keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Kasvisiirtoja

Ensimmäinen siperiankurjenmiekka kukkii.
Eilen oli kasvinsiirtopäivä ja viimeisten taimiruukkujen tyhjennyspäivä. Loppujen lopuksi suurin osa toimenpiteistä kohdistui kärhökaaripenkkiin ja suolle, sillä tapahtui pari ketjureaktiota. Ensimmäinen ketjureaktio sai alkunsa, kun viiime viikon lopulla kaivoin kärhökaaripenkistä liian tunkeilevan isotähtiputken Tutkimusmetsän puutarha -blogin Marjukalle. Hän mainitsi viime kesänä etsivänsä tummanpunaista tähtiputkea ja minullahan niitä oli ylimääräisenä. Kävimme viikonloppuna sillä suunnalla, joten puska (ja sille toisesta penkistä otettu lajitoveri) kulki kätevästi mukana ja minä sain Marjukalta vaihdossa peräti kolme pientä mätästä pinkkiä kissankäpälää.
Pinkit kissankäpälät pääsivät kivikkorinteestä talven aikana kuolleiden seittimehitähtien ja maksaruohon paikalle. Tässä yksi taimista.
Isotähtiputken jättämä aukko vielä laajeni, kun vuosi sitten perennasiemenkirjeestä kasvatetut kellukat alkoivat kukkia ja totesin niiden olevan aivan vääränlaisia juuri siihen kohtaan. Väliaikaisesti ne olikin sinne istutettu kun ei ollut minkäänlaista tietoa siitä, millainen kukka niihin tulisi. Siemenet on kerätty tarhakellukka 'Mai Taista' mutta lähistöllä oli muitakin kellukoita, jotka selvästi ovat osallistuneet pölytykseen. Samasta siemenerästä tuli nimittäin kaksi ihan erinäköistä kasvia, joiden kukkia vertasin suolla kukkivaan ojakellukkaan. Ojakellukkakin on ihan kiva mutta eiväthän sen kukat yhtä värikkäitä ole kuin jalostetumpien kellukoiden. Lisäksi ojakellukka tekee valtavasti siementaimia, jos ei huomaa nyppiä kuihtuneita kukkia ajoissa pois.
Vasemmalla ojakellukka, kaksi oikeanpuoleista kukkaa oli pienemmässä kellukassa.
Pienempi kellukoista tekee melkeinpä kirkkaankeltaisia kukkia, jotka näemmä haalistuvat kukinnan edetessä persikkaisiksi. Kukat ovat ojakellukan kukkiin verrattuna puolet pienempiä mutta todennäköisesti kukista tulee suurempia kunhan taimi kasvaa. Keltainen on hiukan hankala väri yhdistää muihin kasveihin puutarhassani, joten jätin kellukan vielä niille sijoilleen odottelemaan. Isompi kellukoista siirtyi suolle ojakellukan tilalle. Sen kukissa näkyy selvästi 'Mai Tain' perimää, sillä kukat ovat selvästi kerrannaisia ja värikin täsmää. Kerrannaisuutta ei ole ainakaan vielä yhtä paljoa kuin netin mukaan 'Mai Taissa' pitäisi olla ja kukan kokokin on hädin tuskin puolet luvatusta kolmesta senttimetristä. Joka tapauksessa kukka on kauniimpi kuin ojakellukalla ja todennäköisesti tämäkin komistuu taimen kasvaessa isommaksi.

