, kuinka piilottaa pyykinkuivausteline ja trampoliini, ja mitä ihmettä tekisi puuvajalle? Between Rikkaruohoelämää-blogista halusi tietää, kuinka meillä on naamioitu ne puutarhaan istuviksi. Asiaa mietiskellessäni nostin katseeni tietokoneen näytöltä ja roska-astia melkein pomppasi silmiini ikkunan takaa. Kiersin mielessäni sivupihalle ja mikäs muukaan sieltä ilkkuisi kuin jättimäinen halkoliiteri-varastorakennus. Käännyin ympäri ja huomasin autotallin takana tönöttävän kompostorin. Ajattelin jo, että tästähän lyhyt postaus tulee, sillä eihän meillä ole uhrattu ajatustakaan minkään peittelemiselle. Otetaanpa siis uusi yritys ja aloitetaan kierros alusta, jos tästä saisi kuitenkin jotain irti.

Pikkuniitylle alkukesällä siirtämäni kissankellot lähtivät hyvin kasvuun ja aloittivat kukinnan heinäkuussa. Keltaiset kukat maanrajassa ovat hopeahanhikkeja ja pinkit taustalla ketoneilikkaa.

Roska-astia nököttää heti pihaantulossa. Aiemmin sen ympärillä oli trimmerillä siistittävä heinikko, mutta pari vuotta sitten tein ylijäämälaatanpalasista pienen laatoituksen ja kukkakedon (Pikkuniitty). Niiden ansiosta roska-astian ympäryksen siistinä pitäminen helpottui huomattavasti. Kedolle kävi viime talvena vähän kehnommin eikä se ole kovin runsasta kukkaloistoa tänä kesänä esitellyt. Pieniä taimia siellä on paljon, joten ehkä ensi vuonna kukintakin on runsaampaa. Roskiksen toisella puolella ei ole menestynyt oikein mikään kasvi varjostavan ja maata kuivattavan pihdan takia ja mietinnässä onkin kattaa alue jollain. Kokeilussa olleet kävyt lähtivät "kävelemään" lasten leikkeihin. Muutama rönsyansikkamätäs sinnittelee juuri ja juuri hengissä ja ne saavat ollakin siellä niin kauan kuin pärjäävät. Eihän sitä tiedä, jos vaikka joskus innostuvatkin kasvamaan paremmin.

Tässä roska-astian alue heti valmistumisensa jälkeen. Vasemman puolen mullos näyttää edelleen melkein samalta kuin silloin, mutta oikean puolen pikkuniitty näytti...
... viime kesänä näin kukkaisalta.

Kompostorit on sijoitettu autotallin taakse, joten niitä ei näe kuin yhdeltä suunnalta. Niidenkin ympärillä oli alun perin pelkkää heinikkoa, mutta toissa kesänä päällystin alueen kivituhkalla ja betonilaatoilla. Ratkaisu oli toimiva, sillä kompostoria tyhjennettäessä maahan jäävät muruset on helppo huomata ja kerätä pois. Heinikkoon jäi aina puolimaatunutta kompostia, mitä Karo kävi innolla mutustelemassa.

Kompostorien edusta heti valmistumisen jälkeen. Laatoitusta on tarkoitus jatkaa vasemmalle kohti kasvimaata kunhan tässä isoimmat kiireet hellittävät.

Puutarhakompostori on aika näkyvällä paikalla sivupihan laidassa ja sen naamioiminen on jo hyvin vauhdissa. Teimme kesällä kompostorien eteen heinäseipäistä ja raudoitusverkosta aidan, johon pääsi kiipeilemään tarha-alppikärhö 'Albina plena'. Aidan eteen istutettu alppiruusu 'Mikkeli' viihtyy selvästi nykyisellä paikallaan ja on kasvanut kahdessa kesässä enemmän kuin entisellä paikallaan kolmen vuoden aikana. Siitä kasvaa kompostorien eteen nopeasti ikivihreä näköeste.

Loppukesällä takareunan korkeat jaloangervotkin peittävät puutarhakompostoria aika tehokkaasti. Sen, mitä heinäseiväsaita ja sen edessä oleva kasvillisuus eivät peitä, naamioi aikanaan 'Sinikka'-luumu.
Edellinen asukkaan rakentamaa isoa halkoliiteri-varastorakennusta ei naamioida kokonaan sitten millään. Sen taakse saa kuitenkin piilotettua aikamoiset pinot kuivumassa olevaa polttopuuta. Tänä vuonna sinne saatiin myös IBC-kontti sadeveden talteenottoa varten. Takapihalta katsottuna kontti ja halkopinot pilkottavat vielä, mutta jo muutaman vuoden sisällä luumupuu on kasvanut niin paljon, että piilottaa suuren osan rytöläjistä.

