lauantai 25. huhtikuuta 2020

Oppia moka kaikki

Tälle päivälle osunut hyytävä tuuli ja kolea ilma eivät oikein houkutelleet ulkopuuhiin. Päätin aamupäivällä miinanköynnösten koulimisen jälkeen kuitenkin sen verran ulkoilla, että kävin kaivamassa mansikat ruukkuihin saamaan varaston suojissa varaslähtöä kasvukauteen. Lapionhakumatkalla pysähdyin tarkistamaan kevätkukkarallin tilanteen. Ainoastaan hyasinteissa oli havaittavissa muutoksia toissapäivään verrattuna: kaikkiin kolmeen on ilmestynyt nuput ja yhteen on tulossa peräti kaksi kukkavanaa.
Söpöt hyasinttikaksoset kurkistelemassa.
Hyasinttien piipot eivät enää ole kirkkaan keltaisia. Toivottavasti eivät ole ottaneet viime yön napakasta pakkasesta nokkiinsa.
Laitoin mansikoiden jakamis- ja ruukutuspisteen takapihan seinän viereen, jossa oli pihan ainut tuulensuojainen kohta. Kasvimaasuunnitelmissa oli alunperin kuormalavoista rakennettu mansikkatarha seinän vieressä. Idea on kevään mittaan jalostunut seinälle kiinnitettäviksi altakastelulaatikoiksi, joita meillä oli kaksi vapaana. Ratkaisu vie vähemmän tilaa ja on nopeampi toteuttaa kuin kuormalavaistutus. Lisäksi mansikat saavat näin reilumman multatilan ja kosteuskin ehkä pysyy säiliön ansiosta tasaisempana. Ja onhan kaksi altakastelulaatikkoa paljon näppärämpi nostaa hallayön uhatessa varastoon kuin viritellä harsoa kuormalavaistutuksen suojaksi.
Kahteen 80cm pitkään altakastelulaatikkoon sopi yhteensä yhdeksän mansikantainta, joista kaksi ei välttämättä ole talven jäljiltä hengissä. Suurimmassa osassa oli kuitenkin jo näkyvillä pientä versonalkua.
Kun sain vietyä mansikat varastoon, jäin tutkailemaan varastossa olevien kasvien vointia. Syyskylvöruukuissa ei ensi silmäykseltä näyttänyt olevan vielä mitään elonmerkkiä, mutta tarkempaan kun tutkin, niin yhdestä purkista löytykin pari itämään lähtenyttä siementä. Numerokoodi kertoo, että ne ovat juuri sitä valkokukkaista kurjenpolvea, jota tarvitsen uuteen pationvieruspenkkiini. Oi tätä onnea!
Melkein tarvitsee suurennuslasia, mutta siellä ne ovat! Ja jos kaksi itää, niin tokihan niitä nousee vielä lisääkin, eikö? Isompi verso vasemmassa laidassa on todennäköisemmin vaahteran taimi kuin monsterikokoinen kurjenpolvi.
Sakset kun kerta sattuivat olemaan taskussa, niin leikkelin hortensiasta kuivaneet latvat pois ja sitten siirryin siistimään loistokärhö 'Kaiseria'. Ja arvaatteko, mitä minä tuhannen taalan tupeltaja menin tekemään? Katkaisin vahingossa juuri sen verson, josta kasvoi avautumassa ollut kukkanuppu!

