maanantai 19. syyskuuta 2022

Siemenkirje lähtökuopissa!

Nyt on viimeiset hetket aikaa ilmoittautua perennasiemenkirjeeseen, sillä tänään se lähtee seikkailemaan ristiin rastiin ympäri maata. Jos yhtään tuntuu siltä, että haluaisit sittenkin osallistua, laita osoitetietosi sähköpostiini hiidenkivella (at) gmail.com. Täältä löytyy tarkemmat ohjeet. Lähetän itse kullekin osallistujalle alkuviikon aikana sähköpostilla osoitteen, johon kirje on seuraavaksi matkalla. Muutama mattimyöhäinen ehtii siis vielä hyvin mukaan. Osallistujia on tällä hetkellä yhdeksän, joten minä ja Nila emme selvästi ole ainoita perennojen siemenlisäyksestä kiinnostuneita. 
Päivän kärhö olkoon toiselle kukintakierrokselle lähtenyt tarha-alppikärhö 'Albina Plena'.
Yksi kirjeen välipysäkeistä sattuu melkein työmatkani varrelle, joten vien kirjeen tänään suoraan perille saakka. Ajattelin, että näin saadaan kirje liikkumaan rivakammin ympäri Suomea kun ei tarvitse seisottaa sitä joka väliä postin pyöriteltävänä. Ihan kaikki alunperin kirjeeseen kaavailemistani lajeista eivät tehneet siemeniä, joten valikoima vähän kutistui. Jotkut lajit taas tekivät niin vähän siemeniä, ettei niistä olisi ollut jaettavaksi. Sellaistakin voi näemmä sattua. Sain kuitenkin kerättyä siemeniä peräti 20 eri kasvista, joten kirjeen sisällöllä saa kukintaa hyvinkin keväästä talven tuloon saakka. Tähän kun lisätään vielä teiltä muilta kirjeeseen tulevat aarteet, niin on ihme, jos ei löydy jokaiselle edes yksi mieluisa laji. Kuinkahan tässä malttaa odottaa siihen saakka, että kirje palautuu takaisin minulle? Tein omista siemenistäni seuraavat kaksi kollaasia:
Ylläolevassa kollaasissa vasemmassa reunassa on ylhäältä alas Barlow-tyyppinen akileija, keskikorkea viininpuna-valkoinen lehtoakileija ja alinna sinivalkoinen japaninakileija. Lisäksi kirjeessä on valkoista (lehto?)akileijaa, jonka juuret ulottuvat 70-luvulle Lempäälään. Siitä minulla ei ole kuvaa. Keskirivissä on ylinnä pinkki esikko, keskellä valkoinen ja purppurainen (kuvassa liian violetti) esikko, jotka ovat voineet risteytyä keskenään ja alinna isorikko. Oikeassa reunassa karpaattienkello ja isoinkarvillea.
Ja tässä kollaasissa vasemmassa reunassa loistosalvia sekä sinikatana 'Alba'. Keskellä vaaleajouluruusu, ritarinkannuksia ja kivikkosuopayrtti (matala maanpeittokasvi, aivan toisentyyppinen kuin se perinnekasvi suopayrtti). Oikeassa reunassa ylhäältä alas kivikkotörmäkukka 'Pink Mist', vuorijumaltenkukka ja punapäivänkakkara. Lisäksi kirjeessä on punatähkä 'Floristan Weiss' (ristipölytys punaisen kanssa mahdollinen) sekä ukonhattu Aconitum soongaricum, jonka itävyys voi olla melko kyseenalainen. Siemenet ovat nimittäin muutaman vuoden vanhoja enkä tehnyt siitä mitään koekylvöäkään testatakseni itävyyttä. Suurin osa kirjeeseen laittamistani siemenistä on kuitenkin tältä tai viime vuodelta.
Koko setti kirjeeseen laittamista vaille valmiina.
Laitoin siemenpussit vielä kahteen isompaan minigrip-pussiin, jotta ne eivät kerääntyisi niin helposti kaikki yhteen nurkkaan. En tiedä, onko pusseista hyötyä vai ei. Voitte matkan varrella ottaa ne poiskin, jos siltä tuntuu tai jos sattuvat pussit loppumaan kesken, niin käyttäkää vaikka noita omien siementenne pakkaamiseen. Kirjeessä kulkee myös lista toiselle kierrokselle osallistujista. Laittakaa joka tapauksessa nimenne siihen, vaikka ette osallistuisikaan, niin tiedän, että olette huomanneet kakkoskierroksen mahdollisuuden. Jos alkuperäinen kirjekuori on ehjä, voi siemenet pakata uudelleen samaan kuoreen kunhan peittää huolella edelliset osoitetiedot ja postimerkit sekä -leimat. Postimerkeistä puheenollen: niiden hinnat nousevat 29.9, joten tarkan euron immeisten kannattaa käydä hakemassa jo valmiiksi merkkejä varastoon ennen sitä. Tällä hetkellä kirje painaa 66g, joten kaksi merkkiä tarvitaan sen postittamiseen. Siinä vaiheessa, jos kirjeen paino sattuisi ylittämään 250g (melko epätodennäköistä), tulee halvemmaksi lähettää se XXS-pakettina kuin kirjeenä.
Kuopus oli askarrellut päiväkodissa äitienpäivälahjaksi paperimassasydämen, jonka sisään oli leivottu siemeniä. Tällainen auringonkukka sieltä sitten pitkän odotuksen jälkeen ilmestyi.
Laittakaa minulle viestiä blogin kommentteihin tai sähköpostiin, tai tehkää blogipostaus kun kirje on teillä, niin tiedetään, missä se milloinkin menee. Pyritään lähettämään kirje eteenpäin mahdollisimman pian sen vastaanottamisesta, niin ei tarvitse kierroksen viimeisten odotella kädet innosta täristen viikkotolkulla!

