maanantai 7. syyskuuta 2020

Kärhöjä ja erävoitto

Tämä vuosi oli meillä vähän vaisumpi kärhöjen kukintavuosi, mutta olen iloinen siitä, että melkein kaikki ovat hengissä. Mantsuriankärhö ei ole vieläkään näyttänyt elonmerkkiä, mutta eläviä juurenkärkiä löytyi edelleen luumutarhan kivipolkua kaivellessa. Osa kärhöistä, kuten pation ympärillä kasvavat 'Hagley Hybrid' ja 'Voluceau' ovat onneksi kukkineet runsaasti. Kärhökaaripenkissä melkein kaikki kärhöt ovat jo aloittaneet kukinnan. Parina vuonna valtavasti kukkinut 'Jan Pawel II' on edelleen alle polvenkorkuinen, joten siltä ei tarvitse kukkia odotella. 'The President' ja 'Justa' ovat kukkineet jo pitkään ja nyt kaariportin uusimmat tulokkaat esittelevät ensimmäisiä kukkiaan.

Tarhalyhtykärhö 'Princess Katen' nuppujen raottumista on saanut odotella viikkotolkulla, mutta vihdoin ensimmäinen kukka on tässä vaiheessa. Taustalla 'Justa' ja ihan pikkuisen 'The Presidentin' kukkaakin.

Loistokärhö 'Comtesse de Bouchaudin' en edes odottanut kukkivan, sillä se on istutettu vasta tänä kesänä. Yksi verso oli kuitenkin kiemurrellut 'Piilun' seassa korkealle ja onnistunut tekemään salaa yhden kukankin.

Loistokärhö 'Elsa Späth' kukkii edelleen runsaasti. Muutama 'Arabellan' kukkakin on eksynyt sekaan.
Tiukukärhö 'Arabella' on levittäytynyt ja ottanut tilan haltuunsa juuri niin kuin toivoinkin sen tekevän. 'Arabellan' kukat, komeamaksaruoho 'Herbstfreuden' vihreät nuput ja aurinkopenkin kivi sopivat minusta kauniisti yhteen.
Nuotiopaikan ympäryksessä tapahtui eilen melkoinen erävoitto, ellei useampiakin. Sain tehtyä suunnittelemani pengerryksen polun varteen, tasattua mulloksen ja istutettua ensimmäiset kasvit. Lisäksi saimme isännän kanssa kammettua yhden jättimurikan pystyyn nuotiopaikan reunalta.
Pengerrykseen istutin kaksi tummanviolettia esikkoa ja pienen jouluruusun siementaimen. Jaoin myös muutaman taimen peittokurjenpolvea ylemmälle tasanteelle. 
Nuotiopaikan muoto muuttui hieman, sillä kivi, jonka kanssa punnersimme melkein 45 minuuttia, ei suostunut lopussa liikkumaan enää senttiäkään. Koska kivi saatiin kuitenkin pystyyn, vaakatasoon ja peräti sopivalle korkeudellekin, päätimme asetella muut kivet sen mukaan. Ensimmäisenä löytämämme jättijärkäle jää nyt niin paljon näkyville, ettei sen kohdalla pysty oikein istumaan. Kulkemistakin se haittaa pahasti, mutta isännän mietintämyssystä lähti ilmoille ajatus sen hyödyntämisestä pöytätason jalustana. Kiveen voisi vaikka porata muutaman reiän, joihin pöydän jalat saisi ankkuroitua tukevasti... Sitten joku tyyliinsopiva toteutus ja kaivannosta löytynyt litteä sydänkivi pöytätasoksi. Annetaan ajatuksen hautua rauhassa.
Kivien ehdoilla mentiin, mutta siitä se hiljalleen alkaa muotoutua.
Siinä ne molemmat päänvaivat nyt ovat rinta rinnan. Pystyyn kammettu kivi on melkoisen täydellinen istumakiveksi. Sen oikealla puolella rivin jatkona killuva pienempi kivi saattaa päätyä paremmin tuettuna tuohon, tai sitten siirtyä johonkin muualle.
Metsänpuoleista sivua ei ole vielä aloitettu, mutta kukkapenkin kaivuu on melkein loppusuoralla; enää puuttuu muutaman metrin mittainen ja suunnilleen metrin levyinen suikale. Nopea homma... ellei tule kiviä vastaan.
Etualalla syyshortensia 'Vanille Fraise', sen takana pikkujasmike ja jasmikkeen oikealla puolella pensashanhikki 'Lovely Pink'. Ostamani haltiankukan taimi pääsi jasmikkeen ja hortensian väliin.
Huomasin vasta syyshortensian istutettuani, että yhdessä latvassa olikin jo kukkanuppu. Pitäisiköhän se nyppäistä pois, että taimi saa asettua rauhassa uuteen kotiinsa?
Kauempaa otetuissa kuvissa ei näkynyt 'Lovely Pinkin' kauniita kukkia, joten tässä hempeä lähikuva.
Mukavaa uutta viikkoa! Muistakaahan käydä osallistumassa kukkasipuliarvontaan!

