perjantai 3. huhtikuuta 2020

Lumimyrskyn jälkeen

Luonto teki kunnon aprillipilan heittämällä vasta ilmestyneiden piippojen ja pälvipaikkojen niskaan kymmenen senttiä lunta. Vielä eilen satoi hetkittäin lunta, joten vietin päivän taimieni parissa. Uusi setti taimia oli kasvanut koulimiskokoiseksi, joten taimihuoneessa piti tehdä järjestelyä, jotta kaikki mahtuisivat sinne. Nyt kiitin onneani siitä, että jättiläiskokoinen vauvan hoitotaso ei ole vieläkään mennyt kaupaksi, sillä sen päälle mahtuivat kaikki taimivauvani ja vielä jäi ruhtinaallisesti tilaa seuraavillekin koulittaville.
Pienet taimivauvelit pääsivät valoisimmalle kohdalle, heräilemässä olevat talvetettavat sekä huonekasvit saivat kehnommat paikat hoitotason sivuilta. Oikeassa nurkassa oleva paprikaruukku on omalla pikkuisella sivupöydällä, jota siirtelen huoneess auringonvalon mukaan.
Isoin mustasilmäsusanna on alkanut latvomisen jälkeen haaroittua. Tämänkin juurelle on ilmestynyt ylimääräinen taimi. Mikähän lienee?
Olen yrittänyt saada muutamaa talvehtinutta hopeaputousta juurtumaan taivuttamalla niiden oksia ruukkuihin multaa vasten. Viime vuonna hopeaputoukset juurtuivat naapuriruukkuihin heti kun silmä vältti, joten uskoin niiden tekevän samaa tänäkin vuonna kun vain laitan sopivan purkin multaa versojen ulottuville. Ei ole onnistunut, ei. Ne kyllä kasvavat loistavasti; uusia versoja puskee huimaa tahtia juurelta ja jokaisesta lehtihangasta, ja latvatkin kasvavat pituutta sen minkä ehtivät.
Hopeaputoukset ovat myös keksineet jatkaa syksyllä kesken jäänyttä kukintaansa. Kukkia on jopa latvaversoissa, kuten tässä.
Keräsin viimevuotisista kukista siemeniä. Siemenkodat olivat suunnilleen samannäköisiä kaikissa, mutta siemenet ovat keskenään selvästi eri näköisiä. Kokeilen ensi keväänä, itäisikö näistä joku.
Koska suurin osa hopeaputouksista kuoli talven aikana, tarvitsen paljon täydennystaimia. Aiemmin suoraan multaan laittamani pistokkaat näyttävät onneksi siltä, että ovat ehkä juurtuneet. Latvoin niitä myös kokeeksi vesilasiin. En ole yrittänyt juurruttaa ennen pistokkaita vedessä, joten ajattelin kokeilla vaihteeksi sitäkin tyyliä. Eiköhän tässä jollain konstilla ole hopeaputoukset kesään mennessä saatu juurrutettua.
Ensimmäinen talvetettu jättiverbena on lähtenyt kasvuun.
Ja sisällä ollut verenpisara nuppuilee. Nuppuja on jo ainakin seitsemän.
Tänään aurinkokin on näyttäytynyt useampaan otteeseen pilvien takaa. Ulkona on jo 7 astetta lämmintä, joten lumet painuvat silmissä.
Olemme muutaman kerran nähneet oravan autotallin katolla. Se on sujahtanut katon reunasta kattotiilien alle ja olemme miettineet, onko se jopa pesää tekemässä sinne. Autotallin vintille se ei ole päässyt eikä räystäslautojen raoistakaan näy mitään pesäntapaista. Ainoa vaihtoehto on siis se, että pesä on heti kattotiilien alla. Tänä aamuna kurre taas kipitteli katolla ja ehdin juuri ja juuri kameran kanssa ennen kuin se livahti katon alle. Tosin tällä kertaa kiirettä ei olisi ollutkaan, sillä orava sätkytteli useamman sekunnin ajan kolon suulla. Aloimme jo miettiä, pitääkö käydä hakemassa tikkaat ja vetäistä jumiin jäänyt orava hännästä ulos. Orava on varmaan pulskistunut jo niin paljon, että tunneli on käynyt ahtaaksi. Toivottavasti se etsisi paremman pesäpaikan ennen kuin pelastustoimille on oikeasti tarvetta.
Orava pomppaa pihdasta autotallin katon harjalle ja kipittelee pihanpuoleista lapetta pitkin räystäskouruun. Pikainen vilkaisu ympärille ennen koloon pujahtamista.
Hnnnghh... mahtuu, ei mahdu, mahtuu... Milläs tämän pylly maustetaan että se luopuisi ajatuksesta tehdä kotia autotallin kattotiilien alle?
Ehkä en lopeta tätä postausta kuvaan oravan takalistosta. Jätetään verkkokalvoille lupaus keväästä.
Eteisessä kevättähdet nuppuilevat.
Lunta tuli kuunvaihteessa ilmeisesti jopa Etelä-Suomeen, joillekin paikoille jopa enemmän kuin koko talvena yhteensä. Miltä teillä näyttää nyt? Joko kaikki on taas sulanut pois ja kevät jatkanut etenemistään? Aurinkoista loppuviikkoa!