Ojakellukka taas vasemmalla ja siemenestä kasvatettu kellukka oikealla.
Ojakellukasta oli kasvanut suon pohjalla valtava puska mutta se lähti yllättävän sievästi pois. Juuristo oli hyvin pinnassa, vaikkakin laajalle levittäytynyt, joten ei tarvittu kuin pieni vääntö talikolla ja kasvi oli nostettu. Kellukka oli pitänyt mullankin rikkaruohottomana, joten suon päivitys kävi leikiten. Nyt vain toivotaan, että 'Mai Tain' jälkeläinen viihtyy nurkassa yhtä hyvin kuin ojakellukka. Aurinko pilasi kuvan laadun mutta kellukan pehmeä persikansävy toimi minusta aika kivasti sen vieressä kasvavan rotkolemmikin kanssa.
Ojakellukalta jäi melkoisen iso aukkopaikka pienemmän kellukan täytettäväksi.
Kellukasta vasemmalle rotkolemmikkien edessä suo-orvokki on alkanut tuuhettua mukavasti. Siirsin metsästä kaksi pientä mätästä suon takalaidalle pari vuotta sitten (maanomistajan luvalla tietysti). Ne kukkivat viime vuonna jo pienesti mutta tänä vuonna kukkia oli paljon enemmän ja sen myötä orvokin kukintakin kesti pidempään. Kellukan oikealla puolella tuoksumatara on lähtenyt levittäytymään kuunliljojen väliin, johon sen toivoinkin seuraavaksi suuntaavan. Siitä on lyhyt matka marjapensasalueen aluskasviksi, joten lääniä riittää tuoksumataralla vallattavaksi. Vähän kuritin sitä viime kesänä, ettei se valtaisi koko suon pohjaa alleen, mutta pienijuurisena sekin lähti helposti nyhtämällä. Lähtöpassit saisi, jos se pitäisi juurillaan tiukasti kiinni joka ikisestä kivestä, minkä vain maan sisästä sattuisi löytämään.
Suo-orvokki kukki touko-kesäkuun vaihteessa.
Palataan takaisin kärhökaaripenkkiin. Kellukalta (ja talven aikana kuolleelta jouluruusulta) vapautunut tila on juuri täydellinen himalajanesikoille, jotka käänsivät kukkansa aivan väärään suuntaan takapihalla luumutarhassa. Kärhökaaripenkissä esikot ovat polun pohjoispuolella, joten kukat kääntyvät juuri täydellisesti polkua kohti. Siirsin esikoiden kaveriksi myös pienet vaaleajouluruusun taimet luumutarhasta. Siinäpä toinen kasvi, joka kannattaa istuttaa pääkatsomissuunnasta pohjoiseen. Esikoiden takana on myös yksi siemenestä kasvatettu alppiruusu, jonka ehkä siirrän myöhemmin taaemmas penkkiin viimeisen isotähtiputken tilalle. Rodo mahtuu kasvamaan vuoden tai pari kokoa noiden pienempien kasvien kaverina. Isotähtiputki saa vielä rehottaa omalla paikallaan, niin on jotain näyttävän kokoista ja näköistä kasvia siperiankurjenmiekkojen, ranskantulikukan ja kärhöjen seurana. Yksi siperiankurjenmiekoista on muuten juuri se aloituskuvassa kukkiva yksilö. Sain sen Navettapiialta viime kesänä ja hän mainosti sitä takuuvarmaksi kukkijaksi. Sitä se todella näyttää olevan, sillä avonaisen kukan lisäksi siinä on pari kukkavartta tulossa.
Isotähtiputkelta ja kellukalta vapautunut tila näyttää vielä toistaiseksi hyvin paljaalta mutta kyllä se siitä aikanaan täyttyy.
Luumutarhasta poistettujen esikoiden ja jouluruusujen tilalle istutin tämän kevään perennakylvöksistä punahattuja. Menivät kymmenen sentin välein, sillä vähintään puolet kuolee kuitenkin ensi talvena. Aurinkopenkissäkin tapahtui pieniä muutoksia. Aivan penkin päässä varjokujan portilla oli muutama tummanpunainen syysleimu, jotka eivät kuitenkaan viihtyneet siellä eivätkä oikeastaan mahtuneetkaan kunnolla kasvamaan. Koska kivikkorinteen päädystä kuoli talven aikana ritarinkannus ja myskimalva, sinne tuli sopivasti tilaa leimuille. Vieressä on valkoista syysleimua, joten kivikkorinteen päätyyn muodostui nyt perhosten ja pörriäisten iloksi isompi leimuryhmä. Rinteen juurelta kaivoin pois yhden ison mättään oreganoa. Sen tilalle siirtyivät aurinkopenkistä punatähkä ja vesimyyrän lahjoittama mukulaleinikki. Näkyvin muutos aurinkopenkkiin tuli, kun siirsin sieltä kymmenkunta ukkolaukkaa suon laidalle.
Ukkolaukat ovat kansoittaneet aurinkopenkin. Etualalla matalampien kasvien seassa kasvavat laukat saivat lähdön.
Niin komea kun ukkolaukkojen muodostama pallomeri olisikin etupihan komistuksena, niiden keltaiseksi kuihtuvat lehdet pilaavat tunnelmaa pahasti. Penkin takalaidassa ne eivät niin pistä silmään toisin kuin matalien maksaruohojen, sammalleimun ja tarhakylmänkukkien seassa, saati sitten keskellä kulkuväylää, johon yksi sipuli oli keksinyt itsensä sijoittaa. En ole ennen siirtänyt kukkivia ukkolaukkoja mutta enpä yrityksessä mitään menetäkään, kun laukkoja on vaikka muille jakaa. Suon laidalla oli ennestään kaksi ukkolaukkaa, jotka saivat nyt mukavasti kavereita. Korkeat kuunliljat peittävät laukkojen lehdet helposti ja tuoksumatara vielä varmistaa, ettei mitään jää näkyviin. Katkoin kuvan ottamisen jälkeen lopuillaan olevat kukat kompostiin, niin ei tule suolle laukkaongelmaa.
Laukat tuovat korkeutta ja rajaavat vielä selkeämmin näkymää marjapensasalueelle.
Yllä olevan kuvan oikeassa etunurkassa kasvava "heinämätäs" on valkosipulia. Jätin pari vuotta sitten kasan valkosipuleista katkottuja kukkavarren (=skeippien) alkuja siihen ja nehän lähtivät itämään. Valkosipulin itusilmut selvästi osaavat kehittyä loppuun irrallaan emokasvista, vaikka itse nuppu olisi vasta pikkuinen pullistuma kiekuraisen skeipin jatkona. Ei siis kannata jättää niitä ihan mihin tahansa lojumaan, vaan katsoa sellainen paikka, missä mahtuu hyvin pitämään pientä itusilmukasvattamoa. Tuollaisesta pehkosta on kätevä käydä alkukesän aikana ennen varsinaista valkosipulin sadonkorjuuta napsimassa kulloinkin tarvittava määrä valkosipulia ruuanlaittoon. Voi kerätä joko vihreää vartta tai sitten nykäistä myös pienen sipulinalun sieltä syötäväksi. Ensimmäisenä vuonna paikalla kasvaa vain matalia, heinämäisiä varsia mutta toisena vuonna valkosipulitupsu käy näemmä ihan koristekasvista. Nuo on siirrettävä tai syötävä tämän kesän aikana pois, sillä ensi vuonna ne olisi jo tunnistettavissa valkosipuliksi.
Päivän kärhönä on majapenkin majassa kiipeilevä 'Albina Plena'.
Mitähän sitä tänään siirtelisi? Siis muuta kuin voikukkia ja rönsyleinikkejä kompostiin...