Metsänreunapenkin istumakiveltä ei enää kovin paljoa näe liiterin taakse. Jos rantakukat eivät olisi kärsineet viime talvesta, ne olisivat peittäneet ison alueen valkoisen aidanpätkän kohdalta. Luumupuu osuu uudelta nuotiopaikalta katsottuna juuri sopivaan kohtaan.
Lähempää näyttää tältä. Ei mikään silmänilo. Kontin yläpuolella olevasta rännistä on kerätty tänä vuonna vedet vain pystyyn tökätyn ränninpätkän avulla, mutta ensi vuodeksi sinnekin on tarkoitus laittaa huomaamattomampi viritys.

Meillä on kuivausrumpu, jota käytämme hyvin ahkerasti. Välillä nostan kodinhoitohuoneesta kokoontaitettavan pyykkitelineen pensasryhmän taakse kiveykselle, jos haluan kuivata jotain ulkona. Sellaisia ovat esimerkiksi talven jäljiltä pesuun päässeet toppa- ja villavaatteet sekä kesäaikaan peitot ja tyynyt. Talvella kovalla pakkasella petivaatteet pääsevät tuulettumaan myös samaan paikkaan. Pensasryhmään on istutettu muita pensaita kookkaammaksi kasvava mustilanhortensia juuri siksi, ettei tarvitse naapureille esitellä ulkona kuivuvia tai tuulettuvia pyykkejä. Toki pensas estää myös näkyvyyden kadulta kodinhoitohuoneen ikkunoihin. Kuivausrummun ja parin pyykkitelineen ansiosta meillä ei tarvita ulkona minkäänlaista kiinteää pyykkitelinettä tai -narua.

Pensaat ovat kasvaneet jo niin korkeiksi, että seinällä roikkuva kasteluletkukin naamioituu melkein kokonaan. Penkin päätyjen kasvittaminen on vielä "vaiheessa".

Pahin päänvaiva meillä on ollut varsinkin ensimmäisinä vuosina mattoteline. Iso ja ruma hökötys, jonka pitäisi olla käytettävyyden vuoksi lähellä ulko-ovea, mutta jolle ei ole luontevaa paikkaa missään. Teline on kiertänyt ympäri pihamaata ja sen vuoksi on uhrattu monta palaa ruutupaperia, jotta sille löytyisi hyvä paikka. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana tulimme siihen tulokseen, että helpoin ja silmäystävällisin ratkaisu on piilottaa koko teline täysin pois näkyvistä ja tuoda esille vain tarvittaessa. Mattoteline nököttää siis liiterin takana kaiken muun roinan seassa. Ja tiedoksi vain, että meillä matot pääsevät korkeintaan kerran vuodessa tampattaviksi, koska ketään ei innosta raahata painavaa telinettä alituiseen edestakaisin. Koko teline joutaisi tällä käytöllä vaikka myydä poiskin, mutta onhan se kai ihan hyvä olla olemassa...

Hiekkalaatikon viereen istutettu luumupuu peittää etupihan suunnasta katsottuna jo aika hyvin liiteriä ja sitä sekasotkua, mikä löytyy sen nurkan takaa.
Auts... Täältä löytyy kaikki, mitä ei voi pitää näkösällä tai mitä ei sovi piilottamaan mihinkään muualle. Myös se mattoteline.
Pahin rytöläjä liiterin takana on välillä siistimpi, välillä sotkuisempi. Juuri nyt sitä jälkimmäistä, mutta kyllä se tästä ennen talven tuloa vielä vähän siistiytyy. Siinä vaiheessa kun puutarhatöistä ei tule enää mitään, niin on hyvää aikaa raivata rojukasoja.