28 kommenttia:

 1. Olet todella ahkeroinut taimien kanssa ja niitä on hyvä valikoima. Upeasti olet onnistunut talvettamaan monet kasvit - jättiverbenakin on jo lähtenyt alkuun. Meillä on juuri menossa lumimyräkkä toinen toisensa jälkeen, mutta maahan sitä jää varsin vähän. Tänään ei ulkopuuhiin tee mieli, joten parasta hoitaa vaikka viikkosiivous. Huomiseksi on luvassa jo parempaa keliä. Hyvää viikkonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kun on vielä paljon aukkoja kukkapenkeissä, niin niihin tarvitaan täytettä. Kasvuun lähtenyt jättiverbena on ollut jo pitkään sisällä yrittämässä heräämistä, joten oli aikakin sen lähteä kasvuun. Meille tuli uusi lumimyrsky juuri kun sää alkoi näyttää lupaavan keväiseltä. Ehkä se kääntyy yön aikana vesisateeksi. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Tuo hoitopöytähän on loistava taimikasvatukseen, vauvoihin tottunut ;). Sinulla on maaginen vihersormi talvetuksissa, jättiverbenan verso näyttää oikein lupaavalta. Luulisi hopeaputousten lähtevän kasvuun, toivotaan parasta. Sait napattua oravasta selvät kuvat, ehkä olisi tosiaan parempi, että pesä olisi jossain muualla - ainakin jos joudutte kiskomaan oravaa hännästä ulos :D.
  Meillä näyttää juuri nyt aurinkoiselta ja lumikin suli pois. Huomenna voi varmaan jo tehdä pihalla jotain mukavaa. Tämän alkuillan taidan vielä lenkkeillä Ritan kanssa, saa maa vähän kuivua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoitopöydän avulla taimet nousivat näppärästi juuri ikkunan tasolle, niin saavat mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Voi kiitos! Tuskinpa sentään maaginen, kellarissamme on vain aika hyvät olosuhteet kasvien talvetukseen. Olen hyvilläni tuosta ensimmäisestä kasvuun lähteneestä jättiverbenasta, sillä pari samankokoista juurakkoa näyttää aika huonoilta. Neljännen, sen isoimman toin vasta kellarista eteiseen ja sen uskon lähtevän helpommin kasvuun, sillä viimevuotiset versot ovat ehkä parhaimman näköiset kaikista jättiverbenoistani.
   Toivottavasti oravaa ei tarvitse käydä pelastamassa, vaan se ymmärtäisi itsekin oman vatsanympäryksensä ja kolon epäsuhdan, ja tekisi poikasensa vähän luonnollisempaan pesäpaikkaan. Meillä alkoi illasta uusi lumimyräkkä. Jännityksellä jään odottamaan, onko aamulla tiedossa lumitöitä vai olisiko yön aikana alkanut sataa vettä.

