tiistai 20. helmikuuta 2024

Lunta yllin kyllin

Lapset aloittivat lauantaina lumityöt ja jaksoivat lapioida peräti ylimmän rappusen esille. Juhuu...
Tässä kuussa on tullut naputeltua niin monta kesäistä ja keväistä juttua, että laitetaan väliin edes yksi maanpinnalle palauttava postaus. Palataan nimittäin viime viikonlopun tapahtumiin. Se, mikä eteläisessä Suomessa taisi sataa vetenä, tuli täällä meillä lumena. Perjantai-iltana alkoi tuiskuttaa ja sitähän tuli lauantaiaamuun mennessä 25-30cm. Ja tiedättekö mitä tapahtuu, kun sattuu vuosisadan lumituisku kohdalle? Silloin isännälle iskee pahimmanlaatuinen miesflunssa (vitsit vitsinä, hän oli oikeastikin niin kipeänä, ettei ollut asiaa lumitöihin). Mutta joka tapauksessa: miten on mahdollista, että juuri silloin kun itse olen joko vapaalla tai perheen ainoa terve, sataa taivaan täydeltä lunta? Ei ollut nimittäin ensimmäinen eikä toinenkaan kerta kun näin tapahtui. Niinä päivinä, kun isäntä olisi terveenä kotona ja minä itse aamusta iltaan töissä, ei sada hiutaleen hiutaletta.
Etupihalta alkoi loppua tila, joten piti tehdä uusi lumenkasauspaikka suopuutarhan päälle.
Oli melkoisen raskas kolmituntinen, kun jouduin lapioimaan ensin väylät lumenkasauspaikoille auki ja sitten kolaamaan pihan, kaivamaan Karon pissipaikan esiin ja lopuksi vielä lapioimaan jänisverkkojen ympärykset matalammiksi. Mikä onni, että kaikki lumi oli kevyttä pakkaslunta eikä tonnin painoista nuoskamössöä. Onneksi lapset olivat hetken aikaa auttamassa, mutta siinä lumimäärässä pieni apu ei paljoa lohduttanut. Uusi lumenkasauspaikka suopuutarhan kohdalla tuli oikeasti tarpeeseen, kun etupihan kinokset alkoivat olla jo niin korkeita, ettei niihin jaksanut enää työntää täyttä lumikolallista lunta. Suolle sentään sai tallustella loivaan alamäkeen, vaikka matkaa onkin reilusti. Tuleepahan suolle keväällä autenttiset kasvuolosuhteet, kun nämä lumimassat sulavat. Älkää muuten hämääntykö tuosta suolle johtavan kuvan matalilta näyttävistä kinoksista. Olen pitkin talvea tallustellut väylän kohdalta lapioimaan pensasmustikoiden ympäriltä lumia pois ja siksi pohjalla ollut lumi oli tallautunut sen verran kovaksi, ettei tarvinnut ihan maahan asti lapioida.
Kivikkorinne ja aurinkopenkki ovat valtavan kinoksen alla. Jäljet penkan reunassa ovat lasten tekosia.
Ajankuluksi laskeskelin, kuinka monta lumikuormaa etupihalta piti lykkiä lunta pois. Neliöitä ei kovin paljoa ole, mutta silti tuli lähemmäs 200 kukkurallista lumikolallista. Siihen lisäksi piti lapiolla siistiä reunukset ja rappuset. Joskus katua auraava traktori peruuttaa osittain meidän piharinteeseen ja vetäisee lingolla lumet siitäkin. Nyt oli urakoitsijalla kiire ja auratun alueen raja meni metrin päässä tontin rajasta. Kadun puolella siis, eli minulle jäi enemmän kolattavaa. Ne viitisentoista kolakuormaa tosin jätin kadun pään lumikasoihin enkä työnnellyt omalle pihalle ylämäkeen. Kadultahan ne oli kolattukin. En sentään lapioinut lumia kasaksi ajoväylälle, niin kuin eräs tuossa isomman kadun varressa oli tehnyt ja samalla luonut kunnon vaaranpaikan autoilijoille.