Toivottavasti saitte tästä jotain irti. Tiivistettynä filosofiani näissä jutuissa taitaa olla se, että "piilota, peitä tai siisti katseenkestäväksi". Postaustoiveita voi heitellä kommentteihin tai sähköpostiin ihan milloin vain, mutta tiistaihin (15.9.) klo 12.00 saakka siitä voi vaikka voittaa kukkasipuleita. Tarkempia ohjeita ARVONTA: katse kevääseen -postauksessa. Kipin kapin sinne, jos kevään kukkaloistoon mahtuisi vielä täydennystä. Leppoisaa sunnuntaipäivää!

28 kommenttia:

  1. Hauskan erilainen postaus! Yleenhän esitellään vaan sitä paraatipuolta, mutta jokaisellahan noita rumia juttuja on myös pihalla. Ei teillä tramboliinia ole? Minusta ne ovat todella rumia ja usein ihan paraatipaikalla. Ymmärrän kyllä, että lapset siinä mielellään pomppivat, mutta kaipa sille voisi suojaisamman paikan keksiä tai kaivaa jalat maan alle, että olisi matalampi edes. Sorry, jos sinulla on trampoliini keskellä pihaa!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä postausta toivottiin, joten pakkohan aiheeseen oli silloin tarttua. Trampoliinit ovat todella rumia ja siinä on osasyy siihen, miksei meillä sellaista ole. Vaarallisiakin ovat, varsinkin yhdistettynä rämäpäisiin ja vilkkaisiin lapsiin. Maahan kaivettuna trampoliini ei ole ihan niin huomiota herättävän näköinen, mutta harva viitsii nähdä niin suurta vaivaa niiden muutaman vuoden takia, minkä trampoliini on yleensä käytössä.

      Poista
  2. Kiva, että otit aiheen käsiteltäväksi. Sinulla on hyvin vähän peitettäviä toimintoja ja ne vähäisetkin olet selvästi jo osin ratkaissut. Aika hoitaa loput. Lehdissä on usein artikkeleita siitä, kuinka etenkin talon sisäänkäynti pitäisi tehdä kutsuvaksi ja kauniiksi. Sekajäteroskis on kuitenkin oltava sellaisella etäisyydellä, että roskakuski sen ilman lisämaksua hakee ja palauttaa. Monet tekevät sekajäteroskiksellekin oman katoksensa. Meidän alueella roskakuski kyllä hakee roskakatoksesta, mutta jättää aina portin pieleen.
    Liiterinne on nätti rakennus, eikä siinä ole minusta mitään kätkettävää. Härpäkekasoja kertyy väkisinkin välillä joka pihalle. Niitäkin silmä sietää, jos tietää tilanteen olevan väliaikaista. Yleensä se, joka pitkän päälle ärsyttää, tapaa tulla melko nopeasti hoidetuksi.
    Tällaiset postaukset ovat sikäli hyödyllisiä, että aina niistä joku saattaa saada ideoita tai ainakin herätyksen ryhtyä pohtimaan omia takapihojaan. Kiitos sinulle ja mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienelle tontille ei paljoa ongelmiakaan mahdu. Tuo on muuten totta, että liian kaukana olevasta sekajäteroskiksesta joutuu maksamaan lisämaksun. Meillä roskakuski onneksi palauttaa roska-astian tismalleen omalle paikalleen takaisin. Eipä tuossa oikein muuta jättöpaikkaa olisikaan.
      Liiteri on kyllä siisti, mutta vie aika ison alueen pihasta. Nyt, kun sen ympärillä on edes vähän kasvillisuutta, se ei nouse aivan yhtä hallitsevaksi elementiksi, vaan istuu paremmin ympäristöön.
      Toivottavasti joku tosiaan inspiroituisi tästäkin postauksesta. Kiitos sinulle postaustoiveesta! Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  3. Hyödyllinen ja tavalliseen arkeen liittyvä postaus. On vaan pakko tietyt toiminnot jossain säilyttää järkevästi. Minullakaan ei ole mattotelinettä käytettävissä (edes kerran vuodessa). Olet kuitenkin ihan hyvin hoitanut omat ”pihan rumat toiminnot”.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämäkin asiat kuuluvat puutarhaan, vaikka mieluummin sitä kuvailisi istutuksia. Tuskinpa sitä mattotelinettä meilläkään tarvitsisi kun on imuri olemassa.