   Poista
 3. Oi miten ihanat verenpisaran nuput! <3 Oravat ovat kyllä oikeita vekkuleita. Jospa teidän kurre päättäisi vaihtaa pesäpaikkaa ihan oma-aloitteisesti. Täällä oli eilen illalla oikein sakea lumipyry. Onneksi lumi on tänään sentään painunut ja lähipäivien aikana toivottavasti sulaa kokonaan pois. Aurinkoista viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verenpisaran nuput ovat suloisia palleroisia. Toivottavasti kurre tosiaan valitsisi poikasilleen vähän paremman paikan kuin autotallin katon alusen. Meillä alkoi tuiskuttaa tänään illasta uudelleen lunta. Jospa loput sateet tulisivat vetenä. Kiitos! Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 4. Hyvä määrä taimia siellä. Minäkin jouduin hakemaan lisäpöydän taimille. Oravat voivat saada suurta tuhoa aikaan rakennuksille, kannattaa tarkkailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäpöytiä tarvitaan jo tässä vaiheessa kevättä. Isäntä kävi tänään tutkimassa autotallin vintillä, onko orava päässyt sinne tekemään pesää. Mitään ei kuitenkaan löytynyt. Myöskään räystäslautojen välistä ei näy muuta kuin aluskatetta, joten oravan pesä on todennäköisimmin aluskatteen ja tiilien välissä. Kunhan lumet ja jäät sulavat katolta, niin tarkoitus on irrotella reunasta muutamia tiiliä ja tutkia, onko kurre tuhonnut mitään. Jollain konstilla pitää varmaan tukkia kaikki kolot, joiden kautta orava mahtuu kulkemaan katon alle.

