tiistai 18. kesäkuuta 2024

Kasvimaalta saa jo syötävää

Ensimmäisen kylvöerän samettikukat kukkivat.
Kasvimaan satokausi on jo alkanut muutenkin kuin monivuotisten ruohosipulin ja saksankirvelin osalta. Vappuna kylvetyistä retiiseistä sai ensimmäiset maistiaiset 2.6. ja sen jälkeen käytiin keräämässä vielä muutamat retiisit ennen kuin todettiin kaalikärpästen toukkien syöneen loput. Sapuskaa kaikille... Tai ehkäpä retiisit pelastivatkin kaalit ja nauriit kaalikärpäsiltä, sitähän ei tiedä ennen kuin ne ovat sadonkorjuukypsiä. Eri paikkaan pari viikkoa myöhemmin kylvetyt retiisit näyttävät toistaiseksi puhtailta, joten ehkä niitä saadaan syödä ihan itse. Toistaiseksi kirpat ja etanat eivät ole löytäneet ainakaan joukoittain kasvimaalleni, mikä on aina hyvä uutinen. Helteinen touko-kesäkuun vaihde häiritsi varmasti ainakin etanoita ja ehkä kirpat pitävät välivuotta.
Ensimmäiset retiisit ja salaatit 2.6. Mukana myös nippu ruohosipulia.
Tomaateissa ja chileissä on jo isoja raakileita. Ensi keväänä pitää ihan oikeasti kylvää tomaatit vasta maaliskuun puolivälissä. Maaliskuun alussa kylvetty amppelitomaatti oli ulos viedessä kookas ja komea mutta kuinkas kävikään, kun tuulenpuuska oli heilauttanut amppelin vasten seinää? Se pisin latva raakileineen napsahti poikki ja tomaatti on nyt aivan samassa kasvuvaiheessa kuin pari viikkoa myöhemmin kylvetty vierustoverinsa. Isommissa pensastomaateissakaan ei niin isoa eroa ole, että niitä kannattaisi hyvin aikaisin kylvää. Pienemmät taimet on helpompi kuskata pihalle ja istuttaa lopullisiin astioihinsa, se tuli taas todettua tänä vuonna. Paprikat ja chilit sen sijaan saa kylvää jo hyvissä ajoin, niin ehtivät tehdä satoakin. 
Yleisnäkymää kesäkuun puolivälissä.
Alkuun pidin ruukkukasvien edessä harsoa suojaamassa paahteelta. Jätin harson pois, kun taimet olivat kotiutuneet isompiin ruukkuihinsa ja seinustan oloihin. Viime viikolla oli aika kylmiä öitä eikä päivälläkään ollut kovin lämmin, mutten viitsinyt enää laitella harsoja takaisin. Tuuli olisi temponut sitä kuitenkin ja repinyt samalla kasveja ja tiputtanut raakileita. Luotin siihen, että seinä varaa sen verran lämpöä, että muutama yön kylmin tunti ei vahingoita kasveja. Muilla ei näkynytkään mitään vikuuntumisen merkkejä mutta basilikojen kylmänkestävyys oli ulkonäöstä päätellen vähän niillä rajoilla. Hengissä kuitenkin ovat ja varmasti jatkavat pian kasvuaan entistä ehompina.
Joku tihulainen on löytänyt nauriin lehdet, vaikka kamomilla yrittää hämätä.
Päädyin taas kylvämään pikkuisen sitä sun tätä ihan sikinsokin, jotta edes joku kasvi selviää tuholaisten hyökkäyksiltä. Harsot ja kaaliverkot päätin unohtaa jo pari vuotta sitten, kun massiivinen etanainvaasio söi käytännössä kaiken ilmahyökkäyksiltä suojatuista lavoista. Nyt linnut pääsevät popsimaan etanoita ja lentävät petohyönteiset napsivat ainakin osan muista tuholaisista. Ehkä villi sekaistutus hämää myös joitakin lajeja, etteivät ne löydäkään ravintokasviensa kimppuun.
Tässä yksi sekaistutus: valkosipulien välissä kasvaa mm. salaattia ja vieressä rikkaruohojen seassa rivi keltajuurta.
Kaalien ja 'Evakko'-tomaatin kanssa piti kasvaa palsternakkaa mutta siemenet eivät itäneet.
Vanhoihin siemeniin ei aina voi luottaa. Osasyyllinen huonoon itävyyteen voi myös olla toukokuun lopun helleaalto, vaikka pidinkin silloin kylvösten päällä harsoja varjostamassa pahimmalta paahteelta. Tukikaaria on niiltä ajoilta edelleen jäljellä, en ole muistanut käydä niitä poistamassa. Kevään kylvöistä palsternakka, porkkana ja vihannesportulakka itivät huonoiten, joten parissa penkissä on jonkun verran aukkopaikkoja. Palsternakat ja osa porkkanansiemenistä oli ainakin vanhoja mutta portulakat olivat vasta tänä keväänä ostettuja. Kylvinkin niitä uudelleen kun sää viileni.