      Poista
  4. Hups, ei varmaan tule mattoja tampattua kovin usein, jos teline täytyy ensin kantaa tuolta takaa esille. Kun sen pölynimurin kaapistakin ottaminen jo on lähes ylitsepääsemätön este :-D Kivan näköiset vajat ja muut teillä kyllä on, ja kaikkiin pihoihin kuuluu kuitenkin ne halkopinot, kompostorit sun muut, joten tavallaan se kaikki kuuluu pihaan. Todella kaunis tuo puutarhakompostien ympäristö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tule tampattua ei :D Imuri laulaa kyllä varsinkin kura-aikaan ja koiran karvanlähtöaikaan ahkerammin, joten ei meillä yleinen siisteys pahasti kärsi mattojen tamppaamisen puutteesta. Edellinen asukas oli satsannut varastotilaan, joten sitä riittää reilusti. Onneksi oli sentään rakentanut talon kanssa yhteensopivat rakennukset eikä mitään pikaratkaisuja. Kiitos! Puutarhakompostorien ympäristö kehittyy koko ajan parempaan suuntaan. Juuri tänään mietiskelinkin sitä aluetta ja pohdiskelin sinne ensi kesänä ehkä tulevia juttuja.

      Poista
  5. Kiva postaus! Römpekasat näyttää tutulle, vaikkei niitä kauheasti blogissa esittelekkään. Varsinkin silloin kun purimme vanhan saunan (joka veti mielettömästi tavaraa sisäänsä) oli pihamaa täynnä kaikenlasiat roinaa pressujen alla. Nyt jo hieman helpottaa kun saimme tehtyä viime vuonna pienen varaston ja tänä kesänä toisen, jonne sopii polttopuut.
    Roska-astiaa en minäkään ole naamioinut mitenkään. Luulen että se ei tarvitse omaa mökkiä ;) Jotkut asiat vaan on ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kukapa sitä kaiken maailman roinaa esittelisikään... paitsi minä. Tämä taisi olla jo toinen tai kolmas postaus, jonka teen pihan ongelmapaikoista ja rytöläjistä :D Varastotilaa ei taida olla koskaan tarpeeksi. Mekin tulimme siihen tulokseen, ettei roskis viihtyisi missään pienessä kopissa. Onhan sillä aidanpätkä tuulensuojana ja pihta seuralaisena :)

      Poista
  6. Tosi kiva tuo roska-astian paikka pikkuniittyineen! Yksinkertainen ja toimiva. Niitty kukkii varmaan hyvin ensi vuonna kun on pikkutaimia, pidän peukkuja ;) Voisin minäkin laittaa niittysiemeniä roskiksen viereen, hyvä idea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos vain tulee suotuisampi talvi, niin varmasti niitty kukkii ensi vuonna. Ainakin päivänkakkaran ja ketoneilikan pikkutaimia on paljon. Toivoisin, että kissankellot runsastuisivat, sillä paikan luulisi olevan niille juuri sopivan karu. Siirtämäni taimet otin kahden sentin paksuisesta kasvualustasta kallion päältä, joten eivät olleet edes lokoisiin oloihin tottuneita.

      Poista
  7. Roinakasat on tuttuja :D Aina on menossa joku projekti jota varten tarvitaan ties mitä tavaraa, tai tehdään polttopuita tai tavaraa on lähtemässä pois tai tulossa lisää. Meillä on helppo piilottaa kaikki mahdollinen navettaan ja siltä se näyttääkin sisältä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polttopuut varsinkin ovat ongelmallisia, sillä niitä pitää ennen liiteriin vientiä kuivattaa pinoissa, jotka vievät valtavasti tilaa. Eri asia tietysti, jos tilaa kuorman valmiiksi kuivia halkoja, jotka saa pinottua suoraan liiteriin piiloon.

      Poista
  8. Kyllä niitä vähemmän kauniita näkymiä taitaa löytyä ihan joka pihasta ja puutarhasta ja vaikka sattuisi omistamaan isonkin varaston, niin kaikkea ei sinnekkään sentään voi hillota ja viedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti löytyy joka pihasta. Sitä paitsi isotkin varastot täyttyvät aikanaan, jos ei osaa välillä hävittää tavaraa poiskin.

