torstai 16. huhtikuuta 2020

Elämää kuravellissä?

Märkä syksy, talvi ja kevät ovat tehneet ainakin meillä joka kukkapenkistä kuravelliä. Nurmikolla kävellessä vesi litisee saappaan alla ja jopa kivikkorinteen jyrkkä, hiekkainen rinne tihkuu vettä. Routainen maa ei näytä kuivuvan sitten millään eikä asiaa auta se, että harva se päivä sataa räntää tai vettä lisää. Pieni huoli on jäytänyt mielessä varsinkin kivikkorinteen puolesta, sillä sinne on kerääntynyt paljon kasveja, jotka eivät siedä talvimärkyyttä. Monta kiveä on tippunut sydämeltä, kun paksu jääkerros on vihdoin sulanut ja elonmerkkejä on alkanut löytyä.
Viime syksynä ostettu kesälevisia 'Elise' näyttää olevan voimissaan. Jääkuution sisältä paljastunut tähtilevisiakin on hengissä, joskin vähän kaltoinkohdellun näköisenä.
Rinteen alaosaan istuttamani kivikkomehitähdet 'Dark Beauty' ovat aika mallikkaasti hengissä. Routa on nostellut niitä vähän irti maanpinnasta, mutta pieni soralisäys auttaa siihen vaivaan. Pari on myös joutunut rusakon välipalaksi...
Turkestaninmaksaruoho joutuu makoilemaan kuravellissään vielä pitkään, sillä rinteen yläosasta vedet valuvat luonnollisesti alaspäin. Turkestanilainen on mataluutensa vuoksi aivan rinteen alaosassa. 
Josko tänä vuonna nähtäisiin ensimmäinen sammalleimun kukinta tässä rinteessä?
Kahden kesän aikana kovia kokeneet patjarikot ovat vihdoin saaneet olla rauhassa kuopuksen puutarhuroinnilta. Ensimmäistä kertaa ne eivät ole vain juuri ja juuri suurennuslasilla löydettävissä, vaan kasvattavat ylpeinä lehtiruusukkeitaan.
Sinilemmiön kasvupaikka aivan rinteen yläosassa on melkein 100-prosenttista karkeaa soraa, joten sitä ei ole talvimärkyys juuri vaivannut. Havusuojasta huolimatta sen versot ovat mustuneet talven aikana, mutta päällimmäisiä kun vähän pöyhii, löytyy alta terveen vihreitä lehtiä ja pikkuruisia uusia versonalkuja. Märän talven ehdoton voitto!
Aivan kivikkorinteen ja aurinkopenkin rajalla kaukasianmaksaruoho 'Summer Glory' on herännyt pirteänä kuravellistä huolimatta.
Lumien sulaessa näytti, että esikot olisivat pääsääntöisesti hengissä talven jäljiltä. Kevään aikana useampi esikko on kuitenkin mädännyttänyt lehtensä. Saa nähdä, nouseeko juuresta enää uutta vai tuleeko aukkopaikkoja.
Eniten harmittaa viime kesänä ostettu himalajanesikko. Kohopenkistä huolimatta se näyttää aika lohduttomalta. Katsotaan, jaksaako se lähteä enää kasvuun vai jäikö se yhden kesän ihmeeksi.
Onneksi suurin osa esikoistakin on hengissä. Tämä yksilö oli viime kesänä kummitädiltäni tulleiden jakotaimien seassa eikä niiden väreistä ollut mitään tietoa. Kiva, että ainakin yksi niistä on jotain muuta kuin perinteinen keltainen.
Tästä päivästä näyttää tulevan aurinkoinen ja lämmin, joten minä jään jännittämään, alkaako kevätkurjenmiekoista tai krookuksista näkyä jo ensimmäisiä kukkanuppuja, vai ehtiikö tänä vuonna esikko kevään ensimmäiseksi kukkijaksi. Aurinkoista loppuviikkoa!

20 kommenttia:

  1. Lupaavalta näyttää, paitsi esikot! Minulla taas ne kuivuvat useimmiten. Ekaa kertaa talvehti syysesikko oikein mallikkaasti, mutta kun loppui sade ja alkoi tuuli, se vain jotenkin hävisi, niin kuin ne yleensä tekevät. Tosin jospa tämä sadekausi auttaisi sitä taas nousemaan!
    Täällä on ihan hurjat puuskat, ikkunat helisee ja sataa, joten nauti teidän hienosta kelistä minunkin puolesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla esikot ovat puolivarjoisissa tai varjoisissa kohdissa ja suurimman osan alla on savinen pohjamaa, joten kuivumisesta ei ole ollut riesaa. Himalajanesikolle yritin valita sellaisen kohdan, että maa viettäisi mahdollisimman paljon joka suuntaan, ettei ainakaan talvimärkyys vaivaisi. Sattui sitten tällainen talvi, että joka paikka on läpimärkä. Elättelen kuitenkin vielä toiveita, että juuristo olisi hengissä. Meillä on tuuli yltynyt illan mittaan ja vähän tuli luntakin äsken. Puolet päivästä oli kuitenkin oikein kaunis ja mukava sää.