Siinä meni yhteensä kolme nuppua, kun piti lähteä ainoastaan  kymmenen sentin pätkä kuollutta versoa. Tämä sitten meni maastoutumaan juuri sen taakse niin hyvin, että lähti mukana.
Kärhö kyllä siistiytyi, kun vanhat lehdet ja pari kuollutta versoa (sekä yksi elävä) lähtivät pois. Korkeudestakin lähti parikymmentä senttiä, kun korkeimmasta latvasta katkesi samalla pieni pätkä.
Ei mahda mitään. Onneksi naapureita ei ollut juuri silloin ulkona, niin ei tarvinnut hävetä eräitä painokkaita sanoja. Myöhemmin päivällä lasten kanssa ulkoillessa oli lähellä tulla päivän toinen moka. Haravoin takapihalta myyrän talvitunnelit matalaksi ja rapsuttelin enimpiä kuivaneita heiniä nurmikoltakin. Suuntasin haravan kanssa kukkapenkkeihin ajatuksena pöyhiä paksumpia lehtikasoja, jotta maa pääsee sulamaan niidenkin alta. Etupihalla aurinkopenkissä olikin pari oikein paksua, muhkeaa lehtikasaa. Ihmettelin, olinko kenties syksyllä unohtanut levitellä lehdet laajemmalle alueelle, kun eihän niiden kohdalla edes ollut mitään kasvamassa. Läheltä piti, etten riipinyt haravallani ensimmäisiä piippoja irti, kun lamppu vihdoin syttyi päässäni.
Lehtikasojen allehan hautasin alelaarista löytyneitä ukkolaukkoja 31.10. Sää oli mitä mainioin, mitä nyt lumi vähän hidasti istutuspuuhia (Istutussää kohdillaan -postaus).
Huh! Likeltä liippasi, mutta ohi meni onneksi tällä kertaa. Mitähän sitä huomenna tuhoaisi?

30 kommenttia:

  1. Auts. Itselleni on käynyt vastaavaa, tulee leikattua epähuomiossa sellaista mitä ei pitäisi. Luulen kärhösi silti tuottavan monta kukkaa ilokseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi vain olla tarkempi saksien kanssa heiluessaan. Viisi nuppua jäi vielä onneksi jäljelle.

      Poista
  2. Täälläkin on kaivettu muistamattomuudessa erinäisiä kasveja nurin ja nypitty rikkaruohoina kukkasten alkuja. Harmittaahan se (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olisi ihan niin paljoa harmittanut, jos joku pienemmistä nupuista olisi lähtenyt, mutta pitikin sattua juuri se isoin. No, eipä auta enää harmitella.

      Poista
  3. No voi ei! Toisaalta, kärhö varmaan tekee vain entistä enemmän kukkanuppuja. Mutta siinä piilee vissi totuus, että itse on puutarhansa pahin tuholainen. No, nyt on ainakin Kaiser diskattu pois eka kukka -kisasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tai ainakin sen viisi jäljelle jäänyttä nuppua saattavat nyt kukkia isommin kukin. Ja ehkä kärhö juurtuu paremmin kasvupaikalleen, kun ei ole käyttänyt kaikkia voimiaan kukkimiseen. Ei tuo enää ihan niin paljoa harmita. Ja tosiaan: kukkakisan osallistujaluettelo on nyt selvempi :D

      Poista
  4. Kääk, tekevälle sattuu! On sitä tehty erinäisiä mokia täälläkin vuosien varrella.
    Muistiin luottaminen kuuluu tähän ryhmään, kuten sullekin meinas käydä. Vaikka kuinka kuvittelee muistavansa esim kasvisiirrot, niin hups keikkaa keväällä tulee täys black out.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjen kanssa on tullut ennenkin mokailtua. Mokomat kun tekevät niin sotkuisen versovyyhdin ja kuolleelta näyttävä verso saattaa ollakin hengissä. Tosin tässä tapauksessa oli ihan vain oma moka, kun en tarkistanut tarpeeksi hyvin, että saksen terien välissä on vain se leikattava verso. Sipulikukat ovat petollisia, kun niistä ei näy talventörröttäjiä maanpinnalle. Sitten saa olla ihmettelemässä, mitä piippoja maasta oikein puskee. Muistiinpanot löytyvät kyllä kaikista istutetuista, mutta eihän ne puutarhassa ole mukana!

      Poista
  5. On vastaavaa sattunut itsellekin, mutta ehkä kärhö nyt saa supervoimat kasvattaa jokapuolelle monta uutta kukkaa? Onneksi alelaarin ukkolaukat näyttävät oikein elinvoimaisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan niin. Viisi nuppua siihen vielä jäi, joten ihan varmasti saa ihastella sen kukintaa myöhemminkin. Nyt ei tarvitse enää mennä saksien kanssa varastoon heilumaan. Ukkolaukan piipot olivat kiva yllätys, sillä muualta puutarhasta niitä ei vielä löydykään. Toivottavasti kukkivatkin, vaikka juurtumisaikaa ei kovin paljoa ollutkaan.