Toinen autoista on yleensä pihalla tuon matalamman penkanosan kohdalla, joten siihen ei ole kovin usein pystynyt kolaamaan.
Lumen syvyyttä en mittanauhan kanssa lauantaina tutkinut, mutta Pohjois-Savossa on nyt mitattu ennätyksellisen korkeita hankia ajankohtaan nähden. Siltä se todella tuntuikin! Jänisverkoille kahlatessani jaloissa ei enää riittänyt pituus, vaikken mikään pätkä olekaan. Pahimmissa kohdissa lunta oli minua vyötäisille saakka. Sain rämpiessä takin taskutkin täyteen lunta, kun oli vetoketjut jääneet auki. Sen verran korkeiksi ovat nietokset nousseet, että lopputalven aikana tulee varmasti ongelmia rusakoiden kanssa. Pensasmustikat ovat iloisesti syvällä hangen alla mutta saman, vain 120 senttiä korkean verkon sisällä oleva 'Sinikka'-luumu on jo vaaravyöhykkeessä. Olisi ihan fiksua hankkia sille oma verkko, jonka voisi kiepauttaa nyt hangen päälle suojaamaan puun latvaa. Silloin ei tarvitsisi enää lapioida ison alueen ympäriltä lumia. Hätäensiavuksi kiskoin joulukuusen ja muutamia pihdan oksia puun ympärille. Jos vaikka joku utelias rusakko ei huomaisi havujen seassa piilottelevaa luumupuuta.
Sinikka tarpeeksi hyvin piilossa? Taitoin useita kuusenoksia sen verran rikki, että pihka varmasti haisisi mahdollisimman voimakkaasti.
Takapihan luumupuiden ympäriltä lapioin lunta verkkohäkkien sisälle. Voi olla, että kadun ratkaisua myöhemmin kevättalvella, mutta en keksinyt muutakaan paikkaa, mihin olisi helposti saanut sellaisen määrän lunta mahtumaan. Jos rusakot pomppivat verkkojen sisälle, ne eivät ainakaan pääse kovin helposti syömään puita 1,5 metriä alempaa paljaiksi. Tai ainakin niillä on hillitön kaivuu-urakka edessä. Latvoista nyt niin väliksi, kun eihän niistä yletä muutenkaan keräämään satoa. En muistaakseni ankkuroinut verkkoja maahan kiinni, mutta olisivatko jäätyneet, kun en saanut niitä nostettua yhtään korkeammalle. Niinpä toivotaan, että a) lunta ei sada yhtään enempää ja b) rusakot pupeltavat mieluummin loistokärhöjä, joita revin tarkoituksella hangen päälle esille.
'Laatokan Helmelle' ei riittänyt 150-senttisiä verkkoja, joten sillä on 120-senttinen suojus ja lisäksi paljon lunta.
Ja jotta lumi ei varmasti loppuisi, nytkin sitä sataa hiljalleen lisää. Juuri äsken kompostiroskia viedessäni huomasin, että lauantaina oli jäänyt yksi paikka lapioimatta esille: kompostori ja sille johtava noin parin metrin mittainen kulkuväylä. Piti sitten jättää kompostiastia hankeen ja hakea lapio. Kompostorin suojana on kyllä muutenkin ollut kunnon lumikinos mutta kyllä sinne yleensä on päässyt ilman lapiota biojätteet viemään. Kovilla pakkasilla olen lapioinut kannenkin päälle kerroksen lunta, mutta nyt on ollut sen verran leutoa, etten sitä tehnyt viimeksi juuri ennen lumituiskua kompostilla käydessäni.
Kannen ilmaluukusta tuleva lämmin höyry on pitänyt pienen "hengitysreiän" sulana mutta muuten kompostori on syvällä hangen sisässä.