4 kommenttia:

 1. Hyvä juttu että kirje lähtee liikkeelle. Minulla on ongelmia kirjautua suoraan mm.sinun blogiisi ja monien muiden. Lukulistalla on myös hypännyt moni listan viimeiseksi ja ei mitään tietoa uudesta postauksesta. Harmittaa mutta pitää yrittää käydä ainakin niiden blogeissa ketkä ovat käyneet kommenttia antamassa vaikka sitten mitä kautta. Minulla ei myöskään ole kaikki mitä suunnittelin laittaa kirjeeseen jotkut eivät tosiaan tehneet ollenkaan siemeniä mutta kyllä minulla on paljon erilaisia kuitenkin tulossa . Aurinko paistaa nyt ja pitää lähteä ulos perennojen istutukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh. Blogger tuntuu taas temputtelevan ahkeraan. Minulla blogit latautuvat todella hitaasti ja kommenttien julkaisussa tapahtuu virheitä. Jospa se siitä taas korjaantuisi.

   Poista
 2. Hieno homma tuo siemenkirje, miten oot noin ihailtavan tarmokas. Just tässä työpäivän jälkeen flunssassa ja puolikuolleena soffalla apua. Ihanaa seurata tätä teidän kylvöshowta jatkossa, kai raportoitte miten se kirje etenee? Kommentoin tuonne blogiinikin, mutta mitä jos talvetat mustaluumun sisätiloissa ekan talven. Saat ainakin keväällä nauttia täysillä kukista 💮🍒 ihuna kun löysit sen edukkaasti!

  Jotain outoa bloggerissa on, mullekin ilmoittaa, ettei mulla olisi blogia ollenkaan ja mihinkään en oo koskenut 🤣Ennakkosensuuria vai hybridi vaikuttamista 😄 Taimistolla oli venäläinen kukkarekka ja kuski selitteli taimiston pitäjälle, että heillä yhteydet täysin poikki, kun Venäjä häiritsee venäläisiä yrityksiä Suomessa. Onko meidän kukkajutut niin jännittävän tärkeitä 😆 En itse uskalla osallistua mihinkään postijuttuihin, kun meillä sekin kulkee satunnaisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olen enemmänkin ahne toisten keräämien siemenien perään ja kun ei kukaan muu halunnut laittaa kirjettä liikkeelle, niin otin sitten kopin siitä hommasta :D Viimeksikin muutama vuosi sitten sain vaikka miten kivoja aarteita toisilta, niin ei tarvinnut kahta kertaa asiaa miettiä. Ainakin minä ajattelin välillä laittaa väliaikatiedotusta kirjeen etenemisestä ja ehkäpä pari mukana olevaa bloggaajaakin laittaa jotain.
   Ajattelinkin laittaa mustaluumun kellariin ensimmäiseksi talveksi mutta lähinnä mietin sitten seuraavia talvia. Saa nähdä, kukkiiko edes ensi keväänä. Varmaan oli taimiston pikkuisin rääpäle, mutta siitähän se sitten kasvaa, jos saan sen pidettyä hengissä. Eipä se ollut hinnallakaan pilattu.
   Onhan nämä kukkajutut nyt ihan hirmuisen tärkeitä! Menee helposti ohi yhteiskunnan asioista ja valtion salaisuuksista :D Bloggerin jähmimisen lisäksi myös posti kulkee nykyään ihan hirmuisen hitaasti. Ei puhettakaan siitä, että olisi kirje edes kahden päivän päästä lähettämisestä vastaanottajalla. Vähintään viikko pitää varata aikaa.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!