sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Tautista taimitouhua

Olipahan vuosisadan viikko, varsinkin sen loppupuolisko! Kovista pakkasista sentään päästiin, kun lämpötila kääntyi täälläkin tukevasti plussan puolelle. Ei se vielä hankia ole silmissä vajuttanut, varsinkaan kun eilen illallakin taisi sataa useampi sentti uutta päälle. Viime aikoina on kuitenkin ollut vähän muuta "aktiviteettia" päällimmäisenä mielessä.
Jo kunnon taimiksi ehtineet timjami, basilika ja lehtikaali eivät parin päivän kastelemattomuutta säikähtäneet.
Lapsi toi nimittäin koulusta noroviruksen ja siinä sitä menikin muutama päivä potiessa (VAROITUS HERKKÄVATSAISILLE, hypätkää suoraan seuraavaan kappaleeseen). Alla oli jo ennestään parin viikon katkonaiset yöunet isännän ja lasten flunssien takia ja kun olisi ollut ensimmäinen ehkä jopa hyvin nukuttu yö, lapsi alkoi yrjötä kirjaimellisesti pitkin seiniä. Piti yksi lattialistakin irrottaa siinä unenpöpperössä, jotta sai siivottua kaiken pois. Reilu vuorokausi siitä tauti alkoi isännällä ja minulla. Vatsataudit ovat tähän saakka vältelleet minua mutta noro oli toista laatua. Kävin perjantaina halaamassa pönttöä seitsemän tunnin aikana melko tarkasti puolen tunnin välein ja kuumeenkin vielä sain siihen kiusaksi. Illasta tahti onneksi harveni mutta silti itselläni tuli varmasti triplattua koko tähänastisen elämäni aikana kertyneet oksennuskerrat. Ja tietysti koko perhe sai myös sen toisen vatsatauteihin liitetyn, vessaa usein vaativan oireen. Siis lystiä koko rahan edestä yksivessaisessa taloudessa ja välillä piti ihan miettiä, kumpaa päätä tähtää ensin pöntölle vai ottaako varmuuden vuoksi ämpärin syliin. Kuopus ei moista osannut keskellä yötä edes ajatella ja siinä sitä olikin siivoamista, kun ykä yllätti kesken istunnon. Vaikka pahimmat oireet olivat jo lauantaihin mennessä itseltäni väistyneet, olo oli niin hutera ja väsynyt, että sängyssä pötkötellessä meni sekin päivä. Noro kiilasikin kertaheitolla inhottavuuslistan kärkeen kaikkien sairastamieni tautien joukossa. Isot jaksuhalit niille, joiden perheessä noro tai ihan mikä tahansa muu vatsatauti on jokavuotinen vieras! Tämä oli meillä ensimmäinen ja toivottavasti myös viimeinen kerta.
Melkein kaikki pandamonniset iltapalalla. Montako löydät?
Se siitä, nyt on taas turvallista lukea. Sen verran parin päivän potemisesta tuli seurauksia, että kylvökset ja taimet eivät olleet päällimmäisinä mielessä. Nyt todella punnitaan kasvusammalen kosteudenpitokyky, sillä olin hoitanut pienten taimien ja kylvösten kastelun toistaiseksi vain suihkepullolla, etteivät ruukut pääsisi liian märiksi. Tänä aamuna tarkistuskierroksella joka ikinen ruukku oli pinnasta rutikuiva. Vasta itämään lähtenyt salaattikylvös oli melko nuupahtanut ja juuri ennen noroa ilmestynyt minikokoinen kuukausimansikan taimi näytti kuolleelta. Yksi maustepaprika 'Lombardo' ehti myös kellahtaa pitkin pituuttaan, mutta kumpikin chilin taimista oli vasta lähtenyt lurpottamaan lehtiään.
Toinen 'Hungarian Yellow Wax' -chileistä on vielä lehdet nuupallaan mutta toinen virkosi nopeasti.
Pari tuntia kastelun jälkeen osa salaatintaimista on vironnut ja surkeampi chileistäkin on ehkä parempaan päin. Toinen 'Lombardoista' taitaa selvitä ja yllättävää kyllä, myös se minikokoinen kuukausimansikka oli nostanut itseään pystympään, vaikka näytti jo täysin menetetyltä tapaukselta. Ihmeen kestäviä pienetkin taimet ovat! Sen verran pitkällä kevät jo on, että tuskin kylvän uusia paprikan tai chilin taimia menetettyjen tapausten tilalle. Ne eivät kuitenkaan ehtisi kunnolla tehdä satoa avomaalla. Sellerikylvöstä seurailen vielä viikon verran ja jos ei ala yhtään tainta näkyä, kylvän niitä lisää. Kuukausimansikoille ei periaatteessa olisi niin tarvetta mutta kun siemeniä nyt sattui olemaan, niin käytetään ne pois. Sen verran pitkään ensimmäistäkin tainta odotettiin, että taisi olla itävyys heikentynyt jo muutenkin, joten sama tyhjentää koko vanha pussi loppuun.
Muovihupun alla juurtumassa olleet timjamin pistokkaat taisivat selvitä. Kolmas niistä kuoli jo aiemmin. Saa nähdä, kuinka saman hupun alla olleelle sellerikylvökselle käy.
Jänistuhojen takia onneksi huoli on vähän hälventynyt. Naapuri nimittäin oli löytänyt omalta takapihaltaan ilveksen jäljet ja mitä todennäköisimmin kissapeto on meidänkin tontin läheltä käynyt saalista katsastamassa. Ikkunoista ei meidän pihalla näkynyt sen enempää ilveksen kuin jäniksenkään jälkiä. Tänä talvena on kuulemma ollut paljon ilveksiä ja niitä on eksynyt ympäri Suomea pihoihinkin. En olisi kuitenkaan ensimmäisenä uskonut, että ne tulevat täälläkin näin lähelle asutusta ruuan perässä.
Pelakuita sen sijaan ei parinkaan viikon kastelemattomuus häiritse. Niitä voisikin nyt leikata, kun Matin päiväkin on jo ohitettu.
Hyvää hiihtolomaa niille, joilla se jo alkoi! Pysykäähän terveinä! Täällä päin lomaillaan vasta viikon kuluttua.

