torstai 23. huhtikuuta 2020

Kaivauskausi aloitettu!

Puutarhakauden kaivuuprojektien avajaisten kunniaksi aukesi eteisessä ensimmäinen pelakuun kukka. Tässä laatikossa ei vain pitänyt mielestäni olla tuon näköistä pelakuuta...
Kolmen päivän lämmin ajanjakso sai routaisen maan sulamaan edes paikoitellen sen verran, että lapio pääsi vihdoin pois varaston seinältä ja oikeisiin töihin. Yllättäen takapihan varjoisan seinustan vierellä oleva kukkapenkki suli ensimmäisenä kanttauskuntoon. Yritin myös laajentaa takapihalta metsänreunapenkkiä, mutta sieltä maa oli heti pinnan alta umpijäässä, joten yritykseksi jäi.
Kyllähän se penkinreuna kieltämättä vähän siistiytyi. Ennen kanttaamista nurmikon ja viime kesän törkyä täynnä olevan kukkapenkin rajat sulautuivat liukuvasti yhteen.
Nurmikon raja oli sulanut juuri ja juuri sen verran, että nurmiheinät lähtivät pois. Yritin pidentää penkin tätä päätä, mutta eihän se onnistunut. Sain kuitenkin yhden isomman kiven pois ja pari kivennurkkaa jäi sinne vielä odottelemaan maan sulamista.
Pation vierestä maa oli vielä liian jäistä kaivettavaksi, joten suuntasin kottikärryn, mittanauhan ja lapion kanssa autotallin seinustalle kokeilemaan, saisiko uutta kasvimaata jo aloiteltua. Luulisi, että kuukauden sulana ollut suojaisa kaistale olisi jo sulanut. Olihan se, melkein.
Merkitsin kasvulaatikoiden paikat kepeillä ja osittain narullakin. Ajelin kottikärryillä edestakaisin ja kokeilin, mahtuuko niiden kanssa kulkemaan, vaikka seinustalta varaisi puolen metrin levyisen kaistaleen tomaatti- ja paprikaruukuille.
Edellisen kuvan etualalla oleva kuoppa on syntynyt, kun sadevesi tippuu rännistä. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus laittaa siihen sadevesitynnyri. Myös kasvimaan aitaaminen on edelleen suunnitelmissa. Rusakoita saa olla ajamassa sen verran tiuhaan tahtiin pois pihalta, että satoa on turha odottaa ilman aitaa. Aidalla ehkäistään myös eräiden pienten kaksijalkaisten salavierailut kasvimaalla. Heille on varattu oma lavakaulus entisen kasvimaan aurinkoisemmasta osasta, saavat puutarhuroida siellä.
Lapio kalahti heti ensimmäisenä liuskekiven palaseen. Yhden kun sai ylös, löytyi vierestä toinen. Edelliset asukkaat olivat ilmeisesti haudanneet autotallin seinustalle ylimääräisiä kiviä. En panisi pahakseni, vaikka niitä löytyisi koko seinustan mitalta.
Ajattelin kaivaa ensimmäisenä nurmikon ja rikkaruohot pois kasvipenkkien kohdalta ja siirtää lavakaulukset paikoilleen. Käytäviä voi sitten kaivella myöhemmin inspiraation iskiessä. Aidan varjo oli hidastanut sen verran paljon roudan sulamista, etten saanut edes ensimmäisen lavakauluksen kohtaa täysin kaivetuksi. Lisäksi piti lähteä syömään ja jatkamaan työpäivää. Mutta olipa mahtavaa, kun kesken työpäivän oli parin tunnin puutarhapaussi! Kasvimaa jäi kyllä vielä pahasti kesken, mutta onpahan tässä aikaa ennen ensimmäisiä suorakylvöjä.
Viime syksynä jäi kesken marjapensasalueen siistiminen. Takareunaan pitäisi myös kaivaa metsämustikkamaa, mutta sen aloittamista saa vielä odotella pitkään. Savimaa sulaa hitaasti, varsinkin jos se on melkein täysvarjossa.
Aloitin maan sulamista odotellessa punomaan sadevesitynnyrin ympärille tulevaa "risumattoa". Materiaalina tuoksuvatukka, sopivaan mittaan aikanaan lyhennettävät pihlajanvesat ja rautalanka. Kesken jäi, mutta sehän taitaa olla meillä jo puutarhan kantavana teemana.
Kevätkukkijoiden rallikisa on myös kesken. Yritän parhaillaan pohtia, voidaanko kellarissa talvehtinut loistokärhö 'Kaiser' ottaa mukaan kisaan, vai lasketaanko tässä kisassa kellaritalvetus dopingiksi?
Avautumassa oleva kukka ei tällä hetkellä kyllä kauneudella ylpeile.
Oikeastaan koko kasvi on kaikkea muuta kuin kaunis nyt, viimevuotiset lehdetkin roikkuvat vielä mukana. Varret ja lehdet ovat kuitenkin alkaneet aavistuksen vihertää ja mikä parasta: laskin kärhöstä jo kahdeksan nuppua!
Jokohan huomenna kisan voittaja tuulettaa maaliviivalla?
Takavasemmalta mukaan kisaan kurvasi viime syksynä istutettu kevättähti 'Rosea', jonka kauniin pinkit piipot seurustelivat edellisessä postauksessa kevätkurjenmiekan piippojen kanssa. Kevätkurjenmiekoissa ei vielä näkynyt nupun nuppua.
Yksi ennakkosuosikeista, eli posliinihyasintti, laittoi tämän päivän aikana turbovaihteen päälle. Riittääkö vauhti vai...
... viekö voiton kuitenkin kärhökaaripenkin vaaleajouluruusu?
Uusia lukijoitakin on taas ilmestynyt. Olette lämpimästi tervetulleita, toivottavasti viihdytte mullantuoksuisessa blogissani! Aurinkoista loppuviikkoa!