      Poista
  2. Sieltä ne nousevat, vaikka pieneltä vielä näyttäisivätkin. Ehkä tuossa rinteessa jää on kuitenkin vain pinnassa ja juuret säilyvät kuivempina. Sammalleimu on yllättävän sitkeä. Toivottavasti kukkii pian.
    Nauti auringosta ja keväisestä päivästä. Täällä on aamuyön aikana satanut lunta kymmenisen senttiä ja lisää tulee. Eilenkin aamulla oli maisema valkoisena, mutta kaikki lumi suli iltapäivään mennessä. Saapa nähdä, kuinka nyt käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rinteenkin kaikki sulaneet kohdat ihan tihkuivat vettä, mutta jospa hiekkainen maa olisi kuitenkin sen verran ilmavampaa, etteivät juuret mätänisi. Vielä on monta arkajalkaa nousematta, joten jännitettävää riittää pitkään. Sammalleimun sain vasta viime kesänä, joten odotan suurella mielenkiinnolla, minkä väriset kukat siihen tulee.
      Puolet päivästä oli mukavan aurinkoista ja keväistä, mutta iltaa kohti on tuuli koko ajan yltynyt. Äsken satoi vähän luntakin, mutta onneksi kaikki suli pois saman tien. Parille päivälle on taas luvattu kylmempää, joten voi olla, ettei maa pääse kuivumaan, vaan kastuu entistä enemmän räntäsateissa.

      Poista
  3. Voihan esikko. Toivottavasti sieltä nyt kuitenkin jotain punnertaa hengissä pintaan.

    Meillä tuli taivaalta vähän kaikkea, mojovan kokoisia rakeitakin. Teki kipeää kun ropisivat päähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elättelen toiveita, että koko puska ei olisi kuollut, vaan juuressa olisi vielä eloa sen verran, että esikko jaksaisi lähteä kasvuun. Heh, luin ensin, että majavan kokoisia rakeita :D Onneksi ei sentään; ne ne vasta kipeää olisivatkin tehneet!

      Poista
  4. Sinun sammalleimusi on mukavan vihreä, minulla ovat meillekin kaikki ruskettuneet/kellastuneet eli kuivan näköisiä. Pitää katsella, lähtevätkö vielä kasvuun. Märkyys vaikuttaa myös siten, että pakkasyöt pitävät maan jäässä. Yritin kaivaa lapiolla kuoppaa ja vain päällimmäinen 10 cm sulaa. Toivottavasti sinulla ei ole tuhoja, vaikka himalajanesikko kieltämättä näyttää nyt surulliselta. Teillä oli kuitenkin lunta enemmän kuin meillä. Saa nähdä, lopulliset tuhot selviävät vähän myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammalleimu oli tosiaan yllättävän vihreä. Hieman itsekin odotin ruskettuneita kasvustoja, sillä monet ovat valittaneet sammalleimun ruskettuvan helposti. Jospa sinun sammalleimusi lähtisivät vielä hyvin kasvuun. Meillä on vasta muutama sentti pinnasta sulanut, joten pitää vielä hetki odotella, ennen kuin pääsee kaivamispuuhiin. Saa nähdä, kuinka moni perennoista jättää nousematta. Vielä saa jännittää aika pitkään lopullisten menetysten määrää. Toivoisin kyllä, että himalajanesikko jaksaisi puskea juuresta uutta alkua.