Toinen sekaistutus ei ihan onnistunut, kun porkkana ja portulakka eivät itäneet kunnolla. Sammarit, kehäkukat ja ilmasipuli kasvavat kuitenkin hyvin.
Ihmettelin monta vuotta, kuinka vesiheinä, savikka ja muut tuiki tavalliset yksivuotiset rikkakasvit loistavat poissaolollaan. Niiden siemeniä olisi luullut olevan maaperän siemenpankissa miljoonittain, vaikka edelliset asukkaat eivät puutarhaihmisiä olleetkaan. Nyt niiden määrä on alkanut lisääntyä, vaikka ei niitä edelleenkään hirveästi ole. Vesiheinä on kuulemma erinomainen elävä kate ja harhauttaa myös tuholaisia, joten annan osan niistä kasvaa kasvilavoissa. Kylvörivien kohdalta nypin isoimpia pois, jotta vastaitäneet hennot hyötykasvien taimet eivät ihan huku.
Pari porkkanaa kurkistelee kehäkukan ja kompostimullan mukana tulleiden nukkapähkämön ja pikkuampiaisyrtin taimien seasta.
Hiekkainen yrttilava meinaa joka kesä kerätä muurahaisia, jotka puskevat käytäviensä edestä mullat alas lavasta.
Muurahaisten kanssa joudun neuvottelemaan varsinkin alkukesällä aika tiukasti. Ne haluaisivat tyhjentää yrttilavani kun taas itse haluaisin kasvattaa siinä hyötykasveja. Aurinkoisessa etureunassa kasvaa huonosti mikään, kun muurahaiset tyhjentävät mullat juurien välistä pois. Niinpä käyn tasaisin väliajoin painelemassa käsin käytävät umpeen, nostamassa mullat takaisin lavaan ja kippaamassa niiden toimenpiteiden jälkeen reilusti vettä päälle. Jossain vaiheessa kesää muurahaiset luovuttavat ja muuttavat majansa muualle. Muihin kasvilavoihin ne eivät ole olleet niin innokkaasti menossa muulloin kuin heti lumien sulettua. 
Yrttilavan vieressä betonirenkaassa suklaaminttu on herännyt.
Luulin jo, että talvi olisi koitunut suklaamintun kohtaloksi. Ensimmäisen talven jälkeen sen viimevuotisissa versoissa näkyi pian lumien sulettua uusia versoja. Tänä keväänä vanha kasvusto oli rapisevan kuivaa (mutta erittäin hyväntuoksuista). Tarpeeksi pitkään kun odotti, niin alkoihan sieltä juuresta kasvaa uusia versoja. Jännästi kaikki uusi kasvu on renkaan etureunassa. Ehkä kasvi jossain vaiheessa tajuaa lähteä vaeltamaan takaisin keskemmälle, kun ei pidemmälle pääse. En ole vieläkään keksinyt, miten suklaaminttua voisi hyödyntää. En tykkää sen mausta mutta sitä on sen verran kiva käydä tuoksuttelemassa kasvimaapuuhien lomassa, että saa minun puolestani edelleen kasvaa leikkikehässään.
Kuukausimansikoita ei taida tarvita suojata linnuilta tänä kesänä.
Pohdin eräänä päivänä, voisiko mennyttä talvea kutsua jatkossa tappotalveksi. Sen verran paljon se meiltä kasveja vei ja sitäkin suurempaa joukkoa kuritti rankasti. Kasvimaalla (ja myös muualla pihalla) pahasti osumaa ottivat kuukausimansikat. Monta kasvia oli aivan kuollut ja suurimmasta osata nousee ainoastaan yksittäisiä lehtiä. Vain muutama puska on sen verran paremmissa voinneissa, että niistä voi saada muutaman marjankin tänä kesänä. Ei ollut eroa sillä, olinko jakanut mansikoita viime kesänä vai olivatko kasvit vanhoja, tasapuolisesti tuli tappioita kaikkiin. Mahtuipahan kylvämään ylimääräisiä herneitä mansikoiden väleihin. Arvioin väärin tarvittavien herneiden määrän silloin kun laitoin siemeniä likoamaan, joten piti keksiä lopuille muita sijoituspaikkoja.
Laatikkoon pötkölleen istutettu 'Maskotka' kasvaa sekä sivulle että ylös.
Kaiken kaikkiaan tällä hetkellä näyttäisi siltä, että ihan hyvä satovuosi olisi tulossa. Sattumaa vai onkohan puutarhuri vihdoin oppinut jotain?