   Poista
 5. Meilläkin herättiin aamulla lumiseen näkymään. Ihan reilusti sitä oli tullut ja osa on vieläkin maassa. Lumi ei aiheuttanut suurempaa harmitusta, sillä kyllä se tuosta taas sulaa.
  Erinomainen taimipöytä. Onneksi niin, sillä sinulle noita taimia kertyy hyvää vauhtia. Olet kyllä taitava talvettaja ja kasvien lisääjä.
  Yhtenä keväänä orava oli ilmeisesti tehnyt pesän meidän räystäslautojen ja kattotiilien väliin. Poikasten jalat roikkuivat räystäslautojen välistä. Eivät sentään tehneet välikatossa tuhojaan, kuten naapurissa. Naapuri on verkottanut kaikki mahdolliset aukot, jotta oravat eivät pääsisi pesimään heidän välikattoonsa ja nakertamaan villoja.
  Ensi viikoksi on luvassa aika lämpimiä päiviä, joten kevät etenee mukavasti. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan keväästä lumi on vielä tavallinen näky. Meillä kun ei ollut juuri piippojakaan näkyvissä ja kaikki kasvit talviunilla, niin lumi ei haitannut.
   En raski ostaa kesäkukkia, jos vain saan entiset talvetettua tai uusia esikasvatettua itse. Se on sitä paitsi mukavaa ajankulua alkukeväästä, kun pihapuuhiin ei vielä pääse.
   Räystäslautojen väleistä roikkuvat oravan jalat ovat varmasti lystikäs näky. Isäntä kävi tänään tarkistamassa autotallin vintin, ettei siellä ole tapahtunut tihutöitä, mutta kaikki oli kunnossa. Meidänkin pitää tukkia kaikki aukot, joista orava voi päästä katon alle, kunhan on ensin päästy tarkistamaan, ettei sinne jää orava poikasineen loukkuun.
   Ensi viikon sääennuste näytti mukavan lupaavalta kevään etenemisen kannalta. Kiitos! Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 6. Hienoja taimia ja mikä määrä <3 Tuo taimipöytä on tosi hyvä! On sitä lunta teilläkin. Meillä on satanut eilen ja tänään ihan älyttömästi. Tänään olen tehnyt lumityöt kaksi kertaa ja kerran kolasin aura-auton tieltä pihaliittymien kohdalle auraamat lumet. Että jumpattu on lumikolan kanssa :D Sanotaan, että uusi lumi vanhan surma. Aurinkoista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hoitotason avulla taimet nousivat juuri sopivasti ikkunan alareunan tasalle, joten saavat mahdollisimman paljon päivänvaloakin. Huh, teillä sitä lunta sitten onkin ihan kunnolla! Täällä tarvitsi kolata ainoastaan aamupäivällä. Toivottavasti sanonta pitää paikkansa. Minä toivon, että uusi lumi sulattaisi myös paksut jäätiköt altaan. Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 7. Meillä näyttää ihan samalta - valakooselta! Sullon tilaa uusille taimille viälä vaikka kuinka palio. Ja tua jättiverbeena!!! Mullon varmasti liian kuivana, ku mitää ei näy. En tiärä onko jo myähäästä, mutta pitää kokeella tehokastelua. Ooksä kastellu talavella kuinka? Hauska tua oravan takalistokuva. Toivottavasti ei tee tuhoja. Kevät voi ottaa lumien sulettua kunnon jättiloikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et arvaa, kuinka hyvilläni oli huomatessani, miten paljon tilaa pienille taimille vielä jäi. Kasvuun lähtenyt jättiverbena oli valossa ja lämpimässä varmasti yli kuukauden. Siirsin sen äsketäin takaisin eteiseen, kun luulin, ettei se taidakaan lähteä kasvuun. Kastelin talvella jättiverbenoita saman verran kuin muitakin talvetettaviani, eli niukasti, mutta tarpeen mukaan. Aivan rutikuivaksi en niitäkään päästänyt. Huoneenlämmössä olen kastellut selvästi reilummin, ensimmäisellä kerralla niin, että varmasti kastuivat.
   Lapset nauroivat katketakseen, kun orava jäi sätkyttelemään puoliksi kolon sisällä. Oli kyllä itselläkin naurussa pitelemistä. Toivottavasti kurre valitsisi jonkun toisen pesäpaikan poikasilleen. Joka tapauksessa nuokin aukot pitää tukkia, kunhan ensin selvitetään, ettei samalla teljetä oravapoikuetta katon alle.

   Poista
 8. Meillä on lunta tullut huhtikuussa aamuisin tai öisin ja sitten lumi on sulanut. Kohta alkaa taas yölämmöt nousta plussan puolelle. Kaikki krookukset ovat pakkasöinä tai lumiöinä jänisten ruokalistalla, joten jotain katoa on käynyt kevätkukkijoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tullut lunta ihan mihin aikaan päivästä tahansa eikä ole vielä ollut niin lämmintä, että kaikki olisi sulanut pois. Nyt on lämpimämpää luvassa, joten ehkäpä nämä vielä sulavat je kevät pääsee etenemään täälläkin. Toivottavasti jänikset olisivat jättäneet kukkia sinullekin katseltavaksi.

