perjantai 2. helmikuuta 2024

Avoimet puutarhat 2023, osa 2.

Viime kesänä pääsin kiertelemään Keski-Suomessa muutaman Avoimet puutarhat -kohteen. Esittelin pari niistä viime viikolla ja nyt on vuorossa kolmas, Reijon puutarhamaailma. Ehkä joku on saattanut lukea tästä kohteesta joskus puutarhalehdistä tai päässyt käymään paikan päälläkin ja jos ei, niin tässäpä pääsette pienelle virtuaalivierailulle.

Kukkaruukut ja riikinkukkotaideteos oli nostettu katselukorkeudelle istutusten keskelle.
Tässä puutarhassa riitti tutkittavaa joka puolella, mihin vain katseensa käänsi. Oikeastaan puutarha olisi pitänyt kiertää parikin kertaa, sillä rehevässä puutarhassa kasvit levittäytyivät puolivillisti toistensa sekaan ja tuli vaikutelma, että ne ovat aivan itse valinneet paikkansa. Luonnonkasveillekin oli sijansa. Suojaisassa puutarhassa on selvästi aivan oma kasvuvyöhykkeensä, sillä siellä viihtyy myös monia harvinaisuuksia, kuten erilaiset magnoliat, japaninvaahterat sekä seuraavan kuvan tulppaanipuu.

Näin kookas lännentulppaanipuu ei ole mikään tyypillinen keskisuomalaisen puutarhan kasvi.
Moni arempi puuvartinen kasvi on istutettu ruukkuihin ja ne puutarhan omistaja nostaa talveksi kellariin talvehtimaan. Luonnollisesti niistäkin ainakin osa päätyy suuremmaksi kasvettuaan maahan ympärivuotisesti. En tullut kysyneeksi, kuinka suuri kellari kasvien talvetukseen mahtaa olla varattuna, mutta tuskinpa sinnekään koko puutarhaa mahtuu säilömään. Toki magnoliat sun muut saivat ansaittua huomiota minultakin, mutta kuolasin taas erilaisten japaninvaahteroiden edessä. Niiden kuvaaminen vain oli haastavaa kirkkaan auringonpaisteen vuoksi, mutta ei mahda mitään. Ehdottomasti hienoin porukka löytyy seuraavasta kuvasta, jossa parin vihreän kaverina oli upea tummanpunalehtinen ja räiskyvän pinkki ihanuus.
Näistä japaninvaahteroista ainakin kaksi oli kaivettu ruukuissaan maahan ja taitavat siis talvehtia kellarissa.
Komean jasmikkeen kaverina kasvaa magnolia 'Kobus'.
Puutarha on rakennettu rinteeseen ja kasvillisuuden seasta pilkisteli houkuttelevasti komeita kallionkylkiä ja luonnonkiviä. Rinnettä, kiviä ja tonttia pohjoisen (?) puolelta rajaavaa metsää lienee kiittäminen tontin suotuisasta pienilmastosta. Rinteen laelle rakennetulta terassilta ja huvimajasta pääsi katselemaan vehreitä maisemia ylhäältä päin.
Portaat johdattivat kiipeämään huvimajalle päin.
Vehreitä näkymiä huvimajan terassilta.
Punaiseksi maalattu puunrunko on näyttävä katseenvangitsija vihreän kasvillisuuden keskellä.
Lummelampi. Lapset olisivat varmaan mieluusti hypänneet sillalta polskimaan, jos vain aikuisten silmä olisi välttänyt.
Takapihalta löytyi pieni terassi, jossa oli ruukkukasveja ulkoilemassa. Pergolaa verhoaa kiinanlaikkuköynnös 'Annikki'.
Puutarhaan oli ripoteltu talvetettavien pikkupuiden ja pensaiden lisäksi myös kesäkukkaruukkuja sekä huonekasveja. Takapihan varjoisammalla terassilla viihtyvien pullojukkien sun muiden lisäksi aurinkoisemmalla seinustalla oli agaave, rahapuita ja muita paahteisen paikan kasveja, taisipa joukossa olla myös joku kaktuskin. Selvästi puutarhurin koti on talvellakin vihreä.
Terassin toisella puolella jatkuu matka läpi rehevien istutusten.
Lämmin kiitos Reijolle luvasta esitellä puutarhamaailmaansa blogissani!

16 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä. Vaahterakuvan äärellä ei voi muuta kuin huokailla, kauniita ja selvästi hyvin hoidetun viihtyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kuva ei edes näytä vaahteroita koko kauneudessaan kirkkaan auringonpaisteen takia. Livenä varsinkin nuo punaiset olivat upeita.

      Poista
  2. Olipa kiva päästä taas kauttasi puutarhavierailulle. Erityisesti tuo viimeisen kuvan näkymä on hieno. 😊😊

    VastaaPoista
  3. Upeita japaninvaahteroita näitä minäkin ottaisin mielelläni omaan puutarhaani ja pihapiiriin . Ehkä pitää miettiä jo tänä keväänä .
    Puutarha näyttää myös helppohoitoiselta ja kiitos esittelystä ja puutarhan pitäjälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillähän saattaisi japaninvaahtera talvehtia vaikka ulkonakin. Kokeile ihmeessä!

      Poista
  4. Kiehtova puutarha. Tuolla varmasti vierähti aikaa, niin paljon erikoisia kasveja. Hyvin onnistuttu Jyväskylän tasalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillisesti aikaa ei ollut lähellekään niin paljoa kuin sitä olisi kaivattu kaiken tutkimiseen. Ihmeen hyvin siellä pärjäsivätkin monet I-vyöhykkeen kasvit. Tonttikin oli kyllä suojaisa ja Jyväskylän korkeudella talvet ovat melkein yhtä runsaslumisia kuin täällä, mikä varmasti auttaa paljon. En tullut kysyneeksi, käytetäänkö tuolla pakkaspeitteitä tai muita talvisuojauksia aremmille, vai ovatko ne ihan omillaan.

      Poista
  5. Varmasti mielenkiintoinen kohde ja paljon katseltavaa!

    VastaaPoista
  6. Minäkin tykkäsin tästä kohteesta tosi paljon. Oli kiva nähdä noita meille harvinaisia puita. Suhteellisen pienellä alalla löytyi paljon katsottavaa ja ihmeteltävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasinkin, että olet käynyt myös tässä puutarhassa. Oli hienoa huomata, miten moni arka kasvi viihtyi niinkin pohjoisessa. Rohkaisee varmasti muitakin kokeilemaan.

      Poista
  7. Avoimet puutarhat- tapahtuma on todella kiva juttu. Niissä törmää ihan uskomattomiin pihoihin. Ei voi kuin ihastella ja hämmästellä, miten hienoja sommitelmia ja rakennelmia ihan tavallisilla ihmisillä on. Kiitos näistä kierroksista puutarhoissa blogisi kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nero on se, joka aikanaan keksi Avoimet puutarhat. Eipä muuten pääsisikään näkemään toinen toistaan hienompia harrastajien puutarhoja.

      Poista
  8. Kuinka kaunista ja erilaista! Kiitos postauksesta! Näyttää hienolta paikalta!! Terveisiä KREIKKASTA!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Kreikassa onkin nyt varmasti paljon lämpimämpää kuin täällä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!