perjantai 16. helmikuuta 2024

Toukokuun unohdetut

Kannanpa minäkin vihdoin korteni kekoon toukokuussa esittelemättä jääneiden kukkasten suhteen. Ja hyvä olikin, että tuli tutkittua kuvakansioita, sillä muistin monta kuvaa, joista minulla oli silloin toukokuussa tarkoitus tehdä kunnon kooste. Syystä tai toisesta hyvät aikomukset eivät koskaan toteutuneet. Toukokuuhun ja näillä korkeuksilla erityisesti touko-kesäkuun vaihteeseen tarvittaisiin oikeasti vähintään pari viikkoa lisää aikaa.
Tämä rypäs 'Vanguard'-krookusta oli eksynyt jossain mylläyksessä muista erilleen.
Krookus, anteeksi: kevätsahrami (tätä nimeä en kyllä opi koskaan käyttämään luontevasti), 'Vanguard' oli puutarhani ensimmäisiä sipulikukkahankintoja eikä siihen ole tarvinnut pettyä. Se lisääntyy hissukseen, mutta suht luotettavasti ja sen kookkaissa kukissa on viehättävä vaaleanliila sävy. Siksipä ihmettelin, miten moinen luottokaveri oli jäänyt esittelemättä. Toinen ihmetyksen aihe löytyi kevätkurjenmiekoista. Ne eivät suinkaan ole kaikista luotettavimpia talvehtijoita, joten niitä pitäisi ehdottomasti esitellä joka ikinen kevät, kun ne suostuvat kukkimaan. Meillä ne ovat kyllä tähän saakka runsastuneet ihan mukavasti (*koputtaa puuta*), mutta eihän sen varaan voi tuudittautua.
Yksi 'Frozen Planet' pääsi huhtikuun lopulla blogiin mutta tämä komeampi rypäs oli jäänyt kansioon odottelemaan parempaa esittelyhetkeä.
Luumupuu 'Kuntalan' alusen kukinta toukokuun puolivälistä oli jäänyt esittelemättä.
'Kuntalan' alle on muodostunut mukava kevätkukkaniityn alku. Ensimmäisenä siellä kukkii pikkuruista krookusta 'Barr's Purple' ja kevätkurjenmiekka 'Harmonya'. Osittain niiden kanssa yhtä aikaa kukkivat kirjokevättähdet ja posliinihyasintti, jotka jatkavat vielä silloinkin, kun lummetulppaani 'Concertot' aloittelevat toukokuun puolivälissä. Taaempana kukkii samaan aikaan pystykiurunkannus 'Beth Evans' ja ensimmäiset valkoiset isokevättähdet. Posliinihyasinttien ja kirjokevättähtien kuihtuessa tarhakylmänkukat ja balkaninvuokot pääsevät vauhtiin ja kun yllättävän pitkään kukkivat lummetulppaanit kuihtuvat, kukintavuoroon tulevat kirjopikarililjat ja vanhat 'Pink Impression' -tulppaanit. Jos märkä syksy ja syvälle mennyt routa ei ole tuhonnut kukkasipuleita, tänä keväänä pitäisi olla kukkaloistoa entistäkin enemmän. Upotin nimittäin sekaan narsisseja ja lisää kevättähtiä. Joku mielikuva on 'Woodstock'-hyasinteistakin, mutta en ollut merkinnyt niitä muistiinpanoihini. No, keväällähän sen sitten toivottavasti näkee.
Takanurkan pensashanhikkien alla kyyhöttävät 'Tete-a-tete' -narsissit olin unohtanut kokonaan.
Narsissi 'Apricot Whirl' ehkäpä?
Vanhoja 'Exotic Emperor' -tulppaaneita yhdessä esikkojen kanssa.
Seuraavan kuvan kivikkorinteestä taisin ottaa sen vuoksi, että oli tarkoitus laittaa muistiin, miltä joutoalueella näytti tuohon aikaan. Talvella kun on hyvää aikaa suunnitella muutoksia. No, eipä ole tullut pohdittua asiaa sen kummemmin kuin että syksyllä mietin siirtäväni muualta yhden ylimääräisen punatähkän jonkun oregano- tai myskimalvamättään tilalle. Onneksi tässä on vielä paljon aikaa suunnitella ennen kuin pääsee siirtohommiin.
Kivikkorinteessä kukkivat toukokuun lopulla kevätvuohenjuuret. Niitäkään ei tullut liiemmin esiteltyä blogissa.
Viimeinen kuva olkoon kaiken varalta samalla myös muistokuva 'Laatokan Helmelle', jonka kohtalo on vaakalaudalla. Vaikka viime kevään kukinta olikin yltäkylläinen ja puu vaikutti olevan vielä silloin kunnossa, alkoi siitä pian kukinnan jälkeen kuivua oksia. Lehdetkin olivat paljon normaalia pienemmät ja suurin osa raakileista kuivui. Lisäksi haulitauti ja muumiotauti vaivasivat pahasti jo toista kesää putkeen. Sateiset ja muutenkin kosteat kesät... Puun rungon alaosassa on pari oikein isoa ja yksi pienempi vanha pakkashalkeama, joiden kohdalla on epäilyttäviä pullistumia ja paikoin pehmeää. Luultavasti näiden kaikkien vaivojen yhteissummana puusta ei ole kovin pitkäikäistä tulossa. Olenkin jättänyt jo yhden sopivaan kohtaan ilmestyneen juurivesan kasvamaan ja vähän karsinut emopuun oksia sen tieltä. Suunnitelmana on pienentää hiljalleen emopuuta ja tehdä siten tilaa vieressä kasvavalle juurivesalle. Ja tietysti toivoa, että Helmi on omajuurinen, jotta juurivesa olisi samaa laatua eikä joku syömäkelvotonta satoa tekevä villiverso. Mielessä on myös ollut, että voisi kokeilla varttaa jonkun oksan 'Laatokan Helmeä' muihin luumupuihin. Ensin pitäisi vain selvittää, kuinka ja mihin aikaan vuodesta sellainen operaatio luumupuulle tehdään.
'Laatokan Helmen' komein kukinta oli jäänyt esittelemättä, vaikka joku kuva siitä olikin ennen tätä vaihetta. Kuva 27.5.2023.
Jos et ole vielä tähän Saaripalstan Sailan haasteeseen osallistunut, niin lähdepä tutkimaan, onko toukokuun kukkijoista jäänyt vielä jotain esittelemättä.

