sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Lilliputteja

Pari kylmää, märkää ja tuulista päivää pitivät kaikki täysjärkiset ihmiset turvallisesti sisätiloissa. Kaiken sen turhautuneen ikkunastatuijottelun lisäksi tuijottelin taimieni kasvamista ja kylvösten itämistä. Yhtä kylvöruukkua olen tuijotellut varmasti jo kymmeniä tunteja kevään mittaan. Se on juuri se "kaikk' toivo on jo mennyt" -viinirypälerasia, johon ripottelin ensimmäiset keijunmekon ja koruköynnöksen siemenet 1.2. ja seuraavat 15.2. Keijunmekkoja alkoi ilmestyä maaliskuun puolivälin jälkeen ja niitä ilmestyy edelleen lisää, mutta ensimmäisen koruköynnöksen löysin vasta pari päivää sitten. Muistuttakaa ensi joulun alla, että pitäisi alkaa kaivella kylvömultaa ja koruköynnöksen siemeniä esille, jotta ehtivät kasvin kokoisiksi jo ennen kesää.
Siinä se on: tämän kevään ensimmäinen koruköynnöksen taimi. Mittakaavana (ja kameran tarkennusapuna)  tavallinen nuppineula.
Kylvöpurkin toisella reunalla uusimpia keijunmekkoja, sama nuppineula tässäkin kuvassa. Eivät ole isoja nämäkään.
Onneksi maaliskuun puolivälissä itäneet keijunmekot ovat kasvaneet jo näin "jättimäisiksi". Kamerakin ymmärtää jo paremmin, että missä se on se kuvauskohde.
Ehkä noista minitaimista kasvaa vielä sen kokoisia, että tulevan kesän köynnössuunnitelmani eivät mene ihan kokonaan uusiksi. Pitää muistaa lannoittaa näitä vähän paremmin kuin yleensä muistan kasvejani ravita, jos se vaikka vauhdittaisi kasvussa.

Anopilta viime keväänä saamani pasuunakukan taimi vietti talvensa kellarissa ja on ollut sisällä jo pitkän aikaa heräilemässä. Se oli kellarissa tehnyt lupaavat silmut, jotka eivät kuitenkaan lähteneet kasvuun. Sen sijaan melkein kaikki niistä on kuivunut ja karissut pois. Nyt huomasinkin rungon alaosassa pari uutta silmua. Peli ei taidakaan olla vielä menetetty, vaan kepakko vaihtoi suunnitelmiaan ja pitää tarhuria edelleen jännityksessä.
Lupaavamman näköinen silmu kuin ne pois kuivuneet kaverit. Pasuunakukan runko on läheltä tarkasteltuna hauskan nystyräinen.
Viime vuonna 'Patio Red' -paprikan siemenet eivät suostuneet oikein itämään ja sitten viimein kun yksi siemen iti, taimi jurotti kääpiökokoisena ikuisuuden. Tänä vuonna siemeniä iti melkein kymmenen, tosin hyvin eriaikaisesti. Ensimmäiset neljä tainta ovat alkaneet nuppuilla, kaksi seuraavaa ovat parin sentin kokoisia ja loput viskasin surutta menemään. Punertava sävy seuraavissa kuvissa johtuu taimihuoneen kasvivalosta, joka oli pimeinä päivinä melkein koko päivän ajan päällä.
Ensimmäiset nuput nyppäisin pois jo muutama päivä sitten, seuraavat ovat tämän kokoisa.
Jättiverbenoista suurin osa on lähtenyt kasvuun, mutta se isoin, joka näytti talvetuksen aikana lupaavimmalta, ei ole näyttänyt yhtään elonmerkkiä. Se on saanut osakseen pyyntöjä, maanitteluja, suostuttelua, jopa lahjontaa ja nyt viimeisimmäksi uhkailun kompostilla, jos ei pian ala näkyä uutta kasvua.
Tätä risua on tuijoteltu melkein yhtä paljon kuin sitä köynnöskylvöstä postauksen alussa.
Eilen tein jättiverbenalle oikein perusteellisen tarkastuksen ja löysin aivan puskan keskeltä jonkun "roskan", joka ei lähtenytkään puhaltamalla pois. Eikä se liikahtanutkaan, vaikka ohuella risunpätkällä sitä varovasti tökkäisin. Oliko kompostori taas taikasana?
Kameran automaattitarkennus ei ymmärtänyt taaskaan, mihin pitäisi tarkentaa, mutta aivan kuvan keskellä tuon tumman kolmiomaisen varjon kärjessä on vihertävä pallero. Vihdoin silmuko? Näin toivon todella!
Leijonankitojen osalta talvehtimismenestys ei ollut tänä vuonna niin hyvä. Yksi lähti reippaasti kasvuun, mutta ainakin kaksi on melko varmasti menetetty. Kaksi muuta on vähän siinä ja siinä, mutta en ole niille uhrannut enää lämpimiä sisätiloja.
Yksi leijona on keskittnyt versojen pituuskasvun sijaan työntämään uutta alkua kiihtyvällä tahdilla joka oksasta. Jopa puutuneimmista versoista työntyy lehtitupsuja. Vasemmassa reunassa yksi menetetyistä tapauksista ja oikeassa reunassa hollanninurjenmiekkoja.
Uutta kasvua puskee myös syyssyrikkä, jossa alle kaksi viikkoa sitten oli yhtä pienet silmut kuin pasuunankukassa nyt.
Eteisessä on myös pieni kevätkukkaniitty. Sipulithan olisi voinut syksyllä istuttaa tiiviimmin ruukkuihin, mutta halusin, että niitä ei tarvitse ulosistutusvaiheessa alkaa repimään erilleen toisistaan.
Ensimmäiset idänsinililjat ja kevättähdet ovat jo rupsahtaneet, mutta vielä ruukuista puskee uusiakin kukkavarsia.
Ensimmäinen riippapelargonin nuppu lupaa kukintaa jo ennen kesää.
Ihmeen paljon näin pienistäkin nupuista, silmuista ja lilliputtiakin pienemmistä taimista saa iloa. Kuinkahan paljon puutarhasta löytyy ilonaiheita tänään? Aurinkoinen ja edes kohtuullisen lämmin päivä näyttäisi olevan tulossa, joten toiveissa olisi löytää edes muutama uusi piippo ja mahdollisesti ensimmäinen kevätkurjenmiekan nuppu. Uppoaisikohan lapiokin jo syvemmälle kuin kolmeen senttiiin? Aurinkoista sunnuntaita!

