maanantai 3. kesäkuuta 2024

Jouluruusut

Toukokuu oli täällä jouluruusujen juhlaa ja nyt kun viimeinenkin niistä on kukintansa loppusuoralla, on aika tehdä kooste kaikista kaunottarista. Ensimmäisenä kukinnan aloitti perinteiseen tapaan vaaleajouluruusu ja omista jouluruusuistani varhaisin oli tällä kertaa toiseksi vanhin yksilö kärhökaaripenkissä. Sillä oli kukat valmiina jo lumien sulaessa, mikä ei oikeastaan ole edes kovin varhain. Lumet kun sulivat sen päältä vasta huhtikuun lopussa.
Toiseksi vanhin jouluruusuistani on puhtaan valkoinen. Kuva otetttu 11.5.
Melkein rinta rinnan vaaleajouluruusun kanssa aloitti punainen, puolikerrottu 'Hello Amber', kärhökaaripenkissä sekin mutta lähempänä majapenkkiä. 'Hello Amber' löytyi 2022 joulun alla läheisestä halpakaupasta, eli mennyt talvi oli sen ensimmäinen ulkona. Olen iloinen, että se selvisi näin hyvin. Puolen metrin päässä 'Pretty Ellen Spotted' näyttää kuolleelta. En ole tutkinut, miltä sen juuret näyttävät mutta maanpinnalle ei ole tullut pienintäkään elonmerkkiä. Sen hankin heinäkuussa 2022 ja se selvisi hyvin ensimmäisestä talvestaan. Ellenillä oli kukinta-ajat ihan sekaisin, sillä se kukki kahtena syksynä eikä lainkaan talven jälkeen viime keväänä, vaikka muuten olikin virkeänä hengissä. Ehkä se ei siis osannut tulkita täkäläistä ilmastoa oikein ja siksi säikähti talvea. Onneksi edes ihana Amber on hengissä.
'Hello Amber' kukki erittäin matalana mutta silti kauniina. Kuva 19.5.
Vajaa viikko myöhemmin kukkia on enemmän auki ja ne ovat hitusen korkeammallakin.
'Hello Amber' lähikuvassa. Eikö ole ihana!
Samaan aikaan toisaalla, eli takapihalla luumutarhassa. Siellä köllöttelee vanhin jouluruusuistani, joka on hankittu varmaankin 2016 jouluksi ja istutettu seuraavana keväänä maahan. Se oli alunperin puhtaan valkoinen mutta jostain syystä maassa kasvaessaan sen kukat ovat olleet aina enemmän tai vähemmän kellertäviä. Keväthallojen vikuuttaessa jopa epämääräisen rusehtavankirjavia. Johtuisiko väri sitten happamasta maasta tai jostain muussa kasvupaikassa olevasta ominaisuudesta? Tänä vuonna sen kukinta alkoi sen verran myöhässä, että pakkasvaurioita ei tullut ja kukat olivat kauniisti vaalean vihertävänkellertäviä.
25.5. vanhin vaaleajouluruusu kukki näin komeasti.
Tähän väliin viimevuotinen jouluruusun siementaimi, joka olikin pusertanut yhden kukan tarhavarjohiipan kainalossa.
Toukokuun puolivälistä eteenpäin olen jännittänyt Saaripalstan tarhajouluruusujen heräämistä. Viime vuonna kukkinut tummanpunainen, sanoisinko jopa punaviinin värinen, kaunotar kukki myös tänä vuonna. Sen versot ovat jo heti noustessaan tummia ja sopivat minusta kauniisti yhteen vaaleankeltaisen esikon (suikeroesikko 'John Mo'?) kanssa. On siellä seassa myös yksi räikeänpinkki himalajanesikkokin rikkomassa harmoniaa. Ei sekään näytä yhtään hassummalta jouluruusun kaverina sen lyhyen hetken aikana, minkä esikko kukkii.
Ensimmäinen kukka alkaa olla auki 19.5 mutta tyveltä näyttää nousevan vielä lisää nuppuversoja.
25.5. kukkia on jo monta auki ja lehdet ovat alkaneet vaaleta.
30.5. kukinta oli komeimmillaan.
Toinen Saaripalstalta tulleista jouluruusuista on paljon vaaleampi ja sen pystyi arvaamaan jo nousevien versojen heleämmästä väristäkin. Sen ensikukinta oli tänä keväänä, vaikka puskalla oli jo viime vuonna kokoa sen verran, että aivan hyvin olisi voinut kukkia. No, tänä vuonna kukkia oli kahden kevään edestä. Laskin jossain vaiheessa siitä 22 nuppua, mikä on minusta vallan hyvin ensikertalaiselle.
21.5. on jo väriä näkyvillä.
25.5. aukesi ensimmäinen nuppu.
Täpliä, viiruja, marmorointia, miksi tuota kuviointia nyt kutsuisi? Ei ihan tavallisin kukan väri tällä söpöläisellä.
Hellelukemat eivät selvästi sovi tälle jouluruusulle, sillä viileämmällä säällä auenneet ensimmäiset kukat olivat paljon kauniimman värisiä kuin hellepäivien kukat. Lisäksi aamulla auennut nuppu on iltaan mennessä jo karistamassa heteitään, joten värin häviämisen lisäksi myös kukinta on ohi ennen aikojaan. Toivottavasti tulevina vuosina tämäkin jouluruusu aloittaisi kukintansa pari viikkoa aiemmin, niin sen hempukka väri säilyisi pidempään kauniina.
Hento vaaleanpunainen on hävinnyt myös avautuvista nupuista ja jäljelle on jäänyt epämääräinen viherrys.
Toisaalta onhan tuollainenkin väri ihan kaunis, jos sitä kutsuu vaikka mokkavaahdoksi mummonkalsareiden sijaan...
Minulla oli suunnitelmana kokeilla risteyttää jouluruusuja mutta kaikissa kevään kiireissä se jäi tekemättä. Saatanpa kuitenkin tutkia kesän mittaan, kypsyttelisivätkö ainakin 'Hello Amber' ja "Saaripalstan punaviini" siemeniä. Jos ne itävät yhtä hyvin kuin vaaleajouluruusut, niin siinäpä olisi mielenkiintoista seurattavaa tuleville vuosille. Muutama hyvin talvesta selvinnyt vaaleajouluruusun siementaimi taisikin kuukahtaa kevään aikana, joten niiltä vapautui hyvin tilaa uusille kokeiluille.

