keskiviikko 7. helmikuuta 2024

Hurmaava 'Omoshiro'

Huomasin jossain vaiheessa jo viime vuoden puolella, että edellisestä kärhöesittelystä on kulunut hirmuisen pitkä aika. Aloitin korjaamaan asiaa ja luonnoskansioon päätyi postaus loistokärhö 'Omoshirosta'. Juttu jäi kesken ja toiset aiheet kiilasivat edelle, ja kun vihdoin päätin työstää luonnoksen julkaisukuntoon helmikuun alkupuolelle, Oravankesäpesän Kati ehti tekemään jutun omasta 'Omoshirostaan' ensin. Sattuipa hauskasti. Linkistä pääsette kurkkaamaan Katin komean, yhdeksänvuotiaan kärhön kuvia. Omani on istutettu vasta 2019, joten se on vähän vaatimattomamman kokoinen. Viime kesänä se kuitenkin kukki ensimmäistä kertaa runsaasti ja ansaitsi saada oman esittelynsä.
'Omoshiron' ensimmäistä kunnon kukintaa viime kesältä.
Kärhön on jalostanut Japanissa vuonna 1988 Hiroshi Hayakawa, joka on kasvattanut yli 60 kärhölajiketta. Tosin Japanin ulkopuolella 'Omoshiro' on hänen jalosteistaan yksi parhaiten tunnetuista, ellei jopa tunnetuin. Ahkeran kaivelun jälkeen 'Omoshiron' toiseksi vanhemmaksi löytyi huonosti tunnettu 'Kathleen Wheeler', jonka on kasvattanut Walter Pennell (n. 1952, nimetty 1967). 'Omoshiron' kukan muoto periytyy suoraan 'Kathleen Wheelerilta', väri on vain eri. Toisesta vanhemmasta en löytänyt tietoja, joten ehkä risteymä on syntynyt vahingossa tai sitten tarkoituksella pidetty salassa. Veikkaan jotain hemaisevan kaunista vaaleanpunaista loistokärhöä, sillä kaunottaren geenit 'Omoshirolla' selvästi on.
Avautuva nuppu on yllättävän tumma terälehtien alapinnalta.
Melkein auenneen kukan terälehdet ovat yläpinnaltaan hennon vaaleanpunaiset mutta alkavat pian vaaleta melkein valkoisiksi.
'Omoshiro' -sanalle löytyi useampiakin merkityksiä. Oravanpesän Katin mukaan omoshiro tarkoittaa japaniksi mielenkiintoista, muissa löytämissäni englanninkielisissä lähteissä käännökseksi oli merkitty amusing (huvittava, viihdyttävä, hauska, hupsu, hupaisa, lystikäs) sekä white surface (valkoinen pinta). Japanin kieltä oikein hyvin taitavat voisivat nyt vielä varmistaa, mikä merkityksistä on lähimpänä. Joillain markkinoilla kärhöä myydään nimellä YOU ARE SO FUNNY, mikä on selvästi tullut tuosta amusing-sanasta, mutta Suomessa en ole törmännyt muihin kuin 'Omoshiro'-nimeen. Se on hyvä, sillä en ole koskaan oikein ollut noiden kauppanimien ystävä eikä minusta 'Omoshiro' ole millään mittarilla hassu. 
Terälehtien kärjissä ja laidoilla säilyy roosanväristä punerrusta, vaikka kukka muuten vaaleneekin ikääntyessään.
Terälehdet säilyvät alapuoleltaan selvästi tummempina kuin päältä, minkä näkee tästä kuvasta oikein hyvin.
'Omoshiro' kuuluu aikaisiin isokukallisiin kärhöihin ja sitä se onkin. Kukan halkaisija on 14-18cm, hennon vaaleanpunaisia, tummemman pinkillä häivähdyksellä reunustettuja terälehtiä on 6-8 kappaletta. 'Omoshiro' kukkii edellisvuoden versoilla, joten sitä kannattaa leikata vasta sitten kun kasvu on lähtenyt kunnolla käyntiin ja näkee, mitkä versot ovat oikeasti kuolleet. Yhtenä vuonna kärhö kukki jo kesäkuun loppupuolella, kun sattui suotuisa talvi kohdalle ja versot talvehtivat hyvin. Yleensä kukinta on kuitenkin alkanut meillä heinäkuun puolivälissä ja jatkunut elokuulle, joten vaikka vanhat versot paleltuisivatkin maanpintaa myöten, ei kukintaa silti tarvitse odottaa syksyyn saakka.
Kesän 2022 kukinta ei vielä ollut päätähuimaavan runsas.
Monet kärhöt jatkavat kukintaansa aivan talveen saakka mutta toistaiseksi 'Omoshiro' ei ole kuulunut siihen joukkoon. Ehkä asia korjaantuu, kun kärhölle tulee ikää, mutta varmuuden vuoksi sille kannattaa istuttaa kaveriksi joku myöhemmin kukkiva kärhö, jos haluaa pidentää kukinta-aikaa. Minun 'Omoshirollani' on kumppanina pienikukkainen tarhaviinikärhö 'Krakowiak', joka on ollut meillä todella myöhäinen kukkija eikä ole vielä kertaakaan ehtinyt kukkia yhtä aikaa 'Omoshiron' kanssa. Väreiltään ne sopisivat kauniisti yhteen, joten olisi ihana, jos niiden kukinta-ajat menisivät osittain päällekkäin. Ehkä toive toteutuu, kun kummallekin kärhölle tulee lisää ikää.
'Omoshiro' ehtii kukkia yhtä aikaa 'Elina'-pionien kanssa.
Toistaiseksi 'Omoshiro' on ollut meillä luotettava talvehtija ja herännyt ensimmäisten joukossa keväisin, mikä kertonee siitä, että kauneudestaan huolimatta se ei ole herkkänahkaisimmasta päästä. Vuosi vuodelta siinä on ollut enemmän versoja ja sitä myöten kukkien määräkin on kasvanut hyvää vauhtia. Korkeudeltaan se on tähän saakka ollut noin 150-180-senttinen, joten kukat ovat olleet kauniisti silmien korkeudella. Voi olla, että vuosien myötä korkeutta voi tulla vähän lisää, mutta en usko, että siitä tulee koskaan mikään taivaisiin kurkottelija, jollainen vaikkapa parin metrin päässä kasvava 'Jan Pawel II' osoitti jo heti ensimmäisinä vuosina olevansa.
Kesän 2023 kukintaa komeimmillaan.
'Omoshiro' onkin minusta kaikin puolin oikein hurmaava ja suositeltava kärhö (jos siis tykkää överisuurista ja hempeän värisistä kukista). Jos muut kärhöjen taustoja valottavat postaukseni kiinnostavat, niin tunnisteluettelosta 'historia'-linkkiä (tai suoraan tästä) klikkaamalla löytyy lisää luettavaa.