22 kommenttia:

  1. Todellakin melkoinen erävoitto!! Nyt koko alue näyttää edistyneen hienosti ja sait upeat uudet alueet istutettavaksi. Tosi kiva tuo pengerretty reuna - tykkään kovasti. Valmiiseen paikkaan on kiva alkaa etsiä sopivia kasveja.
    Tuosta nuotiopaikasta tulee myös mukavan näköinen, varmasti löydätte jonkun toimivan ratkaisun tuolle suurelle kivelle, mikä ei suostunut liikkumaan. Pystyyn kammettuna kivi on oikein komea paikallansa ja toimii istuimena varsin mainiosti.
    Kärhökuvat ovat aina mukavia :). Toivotaan aurinkoista viikkoa, vaikka epävakaista onkin luvattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten onkin enää hauskin osuus jäljellä, kun saan loput nurmikosta poistettua ja pääsen kasvittamaan aluetta loppuun. Minäkin tykkään noista kivipengerryksistä. On kiva saada edes jotain korkeuseroa melkein tasamaatontille. Tuo yksi kivi oli melkein pakko saada pystympään, sillä sen päälle ei olisi saanut millään muita kiviä asettumaan. Tuon isomman korkein kohta sentään oli melko tasainen, joten siinä nuo pienemmätkin kivet pysyvät tukevasti paikoillaan. Kovin epävakaiselta näyttää tännekin ennustetut säät, mutta jospa pahimmat sateet sattuisivat tulemaan työaikana ja vapaahetkinä olisi poutaista.

      Poista
  2. Ihanan näköinen nuotiopaikka! Kauniit kivet. Joskus on mentävä niiden ehdoilla, mutta ei voi mitään. Näyttää jotenkin niin tutulta, kun täälläkin lähes joka lapioniskulla tulee kivi vastaan. Niistä on sitten keksittävä projekteja. Niitä on kertynyt niin paljon ja niin isoja, että joskus stressaan siitä, ettei kaikkiin riitäkään kiviä, että saa valmiiksi :-D Kun kai minä jonakin päivänä kumminkin lopetan tämän yltiöpäisen kaivamisen.
    Ihanat kärhöt, onneksi oli sellaisiakin, jotka kukkivat hyvin tänä vuonna. Toivottavasti mantsurialainen ensi vuonna nousee entistä ehompana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! No, meinaa sitä usko välillä loppua itseltäkin kivien riittävyyden suhteen. Maasta löytyneistä pikkukivistä ehkä korkeintaan kolmasosa on käyttökelpoisia polun tekemiseen ja isoista kivistä kolmasosa on liian isoja mihinkään suuntaan liikuteltaviksi. Sitten menee istutussuunnitelmat uusiksi, kun lapionterän syvyydellä tulee kivi vastaan juuri siinä, mihin olisi pitänyt saada kärhö tai puu istutettua. Polun tekeminen onkin ollut nyt muutamia päiviä tauolla, sillä piti kaivaa välillä lisää kiviä. Nyt sitä saisi tehtyä ehkä metrin verran eteenpäin.
      Muutama kärhö on kukkinut ilahduttavan runsaasti, joten vuosi ei ole ollut ihan totaalinen pettymys kärhöjen suhteen. Uskon, että mantsuriankärhö kurkistelee ensi vuonna. Loisteliasta kukintaa en ehkä uskalla toivoa, mutta kaikki on hyvin niin kauan, kun kärhö on hengissä.

      Poista
  3. Siellähän näyttää jo tosi kivalta ja kivetkin ovat alkaneet asettautua kivasti paikoilleen.