      Poista
  6. Tekevälle sattuu, puutarhurille useinkin:) Mutta pääasia, että kärhösi on hengissä ja hyvinvoiva. Tyhmyyttäni leikkasin aikoinaan lyhtykärhön kaikki kuivat oksat maata myöden, kun en tajunnut niiden lähtevän kasvamaan vanhoista lehtihangoista... huomasin virheen vasta, kun näin pieniä alkuja jo katkotuista varsista. Kärhöpä ei enää koskaan lähtenyt kasvuun ja edessä oli uuden hankinta. Nyt saakin olla varovainen haravan, saksien ja kitkemisen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hengissä on ja viisi nuppua vielä jäi jäljelle, joten ei hätää. Lyhtykärhön leikkaaminen varmasti harmitti sinua ja paljon. Pitäisi vain malttaa pitää sakset kaukana kärhöistä.

      Poista
  7. Minulle käy usein mokia kärhöjenkanssa. Olen innokas riehumaan saksien kanssa ja en muista, mitä kärhöjä keväällä saisi leikata ja mitä ei. Leikkaan kaikki. Olisiko nuo leikkaamasi nuppuoksat juurtuneet? Olen joskus tökännyt multaan leikkausvahinkojani ja kärhöistä monet ovat lähteneetkin kasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minä olen oppinut jo puutarhassa odottamaan siihen asti, että näkee selvästi, missä on uutta kasvua ja missä ei. Jätän myös aika paljon vanhoja versoja uusien kiipeilytueksi ja typistän vain hassuihin suuntiin sojottavat kuolleet versot. Ruukkukärhöjenkin kanssa näemmä pitäisi vain antaa olla. Jos olisi ollut sellainen kärhö, mitä olisin ehdottomasti halunnut lisää, niin ehkä olisinkin kokeillut juurruttaa oksia. Epäilen kyllä, etteivät olisi juurtuneet, kun olivat tuollaista hentoa ja vaaleaa kellarikasvua ja vielä nupullaankin. 'Kaiser', vaikka niin kaunis onkin, ei ole kuitenkaan suosikkini, joten en viitsinyt alkaa leikkimään pistokaskokeiluilla.

      Poista
  8. Kätevää istuttaa mansikoota parvekelooriihin. Oi, oi, mutta luulen, ettei Kaiseria yhtää harmita, taitaa vaan tykätä. Siton kevääsin aina nii innostuksis, että meinaa teherä, ennenku o ajatellu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maassa mansikat ovat olleet jo raakileina oravien, lintujen tai lasten suussa, joten on aika testata, toimisivatko parvekelaatikot paremmin. Nekin pitää tietysti suojata verkolla, mutta ainakaan tihulaiset eivät pääse seinän puolelta mansikoiden kimppuun. 'Kaiser' voi nyt rauhassa keskittyä kasvamiseen, kun on kolmasosa nupuista tuhottu. Innostuksissapa hyvinkin :D

      Poista
  9. Niin tutun kuuloinen moka. Kärhöjen kanssa saa olla tarkkana. Jonkun kerran olen itsekin leikannut niiltä muka kuolleita versoja pois ja vasta sitten huomannut, että "kuolleesta" versosta kasvaakin uusi vihreä verso, huoh! Onneksi sulla jäi kuitenkin vielä nuppuja jäljelle. Oi, ihana aarre nuo valkokukkaisen kurjenpolven alut! Mukavaa pyhäiltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhön mokomat kun tekevät välillä uutta kasvua metrin korkeudelle maanrajasta, niin tarkkana saa olla, ettei napsaise elävää versoa muka kuolleena pois. Onpahan helpompi istuttaa kärhö maahan, kun on yksi verso vähemmän :D Toivottavasti kurjenpolvia ilmestyy vielä lisääkin, niin saisi jo syksyllä istutettua tarvittavan alueen täyteen. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa!

      Poista
  10. Valitettavasti olen tänä keväänä jo katkaissut yhden pionin alun. Huoh. Tästä ne vahingot alkavat.

