maanantai 21. syyskuuta 2020

Toivepostaus: aurinkopenkin kesä

Navettapiika (Navettapiian puuhamaa -blogi) toivoi minun esittelevän aurinkopenkkiä tarkemmin ja tässä siitä jonkinlainen kooste. Aurinkopenkki paistattelee nimensä mukaisesti auringossa melkein koko päivän. Se on rinteen huipulla ja sen maa on hiekkaista, joten kasvit talvehtivat siellä yleensä ongelmitta. Hiekkainen maa on myös hyvä pienten taimien väliaikaissijoituspaikkana, sillä siellä ne kasvattavat nopeasti aivan valtavat juuret. Aurinkopenkki on kokenut neljän kesän aikana isoja mullistuksia, mutta nyt parin viimeisen vuoden aikana kasvit ovat alkaneet löytää paikkojaan. Ritarinkannukset, kärhöt ja puistoatsalea 'Illusia' ovat saaneet olla paikoillaan istutuksesta lähtien, mutta kaikki muut ovat vaeltaneet ympäriinsä kuin parhaimmatkin kiertolaiset. Kivikkorinteen alkutaipaleesta kertovasta postauksesta Kiviä, kiviä näkyy myös aurinkopenkin lähtötilannetta vuodelta 2016. Jo silloin olin päättänyt, että joskus aurinkopenkki laajenee aidan viertä myöten kohti talon sivustaa ja sehän tapahtui kesällä 2018.

