tiistai 27. helmikuuta 2024

Vain kolme kuvaa kuukaudessa: helmikuu

Kristiina K:n blogissa pyörii tämän vuoden ajan haaste, jossa julkaistaan joka kuukausi kolme kuvaa. Jokaisen kuvan aiheen tulee alkaa sen kuukauden alkukirjaimella, eli nyt helmikuussa H:lla. Tässäpä omat haastekuvani.

Ensimmäisen kuvan aihe oli selvä jo melkein helmikuun alussa. Hiljaiseloa viettäneet talvilinnut ovat alkaneet pitää ääntä ja erityisesti HARAKAT ovat meillä aktivoituneet. Tässä on pyörinyt säännöllisesti noin viiden harakan parvi mutta aika usein vain kaksi lintua mahtuu yhtä aikaa samaan valotolppaan. Kun seuraava tunkee sekaan, ensimmäiset lehahtavat tiehensä.
Harakkakaksikko tähystämässä.
Kahden muun kuvan sisältöä piti miettiä paljon enemmän. Hanget olisivat olleet suorastaan luvattoman helppo kohde. Yhtä helppo kuin talvi tammikuussa, mutta enhän minä sellaiseen tyydy! Niinpä toisesta kuvasta löytyy HELPOTUS. Hankien ollessa korkeimmillaan ja noron kaameimmillaan, oli naapuri laittanut someen kuvan ilveksen jäljistä heidän takapihallaan. Heti hälveni huoli hyppivien hedelmäpuutuholaisten hääräämisestä. Heh. Kun kunto salli, kävin minäkin katsomassa, näkyisikö ison kissan jälkiä meidän tontin liepeillä. Ja näkyihän siellä selvät jäljet, vaikka hieman räntää olikin jo ehtinyt sataa päälle. Kaikki jänösten moottoritiet sen sijaan ovat hävinneet eikä niitä näkynyt vielä tänäänkään, kun kävin tarkistamassa maisemat. Jospa kaikki puput olisivatkin näiltä seuduin päätyneet mirrin murkinaksi.
Siellä se tupsukorva on tallustanut, lähimmillään vain viitisen metriä tontin reunasta.
Kolmanteen kuvaan päätyi HARMAA. Helmikuu on ainakin täällä usein aika pilvinen kuukausi ja siksi tammi- ja maaliskuuhun verrattuna harmaa. Nyt on ollut vielä monta päivää plussalla, mikä on muuttanut kadut harmahtavaksi loskamössöksi niiltä osin kun asfaltti ei vielä näy läpi. Tälläkin hetkellä taivas on paksun harmaan pilven peitossa. Rehellisyyden nimissä on kyllä myönnettävä, että myös maaliskuussa on usein samanlaista säätä, mutta ehkä silloin lähestyvä kevät ja lisääntyvät taimimäärät saavat sen tuntumaan vähemmän harmaalta.
Kaikkea helmikuun harmautta päätyi edustamaan koivun pinnalla kasvava jäkälä (sormipaisukarvetta, luulisin?).
Helmikuu vetelee viimeisiään, enää pari päivää jäljellä. Sitten alkaa täälläkin viimeinen talvisempi kuukausi ja vihdoin kunnon kevään odotus.

16 kommenttia:

 1. Osuinpa ensimmäisenä, heti koneen avattuani, tänne ja näin helmikuun kuvasi. Saisipa itsekin nähdä ilveksen, tai edes sen jäljet. Harmaata on ollut täälläkin ainakin viime päivät.
  Maaliskuuta ja M-kuvia kohti mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa sopivasti :) Harmaa sää sulattaa hyvin hankia kun ei vain kovin pakkasta tulisi harmaiden päivien väliin. Ilves on hieno eläin. Pysyisi vain metsän puolella saalistamassa, ettei tarvitsisi niin Karon puolesta pelätä.
   Mitähän sitä maaliskuun kuviin keksisi?

   Poista
 2. Oho, siellähän on aikamoinen jänökarkoitin tienoilla.

  VastaaPoista
 3. Ilves on harvinainen pihaeläin. Pitkään on ollut tosiaan aika harmaata, mutta ihan pian pääsee kääntämään kalenterin kevääseen päin, se on hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna niitä on tuntunut liikkuvan aika usein pihamailla ja jopa kaupunkialueilla, kuten nyt tässä meillä kävi. Taitaa olla ilveskanta aika runsas tai sitten paksut hanget ovat pakottaneet nekin helpommille saalistusmaille.
   Kevät lähestyy päivä päivältä.