En muista, olenko täällä blogissa manaillut kompostorimme kannen lukitussysteemiä. Sen kanssa on ollut joka talvi jäätymisongelmia mutta eniten tämän ja viime talven haastavissa sääoloissa. Kannen muotoilu johtaa joka ikisen vesipisaran suoraan lukon väliin ja näyttää sinne lumikin painuvan oikein hyvin. Ja entäs alijäähtynyt vesi sitten? Sinne kapeisiin, vieri vieressä oleviin rakosiin ihan kaikki taivaalta tuleva sitten jäätyy oikein mukavasti eikä lähde pois muuten kuin sulattamalla. Tänä talvena myös kova pakkanen on aiheuttanut ongelmia, sillä lukkosysteemi on vain jäätynyt kiinni, vaikkei välissä näyttäisi edes olevan mitään. Kerran jouduin hakemaan hiustenkuivaajan, sillä kovalla pakkasella ei omien keuhkojen puhallusteho enää riittänyt sulattamaan umpijäätä lukon rakosista. Sen episodin jälkeen kannen etuosan suojaksi laittamani vanha pyyhe on suojannut hyvin lumelta ja myös enimmältä vedeltä, mutta pakkaselle sekään ei ole mahtanut mitään. Niinpä päädyin viimein jättämään lukon kokonaan auki. Kantta ei siis enää vedä mikään tiukasti kiinni mutta onhan tuokin ratkaisu näyttänyt toimivan.
Sieltä löytyi. Mittari näytti olevan 50 asteen tienoilla. Sauhuaa kuin kompostivastaavan pää...
Kysynkin, miksi Biolanin piti vaihtaa se vanhanaikainen, mutta hienosti toiminut kumilenkki tällaiseen kehnosti suunniteltuun saranoituun muovihärpäkkeeseen? Kannen aukipitomekanismi on myös teoriassa ihan hyvä keksintö. Todellisuudessa sekään ei toimi, jos koloihin pääsee lunta. Siksi senkin suojana pitää olla pyyhe (joka näkyykin tuossa lumikinoksen päällä kompostorin oikealla puolella). Ja mikäs olikaan silloin ammoisina aikoina ennen yliaktiivisia suunnitteluinsinöörejä pitämässä kantta auki? Kanteen ja säiliöosaan kiinnitetty sopivanmittainen naru, joka esti avattua kantta retkahtamasta taakse. Samanlainen systeemi kuin niissä Biolanin puutarhakompostoreissa on nykyään. Joskus se halpa ja simppeli ratkaisu olisi oikeasti paras. Ovatko nämä "innovatiiviset" ja "tyylikkäät" mekanismit vain konsti lisätä satanen kompostorin hintaan vai kuka näitä älynväläyksiä tehtailee? Vai olenko oikeasti ainoa, jolla kompostori ei ole jossain katoksessa säiltä suojassa?
Jouluksi hankittu amaryllis 'Cherry Nymph' kukki viime viikolla toisella kukkavarrellaan.
Kompostireissun jälkeen mittasin lumen syvyyttä. Yritin valikoida sellaiset keskiarvokohdat, joihin ei olisi tuuli kinostanut hirveästi tai toisaalta puhaltanut lunta poiskaan, mutta kovin pitkälle en lähtenyt rämpimään. Mittaustulokseksi sain 86cm. Aurinkopenkin 90-senttinen aita on pihan puolelta hävinnyt näkyvistä jo ajat sitten, joten lunta on siellä varmasti metrin verran jos ei enemmänkin. Kadun puolella alamäessä aitaa vielä vähän näkyy, mutta siitä onkin tuuli pöllyttänyt lunta välillä pois. Nyt kun selasin vanhoja muistiinpanoja, kolme vuotta sitten 19.2.2022 on ollut yhtä paljon lunta kuin nyt. Kevättalvella 2018 lunta oli enimmillään 90-100cm. Kummastakin selvittiin hengissä kesään, joten kyllä sitä maata nähdään varmasti tänäkin keväänä ennemmin tai myöhemmin. Niitä aikoja odotellessa...