14 kommenttia:

  1. Meillä ei kovin paljon tappioita tullut talven jälkeen . Pionit kärsi eniten yksi pioni hävisi kokonaan ja muutamia pieneni hurjasti kokoa .
    Muuten puutarhassa satoa tulee valtavasti joka paikasta.
    Siemenistä papu ei ota itääkseen edellisestä kylvöstä iti yksi . Toisesta kylvöstä ei vielä yhtään ?
    Lehtikaalit minä peitän aina paksulla harsolla ja annan olla päällä syksyyn .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä taas pionit kestivät talven hyvin mutta moni muu ei. Samoin pavut itivät ihan hyvin, esikasvatin ne. Vanhoista siemenistä kyllä joku taisi jäädä itämättä.
      Harso suojaisi kaaleja ötököiltä mutta kuinka estät lämpöä nousemasta sen alla liian korkeaksi? Hyönteisverkko minulla oli mutta se repesi. Kummankin alla etanat rellestäisivät innoissaan, jos niitä sattuisi jäämään kasvilavaan.

      Poista
  2. Minusta mennyt talvi oli joillekin kasveille liian ankara. Esimerkiksi salkoruusuista suurin osa on kadonnut. Samoin muitakin kasveja, joita en kaikkia ole vielä edes luetteloinut. Aukkopaikkoja on yhä.
    Eikös vesiheinä ole osittain hyödyllinen esimerkiksi katteena? Ei se ainakaan liikaa voimaa vie hyötykasveilta. Viime vuonna sipulien välit oli täynnä vesiheinää, mutta kohtuullisen hyvä sato tuli silti.
    Sinulla on terve ominaisuus muuttaa tappiot huumoriksi: kuukausimansikoita ei todellakaan tarvitse suojata linnuilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohdullista, että talvitappioita on tullut muillakin. Onneksi tuhoisia talvia ei ole joka vuosi.
      Vesiheinällä on niin pieni juuristo, että tuskinpa se vie voimaa hyötykasveilta. Ylimääräiset olen nyppinyt tosiaan katteeksi ja loput jättänyt eläväksi katteeksi. Kitkettävää on muutenkin niin paljon, että aivan hyvin voi keskittyä monivuotisiin ja hankalammin kitkettäviin rikkoihin ja jättää harmittomat vesiheinät kasvamaan.

      Poista
  3. Meiltä kuoli niin koristekirsikka 'Accolade' kuin magnoliakin. Muut kasvit onneksi pärjäsivät hyvin.
    Varmasti hyvä idea tuo sekaistutus.
    Meilläkin palsternakat itivät ja lähtivät kasvuun huonosti. Viime kesänä ne jäivät itämättä ihan kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuvartisten menetys kirpaisee, varsinkin jos ovat ehtineet isoiksi.
      Palsternakka varmaan kannattaisi kylvää syksyllä. Minulla se olikin suunnitelmissa mutta pakkanen ehti ensin eikä maa siitä sulanut kylvökuntoon ennen talvea. Keväälläkin kylvö jäi vähän turhan myöhäiseksi.

      Poista
  4. Tämä oli ehkä sellainen semitappotalvi, ei pahin, mutta jotain menetyksiä tuli. Minä inhoan vesiheinää, se tunkee kaikkialle, näyttää epäsiistiltä ja on kosteilla keleillä aina märkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kostealla kelillä vesiheinästä tuleekin oikein hautovaa massaa. Kuivalla säällä se sen sijaan hidastaa maanpinnan kuivumista ja varjostaa auringolta. Itse siedän aika hyvin epäsiistiä ulkonäköä, jos hyötyjä on enemmän kuin haittoja.