Lähteinä olen käyttänyt International Clematis Societyn nettisivuja (www.clematisinternational.com) sekä Clematis On the Web -sivustoa.

20 kommenttia:

  1. Aivan ihanat kuvat. Omoshiro on yksi puutarhamme jalokärhösuosikki ja sen aikainen kukinta vielä lisää sen erinomaisuutta.
    Terveiset täältä lumisesta Vuokatista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Omoshiro' on aikaisuudellaan hyvin toivottu lisä isokukkaisten kärhöjen joukossa. Toivottavasti Vuokatissa ei ole yhtä kylmää kuin täällä nyt (-26 astetta).

      Poista
  2. Todella kaunis ja mikä parivaljakko pionin kanssa!

    VastaaPoista
  3. Muutaman vuoden kokemuksella voin omasta ’Omoshirostani’ sanoa, että kasvukorkeus jää matalammaksi kuin useimmilla kärhöillä, jollei se päätä tehdä vasta vanhana kasvupyrähdystä. Keksit hyvin, kun istutin viereen myöhemmin kukkivan tarhaviinikärhön. Taidan ottaa vinkistä kopin. Tykkään Omoshiron aikaisin alkavasta kukinnasta, mutta ei olisi hullumpaa, jos vieressä olisi toinen pidempään kukkiva ja korkeammaksi kasvava. Kiitos Minna ideasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noita luonnostaan matalampiakin loistokärhöjä, joten ehkä 'Omoshiro' kuuluu sitten niihin. Ihan hyvä vain minusta, sillä matalammalle jäävät kukat ovat paremmin katselukorkeudella. Ole hyvä vain, idea on vapaasti käytettävissä.