    VastaaPoista
  4. Aina ei voi puutarhurikaan voittaa, mutta kekseliäisyydellä tuostakin vielä otatte pisteet kotiin! Kivan näköistä jo nyt ja suunnitelmat hyvällä mallilla! Kärhöt ei malta millään lopettaa ja mikäs siinä, kyllä me jaksamme ihailla! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä jaksaisin ihastella kärhöjä vaikka talveen saakka. Onneksi ne usein kukkivatkin todella pitkään. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  5. Kauniit kärhöt ja tuleepa upea nuotiopaikka.

    VastaaPoista
  6. Niin ne ideat vähitellen löytyvät. Ison kiven käyttäminen pöydän jalustana kuulostaa fiksulta. Ylipäätään alue alkaa jo hahmottua paremmin katsojallekin. Edelleen olen sitä mieltä, että omat kivet ovat onni puutarhan rakentamisessa. Osaat hienosti hyödyntää niitä, vaikka kaivaessa varmaan välillä toivoisi lapion uppoavan sulavasti silkkaan multaan.
    Hyvinhän sinulla kärhöt kukkivat. Ajattelin, etten halua meille Arabellaa, kun se ei kiipeile itsekseen. Vaan sehän olisikin erinomainen rinteessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pelkkä pehmoinen multa koko kasvualustan syvyydeltä taitaa olla pelkkää haaveunta. Tasapintaisia, suht kookkaita kiviä voisi olla vähän enemmän ja viisisenttisiä pikkukiviä reilusti vähemmän. Ainakin pari kottikärryllistä epämääräisiä murikoita odottaa kuljetusta kivikkorinteeseen. Onneksi ne saa hyvin uppoamaan sinne.
      'Arabella' toimii mainiosti maanpeitekasvina. Olen nähnyt jossain kuvassa sen ryöppyövän rinteen yläosassa olevan penkereen yli pitkin rinnettä. Oli muuten komea näky! Sen lähistölle kannattaa kaivella paljon matalia sipulikukkia, balkaninvuokkoja ym. kevätkukkijoita, jotka lakastuessaan jäävät kauniisti piiloon 'Arabellan' alle. Muuten keväällä on aika iso paljas alue kärhön kohdalla. Toisaalta, onpahan helppo kitkeä rikat pois.

      Poista
  7. Lovely Pinkissä on tosi nätti sävy, omani ovat vähän liian varjossa joten kukkivat huonosti. Tuosta nuotiopaikasta on tulossa todellinen pihan helmi.

    VastaaPoista
  8. Näköö, että siälon taas ähkytty ja puhkuttu. Son hyvä, ku isännälläki o miätintämyssy pääs :) Hyvä siitä tuloo. Ja nurmikko saa kyyttiä :)
    Mukavaa, että kärhöt teköö positiivisiaki yllätyksiä. On tuas Comtesses nii koria kukka, että pitääsköhän se uusia. Eioo kahtehen kesähän näkyny. Munki mantsyyrialaane juroo. Yks pualimetrine varsi, mutta reppana yrittää silti kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Noiden isojen kivenjärkäleiden kanssa saa aina ähistä hiki hatussa, mutta pakkohan ne on edes vähän parempiin asentoihin saada. Parasta tässä onkin se, että nurmikko vähenee taas mukavan alueen verran. 'Comtesse' on kieltämättä kaunis. Siinä voi käydä niinkin, että kun ostat keväällä uuden, niin vanhakin ilmestyy prinsessanunestaan. Eipähän se haittaa, vaikka niitä olisi useampiakin. Viime talvi ei tainnut olla mantsuriankärhölle oikein suosiollinen. Sinulla siinä on sentään elonmerkkejä näkyvissä.

      Poista
  9. Näyttääpä sielläki hommat edistyvän, kivan näköstä tulee. Se on kyllä just nii noien kivien kans, että suunnitelmat muuttuu ja muotoutuu. Hyvä siitä tulee joka tapauksessa! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jospa isoimmat yllätykset nyt olisivat paljastuneet ja loppu sujuisi niin kuin on suunniteltu.

      Poista
  10. Hyvin näyttää edistyvän. Ja nuo kärhöt...

    VastaaPoista
  11. Erävoitto tosiaan on tullu. Lopputulos palkitsee! Tiälläkin tiietään tuo kivien kanssa äheltäminen. Hyvä tuosta alueesta tulloo ja kasvit kun runsastuu niin eikun paranoo!

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!