torstai 6. kesäkuuta 2024

Kuvaa kimalainen

Tässäpä haaste, jota toivottiin jo kauan aikaa sitten liikkeelle laitettavaksi. Vieläkään ei ole myöhäistä, joten lähestypä kukkasissa hääräileviä pörriäisiä seuraavan kerran kameran kanssa ja yritä saada ikuistettua mahdollisimman monta eri kimalaista. Saa kuvata myös muita pölyttäjiä, ei tämä niin tarkkaa ole. Hyönteisasiantuntijat voivat nyt hieman katsella sormien välistä, sillä en aio käyttää tarkkoja tieteellisiä termejä eri kimalaislajien ulkonäköerojen havainnollistamiseen. "Takaruumiin 2. selkäkilpi" tai vastaavat ilmaukset eivät varmaan kerro suurimmalle osalle lukijoistani yhtään sen enempää kuin minullekaan jonkun värin sijainnista kimalaisessa. Kimalainen on se pullukka, karvainen ja yleensä mustavoittoinen kukissa hääräävä pörisijä. Keskiruumis on alue kimalaisen pään ja siipien tyven välissä, takaruumis (tai kansanomaisesti peppu) siipien tyvestä taaksepäin. Eiköhän me niillä määritelmillä pärjätä aivan riittävän hyvin vai mitä olette mieltä?
Peltokimalaisella on oranssi keskiruumis ja takaruumiin kärki, muuten se on musta. Helppo tunnistaa.
Pensaskimalainen krookuksella, kuvattu toukokuun alkupuolella.
Pensaskimalaisellakin on samanlainen oranssi peppu (ei näy krookuskuvassa) kuin peltokimalaisella mutta keskiruumiissa on keltainen etuosa. Vähän niin kuin kimalaisella olisi kauluri. Tämäkin on helppo tunnistaa.
Kas näin, tässä näkyy hyvin pensaskimalaisen oranssi pyrstökin.
Imikkäkin maistuu pensaskimalaiselle. Tämä kaveri on kerännyt mukavasti siitepölyäkin jalkavasuunsa.
Seuraavaa kimalaista yritin saada kuvattua varmaan viikon ajan ja lopputuloksena oli pääasiassa epämääräistä suttua. Se pörräili hunajamarjojen kukissa melkein joka ilta mutta kamera ei vain osannut tarkentaa siihen kunnolla ja oli vielä niin kiireinenkin, etten meinannut itse pysyä perässä. Tiesin heti sen nähdessäni, että moista raitapöksyä ei ole meillä ennen näkynyt ja viimein sinnikäs tähtäily tuotti onnistuneenkin otoksen. Kameraa kartteleva ressukka erehtyi nimittäin menemään kirjopikarililjoihin, joiden kookkaisiin kukkiin kameran automaattitarkennuskin osasi tähdätä. Vaikka kimalainen itse kerkesi karkuun, niin etäisyys sattui olemaan riittävän lähellä pikarililjoja ja tuntomerkit tallentuivat hyvin kuvaan.
Kirjopikarililjoissa kävi kaakonkimalainen. Huomatkaa raitakalsarit.
Inaturalist-sovellus ehdotti heti kaakonkimalaista ja netistä tuntomerkit tutkittuani olin itsekin melko varma lajinmäärityksestä. Inaturalistin asiantuntijat varmistivat tunnistuksen oikeaksi. Oranssiselkäisiä (tai oranssinruskea taisi olla virallinen väri) musta-valkoraitapeppuisia kimalaisia ei tainnut muita edes olla, joten helppo on tunnistaa tämäkin. Kaakonkimalainen on saapunut Suomeen vasta 2000-luvulla ja levittäytynyt nimensä mukaisesti tänne kaakosta. Vasta 2010-luvulla laji alkoi levittäytyä ripeästi länteen ja pohjoiseen. Nyt, kun sekä hunajamarjat että kirjopikarililjat ovat kukkineet, löysin kaakonkimalaisen pikkuampiaisyrteistä. Kuvaa en silloinkaan saanut. Varsinainen kimalaismaailman pikakiituri.
Ukkolaukan kukassa keikkuu kartanokimalainen.
Oranssi keskiruumis, valkoinen takaruumiin kärki; niistä tunnistat kartanokimalaisen.
Kaakonkimalaista lukuunottamatta kaikki tämän postauksen kimalaiset ovat tuiki tavallisia kotipihan lajeja. Olen nähnyt myös muutaman kerran kivikkokimalaiskuningattaren mutta kuvaa en ole ehtinyt siitä saamaan. Sekin on todella helppo tunnistaa. Se on nimittäin valtavan suuri ja muuten kokonaan musta paitsi takaruumiin kärki on punainen. Näiden lisäksi aiemmin krookusten kukinta-aikaan näkyi harvakseltaan niitä kolmiraitaisia mantukimalaisryhmään kuuluvia kimalaisia, joita en ainakaan minä erota toisistaan. Yritin pitkään metsästää niitäkin tämän postauksen kuviin mutta kaikki ovat hävinneet johonkin. Muutenkin olen ihmetellyt, missä kaikki pörriäiset ovat. Laukoissa, lemmikeissä, imiköissä ja rönsyakankaaleissa ei käy sellainen kuhina mitä normaalisti. Edes tarhamehiläisiä ei näy kuin yksittäisiä. Päätin yrittää tänä vuonna kuvata uudelleen vähintään sata erilaista hyönteistä (täällä viime vuoden yritys) mutta nyt mietin, kuinkahan tämän henkilökohtaisen haasteen käy, jos jo tässä vaiheessa kesää ötököitä on näin vähän. Millainen pörriäistilanne teillä on?