28 kommenttia:

  1. Hauska mittatikku, enpä olisi eka kuvasta millään älynnyt nuppineulaksi :) Pientä tosiaan on! Itse tuskastuin keijunmekkojen taimikasvatukseen aikanaan, niin kauniita kuin ne ovatkin. Hyvä, että jaksat sinnitellä niiden kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin miettiä mittatikuksi jotain, mikä olisi kaikille tuttu. Nuppineula tuli ensimmäisenä mieleen :D Melkein jo viskasin kylvöksen menemään, kun ei alkanut mitään näkyä. Onneksi en ehtinyt tekemään vielä sitä. Nyt kun taimet vielä innostuisivat oikein reippaaseen kasvuun, niin olisin oikein tyytyväinen.

      Poista
  2. Tuo nuppineula onkin hyvä! Olen kyllä aika tympääntynyt näihin nuppineulatason taimiin, eilen koulin muutaman jättiverbenan siinä toivossa että kasvu nopeutuisi. En tiedä miten käy, ovat varreltaan nuppineulaa ohuempia (kylvin tammikuussa). Tykkään paljon enemmän kelloköynnöksistä, jotka puskevat rotevina esiin. Ehkä minun pitäisi terapoida itseäni vaikka herneitä kylvämällä?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä hermot menisi minultakin, jos kaikki hoivailtavat taimet olisivat yhtä hitaita itämään ja kasvamaan. Kun kylvää tasaisin väliajoin nopeasti itäviä lajeja, jotka myös kasvavat reippaasti, niin nämä hitaammat tulevat vähän niin kuin siinä sivussa. Jossain vaiheessa sitten huomaa, että eivät ne enää ihan lilliputteja olekaan. Herneet ovat mainioita terapiakasveja, samoin kuin monet muutkin hyötykasvit. Samettikukat ovat myös palkitsevia, jos haluaa kukkia kylvää.

      Poista
  3. Vähän aikaa ihmettelin tuota mittatikkuasi, mutta nuppineulahan se siellä. Sieltä se uusi kasvu puskee sinnikkäästi. Kaunista kevättä sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paras mittatikku, minkä keksin näille lilliputeille. Uusi kasvu antoi odottaa itseään vähän turhan pitkään, mutta nyt se on ainakin päässyt alkuun. Kiitos! Oikein kaunista kevättä myös sinulle!

      Poista
  4. Minä olen suurennuslasillakin etsinyt elonmerkkejä :D

    Mainio mittakeppi, antaa tosiaan vähän mittakaavaa. Pienestä se kasvu alkaa.
    Kivaa kevätviikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin varmaan olisin, jos meillä olisi suurennuslasi :D Jotkut kasvit aloittavat pienestä, jotkut erittäin pienestä. Kiitos, kuin myös sinulle!