14 kommenttia:

  1. Yhdenkin kasvin siirto jo usein aiheuttaa ketjureaktion. Sinulla siirtoja tulikin useampia.
    Enpä tiennytkään, että ojakellukka on kova leviämään. Meillä sitä näkee tienvarren metsänreunassa, mutta vain hyvin vaatimattoman kokoisena tuppaana.
    Minullakin Alpina Plena kukkii parhaillaan. Sille pitäisi vaan tehdä siirto paremmalle ja näkyvämmälle paikalle. Nyt jää liikaa jasmikkeiden varjoon.
    Mukavaa ja aurinkoista kesäkuun jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina näemmä löytyy syy siirtää kasveja. Tässä tosin oli suurin osa viime vuoden siementaimia, jotka vain piti lykkiä johonkin kasvamaan kokoa tai sitten tuli virhearviointi eikä kasvi käynytkään sille kaavailtuun kohtaan.
      Ei ojakellukka juuristolla oikeastaan levinnytkään mutta siementaimia alkoi löytyä vähän sieltä sun täältä. Viime kesän säät eivät oikein suosineet puutarhatöitä, joten priorisoin tärkeysjärjestyksessä kitkemisen kuihtuneiden kukkien leikkaamisen edelle. Nyt se sitten kostautui ja eri kasvien siementaimia löytyy joka puolelta. Metsän puolella ojakellukkakin pysyy aika vaatimattoman näköisenä mutta kun se pääsee puutarhakasviksi hyvään maahan, siitä tulee valtavan kokoinen ja runsaskukkainen. Korkeimmat kukkavarret olivat minua vyötärölle saakka.
      Kiitos, sitä samaa sinulle!