30 kommenttia:

  1. Argh miten ärsyttävää on kun haluaisi kaivaa mutta maa on jäässä. Täällä on jo sulaa mutta paikoin liian märkää kuten esimerkiksi kasvimaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on todella raivostuttavaa! Olen joka päivä käynyt kokeilemassa, joko lapio uppoaisi, mutta hitaasti sulaa maa. Aika märkää täälläkin vielä on, vaikka vesi ei enää litisekään jalan alla nurmikolla kävellessä. Sen verran kosteaa kuitenkin, ettei tee mieli kukkapenkeissä talloa kitkemässä. Onneksi kaivuuhommia pystyi jo vähän aloittelemaan.

      Poista
  2. Oho, siellä on ihan loppukiri menossa!
    Mahtavaa, että lapio edes joissakin paikoissa upposi riittävän syvälle - ja liuskekiviä, vau, mahtilöytö- toivottavasti niitä nousee lisää.
    Tuli mieleen joku kevät muutaman vuoden takaa, kun oli lumetonta ja ryhdyin jotain kaivamaan, ja ihmettelin, kun joka kohdassa tulee kivi muutaman sentin syvyydessä vastaan. Niinhän niitä täällä usein tuleekin, mutta nyt tuli ihan joka kohdassa - kunnes tajusin, että se on jäätä. Voi hitsi. On se ärsyttävää. Toivottavasti sulaa pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmas lämmin päivä putkeen tekee näemmä ihmeitä. Autotallin seinustaa olisi pystynyt kaivamaan vielä niistä kohdista, mihin aidan varjo ei osu, mutta aika vain loppui kesken. Huomenna sitten lisää. Täällä ei ollut enää ihan niin teräsjäätä, että olisin erehtynyt kiveksi luulemaan. Ehkä se on merkki siitä, että routa on jo aivan sulamispisteessä. Sen verran kovaa kuitenkin vielä oli, ettei saanut kaivettua. Olihan se ärsyttävää, mutta onneksi sai jo hommat alkuun.

