sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Hangen läpi vaikka kottikärryillä!

Kun näin Kukka & Kaali -blogin viimeisimmän postauksen otsikon, Kottikärryillä puutarhan ympäri tammikuussa, näin heti sieluni silmin hahmon rämpimässä lumikinosten läpi kottikärryjä työnnellen. Valitettavasti Pauliinan postauksessa ei oltu kottikärryajelulla, joten mielikuva jäi toteutumatta. Ajatus ei vain jättänyt minua rauhaan, joten pakkohan se oli jotain niin pähkähullua kokeilla. Mikä lie lumihöperyys iskenyt talven keskellä...

Varastosta kottarit esiin ja menoksi!
Meillä on lunta tällä hetkellä noin 70cm, joten kaivelin varaston perukoilta vanhat, kevyet kottikärryt. Uudemmat olisivat olleet heti oven suussa, mutta ne painavat sen verran paljon, etten edes harkinnut niillä lumihankeen menemistä. Ja hyvä niin, sillä vanhatkaan eivät liikkuneet työntämällä kuin ensimmäisen metrin verran. Umpihangessa eivät liikkuneet senttiäkään. Vetämällä pääsin sentään tekemään pienen lenkin kärhökaaripenkin ympäri. Sen verran raskas urakka kuitenkin oli puolireiteen upottavassa hangessa rämpien, että saavat kottikärryt jäädä vielä talvilevoille odottamaan kevättä.
Takaisin lähtöpisteessä. Lähdin oikealle suuntautuvaa polkua pitkin kottikärryjä työntäen ja tulin vasemmalta ylhäältä kärryjä vetäen.
Vaikka meilläkin on ollut viikon verran nollakeliä ja muutamana päivänä jopa plussan puolella, hanget eivät ole juurikaan vajuneet. Ja se vähä minkä lämpöasteet ehkä painoivat hankia kasaan, on kuitattu viikonlopun lumisateilla. Ensimmäiset viitisentoista senttiä kolasin tänään puoliltapäivin ja nyt illalla isäntäkin kävi kolauskierroksella, jotta ei tarvitse kummankaan meistä aamulla ennen töihinlähtöä huhkia itseään hikeen lumitöissä. Kolasin päivällä osan etupihan lumista kasvimaalle. Sinne piti nimittäin kaivaa potero hankikylvöille ja koska viskelin kaivuusta tulleet lumet kauemmas, sain muutaman lumilapiollisen kolauslumia upotettua hankikylvöjen hautaamiseen. Pitää alkaa jo käyttää luovuutta, jotta saa mahdutettua kaikki pihan kolaamisesta tulevat lumet johonkin. Lumivuoret kasvavat joka kerta korkeammiksi ja kohta pitää kolata lumia kukkapenkkien päälle, kun ei enää jaksa työntää sitä nurmialueiden kohdalle kasvaneiden kasojen huipulle. Etupihan aita on hävinnyt melkein kokonaan lumen sisään eikä kasvimaankaan aidasta enää paljoa näy. 
Kaksikerroksinen kasvilava vähän pilkistää kuopan takalaidalla.

Hankikylvöjen kylmäkäsittelyyn on varmasti yhtä monta tapaa kuin on kylväjiäkin. Osa laittaa kylvökset siltään hangen alle tai peittelee ruukut korkeintaan harsolla ennen kuin lapioi lunta päälle. Minä laitan varmuuden vuoksi vedenpitävän kannen ruukkujen päälle, etteivät lumien sulamisvedet aiheuta tulvaa ja hukuta kylvöksiä. Jätän kuitenkin rakoa kannen alareunaan, että ilma pääsee kiertämään eikä ruukkuihin tule hometta. Kannen alta on myös helppo halutessaan käydä hakemassa joku purkki jo ennen kevättä lämpimämpään ottamaan hieman varaslähtöä.
Kylvökset kuopan pohjalle, styrox-laatikko kanneksi ja lunta vielä päälle. Siellä on siementen hyvä köllötellä kylmäkäsittelyssä.
Laitoin syksyllä hankikylvöjen takana näkyvään lavaan pihdasta leikattuja oksia suojaamaan timjamia ja ranskanrakuunaa pakkaselta ja aikanaan kevätauringolta. Jos siis ihmettelitte, mikä tuo kuvassa näkyvä oksa on ja mitä se tekee kasvimaalla. Luulen kyllä, että timjamia eivät enää oksat auttaneet, sillä pakkaset tulivat niin aikaisin ja lumi siihen nähden myöhään. Vuosi sitten hankikylvöjä haudatessani törmäsin täysin sulaan kasvimaan hiekkakäytävään ja silti timjami kuoli talven aikana. Nyt käytävä oli umpijäässä ja varmasti siis korkea kasvilavakin. No, onneksi uudet timjamintaimet jo pilkistelevät mullasta keittiön ikkunalla.