      Poista
  2. Siellähän on ollut varsinainen piirileikki, kasvit siirtyvät paikasta toiseen ympäri pihaa!
    Kellukoissa on todella nätit kukat, ojakellukassakin. Olen aika paljon kitkenyt kellukoita kukkapenkeistäkin, sillä niitä kasvaa täällä niin paljon luonnostaan, mutta mielessä käy, että nyt, kun minulla on jo muutamia kellukkalajikkeita, täytynee alkaa antaa niiden varttua kukintaan saakka. Persikkainen sävy sopii tosi moneen, ihana sinisenkin kanssa!
    Ukkolaukkoja nyhdän maasta ihan kompostiin tai ylämäkeen siementämään. Niitä on muuten joidenkin vuosien päästä aivan vieri vieressä. Jossain tulee se raja vastaan, haluaako niitä olevan pihan joka alueella.
    Ihanaakin ihanampi suo-orvokki! Se on niin kauniin värinen. Olen pariin kertaan yrittänyt istuttaa sitä omaan pihaani ojan pohjalle, kerran se kesti jopa kaksi vuotta, mutta sitten menehtyi. Ei tässä ole oikein suo-olosuhteita. Onneksi tiedän rämeisen paikan tällä saarella, jossa sitä voi käydä ihailemassa. Ystäväni pihassa pohjoiskarjalaisen vaaran laella se kyllä kasvaa oikein hyvin, vaikka ei se suota ole, höh!
    Ihana Albina Plena! Täällä se lopetti jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä jo muu perhe ihmettelee, että eikö niitä kasveja voi kerralla oikeaan paikkaan istuttaa.
      En ole ihan varma, tykkäänkö kellukoista ihan niin paljoa, että viitsisin niitä keräillä. Lehdet ovat hienot mutta kukat ainakin toistaiseksi aika vaatimattomat. Sen verran jos olisi väriä, etteivät ihan hukkuisi taustaansa. Jospa nuo siemenkasvatukset varttuessaan vähän komistuisivat. Persikkainen sävy noissa on kyllä ihan kiva.
      Yritin jo viime kesänä kerätä ukkolaukkojen siemenkodat huolella lämpökompostiin, etteivät ne ihan villiintyisi. Edellisvuosien siemenpankkia vain riittää ja riittää. Vielä en ole sipuleineen niitä kompostiin kuskannut.
      Voi olla, että saariston talviolosuhteet ovatkin suo-orvokille se haastavampi juttu kuin kosteus (tai sen puute). Savo-Karjalan alueella on kuitenkin pääosin talvisin runsaasti lunta, minkä alla on monen kasvin hyvä köllötellä pakkaselta ja tuulelta suojassa eikä routakaan välttämättä kovin syvälle mene.
      Täällä 'Albina Plenat' ovat vasta aloittelemassa. Tuo majassa kiipeilevä ehti ensin, toisessa ei ole vielä yhtäkään nuppua auennut. Muutenkin alppikärhöt ovat ihan alkumetreillä.

      Poista
  3. Jopas on ollut siirtelyä ja istuttelua 🤭 Ukkolaukat näyttävät kivoilta kuunliljojen kanssa 😊 ja suo-orvokki on hentoisen söpö
    Itselläkin alkamassa pieni siirtely projekti, kun pari kasvia äitynyt liiaksi 😅 ja yksi reunuspoimulehti taisi olla ihan jotain muuta, kun on kolme kertaa isompi kuin toverinsa 🙈 täytyy laittaa se jonnekin parempaan paikkaan 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siirtelytouhua kyllä riittää joka kesälle, näemmä sinullakin. Kuunliljat ovat ihan täydellisiä kumppaneita ukkolaukoille. Ei näy kuihtuvat lehdet mihinkään ja korkeat kukkavarretkin saavat kuunliljoista vähän tukea.