30 kommenttia:

 1. Huh, ei todellakaan käy kateeksi. Minä olen täällä ruikuttanut oman pihan kinoksia, mutta ne ovat jo vajonneet 45-senttisiksi. Viime loppuviikon vesisateita tervehdin ilolla, vaikka seurauksena olikin karmeat jäätiköt kaikkialle. Vesisade myös sulatti lunta, eikä todellakaan kasvattanut hankien korkeutta.
  Aivan varmasti tuosta tuoreesta lumesta kertyi 200 kolallista. Sinun ei todellakaan tarvitse lähteä kuntosalille. Lähipiirissäni on monta perhettä, joissa naiset eivät tee ollenkaan lumitöitä. Ovat kuulemma miesten hommia. Vaatiihan se kolaaminen välillä vähän voimaakin, mutta enemmän on kyse tekniikasta ja sitkeydestä. Lumi on pakko saada pois pihasta ja kulkuväyliltä. Meillä se sujuu tasa-arvoisesti kummankin toimesta ja jos toinen on kipeänä, hän levätköön.
  Meidän kompostori on ollut ja on yhä jäässä. Ei pöhise, vaikka olen vaihtanut kuumavesikanisteria ja lisännyt kuiviketta sisälle ja lunta ympärille. Sain vihdoin alaluukun auki, mutta sisältöä en päässyt tyhjentämään, kun massa oli sielläkin jäässä. Onneksi on anopin vanha kompostori, jota olemme nyt täyttäneet. Eiköhän pöhinä ala, kunhan kevät lähenee. Ukkokulta käsitteli kannen tiivisteet ja lukon auton silikoniosiin tarkoitetulla aineella. Ei ole kansi eikä lukko sen jälkeen jumittunut. Siitä olen kanssasi samaa mieltä, että suunnitteluinsinöörit voisivat joskus laskeutua käyttäjien keskuuteen ennen kuin ryhtyvät keksimään pyörää uudelleen. Meillä kompostori on ollut aina avoimen taivaan alla ja saa olla jatkossakin.
  Toivottavasti rusakot jättävät kasvikalleutesi rauhaan. Ja maa paljastuu sielläkin, kunhan vauhtiin pääsee. Toivon sinulle samaa kärsivällisyyttä, jota itse kaipaan suuresti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea kuvitella, miltä täällä näyttäisi, jos olisi vain 45-senttiset hanget. Itse otan mieluummin tällaisen pikkupakkasen ja tällaiset hanget kuin vesisadetta ja jäätiköitä. Nyt jos tulisi vettä ja sitten taas pakastaisi, niin johan olisi jänöilläkin helppo pääsy mihin vain. Nyt sentään pysyttelevät enimmäkseen tiellä tai kuusten suojissa kulkevilla poluillaan.
   Ei olisi lauantain lumiurakan jälkeen kuntosalille kyennytkään. Joka lihasta jomotti vielä sunnuntainakin. Meillä ainoastaan konehommat on jaoteltu isännän hommiksi, lumitöitä tekee se joka ehtii tai kykenee. Eivät ne liian raskaita ole naisillekaan. Naapurin eläkeläispariskuntakin tekee lumityönsä yhdessä.
   Eihän kompostorisi ole päässyt liian kuivaksi? Jonain vuonna en itse saanut kompostoria käyntiin ennen kuin kaadoin sinne litran lämmintä vettä, jossa oli nestemäistä tomaattilannosta. Sitä, jossa mahdollisesti oli niitä kohuttuja pyralidijäämiä. En tiedä, auttoiko kosteus vai pieni lannoitelisä, mutta sillä lähti käyntiin. Sen jälkeen en enää ole yleensä laittanut kuin pikkuisen kuiviketta biojäteastian pohjalle, vaikka yleensä käsketään laittaa kolmasosa biojätteen määrästä kuiviketta ja talvisin vielä enemmän. Sitten, jos tulee jotain normaalia kosteampaa jätettä, laitan sekaan lisää kuiviketta. Jos saat yläosan käyntiin, se kyllä sulattaa jäisen alaosankin. Onneksi teillä on myös vanha kompostori, jota voitte täyttää.
   Pitääpä kokeilla joskus laittaa tuohon meidänkin kompostorin lukkoon jotain aineita. Tiivisteet pyyhin itsekin auton silikonitiivisteiden puhdistukseen tarkoitetulla liinalla ja on se ehkä vähän auttanut tiivisteitä pysymään sulina.
   Toistaiseksi jänöt eivät ole juurikaan puutarhassa liikkuneet. Joku polku kulkee metsän laidassa. Kyllä tässä vielä kärsivällisyys riittää, kun ei ole koskaan tottunutkaan siihen, että maaliskuussa vielä pääsisi piippojahtiin. Ei vain tarvitsisi enää yhtään lisää lunta sataa.