Aurinkopenkin kevät alkaa kevätkurjenmiekkojen ja kevättähtien iloisella sekamelskalla. Istutin näiden sekaan tänä syksynä vielä vaaleamman sinistä 'Alida'-kevätkurjenmiekkaa.
Touko-kesäkuun vaihteessa kukkivat pikkusydämet ja pikkuampiaisyrtit. Naapurin omenapuu kaatui heinäkuun alun myrskyssä, joten tämä ihana trio jäi yhden kesän ihmeeksi.
Toissa kesänä tehty laajennuskaan ei ole säästynyt muutoksilta, vaikka mukamas suunnittelin sen hyvin jo nurmikkoa poistaessani. Pensaat ja puuvartiset onneksi ovat saaneet olla paikoillaan. Köynnösportin luokse istuttamani jaloangervot eivät viihdy siellä, joten loputkin niistä lähtevät pois viimeistään ensi keväänä.
Omenapuun kukinnan jälkeen on saksankurjenmiekkojen vuoro. Nämä tosin siirsin tuonne pikkuampiaisyrttien taakse aikaisen ränsistymisen takia. Ja nyt mietin, että näinköhän tulevat edes näkymään sieltä mihinkään?
Tätä kulmasta näkyy koko penkki. Puistoatsalea 'Illusia' kurkistelee tarhakeijunkukka 'Hansien' takaa. Olen istuttanut penkkiin joka syksy lisää ukkolaukkoja, sillä niiden ränsistyvät lehdet peittyvät mainiosti rehevien isotähtiputkien, ritarinkannusten ja purppurapunalatvojen sekaan.
Olen yrittänyt kasata aurinkopenkin kasvivalikoimaa siten, että siellä olisi läpi kesän runsasta kukintaa ja mielenkiintoista katsottavaa. Penkkiä tulee katseltua paljon, sillä se näkyy keittiön ikkunasta ja on myös ensimmäisenä vastassa, kun astuu ulko-ovesta pihalle. Värimaailma on pääasiassa vaaleanpunaisen eri sävyjä höystettynä sinisellä ja valkoisella. Kurjenmiekkojen ja sinikatanoiden terävät lehdet tuovat vaihtelua penkin pyöreänpehmoisiin muotoihin. Kurjenmiekkoja näkyykin toivottavasti jo ensi kesänä tasaisin väliajoin pitkin penkkiä. Alla olevasta kuvasta erottuu selvästi ritarinkannusten edessä olevat siperiankurjenmiekat ja niiden oikealla puolella olevat sinertävämmän vihreät saksankurjenmiekat. Piiloon jäävät vielä saksankurjenmiekkojen "yläpuolella" heti aidan vieressä oleva pieni siperiankurjenmiekka sekä ihan kuvan oikeassa reunassa olevat tarhakurjenmiekat. Lisäksi työn alla on saada myös tummaa lehtiväriä toistumaan pitkin penkkiä.
Yläilmoista keskikesällä. Kuistin katonharjan varjo osoittaa suoraan kohti purppurakeijunkukka 'Palace Purplea', jota yritän saada pikku hiljaa lisättyä. Niiden yläpuolella aidan edessä on kesäkukkia siihen saaka kun pensaat ottavat tilan haltuunsa.
Isotähtiputket kukkivat runsaasti pitkin kesää. Loppukesällä niiden rinnalla kukkii värililja 'Lollypop'.
Loppukesällä aurinkopenkin alkupäätä dominoi näyttävästi kukkiva tiukukärhö 'Arabella' sekä valtavan kokoisia kukkia tekevä loistokärhö 'Elsa Späth'. Toiveissa olisi saada tähänkin penkkiin lisää kärhöjä.
Etualalla maksaruoho 'Strawberries and Cream', sen takana komeamaksaruoho 'Herbstfreude' ja 'Arabellan' sininen kukkapilvi.
Loistokärhö 'Elsa Späth' ei tänä vuonna ehtinyt kiivetä aidan huipulle saakka, mutta näkyvät ne kukat alempaakin.
Kärhöjen ohella purppurapunalatvat tuovat väriä myöhään syksyyn. Taaempana on korkeampi, etualalla matalampi 'Phantom'-lajike. Niiden edessä punatähkä 'Floristan Weiss'.
Lopuksi vielä muutama kuva aurinkopenkin pienistä puuvartisista. Ja ne todella ovat pieniä, sillä jouduin oikein etsimään osaa niistä kosmosten ja sarvileukoijien seasta penkkiä kitkiessäni.
Kesäkuussa äitini kevätatsaleasta irrotettu taivukas ei ole hirveästi kesän aikana kasvanut, mutta on topakkana hengissä kuitenkin. Se on majaillut kosmosten suojassa ja kasvatellut toivottavasti juuriaan.
Omasta mustilanhortensiasta otettu taivukastaimi katkesi viime vuonna maata myöten poikki enkä ollut varma, jaksaako se lähteä talven jälkeen kasvuun. Maasta nousi kesän mittaan kolme versoa, joten oli hyvä, etten hankkinut vielä uutta tainta tilalle.
Siemenestä kasvatettu mongolianvaahtera on ollut vähän hankala tapaus ja on saanut jo melkein lähtöpassitkin monta kertaa. Tänä kesänä se ylsi vihdoin kurkkimaan aidan yli. Johan se korkea aika olikin viisivuotiaalle. Sen juurella on koivuangervoja.
Aurinkopenkissä kasvaa myös pistokkaasta kasvatettu purppuraheisiangervo. Se on mongolianvaahterasta kaariportin suuntaan. Istutin sen vasemmalle puolelle alkukesästä kukkivaa saksankurjenmiekkaa pariksi angervon oikealla puolella kasvavalle tarhakurjenmiekka 'Black Swanille'.
Purppuraheisiangervon kummallakin puolella on nyt kurjenmiekkaa ja edessä pikkusydäntä. Aidan edessä heisiangervon vasemmalla puolella on isotähtiputki ja aivan oikeassa ylänurkassa näkyy pikkuisen siirrettyä syysleimua.
Jos aurinkopenkin tarkempi kasvivalikoima kiinnostaa, niin kasviluettelot-välilehdeltä se löytyy. Sen pitäisi olla ajan tasalla, mutta ihmisen muisti kun on mitä on, niin saattaa sieltä vielä joku puuttua.
Aivan pian puistoatsalea 'Illusia' on taas aurinkopenkin näyttävin ilmestys (kuva viime syksyltä). Sen punaisuus korostuu, kun vieressä olevat siperiankurjenmiekat muuttuvat keltaisiksi.
Tänään töihin ajaessani kiinnitin huomiota ruskavärejä saaneisiin puihin. Punaisia ja keltaisia väripilkkuja näkyy jo monin paikoin. Toivottavasti ruska kehittyy oikein loistavaksi tänä vuonna. Tämän päivän postissa oli myös pöytäkirja kunnan tekemästä kompostointitarkastuksesta. Ei tullut huomautettavaa, minkä toki etukäteen tiesinkin. Hyvää viikkoa teille!

22 kommenttia:

  1. Kauniisti ja monipuolisesti kukkivat istutukset! Olet taitavasti valinnut kasveja ja laajentanut kukkapenkkiä.

    VastaaPoista
  2. Aurinkopenkin esittely oli kiinnostava ja kiva oli nähdä kuvia kasvukauden eri vaiheista. On havainnollista nähdä valtava muutos alkutilanteesta tähän päivään ... ja vielä muutos jatkuu, kunhan puuvartiset kasvavat ja perennat tuuheutuvat.
    Kaunis alue!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivoisin, että puuvartiset alkaisivat vihdoin kasvaa vauhdilla ja ongelmitta. Pitää muistaa laittaa kaikille ajoissa verkotkin, etteivät rusakot käy tihutöissä.

      Poista
  3. Monenlaista mahtuu yhteen penkkiin. Kivoja yhdistelmiä, niin värien, kuin muotojen puolesta.