      Poista
  3. Eikö olekin hienoa, kun lapio jo jossain kohdassa uppoaa maahan ... kyllä sieltä muualtakin pian sulaa. Hienoa, että löytyi liuskekiviä, toivotaan runsasta saalista. Onkin hyvä konkreettisesti mittailla aluetta laatikoiden koolla ja kottareilla - tuo unisuunnitelma vaikuttaa kyllä hyvältä. Saattaa olla, että tulee tasapeli joidenkin kulkijoiden kanssa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä hetkeä on odotettu jo pitkään! Toivotaan, että edelliset asukkaat olisivat haudanneet oikein kunnon aarreaitan tuohon seinustalle. Kiville olisi taas käyttöä. Sen verran kapea on tuo kujanne, että pakko oli mitata tarkkaan käytävän leveys. Jos lavakaulukset laittaisi heti aidan viereen, ei niihin osuisi auringonvaloa kuin hetken aikaa keskipäivällä ja aidanpuoleisen sivun hoitaminenkin olisi mahdotonta. Nyt autotallin seinän vierestä pääsee kottikärryillä kulkemaan ja aidan puolelle jää juuri sen verran tilaa, että mahtuu kitkemään ja harventamaan helposti. Jännä nähdä, kuka voittaa kisan :)

      Poista
  4. Kotipihan kaivokset, nuo ikuiset inspiraation lähteet ! Ihanaa kun pääsit jo tosihommiin.
    Tosi järkevää mittailla jo alussa kulkureiteille kottikärryjen mentävät reitit, mulla on sama homma edessä kunhan pääsen kasvilaatikoita avomaalle sommittelemaan.
    Millä meinasit aidata kasvimaasi? Kiinnostaa paljon sillä samoja pohdintoja olisi täälläkin. Kaikki ideat otan ilolla vastaan.
    Puutarhakausi -ohjelmassa (Yle areenasta löytyy) tekivät aika kivan aidan keittiöpuutarhalle, oksista ja rimoista.
    Oikein mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tätä hetkeä onkin jo odotettu! Sen verran kapealti on tilaa kasvimaalle, että on pakko mittailla huolella kulkuväylät. Teen aidan ihan vain verkosta, ettei se varjosta kasvimaata. Seinusta on länteen päin, joten se on jo muutenkin puoli päivää varjossa. Verkkoaita vie myös vähiten tilaa. Pitääpä käydä kurkkimassa areenasta. Katsoinkin tuota sarjaa viime vuonna. Kiitos! Oikein mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

      Poista
  5. Että, lapiohommat on sitte alootettu :) Harmillisesti ja yllättävästi tääläki o viälä routaa. Tua autotallin tausta tuloo oikee sananmukaasesti hyätykäyttöhön. Nuata kepakoota ja naruja o hyvä käyttää. Saa torellisemman kuvan ja tuloo kerralla hyvä. Sullaki punontatöitä :) Tua onki kiva naamioontikeino. Pian se kukkimine alakaa ja sitte kestääki piiiitkälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Routainen maa harmittaa vähän, kun muutamana peräkkäisenä vuonna on ollut lunta niin reilusti, ettei maa ole jäätynyt juuri lainkaan. On päässyt lapiohommiin melkein saman tien kun lumet ovat sulaneet. Kepakoita ja naruja käyttämällä ei myöskään tarvinnut alkaa saman tien siirtelemään painavia lavakauluksia. Ne kun ovat edelleen kasvimaalla multaa täynnä. Metsässä on sen verran vielä tuoksuvatukkaa, että materiaalia on tarjolla punontaan. Ja kyllähän tuo paremmin maisemaan istuu kuin sininen muovitynnyri :D Kukkimisen alkaminen taisi viivästyä, sillä tänne oli yön aikana ilmestynyt useampi sentti lunta. Siihen meni myös aamupäiväksi suunnittelemani kaivuuhommien jatkaminen. Taivaskin on niin paksussa pilvessä, että saa nähdä, tuleeko vielä lisää lunta taivaalta...