   Poista
 2. Voi sentään. Ja täällä minä manailen eilen satanutta lunta, joka peitti jo mukavasti paljaan maan noin kolmen sentin kerroksella. Eipä täällä osassa Suomea ole kolalla paljon käyttöä, harvana talvena sen edes otan esille.
  Ja sitten siellä teillä! Miten ihmeessä tuollaisesta talvesta edes selviää hengissä?
  Toivon tosiaan, että nyt ei enää osu sinun vuorollesi yhtään lumisateista päivää! Saisi vain aurinko paistaa ja sulattaa lumia.
  Joku tuosta lukitussysteemistä on purnannut, voi olla, että sinä, tai useampikin puutarhabloggaaja. On merkillistä, kun täytyy keksiä uusia systeemejä hyvin toimivien tilalle.
  Meillä täällä on pilvistä, mutta ennustettua pari astetta lämpimämpää: yli +3. Ihanaa. Linnuilla ja kissoillakin on aivan keväthuumat meneillään. Kyllä se kevät tulee, toivottavasti äkkiä sinnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peittääkö kolmen sentin lumikerros edes lakoontunutta nurmea? :D Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että kyllä tällaisestakin talvesta voi selvitä hengissä. Enemmän vaikeuksia ehkä itselläni olisi Etelä-Suomen syksyn ja alkutalven kestämisessä. En pidä yhtään kuraloskasta enkä niistä loppuvuoden pimeistä päivistä. Mutta onhan tässä lumimäärässä jo vähän kestämistä. Eniten silloin, kun sataa lisää eikä tiedä, mihin suuntaan sitä enää tunkisi. Kadutkin ovat menneet aika kapeiksi, vaikka joka päivä traktorit puskevat lunta kauemmas risteysalueilta ja kuormurit kuskaavat enimpiä pois.
   Täällä on nyt juuri ja juuri pakkasen puolella. Lumisadekin loppui iltapäivästä eikä tarvinnut tänään lähteä kolaamaan pihaa. Ihan mukava talvikeli siis.

   Poista
 3. Olet sinä riuska ihminen! Lunta sinne sitten tulikin oikein kasapäin! Tiedän tuon tunteen kun lunta on paljon ja sataa lisää- kokemusta on ja jos joku hehkuttaa lumitöitä kivana jumppana niin paras pysyä kauempana ettei lennä lumilapioita! Kerran laitoin aktiivisuusrannekkeen päälle kun tein lumityöt - 3.5 km kolan kanssa, no hiki oli ja posket punaiset! Toivottavasti lumi jo riittäisi ja toivottavasti kaikki aarteesi säilyvät rusakoita! Kaikkea hyvää sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko oli olla riuska, ei olisi päässyt muuten autolla omasta pihasta mihinkään. Kyllä voisi lumitöistä ilakoiva saada meilläkin lapiosta otsaansa ja ärräpäitä perään. Ei ole mitään kevyttä hommaa, kun sataa kerralla hirmuinen määrä. Kiitos, kaikkea hyvää sinunkin viikkoosi!

   Poista
 4. Pohjois-Savossa taitaa olla lunta enemmän kuin Lapissa. Paljon sitä oli kun viime viikolla siellä kävin. Minulla on kompostorissa vain ylöspäin aukeavat luukut, pidän siinä päällä tiiliskiveä, sitä ei jaksa eläimet siirtää ja minun taas on helppo siirtää tiili syrjään kun vien kompostoriin tavaraa. Nyt toivon kompostorin sulavan, se on säiden armoilla kun lumet sulivat ympäriltä pois. Umpijäässä ja kohta tulee tavarassa katto vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole katsonut muun maan lumitilannetta viime aikoina. Viime viikolla lunta olikin vielä maltillisesti. Viikonlopun jäljiltä kaikki meni hetkeksi aikaa sekaisin. Katujen varsilla on edelleen reilusti autoja korkeammat kinokset, vaikka niitä viedäänkin ahkerasti pois. Tuskin meidänkään kompostorin kansi aukeaisi itsekseen, vaikkei siinä lukitusta olisikaan.
   Toivottavasti teillä alkaisi sää lämmetä ja kompostorisi hyrähtäisi käyntiin.