    VastaaPoista
  4. Kiva penkki, kivet sopii hyvin penkkiin!

    VastaaPoista
  5. Lupaavasti on alkanut ruskan värejä näkyä (siitä osasta syksyä pidän kovasti) ja aurinkopenkkiin on näköjään odotettavissa hienot värit! Toivon hyvää kasvuvauhtia taimillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän syksyssä ruskan väreistä. Aurinkopenkissä 'Illusia', siperiankurjenmiekat ja mongolianvaahtera (sitten kun on isompi) huolehtivat varmasti kunnon väri-ilottelusta. Kiitos!

      Poista
  6. Kiva lukia ja nähärä kuvia aurinkopenkin asukiista. Silloon ku on palio uutta tekeellä nii helaposti jää vanhemmat alueet vähemmälle huamiolle. Siitä löytyy jo rehevyyttä, vaikka ymmärrän hyvin, että orotat malttamattomana pensahien kasvua. Saahan niistä hyvän näkösuajan naapurihin. Siinonki mun lempifäriä runsahasti. Hyvin kukkiva isotähtiputki ja nua kärhöt! Niitä mahtuuki tuaho viälä lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinkopenkin alkuosaa on tullut kuvattua pitkin kesää, mutta tuo loppupää on jäänyt aika vähälle huomiolle juuri sen vuoksi ettei siellä ole oikein mitään katsottavaa. Toinen syy on se, että naapuria on aika vaikea rajata pois näkyvistä nyt kun omenapuuta ei ole. Muuten näkösuojan puute naapuriin ei meitä hirveästi haittaa kun olemme pari metriä korkeammalla. Heillä sen sijaan on omien sanojensa mukaan aika alaston olo nyt. Korkeammat pensaat ja mongolianvaahtera toisivat vain mukavasti korkeutta penkkiin ja vaimentaisivat vähän tuultakin. Kärhöjä todellakin sopii tuonne lisää :)

      Poista
  7. Aurinkopenkissähän on vaikka ja mitä! Paljon on siinä kaunista, ja täyteen kasvaa noppiisti. Meillä ei vielä atsaleat oo väriään vaihtanu, muutenkin on vielä syksy alussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinne on kertynyt yhtä sun toista, mutta onpahan siinä aika paljon neliöitäkin. Alkupää on jo aika tiheää mutta keskivaiheille pitää varmaan ensi vuonna laittaa vielä kesäkukkia tai keksiä joku perenna. Meillä alkaa atsaleoihinkin jo tulla vähän ruskaväriä. Tuo aurinkopenkin 'Illusia' on toistaiseksi vihreämpi kuin pensasryhmän 'Illusia', jossa on jo paljon punaista.

      Poista
  8. Ilmakuva aurinkopenkistä kertoo kerralla paljon. Olisi fiksua kuvata kaikki omat istutusalueet ja vaikkapa koko piha ilmasta käsin. Helpottaa suunnitteluakin.
    Olet taitava valitsemaan ja yhdistelemään kasveja. Lyhyessä ajassa pihassasi on tapahtunut tosi paljon.
    Illusian syysväri on niin hieno. Vähän jo näkyy väripilkkuja ja lisää saa tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmakuvissa on etunsa, vaikka maasta käsinhän sitä puutarhaa yleensä katsotaan. Kiitos! Aika nopeasti piha on kyllä muuttunut rehevämmäksi ja värikkäämmäksi. 'Illusia' on yksi parhaista ruskapensaista.

      Poista
  9. Aurinkopenkki näyttää tosi kivalta. Olisi kiva nähdä omatkin penkit ylhäältä kuvattuina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oman puutarhan näkeminen ilmasta on aika hauska kokemus.

      Poista
  10. Hauska tuo kompostitarkastus pöytäkirjoineen. Kaunis penkki, todellakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kompostitarkastuksessa oli tutkittu ihan perusteellisesti kaikki asiaankuuluvat yksityiskohdat eikä pelkästään sitä, että kompostori on käytössä. Olisi olllut kyllä hauska olla itsekin paikalla silloin kun tulevat.

      Poista
  11. Kivan kokoinen penkki, tuohon mahtuu mukavasti eri lajikkeita! Hyvä paikka monelle kasville, koska niin runsaskukkaisesti viihtyvät. Tähtiputket ja kärhöt nauttivat lämpimästä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Neliöitä on aika mukavasti, vaikka penkki ei pitkältä sivultaan kovin leveä olekaan. Aurinkoa rakastavat kasvit viihtyvät siellä hyvin, mutta kuivina kesinä penkki meinaa olla liian kuiva joillekin. Esim. ritarinkannukset tarvitsisivat vähän kosteamman maan.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!