15 kommenttia:

  1. Ihanaa, että olet viimein saanut punakukkaisia jouluruusuja, kun sen verran niitä haikailit ja harmittelit, ettei sikäläisistä kaupoista löydy. Ihanaa, että tuo vaaleampi saaripalstalainen on noin vanttera. Vähän ovat tosiaan kukat haileita, tosi jouluruusuharrastajat saattavat kaivaa tuollaiset pois, jotta jäljelle jää vain "hyvän värisiä". Mutta hyvänvärisyyskin on katsojan silmässä. Mokkavaahto tosiaan, aika kiva mielleyhtymä :-D
    Luulisi noiden tuottavan sielläkin siementaimia, ja pölyttäjiä lienee ollut hyvin liikkeellä lämpimässä ja kuivassa säässä sielläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! 2022 oli hyvä vuosi, sillä silloin noita punakukkaisia näytti tulevan tännekin myyntiin. Olisi varmaan pitänyt ostaa useampia, mutta ei raaskinut. Jospa jonain vuonna niitä tulisi taas uudelleen.
      Harvemmin jouluruusujen kukinta-aikaan on melkein 30 asteen hellettä. Johan se vaalentaa minkä tahansa kukan väriä! Nuo ensimmäiset, viileämmässä avautuneet kukat olivat minusta kauniin sävyisiä. Niin tosiharrastaja en ole, että alkaisin sitä pois kaivaa, ellei nyt satu tulemaan ihan ylitarjontaa kauniimmista jouluruusuista ja olisi ihan pakko luopua jostain.
      Kimalaisia on ollut ihan mukavasti, erakkomehiläisiäkin aika hyvin minusta, mutta jostain syystä tarhamehiläiset ovat hävinneet. Yhden näin eilen, kun olin pidempään tarkkaillut kukkivia laukkoja. Jouluruusuissa en muista nähneeni juurikaan pörriäisiä mutta enpä ole niitä jatkuvasti kytännytkään. Todennäköisesti joku on niissäkin vieraillut, kun vieressä on kukkinut koko ajan esikoita ja imiköitä, jotka houkuttelevat hyvin pölyttäjiä. Toivotaan siis hyvää siemensatoa jouluruusuista.

      Poista
  2. Hello Amber on upean värinen ja kukan terälehdet kauniin muotoiset. Olen kaikkiin jouluruusuihin niin heikkona, että ihan jokainen on minusta kaunis ja kukat ihanat. Jouluruusut näyttävät kuin niissä olisi valtavasti voimaa niiden puskiessa itsensä ylös mullasta lehtineen ja nuppuineen.
    Mielenkiinnolla odotan risteytysprojektiasi, erityisesti sen tuloksia.
    Kivaa kesäkuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä onkin kauniit terälehdet niin väreiltään kuin muodoltaankin. Minulle tulee vähän joulutähti mieleen Amberin kukan muodosta. Olen itsekin hieman heikkona jouluruusuihin. Ei niillä koko puutarhaa täyttäisi mutta pikkuisen niitä kuitenkin tekisi mieli keräillä muiden kasvien kaveriksi. Kivaa kesäkuuta!

      Poista
    2. Tähtipä hyvinkin. Sinäpä puit sanoiksi sen, mitä Hello Amberia katsellessani mietin.

      Poista
  3. Huikeaa, että sinulla on jo noin paljon erilaisia jouluruusuja ihan koosteeksi saakka! Mahtavaa. Todella kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkään menikin, että minulla oli vain kaksi vaaleajouluruusua. Sitten ihan yhtäkkiä niiden määrä moninkertaistui ja nyt niitä on näin monta.

      Poista
  4. What wonderful Christmas roses,
    in color and shape.
    Your photos are very clear and beautiful!!

    VastaaPoista
  5. 'Hello Amber' on kyllä kaikista suloisin vaikka kauniita kaikki. Olen jouluruusun värien suhteen kaikkiruokainen, kelpaa haaleat, tummat ja valkoiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Hello Amber' onkin todella kaunis ja vähän erikoisemman näköinen. En minäkään syrji jotain tiettyä jouluruusun väriä, vaan kaikki ovat kauniita. Kiva, kun ne kukkivat vähän eri aikaan, niin saa kukin nousta omalla hetkellään tähdeksi.

      Poista
  6. Upeita kaunottaria useassa eri värissä. Näitä minulla ei ole yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluruusuja tuleekin harvemmin puutarhamyymälöissä vastaan. Ainakin täällä niitä on ollut myynnissä lähinnä jouluisin ja silloin tarvitaan paikka, missä ne säilyttää hengissä kevääseen saakka.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!