      Poista
  5. Meillä oli mökkipiha todella märkää mutta se kuivui yllättävän nopeasti. Kyllä minusta sinulla kuitenkin aika lupaavalta näyttää. Sammal-leimua minullakin on kahta väriä toinen on sinertävä ja toinen puhtaan valkoinen. Ne on yllättävän sitkeitä vaikka olisi melkein kuivankin näköisiä. Ja kyllä ne esikotkin sieltä jatkaa jalkojaan kun teillä nyt ensin vähän kuivaa ja tulee aurinkoa. Minulla on kolme sellaista esikkoa että niistä ei vielä näy mitään mutta kyllä ne sieltä nousee. Sinilemmiö on minulle outo kasvi en edes tiedä minkälainen se on. Toivottavasti sinun on hengissä ja voi vielä hyvin. Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sula maa kuivuu nopeasti. Meillä on maa vasta parin sentin syvyydelle sulanut, joten kaikki satava vesi jää lillumaan siihen pintamaahan. Nyt kun tulisi kunnon lämpöaalto, joka sekä sulattaisi roudan syvemmältäkin että kuivattaisi haihduttamalla pintamaata. Minun sammalleimuni pitäisi kai olla jotan punaisen sävyä, mutta sekään ei ole varmaa. Mielenkiintoista nähdä, minkä väriset kukat se tekee. Blogini tunnisteista löytyy sinilemmiöstä kesäisiä kuvia. Minusta se näyttää olevan hyvinkin hengissä. Jätin kuitenkin vielä havuja sen peitoksi siihen asti, että maa on kunnolla sulanut. Se on ikivihreä, joten routainen maa, auringonpaiste ja tuulinen sää eivät ole sille mieluisin yhdistelmä. Kiitos! Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  6. Pari esikkokatoamista on minullakin ja yksi idänunikko joka oli tuotu Latviasta viime kesänä. Vähän harmittaa mutta ei kun uutta taimea tilalle. Märkää on kun sataa jatkuvasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ajattelin odotella rauhassa ennen kuin kaivan uusia taimia tilalle. Jos vaikka sittenkin olisi juuressa sen verran eloa, että jaksaisi lähteä vielä kasvuun. Sade ei tänä keväänä ole yhtään toivottu elementti. Nyt on maa niin märkää, ettei tarvita yhtään lisää vettä riesaksi.

      Poista
  7. Meillä ei noin märkää ole. Olisin voinut viime viikolla haravoida pihaa, mutta en viitsinyt. Nyt tulikin pikku tauko lumen muodossa. Meillä sammalleimu on aina huonon näköinen. Saa nähdä, onko se kuollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä sataa taas vaihteeksi räntää, joten maa kastuu entisestään. Kohta pitää harkita varmaan kosteikkokasvien kasvattamista. Toivottavasti sammalleimusi olisi hengissä.

      Poista
  8. kasvit näyttävät selvinneen hyvin, varmaan esikotkin voimistuvat heti kunhan ilmat lämpenevät. poistin viime viikolla havusuojat maksaruhojen ja levisian päältä, tai paikalla piti kasvaa levisia, nyt siitä ei näkynyt kyl jälkeäkään vaik paikka on kuiva ja suojaisakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Levisiat ovat usein herkkiä, minunkin tähtilevisiani sinnittelee juuri ja juuri hengissä. Märkä talvi on joillekin kasveille liikaa. Jospa levisiasi vielä ilmestyisi kevään edetessä.

      Poista
  9. Yksi pitkä kuiva kausi tappoi minun himalajanesikkoni. Onneksi osa esikoista ovat sitkeämpiä.
    Vähän erilaiset säät ovat olleet talvella ja keväällä eri puolella Suomea. Huhtikuu on tainut olla monin paikoin kolea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arempia kasveja on hauska välillä kokeilla, mutta niden kanssa pitää vain hyväksyä se, etteivät välttämättä viihdy pitkään. Toisenlainen talvi kun olisi sattunut kohdalle, saattaisi himalajanesikkokin olla hengissä. Vielä elättelen toivoa, että se versoisi juuresta uudelleen. Menneen talven säitä ei voi kuin ihmetellä. Huhtikuu on ollut meillä pariin edelliseen vuoteen verrattuna kolea, mutta useamman vuoden keskiarvoon nähden sanoisin, että aika normaali.

      Poista
  10. Näyttää palvon lupaavammalta, mitä otsikko lupasi.
    Kun maa kuivahtaa tarpeeksi, uskon tilanteen korjaantuvan nopeasti.
    Toivottavasti himalajanesikkosi yllättää positiivisesti.
    Hyvää huhtikuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin näiden vihreinä talvehtivien osalta tilanne on aika hyvä, paitsi muutaman esikon. Esimerkiksi punahatut, törmäkukka ja syyshohdekukat eivät nouse vielä pitkään aikaan, joten niiden talvehtimismenestystä saa jännittää kauan. Tänään tuli taas lisää räntää ja vettä. Kiitos, hyvää huhtikuun jatkoa!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!