      Poista
  6. Hyvältä näyttää! Mielenkiintoista lukea ja katsella pihasuunnitelmiasi ja pihapuuhia. Tuttua tuo malttamattomuus - minä levittelen etupihalla lunta, että sulaisi nopeammin. Takapihalla lunta on niin järjettömästi, ettei levittelykään sulamista edistä. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lumenlevittelyä on täälläkin harrastettu runsaslumisina vuosina. Tänä vuonna piti vain rikkoa jääkenttiä. Lumen sulamisen edistäminen on jotenkin paljon palkitsevampaa kuin routaisen maan sulamisen odottelu. Routaa kun ei pysty oikein mitenkään sulattamaan nopeammin. Alppiruusuille vein lämmintä vettä, etteivät kuivu, mutta ei sitäkään koko pihalle viitsi tuhlata. Hyvää viikonloppua! Toivotaan teille kunnon lämpöaaltoa avuksi lumien sulattelussa!

      Poista
  7. Ollutkin vaihteeksi muutama ihana aurinkoinen päivä ainakin meilläpäin. Silloinhan on puutarhurin hyvä työskennellä. Kanttaamalla saa kyllä kaunista jälkeä aikaiseksi. Muutama kukkijakin sinulla siellä hyvällä alulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli myös. Tänään onkin sitten harmaata ja taas vaihteeksi lumista. Kanttaaminen siistii kummasti puutarhan yleisilmettä, mutta jostain syystä en oikein pidä siitä puuhasta. Kävihän se ajankuluksi, kun ei oikein muutakaan voinut tehdä. Vielä olisi pari reunaa odottamassa kanttaamista.

      Poista
  8. Posliinihyasinttia pitäisi minullakin olla, mutta ei näy merkkejä vielä. Minä tykkään näistä pikkusipulikukista kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän niistä myös. On kiva, kun heti lumien sulettua maasta alkaa puskea sinnikkäitä piippoja, jotka alkavat kukkia niin pian kuin vain ehtivät.

      Poista
  9. Oih, miten ihanaa, että olet päässyt lapioimaan. Minä jo harmittelin, kun omalle pihalle ei mahdu uusia kukkapenkkejä, kunnes tajusin, että olihan minulla aikomus tehdä etupihalle uusia istutuksia. Eli lapiohommiin suuntaan minäkin, kunhan etäluento loppuu. (Pitäisi ehkä kuunnella enemmän luentoa eikä lukea puutarhablogeja, mutta jotenkin kummasti puutarhajutut kiinnostavat enemmän kuin voimalaitoksen ylösajo.) Ihania kaivuuhetkiä sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, heti löytyi tilaa :D Tähän aikaan vuodesta ei mikään ole tärkeämpää kuin puutarha! Kiitos! Kaivuuhetket ovat ihania, tosin tänään homma jäi tauolle, sillä aamulla oli maa valkeana. Ihania kaivuuhetkiä sinnekin!

      Poista
  10. Routaa on, yritin vähän pistää lapiota penkkiin, mutta ei montaa senttiä painunut. Hyvä kun jossain pääsee jo hommiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin puolet pihasta on edelleen roudassa heti pinnasta alkaen. Vähän kuitenkin pääsi jo aloittelemaan. Koko ajan routa sulaa teilläkin ja pääset kaivelemaan.