      Poista
  5. It looks like you will have good crops this summer,
    your plants are growing well!
    Your radishes will make a nice salad!
    Have a nice day!

    VastaaPoista
  6. Meilläkin vesiheinä ryöpsähti tänävuonna oikein kunnolla, aiemmin ei tuntunut olevan juuri ollenkaan. Tappotalvi sopii kyllä tällekin alueelle 😏 aiempaan listaukseeni jiudun lisäämään tammen, pikkujasmikkeen ja syyshortensian. Ja kuukausimansikat kuolivat kaikki, tosin en tiedä olisivatko selvinneet normaalistikaan. Nyt on uudet ja paremmat 🤭
    Minä odottelen satoa kovasti, toistaiseksi vain salaattia ollaan kerätty vähän. Kurkut ovat tehneet kukkia jo varmaan kuukauden, mutta yhtäkään kurkkua ei ole alkanut kehittyä 🤔 se on vähän kummallista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkujasmikkeet ovat kärsineet meilläkin kovasti. Kuukausimansikat sen sijaan ovat pärjänneet hyvin jo muutaman vuoden ajan. Ihmettelin kovasti, kuinka juuri ne kuolivat mutta tavalliset puutarhamansikat kestivät paljon paremmin. Niistä ainoastaan muutama oli kuollut. En osaa sanoa, miksi kurkkusi kukkivat mutta eivät tee satoa. Olisiko ollut liian kylmää? Omani eivät vielä kuki.

      Poista
  7. Ollut todella haastavat säät. Ensin tuli ne aivan hirmuiset helteet. Maa lämpeni ihan polttavaksi. Osa hyvin talvehtineista kuoli tässä vaiheessa. Helteen jälkeen tulivat rankat kaatosateet ja rakeita, jotka rikkoivat kasveja, koska eivät olleet tottuneet muuhun kuin kuumaan helteeseen. Tänä vuonna olen verkottanut ja harsottanut kaikki, joiden sanassa on edes suurin piirtein kaali. Varsinaisessa kaalimaassa on kaaliverkot, jotka ovat toimineet loistavasti. Verkko ei kuumenna sisäilmaa, sade ja aurinko pääsevät läpi ja kasvit pysyvät turvassa. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että vihdoin kaalisato onnistuu siten kuin haluaa. Tänä vuonna olen myös panostanut erityisesti lannoitukseen. Koska lähes kaikki multa oli jo ainakin kertaalleen kasvatettu, lisäsin luomulannoiterakeita aina istutuskuoppiin ja sekoitin sen pohjamultaan. Tuntuu tehonneen, varsinkin nyt, kun vettä on tullut valtavasti. Aiemminkin olen ollut tyytyväinen kasvuihin, mutta tämä yltiöpäinen vesimäärä on ollut todella hyväksi. Minullakin kasvaa keltajuurta, ensimmäistä kertaa. Oletko kasvattanut sitä aiemmin? Miltä se maistuu? Tänä vuonna tuntuu palsternakka onnistuvan ensimmäistä kertaa, syyskylvin ne. Laitoin myös varoiksi siemeniä esikasvatukseen, mutta ne eivät ole vielä lainkaan niin isoja, kuin syyskylvetyt. Hyvää juhannusta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ollut helppoa kasveillakaan. Täällä ei onneksi ole satanut rakeita eikä ole tullut älyttömän rankkoja kaatosateitakaan. Nyt on hirmuisen tuulista, mikä ei tee hyvää ainakaan amppelikasveille.
      Minä sekoitin myös kaalien, sellerien ja tomaattien istutuskuoppiin kanankakkaa. Pitäisi varmaan lannoittaa niitä vieläkin voimakkaammin. Kasvatin keltajuurta muistaakseni viime kesänä ensimmäistä kertaa. Ihan hyviltä maistuvat, ovat ehkä vähän miedompia kuin punajuuret. Nyt alkukesällä paikallisen marketin eilisen tähdissä oli useampi pussi keltajuuria. Käytin niitä mm. makkarakeitossa muiden juuresten mukana ja hyvin maistuivat lapsillekin. Omia naposteltiin viime kesänä keitettyinä ihan siltään.
      Hyvää juhannusta!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!