   Poista
 9. Meillekkin sato runsaasti lunta ja tovi männöö niitä sulatellessa! Normaalii kevättä tää on. Hiekkateille vuan myrkkyy! Hyvin oot taimia suanu sijoteltuu ja pöytätila onkin tarpeen! Mie en oo muistanu kellarista vielä tuota jättiverbenoo tuuvakkaan tänne, cannakin on vielä kellarissa ja laittamatta muliin. Alakas olla jo kiire! Meillä piti kanssa verkottoo vanhanmökin seinät räystäitten juuresta. Kovasti yrittivät pesäntekkoon oravat yläpohjaan, parraillaan kolome nähtiin seinällä kerralla. Tuhoja tekkööt! Ja vaikka söpö elukka on, ei rakenteisiin pie laskii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä toin vasta muutama päivä sitten viimeisen jättiverbenan ja leijonankidan kellarista sisälle. Joitain kasveja sinne vielä jäi. Orava mahtuu näemmä yllättävän pienistä kolosista kulkemaan. Pitää irrotella kattotiiliä, kunhan jäät ja lumet sulavat ensin pois, ja häätää orava tiehensä.

   Poista
 10. Lumi teki harmin tunteen, kun olin jo ehtinyt havujakin poistella penkkien päältä! Mutta ihmeen sitkeästi kasvit sietävät sään vaihteluita. Kiva, kun olet saanut hopeaputoukset selviämään yli talven. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän valkoinen maisema varmasti harmittaa, kun silmä on tottunut jo nouseviin piippohin ja ensimmäisiin kukkiin. Hopeaputouksista suurempi osa olisi saanut selvitä talven yli, mutta tyytyväinen olen noihin kolmeenkin. Ei voi olla niin huono tuuri, etten saa yhtään pistokasta juurtumaan. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 11. melkoisesti sinne lunta satoikin, tääl jo se vähän mitä eilen tuli on sulanut jo pois. kokemuksesta sanon, et kurre kannattaa häätää mitä pikimmin pois katolta. meille orava pääsi tekemään pesän viime keväänä räystään alle, siinä vaiheessa vasta huomattiin, kun poikaset oli jo melko suuria. isäntä otti räystäslaudat irti ja poikasten kasvettua laitettiin vasta laudat uudelleen takaisin.
  onpa topakoita taimivauvoja! mulle kävi vähän ohrasesti, yläkerran pikkutaimien kastelu pääsi unohtumaan viikolla, eilen sit yritin niitä virvoitella, toivottavasti edes osa selviäisi viel.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos orava olisi päässyt autotallin vintille, se olisi jo häädetty, mutta homma mutkistu, kun pesää ei löytynytkään. Nyt pitää vain odotella katon sulamista, jotta pääsee irrottelemaan kattotiiliä. Oravan pesän on pakko olla heti niiden alla, kun ei sitä muualtakaan ole löytynyt. Osa taimista on topakoita, osa hennompia, mutta eiköhän niistä kaikista silti kelpo kasvit aikanaan tule. Toivottavasti edes osa taimistasi olisi pysynyt hengissä ja virkoaisi nopeasti.

   Poista
 12. Täällä Turun suunnalla tartuimme tällä viikolla ekan kerran lumikolaan tänä "talvena". Kukkivat narsissit ei oikein tykänneet, mutta nyt on lumi sulanut ja suurin osa narsisseista kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että lumikolalle tuli Turussakin käyttöä edes yhden kerran talven aikana :D Parempi nyt kuin toukokuussa, vaikka eihän se lumi mukava ole siinä vaiheessa kun kevätkukkijat ovat jo kunnolla päässeet vauhtiin. Onneksi narsissit kestävät kylmää ja lunta yleensä hyvin.

   Poista
 13. Meilläkin lumi yllätti täysin. Puutarhassa kevätkasvit ovat jo pitkällä kasvussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun kevät on jo pitkällä, ei lumi ole mitenkään iloinen yllätys.

   Poista
 14. Hyvä taso sinulla kasveille. Meilläkin on ollut huhtikuussa lumi teemana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauvoihin tottunut kukkapöytä, kuten Päivi tuolla aiemmin sanoi :D Lumi huhtikuussa ei haittaa, jos se tarkoittaa sitä, että lunta ei tarvitse ihmetellä myöhemmin keväällä tai jopa kesällä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!