26 kommenttia:

 1. Ihan kauhealta kuulosti Noroviruksen kourissa kamppailu. Toivottavasti oli eka ja samalla vika kerta. Olen kuullut, että täällä olisi myös Noroa tarjolla, mutta yritämme väistellä. Eipä taudin keskellä paljon taimet tule mieleen, onneksi et kaikkea kylvämääsi menettänyt.
  Pelakuut näyttävät oikein reippailta! Tsemppiä toipumiseen, nyt on paras vältellä muita viruksia, kun yleisvointi ei ole ihan paras vastustuskyvyn suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin toivon minäkin. Aikuisten kesken noron ja muidenkin tautien väistely on helpompaa. Lapset sen sijaan ehtivät tartuttaa noron toisiinsa ja aikuisiinkin ennen kuin kenelläkään on edes oireita. Yritäpä siinä sitten väistellä sitä. Onneksi sattui tauti nyt eikä kuukauden päästä, jolloin taimipöydilläkin on enemmän kasvamassa ja mahdollisesti aurinkoiset säät kuivattavat ruukkuja supernopeasti. Nyt oli sentään pilvipoutaa.
   Kiitos tsempeistä!

   Poista
 2. No huh huh, mikä episodi. Koko perheen voimin on varmaan aivan hirveää sairastaa, kun yksinkin vatsatauti on kauhea, vaikka vessaan ei tarvitse jonottaa ja sitä osaa myös tähdätä pyttyyn.
  Voimatkin vastatauti vie aivan täysin. Onneksi olet jo parempana!
  Ihanat taimet ja monniset. Hyvä juttu, että suurin osa taimista kuitenkin selvisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä suoraan sanottuna melkoista sirkusta! Ihan pahinta oli siivota toisten oksennuksia samalla kun itsellä on tauti päällä. Onneksi oli aikuisilla ja lapsilla ihan pahimmat vaiheet eri aikaan.
   Kävin pikkuisen ulkona käpsehtimässä mutta eipä tarvinnut paljoa lumisohjoa lapioida, kun sykkeet nousivat pilviin ja oli pakko lopettaa. Eiköhän tämä tästä nyt kun ruokakin alkaa maistua ja saa vihdoin nukkua täysiä yöunia.

   Poista
 3. Komeat pelakuut!