   Poista
 5. No jopas on teillä lunta! Mistä sitä oikein riittääkään? Oli sinulla kunnon urakka!
  Toivottavasti loppuisi lumisateet jo teilläkin.
  Täällä lounaisrannikolla on jotain 20 cm lunta ja tänäänkin on satanut vettä, että eipä ole täällä varaa valittaa.
  Meillä on kompostorin kansi kyllä hyvin toiminut, mutta eipä täällä ole tuollaisia lumimääriäkään, että komposti peittyisi! Viime viikolla isäntä jopa tyhjensi kompostoria kottikääryllisen verran ja johan alkoi kompostorin lämpötila taas nousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi oli unohtunut tarkistettavaksi ja vasta nyt sen sieltä löysin. Pahoittelut!
   Jostain nuo lumisadealueet tänne aina löytävät. Varmaan samalla tyylillä kuin kesäiset vesisateetkin. Nyt pitäisi täälläkin olla ainakin viikon verran plussalla, eli eiköhän hanget ala pian madaltua. Tuskin kuitenkaan 20 senttiin kutistuvat ennen huhtikuuta.
   Olen minäkin tyhjentänyt talven mittaan kompostoria. Pitää vain ensin lapioida eteen lumivalliin aukko ja homman jälkeen lumet takaisin suojaamaan pakkaselta. Meillä on jälkikompostori heti pikakompostorin vieressä, niin ei tarvitse kuin nostella maatunut tavara kompostorista toiseen. Siinä sitä olisikin ihmettelemistä, jos pitäisi vielä kottikärryille lapioida tilaa ja reittiä, jotta pääsee kuskaamaan massan kauemmas!

   Poista
 6. On kyllä komeat kinokset ja lumivallit.

  VastaaPoista
 7. En ole ihan varma kumpaa toivoisin, tuollaista megalumisadetta vai sitä kaatovesisadetta, joka sitten teki joka paikkaan luistinradan! Tuossa olisi saattanut minultakin mennä lumitöiden ilo, joka sentään on aika paljon korkeammalla kuin keskiverto suomalaisella. Täällä nimittäin ei missään voi liikkua ilman nastakenkiä ja sepeliä on kylvetty kuin viljaa pelloille! Olimme kaatosateen aikaan mummolassa Lappeenrannassa ja siellä alkoi autoilukin olla vaarallista, kun tiet tulvivat. On nämä säät muuttuneet haastaviksi. Onneksi olet tottunut puutarhahommissa raskaita kuormia siirtelemään. Ja nyt on iso osa kasveista taatusti turvassa monelta. Vaikka jänisvaara onkin vielä jotenkin hoideltava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teilläkin tuli sateet vetenä. Ei ole sekään hyvä ja hankaloittaa liikkumista, jos joka paikka on jäässä. En minäkään vihaa lumitöitä. Silloin kun lunta on tullut maltillisesti ja sade ajoittuu vapaahetkelle, sitä on ihan mukava kolata. Pakkokolaaminen juuri ennen töihin lähtöä ei ole hauskaa. Pitäähän tämä lumitöiden tekeminen kropan puutarhakunnossa talven ajan!

   Poista
 8. Täällä on sama meininki - lunta on komeat kinokset. Onnea on lumilinko. Ei kolalla eikä lapiolla jaksa enää lunta kinosten päälle nostella. Odotan, että kinokset alkavat painua. Sitten tuntuu, että kevättä kohti mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhulla odotan niitä maaliskuun räntäsateita, joissa tonnin painoista lunta tulee senttitolkulla kolattavaksi. Onneksi plussakeli myös madaltaa hankia, niin ehkä lopputalven lumet saa vielä johonkin mahtumaan.

   Poista
 9. Hurjat on kinokset, Laatokan Helmi ja komposti ovat tosiaan aika piilossa lumen ympäröimänä. Toivottavasti miesflunssa helpottaa ja saat apua kinosten kanssa painimiseen. Ainakin sinun puutarhasi saa kosteutta … ensin viime kesän vesisateet ja keväällä näiden hankien sulaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei pääse rusakot ainakaan 'Laatokan Helmen' alaoksia jyrsimään. Isännän flunssa on onneksi jo paranemaan päin, vaikka tuskin vieläkään pystyisi sitä määrää lunta kolaamaan, minkä minä tein lauantaina. Sen jälkeen ei ole onneksi edes satanut niin paljoa lunta, että sitä tarvitsisi lähteä kolaamaan. Pahoin pelkään, että maa on keväällä liiankin märkää, kun koko syksynkin satoi vettä ennen kuin tuli pakkasta ja maa routaantui. Toivottavasti ei tulisi kovin vesisateinen kevät tähän vielä päälle, vaan lumet sulaisivat pelkän plussakelin ja kevyen tuulen voimalla.