      Poista
  4. Omoshiro on upea. Ja kiitänpä minäkin vinkistä laittaa sille kaveri, minulla Omoshiro kukkii reilusti kesäkuun puolella, ei haittaisi vaikka toinen kärhö kukkisi myöhemmin. Matalaksi jää, minulla ollut maksimissaan 1,5 metriä, ehkä enemmän sellainen 1,2 metrinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että meilläkin se kukkisi aiemmin, jos kasvaisi aurinkoisemmassa paikassa. Tuo minun 'Omoshironi' on puolivarjossa ja kun lumetkin sulavat sen kohdalta melko myöhään, kasvuunlähtö on hitaampaa kuin lämpimämmissä kohdissa kasvavilla kärhöillä. Toisaalta hyvä, että sattui juuri siihen aikainen kukkija, niin ei mene syyshalloihin asti ensimmäisten kukkien aukeaminen. Olisi pitänyt vain tietää, että 'Krakowiak' olisi kannattanut istuttaa johonkin aurinkoisempaan kohtaan, mutta jospa se vähän aikaistuisi vanhemmaksi vartuttuaan.
      Luulen, että sinunkin 'Omoshirosi' kyllä kasvaa vielä pikkuisen korkeammaksi kunhan kotiutuu kunnolla. Muutama kesä sillä meni täälläkin saavuttaa tuo viime kesän korkeus. En tosin käynyt mittanauhalla sitä mittailemassa, mutta jonkun verran minua pidemmäksi se kasvoi.

      Poista
  5. Omoshiro on ihana. Todella hienoja kuvia! Kiitos postauksesta!

    VastaaPoista
  6. Se on kyllä kaunis ja omaa kivoja yksityiskohtia.
    Olipa kiva kurkkaus kesään tämä juttusi. Lisää tällaisia! :-D
    Itse pitäydyn jatkossakin varmaan eniten nuokkuvakukkaisissa kärhöissä ja muuten pienikukkaisissa, mutta onhan näitä kuvia ja juttuja todella mukavaa lukea ja ihailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän tässä vielä jokunen kesäjuttukin tule, kun talvea on vielä vaikka miten pitkään jäljellä. Kaikilla on oma makunsa ja hyvä niin. Pienikukkaiset kärhötkin ovat nättejä, vaikka itse pidän enemmän näistä lautasenkokoisista.

      Poista
  7. Tällaisen voisin kyllä laittaa jollekin viinikärhölle pariksi!

    VastaaPoista
  8. Onpa todella kaunis kärhö tuo 'Omoshiro' ja taidan laittaa sen hankintalistalle. Luin siitä jo aiemmin Katin blogista - hän onkin varsinainen Japanin tuntija ja käsittääkseni osaa kielenkin, en ole aivan varma. Minulla on myös pienikukkaisia kärhöjä, jalokärhöjä ei juuri lainkaan - näitä on todella hieno ihastella täällä muiden blogeissa. Upea kukkainen tämä kaunotar!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ollut siinä uskossa, että Kati osaisi japania. Voihan tuolle omoshiro-sanalle olla useitakin eri merkityksiä, joten ehkäpä kaikki merkitykset ovat oikein. Itse en ymmärrä tuota 'huvittavaa/hassua/yms.' ja olisinkin oikein tyytyväinen, jos sanan täsmällinen merkitys olisikin 'mielenkiintoinen'.
      Minulla taas on enemmän näitä isokukkaisia kärhöjä, mutta on sekaan eksynyt muutama pienikukkainenkin. Erilaiset täydentävät kivasti toisiaan, kun ne istuttaa sekaisin.

      Poista
  9. Kaunis kärhö on tuo 'Omoshiro' ja miekin taijan sitä ehtii ostettavaksi. Tuossa onkin ideaa laittoo rinnalle korkeampi kasvamaan ja kukkimaan myöhemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanki ihmeessä 'Omoshiro' itsellesikin, se on todella hyvä kärhö.

      Poista
  10. Kaunis on kärhö ja suuri kukkainen . En nyt ole ostanut lisää omien kavereiksi mutta jos päätän niin pitää pitää nimi mielessä . Samoin en ole istuttanut kuin yhden lajiaan tukiverkkoihin mutta sitäkin pitää ajatella .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitahan nimi muistilistalle. Minä istutan melkein aina vähintään kaksi kärhöä samaan monttuun. Kukkii edes toinen, jos jompi kumpi päättääkin pitää välivuoden tai muuten vain laiskotella. Tulee myös runsaamman näköinen istutus, kun on useampia samassa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!