14 kommenttia:

  1. Upeat kukat julistavat kevättä! Kiitos mahtavista kuvista!

    VastaaPoista
  2. Ah, ihanaa! Kevään sipulikukat iskevät suoraan sydämeen. Näköjään aina löytyy aiheita, joista oli tarkoitus kirjoittaa, mutta ei ehtinyt. Vaikka oli oikeasti tärkeää raportoitavaa, vaikkapa ensikukintoja. Ihanaa, että sinäkin löysit esittelemättä jääneitä. Nämä upeat ja urheat kukat ansaitsevat palstatilaa. Kevät! Nuo 'Kuntalan' alla kasvavavat sipulikukat ja kiurunkannukset hurmaavat täysin. 'Vanguard' on tosiaan aivan ihanan värinen.
    'Laatokan Helmi' on tosi kaunis kukkiessaan. Toivottavasti saat juurivesasta hyvän puun, jos tuolle käy huonosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä sitä vaan jää joku juttu aina tekemättä tai sitten mukamas kiireellisemmät aiheet kirivät ohi. Joistain kasveista muistan, että niistä oli aikomus tehdä isompi kooste, mutta seuraavat saman lajin edustajat eivät sitten kukkineetkaan. Niinpä postauskin kuihtui kasaan. Hyvä, että nyt tuli tilaisuus saada kaikki esiteltyä.
      'Kuntalan' alus on yksi parhaita kevätkukka-alueita. Olen tunkenut sinne tarkoituksella paljon kaikkea, sillä lumet sulavat siitä kohdasta yleensä aikaisin, se näkyy olohuoneen ikkunasta ja jänisverkot vielä suojaavat kukkijoita rusakoilta.
      Pidetään peukkuja Helmen puolesta. Onneksi muut luumut ovat myös satoiässä, niin ei tunnu ihan mahdottomasti, jos 'Laatokan Helmi' ei muutamaan vuoteen tee satoa.