      Poista
  5. Minä olen jo useana vuonna ostanut mm. keijunmekon taimet valmiina, kun ne ovat olleet sellaisia muutaman lehdykän kokoisia. Kasvattelen sitten kotona loppuun, koska minä olen niin huono kasvattamaan kasveja siemenestä alkaen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä säästäisi kyllä hermoja aika paljon. Minä tarvitsen tänä vuonna parikymmentä keijunmekkoa, joten halvemmaksi tulee näin. Jospa ehtisivät kukkaan kesän aikana.

      Poista
  6. Minulla myös jurotti viime keväänä chilipaprikat. Jurotti ja jurotti ja alkoi kasvaa ja kukkia vasta kun oli jo öiian myöhäistä. Komposti kutsui koska sisällä ei ollut ikkunalaudalla tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus taimilla ei vain ole syystä tai toisesta kasvuintoa. Se viimekesäinen paprika kypsytti muutaman hedelmän loka-marraskuussa. Koko kasvi oli onneksi vain n.30-senttinen, joten mahtui hyvin ikkunalaudalle.

      Poista
  7. Mun jättiverbenat on viikosta toiseen tuollaisen lilliputit. Taidan kuitenkin yrittää koulia ne, kävi miten kävi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne siitä lähtevät kasvuun. Uskon ja toivon, että myös tuo koruköynnös lähtee vielä venymään pituutta.

      Poista
  8. Hyvä, kun oli nuppineula vieressä! Siihen nähden taimet tosi pieniä, mutta kasvavat kuitenkin! Onneksi ollut räntäsateen jälkeen aurinkoista. Kyllä sitä on kaivattukin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varoen saa kastella, etteivät taimet taitu vesiputouksen alle. Jospa kasvu sujuisi nyt vauhdikkaammin, kun ovat alkuun päässeet. Meillä oli eilen aurinkoinen päivä, nyt taas pilvistä. Onneksi on sentään lämmintä eikä sada vettä.

      Poista
  9. Miulla on jättiverbenat viimeviikolla vasta tuotu kellarista ja istutettu, suap nähä lähtöötkö kasvamaan. Leijonankidat on ensimmäistä kertoo talavetuksessa ja vielä kellarissa. Kyllä noissa taimissa toiset on niin pieniä, hauska tuo nuppineula tuossa vieressä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jättiverbenat lähtivät minulla todella hitaasti kasvuun. Olisi varmaan pitänyt viedä ne kodinhoitohuoneeseen lattialämmityksen päälle. Hae leijonankitasi jo pois kellarista. Ne tuntuvat myös heräilevän melkoisen hitaasti.

      Poista
  10. Toivoa on luvassa; viime viikolla lapio upposi täällä vain vajaa 10 cm ja eilen kaivoin 60 cm syvän kuopan samalle alueelle!!
    Olen samaa mieltä siitä, että pienistä taimista, nupuista ja silmuista saa valtavasti iloa - mitä eivät varmaan ymmärrä muut kuin puutarhahöperöt. Ainakin mieheni on jo hieman kyllästynyt joka päivä ihastelemaan kanssani esikasvattuksessa olevien taimien muutoksia :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohdullista kuulla tuo! Täällä jo aurinkoisemmissa kohdissa lapio upposi melkein kymmenen sentin syvyydelle, varjopaikoissa on ihan pinnastakin jäässä. Joka päivä käyn testaamassa routatilanteen. Minä en ole enää esitellyt ihan joka tainta isännälle. Kiinnostavat yhtä paljon häntä kuin minua hänen tietokonejuttunsa :D