EDIT: Nyt ne kaksi kameraa pakoillutta sitten tulivat yhtä aikaa ukkolaukoille pörräämään. Tässäpä kuvatodisteet.
Kivikkokimalaiskuningatar. Verratkaa sen kokoa edellisen kuvan kartanokimalaiseen.
Aika kookas on tämäkin kimalainen, jota veikkaan mantukimalaiseksi. Saman näköisiä on kyllä muitakin.

15 kommenttia:

  1. No jee, nyt se lähti liikkeelle! Juuri nyt en ole täälläkään huomannut erityisen paljon kimalaisia, vaikka aina niitä joitakin on. Termit keskiruumis, pyrstö, raitapöksyt sopii oikein hyvin enkä yleensä edes pyri tunnistamaan lajeja, kun se on vähän liian vaikeaa. Vaikka minulla on loistava kimalaiskirja käytössä.
    Jännä tuo kaakonkimalainen! Enpä ole noin vikkeliin kimalaisiin törmännyt. Villakärpänen taitaa olla täkäläisistä karvalentäjistä vikkelin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt lähti, ei ihan yhtä vikkelästi kuin kaakonkimalainen :D Ei se kai sen nopeammin lentänyt kuin muutkaan mutta ei vain malttanut pysyä paikoillaan niin pitkään, että sen olisi saanut ikuistettua. Levoton tapaus. Oli joka tapauksessa hauska saada ihan uusi laji listoille.
      Täällä päin onkin ehkä helpompaa tunnistaa eri lajit kuin etelämmässä, sillä aika monen lajin levinneisyysalue ei yllä näin pohjoiseen ja toisaalta ihan Pohjois-Suomessa olevat omat lajinsa eivät viihdy näin etelässä. Ja ainakin peltokimalaisella on Lounais-Suomessa ja Kilpisjärvellä ihan oma värimuunnoksensa, mikä hankaloittaa varmasti tunnistamista (opin netistä, kun varmistin postauksen kimalaisten lajeja). Sitten kun koiraita alkaa lennellä, menee minullakin sormi suuhun.