   Poista
 10. Hei kohtalotoveri!
  Meilläkin olin samanmoinen lumihässäkkä tuolloin. Ja lunta riittää.
  Asutaan täällä Jyväskylässä sellaisella alueella, jonne tulee reilusti lunta. Eikä tämäkään talvi petä.

  Olen ollut pitkän aikaa poissa blogimaailmasta, mutta huomasin yhden postauksen jossa olit vierailulla rintsikkapuutarha-instaa pitävän puutarhassa? Minä asun siitä ehkä noin neljän kilsan päässä :0

  VastaaPoista
 11. Kirjoitin tänne pitkähkön kommentin ja nyt ihmettelen enkö sittenkään painanut julkaise nappia..mmh
  No, kuitenkin. Meilläkin on hurjasti lunta, joten ollaan ihan kohtalotovereita :D

  Olen ollut melko kauan poissa bloggaamisesta, mutta luin että olit käynyt vierailulla rintsikkapuutarha-instaa kirjoittavan luona. Hauska sinänsä että minä asun ehkä neljän kilometrin päässä sieltä.
  Avoimissa en käynyt. Saamattomuutta lienee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellinen kommenttisi oli mennyt tarkistettavaksi ja itse kun pääsin vasta nyt koneelle, niin en ollut ehtinyt sitä nostella sieltä näkyviin. Hyvin toimii tämä roskapostisuodatus, kun laittaa täysin asiallisia kommentteja roskiin mutta hyväksyy välillä oikeat roskaviestit.
   Kävi kyllä silloin kesällä mielessä, että sillä suunnallahan sinäkin asustelet. Jos olisi ollut reilusti ylimääräistä aikaa, olisin saattanutkin kysäistä, olisiko mahdollisuutta piipahtaa puutarhakierroksella. Aina välillä sitä voi liikkua tietämättään yllättävänkin lähellä bloggaajakaveria. Saaripalstan Sailakin ajeli kerran vajaan kilometrin päästä meidän ohi.

   Poista
  2. Ai niin, jäi vielä kirjoittamatta, että kiva kun on kohtalotovereita tässä lumi-infernossa. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun täällä ja siellä on ollut samanlaiset kinokset.

   Poista
  3. Jep. Meitä bloggaajija on vähän kaikkialla. Eikä koskaan voi tietää kenen huudella piipahtaa.
   Niin. Tää lumi-inferno on tosiaan joka talvista. Pitäisi ilmeisesti rohkaistua ostamaan arempia kasveja. Lumisuojasta ei ois puutetta ainakaan😄

   Poista
  4. Itsellekin on tullut muutaman kerran mieleen, että kyllä voisi aivan hyvin jotain arkajalkojakin kokeilla. Nietospensaita täällä jo onkin pari ja hyvin ovat viihtyneet, vaikka korkeintaan II-vyöhykkeelle niitä taidettiin suositella.

   Poista
 12. Täälläkin lunta riittää, ei varmaan kuitenkaan noin paljon kuin teillä! Mutta enää ei kyllä tarvis tulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tarvitsisi sataa enää yhtään lunta! Täällä onkin nyt plussakeliä, joten kaipa ne hanget tästä alkavat madaltua.

   Poista
 13. Alkaa tosiaan olla joka tontin nurkka täynnä lunta, enää ei yhtään tarvisi lisää!

  VastaaPoista
 14. Ihailen Sinua kun olet jaksanut ❣️ ei helppoa ole. Täällä ollut myös runsasluminen talvi, kuten lähes aina.Ei näissä talvissa ole kertakaikkiaan mitään järkeä enää. Toivon nyt kovasti kevättuulten puhallusta sinnepäin🌬️ Täällä myös juuri influenssa ja noro koettu, ei jaksaisi enää. Lapsiperheiden iloja nämä. Voimia ja keväistyvää mieltä Sinulle 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole järkeä nykyään talvissa eikä kesissä! Nyt on jo aika keväinen sää, kun on ollut useamman päivän plussalla ja ränneissä lirisee. Noro oli juuri meilläkin eikä kyllä tekisi mieli yhtään tautia enää tähän päälle. Iloista kevättä sinullekin!

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!