      Poista
  4. Pinkki kissankäpälä on todella hieno. Pitäisi tehdä iso kartta seinälle ja laittaa kaikki blogistit nuppineulalla sinne. Olisi helppo poikeata extemporee, kun ajelee. Meillä on siirtoprojekti edessä, kun kahdesta kukkapenkistä on reunuslaudat aivan lahot ja rikkaruohoja on enemmän kuin tarpeeksi. Mitä mieltä olet, onko nyt jo myöhäistä avata kaikki, putsata juurineen, vaihtaa mullat ja laittaa takaisin reunojen korjauksen jälkeen? Vai pitääkö nyt odottaa jo vähän syksympää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutaman vuoden mietinkin, että olisi kiva saada kissankäpälää jostain kivikkorinteeseen. Nyt sain sitä ja vielä pinkkinä. Toivottavasti se viihtyy hyvin.
      Bloggaajakartta olisikin hauska, niin voisi vaikka sopia puutarhatapaamisia lomareissuille. Aika monesta tietää suunnilleen maakunnan mutta ei välttämättä edes kaupunkia. Viime kesän lomareissua ennen kysyin sähköpostitse muutamalta sillä suunnalla asuvalta bloggaajalta, tietävätkö he muita lähiseudulla asuvia bloggaajia, jotka voisivat olla kiinnostuneita tapaamisesta. Sillä saatiin kiva porukka kasaan. Piti vain tietää ensin edes pari sadan kilometrin säteellä asuvaa ihmistä. Toiset taas ovat ilmoittaneet esim. avoimet puutarhat -tapahtuman yhteydessä osoitteensa.
      Olen perannut välillä kasveja heinäkuussakin eivätkä ne ole siitä suuttuneet. Kannattaa vain ajoittaa homma vähän viileämmälle ja sateisemmalle ajanjaksolle. Pioneja älä nostele nyt, jos sinulla sellaisia on, mutta suurin osa perusperennoista varmasti kestää kesäkuisenkin perkaamisen. Saattavathan ne vähän aikaa osoittaa mieltään mutta lähtevät sitten uudestaan kasvuun.

      Poista
  5. Yleensä yksi johtaa toiseen jne... Minäkin kasvatin siemenistä jotain nättiä kellukkaa, mutta kukat näyttivät enimmäkseen tavalliselta ojakellukalta pienellä twistillä lisättynä. Petyin kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se menee, piiri pieni pyörii joka kesä. Siemenkasvatuksista ei koskaan tiedä, mitä niistä tulee. Harmi, ettei kellukkasi ollutkaan sellainen mitä toivoit.

      Poista
  6. Siirtely johtaa aina jonkinlaiseen ketjureaktioon. Meillä on vielä hitusen liian kuivaa siirtelyihin. Lapion kun iskee mahaan, on multa pölisevän kuivaa joten joudun odottelemaan. Muutenkin on odoteltava Avoimien puutarhojen yli. Kellukat ovat ihania! Leikkaan niistä kukinnon pois ennen kuin siementävät mutta olisipa kiva jättää muutama kukka tekemään siementaimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei ole ollut vielä missään vaiheessa liian kuivaa tänäkään kesänä.Toisaalta hyvä, jos ei tulekaan rutikuivaa, mutta enpä kyllä toivoisi kolmatta märkää kesää putkeen. Tsemppiä sinulle avoimiin! Niihin ei olekaan kuin pari päivää enää.

      Poista
  7. Kiva, että saitte Marjukan kanssa tehtyä mukavat kasvivaihdot kummankin eduksi. Kissankäpälät ovat söpöjä. Kasvien vaihto poikii melkein takuuvarmasti ketjureaktioita - jopa useita sellaisia. Todennäköisesti teit onnistuneet siirtot. Meilläkin on vielä melkoisen kuivaa, sadetta on tullut huhtikuun jälkeen vain hyvin vähän kesäkuussa. En jaksa tässä vaiheessa tehdä perennojen jakamista kovin paljon (vaikka pitäisi), koska joudun ihan riittävästi kantamaan vettä tänä keväänä istutetuille puille ja pensaille.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvivaihdot ovat todella kivoja; saa jonkun itselle ylimääräisen kasvin pois ja tilalle aivan uutta.
      Voi ei, meneekö tänäkin kesänä niin, että meillä on märkää ja muualla aivan kuivaa?! Olen kastellut niin kesäkukan taimet kuin jaetut perennat ainoastaan kerran heti istuttamisen jälkeen eikä silloinkaan olisi välttämättä tarvinnut. Toivoisin, että olisi hiukan kuivempaa, niin eivät rikkaruohot kasvaisi ihan niin vauhdilla ja olisi itikoita vähemmän.
      Hyvää viikonloppua!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!