      Poista
  2. Kimalaiset ovat kivoja pörisijöitä. Tuntuu, että niiden kanta vaihtelee, joskus on enemmän ja joskus vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti kimalaisten määrä vaihtelee niin kuin muidenkin pörriäisten. Myöhemmin kesällä niitäkin on varmasti enemmän, jos vain kuningattaret ovat löytäneet hyvät pesäpaikat.

      Poista
  3. Viime päivinä on ollut sateista ja koleaa. Tänäänkin lämpötila putosi sateen aikana +12 asteeseen. Kimalaisten pörinää ei ole pahemmin nyt kuulunut. Eiköhän ne jossain vaiheessa palaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, teilläpä on sitten ollut kylmää. Täällä oli aamulla 14 astetta mutta päivällä nousi pariinkymmeneen. Päivällä ei satanut mutta viime yönä oli kolmisen milliä tullut vettä. Sen verran tuulista oli, ettei kimalaisia näkynyt täälläkään.

      Poista
  4. Olisipa mukava nähdä ja varsinkin tunnistaa eri kimalaiset toisistaan. Pitkään aikaan ei täällä ole kimalaisia näkynyt, ei silloinkaan kun omenapuut kukkivat. Aamulla näin yhden pienen pörriäisen, tarkemmin en päässyt tutkimaan. Toivottavasti valkoapilan kukat houkuttelevat kimalaiset tähän lähelle, muita houkutuksia ei taida olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko talvi sitten tehnyt teillä päin tuhojaan kimalaisille? Kyllähän yleensä kukkiva omenapuu vetää niitä joukoittain puoleensa. Valkoapila on myös oikein hyvä pörriäiskasvi.

      Poista
  5. Kovaa jahtia kimalaisten perässä, mutta niin vain sait raitapyllyn kuvaan :) Sinähän tiedät nimetkin eri lajeille, minä vaan olen ihmetellyt erilaisia pörisijöitä. Hyvä haaste itselle, minäkin olen kuvaillut erilaisia lentäviä, mutta mitään haastetta en ole itselleni tehnyt. Muutamia olen kuvannut ja koettanut tunnistaa ne. Vielä kun muistat niiden nimet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pörisijöitä on ollut, mutta ehkä vähemmän kuin viime vuonna, tosin meillä kukkii vielä aika vähän lajeja, keskikesällä enemmän.

      Poista
    2. Välillä pitää olla sinnikäs, jotta saa kuvattua haluamansa kohteen. Olen yrittänyt opetella joka vuosi muutaman lajin lisää mutta ei niitä heti talven jälkeen aina muista. Nämäkin vielä varmistin netistä ennen postauksen julkaisua. Pikku hiljaa kuitenkin nimet jäävät paremmin mieleen, kun niitä kertailee aina vaan uudestaan.

      Poista
  6. Hienot nuo kuvapäivitykset lopussa! Osallistuin jo, mutta onnistuin kuvaamaan vähintään yhtä paljon muita hyönteisiä kuin kimalaisia. Mutta niistä täytyy ottaa aina uusia kuvia, kun uusia kukkia aukeaa. Näin voi osallistua monta kertaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa vaan, oliko epätodellinen olo, kun muutama tunti postauksen julkaisun jälkeen nuo kaksi tulivat kimpassa pörräilemään kuvausetäisyydelle. Hirmuisella vaivalla niitä yritin ensin monena päivänä metsästää ja sitten kun vihdoin luovutin, niin kumpikin suostuu heti kuvattavaksi. Tähän haasteeseen voi ilman muuta osallistua pitkin kesää aina uudelleen. Saa kuviin eri kukat ja vähintään eri kimalaisyksilöt, jos ei uusia lajeja. Samalla tulee dokumentoitua, mitkä kukat keräävät kimalaisia missäkin vaiheessa kesää.

      Poista
  7. Very clear photos.
    The bees must be big enough!
    Today I photographed a bee (accidentally), but it was small!!
    Thank you very much!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! Smaller bees and other bugs are very difficult to photograph but those bumble bees are easier.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!