      Poista
  11. Kyllä tämä taimikasvatukset vaatii kyllä malttia. Leijonankidat pitäisi minunkin koulia ja hyvä tietää että saattavat myös talvehtia kellarissa. Eli otit ne maasta ylös ja laitoit purkkeihin ja kellariin? Minä sain syksyllä kaksi riippapelargoniaa toisen vein kellariin ja toisen pidin sisällä mökissä. Kellarin asukas jäi henkiin. Eli hyvä tietää tämäkin jatkossa. Kellarissako sinullakin talvehti? Toivottavasti taimesi vankistuvat ja vahvistuvat minulla on jotain kylvöksiä nyt edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvetin leijonankitoja jo toista vuotta, osittain eri yksilöillä. Toissa talvena kolme neljästä talvehti ja lähti kasvuun helposti. Silloin nostin ne maasta elokuun puolivälissä ja saivat juurtua ruukussa pitkään ennen kellariin vientiä. Viime syksynä nostin ne syyskuun puolivälissä ja joutuivat aika pian kellariin, koska pakkaset tulivat aikaisin. Luulen, että siinä oli ratkaiseva ero talvehtimismenestyksessä. Minun riippapelakuuni talvehti valoisassa eteisessä, samoin kuin suurin osa tavallisista pelakuista. Verenpisaroista taas eteisessä ollut rungollinen kuoli ja kellarissa olleet kaksi pienempää talvehtivat hyvin. Rungollinen on ennen talvehtinut hyvin eteisessä. Ei näitä aina tiedä, mikä on millekin kasville mieluisin paikka ja varmaan syksyn säätkin vaikuttavat talvehtimiseen. Viime syksy oli ainakin täällä niin kostea, että homeisia lehtiä sai olla jatkuvasti nyppimässä pois.

      Poista
  12. Oletpa onnistunut talvehdittamaan vaikka mitä! Minkälaisissa oloissa jättiverbenat ja syyssyrikkä ovat talvehtineet? Minulla on siemenestä kasvattamani syrikkä ollut muutaman vuoden ruukkukasvina, nyt ehkä neljäs kesä. Pari vuotta on kukkinut. Tämä talvi oli niin leuto, että jätin sen pelkkään lämmittämättömään muovihuoneeseen talven yli. Näyttää siltä, että kasvi on hengissä. En ole leikannut sitä yhtä rankasti kuin sinä, ainoastaan lyhentänyt keväällä versoja ylimpään elossa olevaan silmuun saakka. Jättiverbenan talvehdittamisessa en ole onnistunut. Keijumekko on ilmeisen hidas ja hankala esikasvatettava. Olen yrittänyt ja epäonnistunut jo monet kerrat. Tänä keväänä en jaksanut edes kokeilla. Ehkä etsin jostain ne valmiit taimet... =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvetin yhden jättiverbenoista valoisassa, 10-asteisessa eteisessä ja loput kellarissa 4-7 asteessa. Aika hitaasti lähtivät tänä vuonna kasvuun verrattuna toissa talveen, jolloin eteisessä talvehtinut yksilö alkoi puskea versoja jo maaliskuussa. Nostin varmaan liian myöhään syksyllä ne ylös tai sitten joutuivat aikaisten syyspakkasten takia olemaan liian pitkään kellarissa. Syyssyrikkä oli myös kellarissa talven yli. Hankin sen vasta viime kesänä, joten se ei ollut syksyllä kuin vajaa puolimetrinen. Paljoa ei siis ollut leikkaamistakaan, halusin vain siitä vähän paremman muotoisen, minkä lisäksi poistin pari talven aikana kuollutta oksaa. Jännitin sen talvehtimista todella paljon, mutta hyvin se pärjäsi. Tänä vuonna kokeilen lisätä sitä pistokkaista, jotta olisi aina hukkavaraa talveksi. Pitääpä muistaa tutkia syksymmällä, löytyisikö sen kukista kypsiä siemeniä, jos se kerran noin nopeasti kukkii siemenistäkin kasvatettuna.
      Ymmärrän hyvin, jos ei jaksa keijunmekon esikasvattamista. Siementen itäminen oli tuskastuttavan hidasta eivätkä taimetkaan näytä kovin vauhdilla kasvavan. Onneksi kasvu nopeutuu sitten kun pääsevät alun jurottamisesta ohi.

      Poista
  13. Täällä keijunmekot on hyyyvin pieniä ja osa taimista taisi saada yliannoksen kosteutta. Hyvältä näyttävät sinun taimet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa! Olet siis fiksusti varautunut siihen, että tulevasta kesästä voi tulla yhtä kostea kuin edellinen puoli vuotta on ollut ja siedätät keijunmekon taimesi jo alusta alkaen siihen ;) Jospa kuitenkin selviäisivät ja kukkisivat vielä komeasti.

      Poista
  14. "Odottavan aika on pitkä".
    Itämistä tai versoja odotellessa se konkretisoituu. Itse haluaisi kasvun tapahtuvan hujauksessa.
    Hienosti keksit havainnollistaa taimien koon.
    Minusta sinun taimesi näyttävät ihan lupaavilta :)
    Aurinkoisia lämpimiä kevätpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä on ja tuntuu vielä pidemmältä, kun mullassa ei näy viikkokausiin mitään. Suurin osa taimista onneksi itää ja kasvaa vauhdikkaammin kuin nämä muutamat. Kiitos! Aurinkoisia kevätpäiviä!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!