Basilikaa vasemmalla, timjamia oikealla.
Kylvölautalta multaan siirrettyjä lehtikaaleja.
Itävät siemenet ja mullasta kurkistelevat sirkkalehdet ovat aina yhtä hellyttäviä. Osan kylvöistä teen perinteiseen tapaan multaan (tai oikeastaan kasvusammaleeseen) ja osan kylvölautalle. Vanhaksi menneille lehtikaalinsiemenille en halunnut uhrata vielä multatilaa, sillä en tiennyt, kuinka hyvin ne edes itävät. Kahdestakymmenestä siemenestä enää kuusi on itämättä ja kahdeksassa on jo sirkkalehdet esillä. Yksi siemenistä homehtui ja loput viisi ovat nousemassa mullasta. Eipä siis näytä juurikaan haittaavan päiväyksen meneminen ainakaan lehtikaalin kohdalla. Chileillä ja paprikoilla kesti paljon pidempään itää, mutta ne näyttävät itävän keskenään tasaisempaa tahtia kuin lehtikaalit, joista osa iti parissa päivässä ja viimeisillä on kestänyt jo pari viikkoa.

Vasemmalta chilit 'Hungarian Yellow Wax Hot ja oikealta maustepaprika 'Lombardo' pääsevät seuraavaksi multaan. Keskellä loput lehtikaalit.

Palataan taimien parista takaisin ulos. Kompostorin kanssa piti käydä pitkät neuvottelut talvitoiminnan käynnistymisestä, mutta viimein se päätti lähteä kunnolla lämpenemään. Hautasin kompostorin kantta myöten hankeen ennen kovia pakkasia ja nyt kun lämpötila nousi kuuteenkymmeneen, lumet lähtivät kummasti pakenemaan kompostorin kyljistä ja päältä. Lapioin uutta lunta raon täyteen sitten kunhan pakkanen taas lähtee kiristymään. Näin lämpimällä ei tarvita lisäeristystä. Aukaisin lämpömittarin alla olevaa ilmaluukkuakin pikkuisen isommalle, jotta pieneliöillä riittäisi varmasti happi tehdä hommiaan täydellä teholla. Nyt vain pitää seurailla lämpötiloja tarkkaan ja käydä säätämässä luukkua tarvittaessa pienemmälle. Hyvin lähti kompostorin sisältökin vajumaan, kun lämmöt nousivat.

Kompostori on pöhissyt melkein viikon kunnon lukemissa.

Ei ollut Karollakaan helppoa etsiä hangesta nameja.
Pärjätäänkö teillä vielä lumen kanssa vai tuleeko jo korvista ulos?

14 kommenttia:

 1. No on teillä lunta kerrakseen. Sait mielikuvituksen todella laukkaamaan kottikärryjen kanssa. Melkoista punnerrusta moisessa hangessa. Meillä lunta on todella maltillisesti teihin verrattuna, vaikka paljon onkin, verrattuna moneen muuhun talveen. Kottikärryt ovat todella ahkerassa käytössä, mitä milloinkin pitää kuskata sinne sun tänne. Kylvölauttaa en ole onnistuneesti saanut koskaan toimimaan. Mikäköhän menee pieleen. Laitoin osmankäämin siemeniä itämään juuri Leena Luodon ohjeiden mukaan kasvihuoneeseen märkään multaan, luontoa matkien. Jos mitään ilmestyy mullan pintaan, kirjoitan siitä blogiini. Muuten en ole laittanut pihalle kylmäkäsittelyyn mitään. Syksyllä kylvettiin juurikkaita ja istutettiin valkosipulit. Siellä ne lumen alla odottelevat kevään aurinkoa lämmittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta todella riittää! Saavat kottikärryt vielä odotella parempia kelejä.
   Toivottavasti saat osmankäämisi itämään hyvin. Minulta jäivät valkosipulien istuttamista lukuunottamatta syyskylvöt tekemättä. Maa ei sulanutkaan enää ensimmäisten pakkasten jälkeen.

   Poista
 2. Jee, kottikärryrallia :) Karolla ihan omat jamit menossa. Kyllä lunta on nyt piisalle, riittää!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, voiko sitä rämpimistä vielä ralliksi kutsua :D Toivottavasti lopputalvi sujuisi vähän poutaisemmissa merkeissä, eikä ainakaan sataisi enempää lunta.