      Poista
  3. Voi sentään ei voi kuin todeta, että oi ihana toukokuu💚 Tulin juuri kolaamasta eli siirtelemästä lunta paikasta toiseen😅 Mitenkähän siitä pääsisi kokonaan eroon?! Haluaisikohan joku Euroopassa hiihtokisoja järjestävä taho hakea sitä. Ihan ilmaiseksi saisi☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toukokuu on yksi parhaista kuukausista. Minulla meni päivällä kolmisen tuntia kolata kulkuväylät edes suunnilleen puhtaaksi ja lapioida jänisverkkojen ympärystät matalammiksi. Yön aikana oli satanut peräti 25-30cm lunta ja koko päivän on satanut lisää. Huomenaamuna "saa" taas tehdä homman uudelleen. Kyllä mielelläni antaisin puolet näistä lumista ihan kenelle tahansa ja mihin tarkoitukseen hyvänsä.

      Poista
  4. Ihana Vanguard krookus. Löytyipä kauttasi nimi myös omalle krookukselleni. Esikot näyttävät viihtyvän todella hyvin puutarhassasi ja nuo kukkamättäät ovat kaunis näky.
    Onpa harmi, että Laatokan helmen hengissä säilyminen on vaakalaudalla. Valitettavasti luumupuut eivät ole yhtä sitkeää tekoa, kuin omenapuut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelinkin, että etsit keväällä juuri saman näköiselle krookuksellesi nimeä. Esikot todella viihtyvät meillä hyvin.
      Harmillisesti pakkashalkeamat tulivat ihan 'Laatokan Helmen' ensimmäisinä vuosina, kun sattui pari huonoa talvea kohdalle. Vähän riski noita menestymisvyöhykkeensä rajamailla olevia puuvartisia on tänne istuttaa, mutta joskus pitää vain kokeilla. Silloin en edes ollut perehtynyt kunnolla siihen, mitä noille runkovaurioille kannattaisi tehdä, joten rakoihin pääsi kertymään kosteutta ja kaikenlaista moskaa, mitkä ovat varmasti edesauttaneet vaurion laajenemista. Nykyään kävisin heti pakkashalkeaman jälkeisenä kesänä siistimässä varovasti risat kuoren reunat sileämmiksi, ettei rakoon pääsisi kertymään mitään roskia tai vettä. Silloin voisi olla paremmat mahdollisuudet puullakin korjata haavansa.

      Poista
  5. Näillä kuvilla jaksaa taas iltaan saakka vesiräntäsadetta. Toukokuu on melkeinpä hienointa aikaa vuodessa, kun maasta ponnistaa jatkuvasti uusia innokkaita kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kaikki sateet ovat tulleet lumena. Eilen illalla alkoi tuiskuttaa ja tänään on satanut koko päivän. Puoliltapäivin kävin kolme tuntia kolaamassa ja siihen mennessä oli jo tullut 25-30cm lunta. Nyt en ole edes uskaltanut käydä katsomassa. Katselen mieluummin näitä toukokuun kuvia.

      Poista
  6. Sääli jos menetätte tämän komean puun . Kivoja kuvia arkistojen aarteista pitää minunkin tutkia .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se, mutta eipä sille mitään mahdakaan, jos niikseen käy. Tuleva kesä kertoo paljon puun voinnista.

      Poista
  7. Tuo luumupuun varttaminen onkin mielenkiintoinen sen kumivuodon takia. Joskus on luovuttava hedelmäpuistakin jonkun vaivan vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se. En ole toistaiseksi löytänyt mistään ohjeita luumun varttamiseen. Olisi kiva tietää, tehdäänkö homma samaan tapaan ja aikaan kuin omenapuilla vai onko sille juuri tuon kumivuodon takia jotain erityisohjeita. Harmi, kun sattui huonot talvet juuri 'Laatokan Helmen' ensimmäisten vuosien aikana. Muutaman vuoden kotiuduttuaan se olisi voinut kestää paremmin hankalammat säät ja jaksanut muutenkin hoitaa haavansa paremmin kuin vasta istutettuna ja paikoilleen tottumisen alussa.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!