  Noro on kyllä kaamea tauti! Entisessä talvityössä noro tuli vanhusten ryhmäkotiin. Aivan kaameaa!
  Sen tarttumista ei muistisairaiden jos terveidenkään parissa voinut sitten mitenkään estää. Jokaisen hoidokin ja hoitajan se kyllä kiersi. Oli melko mielenkiintoiset työvuorot ja sairasloma itsellä siihen perään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö vain olekin!
   Noro vanhustenkodissa on varmasti oikea painajainen. Jos minäkin suunnilleen perusterveenä aikuisena menin ihan voimattomaksi yhdessä päivässä, niin jo valmiiksi heikompivointinen vanhus on varmasti todella heikossa hapessa noron jäljiltä.

   Poista
 4. Olipa teillä kuuri! Olen kovasti pelännyt tuota noroa, meillä tyttären pikkuinen on meillä yhden päivän viikossa hoidossa ja päikyssä on noroa ollut - toistaiseksi olemme säästyneet. Eilen hiukan pelättiin että joko - olimme molemmat kuumeessa ja vatsa outo, mutta se taisi olla vain pelottelua.

  Hienot taimet tilanteen huomioiden ja ihanat nuo pelakuut!

  Toivottavasti voimaannutte mahdollisimman pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukkuja, että säästyisitte norolta. Pitkään sitä on täälläkin ollut liikkeellä ja vasta nyt meidät löysi. Eipä norokaan ihan kaikkia sairastuta, vaikka tartunnan saisikin. Tässä jo tänään vähän kävin ulkona käppäilemässä ja happea haukkaamassa ja ruokakin jo alkaa maistua, joten eiköhän sitä pian olla taas kunnossa.

   Poista
 5. Huh, on teillä ollut raskas tautijakso. Mikään sairaus ei tietenkään ole kiva, mutta noro taatusti niitä inhottavimpia. Onneksi pikkuiset taimesi eivät liiaksi pelästyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nuo flunssatkaan mukavia ole, mutta noro vei voiton 100-0. Ihmeen hyvin taimet selvisivätkin. Huonompi chileistäkin on taas kokonaan pystyssä ja se minipieni kuukausimansikkakin on täysin henkiin herännyt.

   Poista
 6. Noro on vihonviimeinen tauti! Onneksi se on jo teillä ohi. Itse olen aina vaaravyöhykkeessä työn takia. Tarttuu vielä helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noro ei onneksi jää vaivaamaan viikkotolkulla niin kuin joku flunssapöpö voi jäädä. Aika paljon olen itsekin töissä lasten kanssa tekemisissä mutta en ihan niin vaaravyöhykkeessä kuin vaikkapa lastenhoitajat tai terveydenhuollossa työskentelevät. Omat lapset toki tuovat kaikki mahdolliset taudit kotiin.

   Poista
 7. Oi sentään, se Noro on kyllä pahimmanlaatuinen vitsaus ja sitä on nyt liikkeellä tosi paljon.
  Muistan, kun pojat olivat pieniä ja joku vatsatauti tuli meillekin, ei varmaan ihan noro ollut, mutta kuitenkin. Lapsen logiikalla, kun tuli paha olo, poika tuli meidän makkariin sanomaan, että on huono olo ja oksensi meidän sänkyyn! Ei vaan osannut mennä suoraan vessaan.....
  Hyvä, että taimesi ovat sitkeää sorttia ja saivat nyt vähän karaisua tuleviin koettelemuksiin.
  Parempaa tätä alkavaa helmikuun viimeistä viikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut noroa jo pitkään liikkeellä. Toivoin jo, ettei tulisi tälläkään kertaa meille, kun ei ole aiemminkaan osunut kohdalle. Meillä kumpikaan muksuista ei sentään tullut meidän makkariin asti, mutta kuopus ilmoitti ensimmäisellä kerralla asiasta eteisen puolelta ja oksensi sitten sinne. Esikoinen osasi jo juosta ämpärin kanssa suoraan vessaan ja tuli kertomaan vasta kun ei enää oksennuttanut. Eipä sitä aikuinenkaan pysty kovin paljoa pidättelemään, jos vatsa meinaa kääntyä ympäri, joten kuinka pieni lapsi sitten.
   Karaistuminen onkin minun taimilleni tarpeen! Kiitos! Olen aika varma, ettei helmikuu voi mennä tästä enää pahemmaksi!