      Poista
  9. Kiva postaus, sanon minäkin!
    Niin tuttuja ajatuksia ja tuttuja tilanteita. Kukkaniitty kompostin vieressä on hauska, eikä mattotelineestä (meillä yhdistettynä pyykkitelineeseen) saa kaunista tekemälläkään. Mutta kun ne pyykit vaan kuivuu kesällä ulkona niin nopeasti ja mukavasti.
    Piha koostuu monenlaisista eri toiminnoista, se kun ei ole pelkästään kukkaistutuksia varten. Sellaista se on.☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mattoteline kilpailee varmasti trampoliinin kanssa rumimman puutarhaelementin tittelistä. Joku voisi kehitellä mahdollisimman pieneen tilaan helposti kokoontaitettavan systeemin, joka olisi yhtä aikaa myös kestävä. Tuollaisille vähintään neljän neliömetrin tilan vaativille hökötyksille ei vain joka pihassa riitä tilaa. Minulla ei riitä viitseliäisyyttä ripustella pyykkejä joka ikinen pesukerta narulle kuivumaan. Paljon helpompi vain viskata ne koneesta toiseen. Eipähän tarvitse keksiä mitään naamiointia pyykkinaruillekaan :D

      Poista
  10. Pahin paikka meilläkin on autotalli/liiterin takana, jossa on puupinoja ynnä kaikkea muutakin.

    VastaaPoista
  11. Eioo mattotelinettä, mulla parvekkehen kaires hoitaa sitä virkaa. Mulloli kauhia paikka ku tulin tänne. Muut hakkas mattoja joka ikine lauvantai. Kauhia pauke. Mullon oma tyyli, vaa jouluna ja juhannuksena.....tarttis tai ei :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällläkin naapureilla paukkuvat matot melkein joka viikko. Mitähän mahtavat ajatella, kun täältä suunnalta ei kuulu mattopiiskan pauketta? :D

      Poista
  12. Eihän se mattoteline pihan kaunistus oo, vaan tarpeellinen. Hyvä on tuulettoo mattoja. Puupinot meilläkin on ulukona, mitkä ei liiteriin sovi ja pyykit liehuu kanssa pihalla. Ei haittoo silimee kuhan ei rötyläjijä oo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mattoteline voisi periaatteessa olla meilläkin jossain näkösällä, mutta sille ei vain ole löytynyt luontevaa paikkaa, jossa se ei olisi tiellä tai ensimmäisenä esillä. Olkoon siis kokonaan piilossa ja tulkoot tarvittaessa vaikka keskelle patiota. Mieluummin kyllä imuroin mattoja ahkerammin ja vien tarvittaessa pesulaan, kuin alan raahata telinettä ja mattoja edestakaisin. Vähän sama juttu pyykkienkin kanssa; aikaa ja vaivaa vain säästyy todella paljon, kun nostaa pyykit koneesta toiseen. Kukin tavallaan :)

      Poista
  13. Samanlaisia kasoja löytyy meiltäkin mutta kamalimpia ovat pressukatokset ja tramboliini. Kaikista olisi jossain vaiheessa tarkoitus päästä eroon mutta aikataulusta ei ole tietoakaan. Mattotelinettä ei ole tullut hommattua ja nyt on jo 10 vuotta oltu ilman sitä. Maton pesua varten viritellään puihin kuormaliinat ja muu puistelu tapahtuu terassilta ja siihen kaiteelle jätän hetkeksi tuulettumaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trampoliini onkin yksi hirveimmän näköisiä härveleitä, mitä voi puutarhassa olla, eivätkä pressukatokset ja muut viritelmät jää paljoa jälkeen. Meillä on varsinkin niitä muita viritelmiä nähty ihan liiankin kanssa. Tuskinpa kaikista puutarhan kammotuksista voi päästä milloinkaan eroon, mutta helpottaa tietää, että edes osa on joskus lähdössä. Minä en ole edes pessyt kovin montaa kertaa meidän mattoja. Pesulassa niitä on kyllä silloin tällöin käytetty ja ihan mieluusti voin maksaa siitä lystistä jollekin toiselle.

      Poista
  14. Pihan heikkoja kohtia ei todellakaan ilolla esittele, joten vaatii myös rohkeutta ottaa asia postaukseen. Vaan siitä me muutkin saamme tilaisuuden myöntää, ettei tip top pihoja voi olla, jos on elämää ja innokkaita puutarhureita, jotka muokkaavat ja kärräävät, korjaavat ja rakentavat uutta, toisin sanoen nauttivat pihapuuhista. Sellaista elämä on. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee. Välillä on hyvä rikkoa illuusioita täydellisistä pihoista. Saapahan ainakin muistiin niitä ennen-kuvia, joihin on hyvä verrata pihalla tapahtuneita muutoksia.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!