      Poista
  11. Hienoa, että lapio on jo edes johonkin kohtaan uponnut. Nyt on ainakin aikaa suunnitella ihan konkreettisesti, kun lumi ei peitä tienoota. Kottikärryjen huomioinen kasvimaalla kannattaa. Meillä laatikkovälit eivät riitä kottikärryille, koska kasvimaa-aluetta ei voinut enää laajentaa ja toisaalta laatikoiden määrääkään emme halunneet supistaa. Kottikärryt saa lähelle, mutta parempi olisi ollut saada ihan viereen.
    Hieno aarre löytää omasta pihasta haudattuja liuskekiviä. Toivottavasti niitä on riittävästi, että saat ne hyödynnettyä.
    Naapurikunnassa on erään liikekeskuksen edustalla upea posliinihyasinttien "meri". Olen ihaillut sitä vuosien ajan joka kevät. Tänä keväänä huomasin, että posliinihyasintit ovat alkaneet levitä myös omassa pihassa eräässä penkissä. Täytyy syksyllä muistaa istuttaa niitä lisää, sillä posliinihyasinttimeri olisi hienoa katseltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaivuuprojektien aloittaminen tuntui konkreettiselta puutarhakauden aloitukselta, vaikka työt jäivätkin vähän joka puolella kesken. Yön ja aamupäivän aikana oli satanut useamman sentin lunta, joten kaivamiset jäivät nyt odottamaan kuivempia ja lämpimämpiä päiviä. Joskus on tyydyttävä kompromisseihin. Meilläkään ei sovi kottikärryt ja ihminen rinnakkain käytävälle, joten mahdolliset vastaantulijat joutuvat kiertämään aidan puolelta. Harvemminhan sitä sentään ruuhkaa on kasvimaan käytävillä! Helpottaa kuitenkin, kun kottikärryillä pääsee edes jollain lailla aivan lavakaulusten vierelle.
      Olin erittäin loisesti yllättynyt liuskekiven palasista, vaikka olivatkin aika pieniä. Joka ikinen kivenpalanen on tarpeen tämän kesän kivikäytäväsuunnitelmissa. Toivotaan, että niitä löytyy vielä lisääkin.
      Ihan minkälainen sipulikukkameri tahansa olisi hieno. Minun posliinihyasinttini eivät ole vielä juurikaan lisineet, mutta vasta toista vuottaan ne ovatkin. Pisaroista se merikin aikanaan muodostuu.

      Poista
  12. Kanttaushommissa olin minäkin tänään :) Nopeasti se piha sieltä alkaa sulaa, kunhan vauhtiin pääsee. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Vauhtiin pääseminen taitaa olla maan sulamisessakin se hitain vaihe. Aurinkoista viikonloppua! :)

      Poista
  13. Hyvinhän sinä olet jo päässyt aloittelemaan projekteja. Tuosta on helppo jatkaa, kun on selvät pasmat. Käytävien leveys on tärkeää työskentelyn sujumisen kannalta.
    Toivottavasti löydät lisää liuskekiviä.
    On kiinnostavaa seurata pihanne kuulumisia.
    Ihanaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mittailuun kului aika paljon aikaa, joten kasvimaaprojekti on hyvinkn aloitettu. Kaivaminen sujuu jatkossa sukkelasti. Nyt kun tulisi taas vähän lämpimämpää ja kuivempaa säätä, niin pääsisi jatkamaan. Mukava kuulla, että näiden keskeneräisten kaivantojen seuraaminen kiinnostaa muitakin kuin itseäni. Kiitos! Ihanaa viikonloppua!

      Poista
  14. Onneksi lapio sentään jo osin upposi maahan ja pääsit kaivuuhommia toteuttamaan.

    VastaaPoista
  15. Kyllä se routa vähitellen sullaa ja lapiokin jo uppuvaa muahan. Märkee vielä on. Mukava kun liuskekiviä löyty, kaunis on kivi poloku. Tai mitä niistä tietkin! Kauniita kukkia aukiimassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikku hiljaa sulaa. Aika märkää on vielä meilläkin. Takapihalta oli jo kuivahtanut sen verran, että sain haravoitua myyrien tunnelit matalaksi. Polkuja olisi kivistä tarkoitus tehdä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!