   Poista
 8. Me saimme viime vuonna lapsen lapsilta myös vatsa oksennustaudin ja oli aika metkaa kun alussa lähdimme molemmat yhdellä aikaa sitä potemaan onneksi oli kaksi vessaa . Senjälkeen lähdimme vielä niinsanotusti käsi kädessä kolme kertaa senjälkeen menimme eri aikoihin . Huh . Nyt olemme olleet myös kipeitä yli kaksi viikkoa mies toi jonkun pöpön Norjan työ jutusta tullessaan . Ymmärrän hyvin että siemenet ja taimet ei heti tullut mieleen mutta onneksi ne selvisivät myöskin .
  Minä olin silloin keittänyt mustikka soppaa ja se tuli tarpeeseen heti kun pystyi parin vuorokauden kuluttua jotain syömään .
  Parempia päiviä teille kuin meille ❤️ .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitte kaiken yhdessä :D Meillä tahti oli onneksi vuorotellen, niin ei toisen tarvinnut turvautua ämpäriin sillä aikaa kun toinen kaulaili pöntön kanssa. Meillä ei ollut juuri nyt minkäänlaista sapuskaa, mikä olisi maistunut kunnolla edes seuraavana päivänä. Valmiina ollut ruoka tuntui liian mausteiselta tai muuten vain yökötti, mutta onneksi pakastimessa oli mustaherukoita, jotka maistuivat jäisinä koko perheelle. Samoin vaalea leipä ja omena tekivät kauppansa. Nyt maistuu jo ruokakin kunnolla. Yrittäkäähän tekin pian parantua!

   Poista
 9. On teillä ollu hurja sairasjakso. Noroa tuntuu olevan nyt liikenteessä paljon, aikuiset perusterveet immeiset sen jotenkin selättää, lapsille ja vanhuksille on paha tauti kaikkine oireineen. Hyvä kun jo toipumaan päin ootta! Kyllä siinä sairastaissa taimet unohtuu, eikä jaksa ajatellakkaan niitä. Toivottavasti pienillä menetyksillä siitäkin seleviit. Pelakuusi ovat hyvin selevinneet talavesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kuuluu olevan liikkeellä. Toivottavasti ei tarvitse toiste kokea moista, oli se sen verran ärhäkkä tauti! Pelakuut talvehtivat oikein hyvin eteisessä.

   Poista
 10. No olihan tauti😱 Joskus itsekin sen sairastanut ja heikoksi veti vaikka silloin olin vielä perusterve. Ei ihme, että jo valmiiksi sairaat, pienet lapset ja vanhukset voi joutua ihan sairaalaan. No teillä on nyt vastustuskykyä toivottavasti pitkäksi aikaa❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se kyllä veti voimat todella vähiin. Onneksi ei kestänyt päivätolkulla.

   Poista
 11. Uh, noro on kyllä todella karmea tauti, toivottavasti se oli teillä ainutkertainen kokemus.

  VastaaPoista
 12. Noron kauheuden olen kokenut vuosia sitten itsekin ja minulla se äityi niin pahaksi, että jouduin lopulta tiputukseen.
  Varmasti taimipuuhat eivät Noron iskiessä tule ensimmäisenä mieleen jos nyt vielä toisenakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi joi! Vetipä noro sinut sitten heikoille. Enpä kyllä itsekään olisi varmaan kovin montaa tuntia pidempään jaksanut samaa tahtia. Onneksi loppui kuitenkin suht nopeasti.

   Poista
 13. Kuten muidenkin viesteistä näkyy, noro on todella hurja tauti. Harmillinen sikälikin, että siihen ei tule immuniteettia, eli joissakin perheissä kiertää monta kertaa. Onneksi teillä ei käynyt niin. Toivottavasti tautikierre on nyt ohi ja pääset palautumaan ja antautumaan kevään puutarhailulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan selvittiin yhdellä kierroksella. Heti kun kykenin, tein perusteellisen siivouksen ja laitoin pyyhkeet ja petivaatteet pyykkiin. Parissa päivässä olo oli jo muuten täysin normaali, mutta siitä meni vielä muutama päivä lisää ennen kuin ruoka maistui entiseen malliin.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!