    VastaaPoista
  11. Onneksi ei ollut kuoleman vakava moka. Voin hyvin kuvitella, minkälainen sähköisku selkäpiissäsi kulki teon huomatessasi. Sitä on näin keväällä niin innoissaan, että kaikenlaista siinä ohessa sattuu.
    Mansikat kukkalaatikoissa onkin hyvä idea. Minulla ei ole ollenkaan mansikkaa, mutta käyttämättömiä parvekelaatikoita kyllä. Pitäisiköhän hakea muutama taimi jostain.
    Hyasintit tuntuvat kurkkivan nuppuineen iäisyyden samanlaisina. Jospa toukokuu toisi vähän lisää lämpöä ja veisi yöpakkaset mennessään. Toivotaan ainakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, olisihan sitä saattanut vahingossa napsaista useammankin verson poikki tai kaatua kärhöä siirtäessään ja rusentaa koko kasvin! Polvilleni olisin saattanut katkenneen oksan nähdessäni pudota, jos en olisi ollut valmiiksi lattian tasalla. Jospa seuraavalla kerralla kasveja leikatessa muistaisi tarkemmin katsoa, että terien väliin jää ainoastaan leikattava oksa.
      Minä olen pohtinut monta vuotta, missä olisi sopivin paikka mansikoille. Ne ovat testanneet eloa isossa ruukussa, amppeleissa sekä maassa, ja aina on joku oppinut tuhoamaan mansikat ennen kuin ne ovat ehtineet kypsyä makeimmilleen. Jokohan nyt löytyisi sellainen viritelmä, jossa myös itse pääsisi mansikoita maistelemaan? Syksyllä ollaan viisaampia.
      Yöpakkasista eroon pääseminen olisi aika mainio juttu. Vielä jos päivisin ei tuulisi niin paljoa, niin saisi jo ensimmäisiä taimia ulkoilemaan.

      Poista
  12. Joskus sitä innostuu vähän liikaa. Seuraavalla kerralla ei varmasti tee samaa mokaa.
    Toivotaan noiden parvekelaatikoiden pelastavan mansikkasadon.
    Nyt kevät jurraa paikoillaan, vaikka aluksi tuntui, että saamme aikaisen kevään.
    Aurinkoista ja lämmintä vappuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Muutaman kerran olen ennenkin leikannut kärhöistä eläviä oksia, mutta tämä kerta oli ensimmänen, kun lähti iso nuppu. Pitäisi aina muistaa tarkistaa ennen leikkaamista, ettei saksien terien välissä ole mitään ylimääräistä. Mansikoilla on nyt ainakin mahdollisuus tuottaa paremmin satoa kuin aikaisemmin. Onpahan sitten tämäkin konsti kokeiltu.
      Toivotaan, että saadaan aurinkoinen ja kerrankin lämmin vappu!

      Poista
  13. Auts, irvistin vaistomaisesti lukiessani kärhön saksimisesta, been there done it.
    Minulle nimittäin kävi niin, että eräänä keväänä nyhdin irti "jonkun risun" - ja se olikin sitten syksyllä epätoivovaleistutukseen tuikattu kärhö... Ainoa enää elossa oleva kärhöni onkin matsuriankärhö, se on saavuttanut lähes pyhimyksen aseman.

    Toivottavasti säät tästä lämpenevät ja pakkasyöt alkavat jäädä vähitellen taakse.
    Mukavaa vappuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Pidin täällä pienen hiljaisen hetken sen "risun" muistolle. Nuo syksyn viimeiset "kunhan johonkin talveksi" -istutukset ovat niin petollisia. Ne pitäisi aina merkitä jollain huomionauhalla ja varustaa kaikki toimenpiteet kieltävillä kylteillä. Mantsuriankärhö on mainio puutarhapyhimys.
      Lämmintä ilmaa jo kaipaisi kovastikin, jotta kevät lähtisi edistymään täälläkin kunnolla. Kiitos! Mukavaa vappuviikkoa!

      Poista
  14. Mokia sattuu täälläkin tiheään. Eihän sitä touhutessa aina ehdi ajatella ennen kuopaisua tai saksimista... Hyvä että piipposi kuitenkin säästyivät ja nuppujakin jäi monta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Tai olevinaan ajattelee, mutta sitten jälkikäteen huomaa, että muisti teki tepposet. Se se vasta olisikin harmittanut, jos olisi ainoa nuppu mennyt tai olisi katkonut piipot maanrajasta poikki. Selvittiin siis säikähdyksellä :)

      Poista
  15. Vastaukset
    1. Niinhän niitä tekevälle tuppaa tulemaan. Kiitos, mukavaa viikkoa!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!