   Poista
 4. Hauskat h-kuvat löysit. Harmaa-kuvassa tosin näen enemmän vihreää kuin harmaata. Värien havaitseminen on meillä perheessä usein keskustelunaiheena, sillä näemme värit usein todella eri tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värien näkeminen onkin jännä juttu; itse kukin kokee ne ihan omalla tavallaan. Nyt kun sanoit, niin kyllähän tuo jäkälä on kuvassa hieman vihertävään päin kallellaan. Tarpeeksi harmaa kuitenkin minusta.

   Poista
 5. Jos voisit olla kyttäämässä, ehkä näkisit itse ilveksenkin. On se upea eläin. Näin ilveksen kerran loikkimassa moottoritien ja kaikkien kaiteidenkin yli.
  Harakakoilla on kai omat tiiviit porukkansa. Harmaa kuvailee minunkin tätä päivääni, muuten helmikuu on ollut pakkaskuu, melko kirkas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olohuoneen ikkunasta olisikin muuten hyvä kyttäillä, mutta tontin rajalta on aika paljon pudotusta alaspäin. Ei välttämättä näkisi, vaikka hirvi kulkisi tuosta mistä ilves oli käppäillyt.
   Tähän helmikuuhun mahtuikin säiden vaihtelua -30 asteen pakkasista näihin pariin plusasteeseen. Luntakin on satanut reippaasti, joten aurinkoa ei kovin monena päivänä ole saanut ihailla. Jospa myöhemmin keväällä sekin näyttäytyisi useammin.

   Poista
 6. No harakat on meillekin nyt ilmestyneet, ilmiselvä kevään merkki! Ilveksiä kun on lähimaastossa, rusakot ja kauriitkin kaikkoavat - ilves on upea, todella varovainen kissa, sulavaliikkeinen ja nopea. Nyt on ollut hiukan harmaata, mutta se ei haittaa, sää sulattaa hankia, teillä on tosin melkoisia ja pelottavia lätäköitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei haittaa rusakoiden häviäminen, kauriita meidän pihalle ei ole eksynyt muutenkaan. Ilves on minustakin hieno otus ja saa minun puolestani pyöriä lähimaastoissa pitämässä jänöt kurissa. Kun vain ei tulisi pihaan saakka, niin ei tarvitsisi pelätä Karon puolesta.
   Täällä ei ole vielä kovin suuria lätäköitä. On ilmeisesti ollut sen verran viileää, etteivät lumimassat ole lähteneet sulamaan vauhdilla eikä vettäkään ole satanut kuin välillä tihuuttamalla. Nyt on mennyt jo pakkasen puolelle, mikä kuivattanee paikkoja lisää. Hyvä vain, jos sulaa maltilliseen tahtiin.

   Poista
 7. Harmaa sopii erinomaisesti tälle helmikuulle. Uutisissa mainittiin eilen, kuinka ihmiset ovat ihmetelleet aurinkoisten päivien vähyyttä. Täällä on parina päivänä ollut jopa todella sakea sumu lisäämässä harmauden voimakkuutta.
  Aika pätevä jänöntorjuntavempain teidän nurkilla. Mielelläni näkisin ilveksen jälkiä omillakin nurkilla. Yksi tai kaksi kunnon kissaa hoitaisi muutaman peuran pois näppärästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sumu saakin kaiken muuttumaan vielä astetta harmaammaksi. Meillä ei ole sumua näkynyt, on ollut sen verran viileämpää.
   On kyllä tehokas jäniskarkotin. Jospa sinne eteläänkin tulisi joku city-ilves herkuttelemaan peurapaisteilla.

   Poista
 8. Harakoilla on hienot asut, mutta ne ovat vaikeita kuvattavia, kun ovat niin arkoja. Meillekin ovat taas tulleet ruokintapaikalle norkoilemaan. Kesäisin sitten pihalla onkin yleensä nuorisoharakkajengi härnäämässä kissoja!
  Meilläkin oli käyttöä ilvekselle, kun metsäkauriit käyvät vähän turhan tuttavallisesti täällä puutarhassa.
  Toisaalta kissojen takia on parempi, ettei ole niitä ilveksiä.
  Harmaata on tosiaan viime päivinä ollutkin, eilen oli tosi harmaata kun oli melkein läpinäkymätön sumukin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät tosiaan helpolla harakat suostuneet kuvattaviksi. Koko kuukauden yritin niitä kuvata niin sisältä kuin ulkoakin, mutta vasta ihan loppumetreillä onnistuin saamaan pari onnistunutta kuvaa. Kovin olivat vilkasliikkeisiäkin arkuuden lisäksi.
   Kissataloudessa ei ole hyvä, jos ilveksiä liikkuu pihapiirissä. Karokaan ei saa nyt livahtaa näköpiiristä mihinkään, ettei käy huonosti.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!