   Poista
 3. Täällä maalla ei ole ongelmaa saada lumia mahtumaan. Meillä tehdään lumitöistä 99% traktorin lingolla, loput 1% kolalla ja lapiolla joten sitä ei ole paljon. Kompostipolkua en putsannut viimeisimmän sateen jälkeen, ei ole niin liukas kun on luminen. Täälläkin kompostori on vähän vajunnut, tosin eiköhän se jäädy ensi viikolla uudestaan kun tulee taas kovemmat pakkaset.
  Yksi kevät aloitin puutarhatyöt pulkan kanssa, meni kätevästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalla on enempi lääniä, niin mahtuu isommatkin lumimäärät ja traktorilla homma sujuu kevyesti. Yritän pitää meidän kompostorin mahdollisimman hyvin käynnissä lopputalven nyt kun sain sen lämpiämään kunnolla. Syksyllä ei onnistunut, kun oli niin kovat pakkaset ennen kuin sai lunta lämpöeristeeksi.

   Poista
 4. Minäkin ihmettelin sitä otsikkoa, tässä ryhdyit nyt tuumasta toimeen :-D Huvittava urheilusuoritus!
  Onpa teillä lunta. Täällä ei ole enää kuin harvoissa kohdissa ja pakkasjakso alkaa, viime yönä oli jo -6. Ensi viikolla ehkä -12 ja ilman lunta, ääääh. Olisin todella mieluusti ottanut tuon teidän 15 cm tänne suojaksi. Maa on niin jäässä jo valmiiksi, että tuloveden saan toimimaan varmaan vasta huhtikuussa.
  Olisi tässä vaiheessa jo sen keväänkin ottanut, vaihteeksi... tätä talvea on eletty jo vuosisata.
  Ihana Karo namijahdissa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitihän se jonkun toteuttaa noin pähkähullu visio.
   Lähettäisin mielelläni sinulle täältä muutaman kuution lunta, jos se vain olisi mahdollista. En kaikkea kuitenkaan, sillä tänne on "luvattu" jo tälle viikolle melkein -30 asteen pakkasia. Sitäkin laatua on nähty jo liikaa tälle talvelle.

   Poista
 5. Meillä lunta ei ole ihan noin paljon, mutta ihan riittävästi kuitenkin. Ei olisi toivoakaan päästä kottikärryllä puutarhan ympäri. Hyvin näkyy talvikylvö tuottavan tulosta, saat paljon taimia.
  Rillakin joutuu loikkimaan lumessa ihan nelivetovoimien kanssa, ei ole helppoa edes isolla koiralla.
  Nyt näyttää mittarissa olevan -10,5 astetta pakkasta, kylmempää on tulossa. On tämä ollut ihan talventuntuinen talvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kottikärryt jäävät jumiin vähemmässäkin lumimäärässä. Varmaan olisi ollut helpompi liikkua niiden kanssa, jos olisi irrottanut pyörän kokonaan pois.
   Voi meidän koiraparkoja, kun ei enää maavara riitä hangessa rämpimiseen! Meillä on -15 asteen pakkanen, vähän sentään lämmennyt aamusta. Ei tarvitse totisesti miettiä, mikä vuodenaika on kyseessä.

   Poista
 6. Meilläkin täällä lunta riittää ja saa tulla hakemaan jos jossain loppuisi kesken! Traktorilla isoimmat ja kolalla loput, eli isoja penkkoja pukataan pellolle että kolalla homma hoituu. Hangessa ei varmaan ole helppoa edes isolla koiralla, olen meillä jaudissa se ajokoira ja umpihangessa ajo - vaikka se lihaksille hyvää tekeekin - on suoritus, kerran meinasin isäntää pyytää hakemaan minut helikopterilla kun tuntui että nivusiin asti oli lunta tuiskuttanut. Mutta nyt on talven ja haaveilun sekä esikasvatuksen aika, kohta kevät koittaa ja pahemmatkin hanget sulavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältäkin voisi joku käydä ainakin yhden traktorikuorman hakemassa lunta pois ja riittäisi silti hyvin kasvien pakkassuojaksi. Hyvin kunto varmasti kohoaisi, jos alkaisi ihan kuntoilumielessä rämpiä hangessa.
   Kevääseen on päivä päivältä vähemmän aikaa ja ihanasti nytkin on jo päivä pidentynyt. Aurinkokin paistaa keväisesti.

   Poista
 7. Johan oli urakka, meikäläinen taitaa tarttua kottikärryihin vasta muutaman kuukauden päästä;) Täälläkin siis lunta melko lailla riittävästi...
  Mahtavat lukemat olet saanut kompostoriisi, miten sait sen käynnistymään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, parempi antaa kottikärryjen vielä lepäillä lopputalvi. Oli aika raskasta niitä kiskoa hangessa.
   Tyhjensin ensin kompostorista puolivalmista jäistä massaa pois ja kaivoin sen jälkeen yläkautta mahdollisimman syvälle kuopan, johon upotin lämmintä biojätettä ja pari limpparipulloa täynnä kuumaa vettä. Aina uudet vesipullot vaihtaessani kaivoin monttua syvemmälle, jotta alempana oleva jäinen biojäte sulaisi myös. Siitä se sitten pikku hiljaa lähti lämpenemään.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!