torstai 8. syyskuuta 2022

Kukka lautasella, osa 3

Tämän kesän viimeinen kukkakattaus tulee tässä. Kukkien maut selviävät hetken päästä mutta värisävyt ainakin ovat erittäin herkullisia. Viimeiseen lautaselliseen valikoituikin oikein vahvoja loppukesän ja syksyn sävyjä. Mitä luulet, maistuvatko nämä kukkaset yhtä hyvältä miltä näyttävät?

Eturivissä kuunlilja, pari erilaista verenpisaraa ja syysleimu. Niiden takana mm. jättiverbena, ruiskaunokki, lisää syysleimuja, suklaakosmos ja petunia.
Kuunliljan kukan vasemmalla puolella on pari punavärimintun yksittäistä kukkaa. Niiden takana oransseja krasseja.
Jättiverbena: Ihan hyvä, makeahko ja hyvällä tavalla kukkainen maku.

Kuunlilja: Makea, mehevä, yllättävän hyvä. Jos ei mitään muuta syötävää ole, mutta kuunliljat kukkivat komeasti, niin kyllä niistä edes pikkuisen vatsantäytettä voi napsia. Plussaa näissä on se, että heteet ja emit jäävät kukkavarteen kun yksittäisiä kukkia vetelee irti, joten ei tarvitse niitäkään vatsa kurnien nypsiä irti.

Kosmos: Maistuu ruohoiselta, ei kovin paha mutta ei hyväkään. Suklaakosmos oli parempi, vaikka ei suklaalta maistunutkaan. En taida lähteä näitä salaattiin keräämään.
Suklaakosmos ja ruiskaunokki ovat melkein saman sävyiset. Kosmoksen vieressä jättiverbenan ja suklaamintun kukinnot sekä valkoinen syysleimu ja tummanpinkki petunia.
Krassi: Mieto maku mutta suutuntuma hyvin epämiellyttävä, kuin paperinenäliinaa pureskelisi.

Petunia: Makeahko, vaikka maussa oli samalla pientä kirpeyttä. Ihan ok. Kumpikin testaamistani väreistä maistui samalta.

Ruiskaunokki: Sitkeä ja melko mauton oli ainakin tämä tummanpuhuva kukkanen. Varmaan näissäkin eri värit maistuisivat samalta.

Sitruunamelissa: Kukka itsessään oli aika mauton, mutta sen sisällä oli iso pisara oikein makeaa mettä. Sen verran vaatimattoman näköisiä ovat sitruunamelissan kukat, ettei ehkä maksa vaivaa keräillä niitä ruuan koristeeksi.
Syysleimuista löytyi kahta eri punaisen sävyä ja valkoinen, niiden keskellä oikein tumma ruiskaunokki. Vihreät lehdet kuuluvat sitruunamelissalle, joka kukkii kovin vaatimattomasti.
Tästä kulmasta näkyy vaalean liilahtava petunia paremmin. Sen edessä on punakosmos.
Suklaaminttu: Selvästi minttuinen, suuta viilentävä maku.

Syysleimu: Makea pureskellessa, leimuinen maku niellessä. Jos sattuu vahingossa kakun mukana koristeet menemään suuhun, niin ei niitä tarvitse sylkeä pois. Eri väreillä ei makueroa.

Verenpisara: Kirpeä, hieman vastenmielinen ja vielä sitkeäkin. Ei yhtään hyvä!

Väriminttu: Makea, purtava, aika hyvä. Ihan kelpo valinta maun puolesta, tosin yksittäisen kukan ulkonäkö ei mitenkään eleganttia loppusilausta jälkkäreille anna...
Tässä krassit ja värimintut lähempää. Värimintuista tulee minulle mieleen nokka auki rääkyvän kalkkunan pää...
Olen tähänkin listaukseen varmistanut Myrkytystietokeskuksen sivuilta kasvien myrkyttömyyden. Jos haluatte maistella muita puutarhan tai luonnon kasveja, kannattaa ehdottomasti varmistaa niiden turvallisuus.

Huom! Astmaatikot ja allergikot maistelkaa kukkia vain omalla vastuulla!
Syksyn viimeinen lautasellinen kukkia.
Nauttikaa värikkäistä kukista joko syömällä tai katsomalla niin kauan kun hallayöt pysyvät loitolla!

Kesäkuun syötäviä kukkia pääset tutkailemaan klikkaamalla tästä ja heinäkuun herkkulautasta täältä.

7 kommenttia:

  1. Onpa upea, silmät tuota kattausta ainakin syövät! Hyvin kiinnostavaa lukea arvioitasi. Ilmeisesti tässä syyssadossa oli ehkä jopa enemmän maukkaita kukkia kuin aiemmissa testeissä...? Tai ehkä muistan vain ne haukut :-D Nenäliina ja kalkkuna, hmm... nyt meni viinikuvailujakin kiinnostavammaksi!
    Tiedätkö, mitä lajiketta tuo kaunis sinivalkoinen verenpisarasi on? Minulla on 'Carmel Blue', mutta siinä on liian isot kukat makuuni. Mietin, olisiko tuossa sinun kasvissasi pienemmät. Se on todella kauniin värinen! Juuri tuollainen väri, mutta melko pienikukkainen olisi hakusessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ööh, viimeisessä kuvassa kyllä voi nähdä, että ei se olekaan niin pienikukkainen kuin jossain aiemmassa kuvassa olin arvellut!

      Poista
    2. Piti ihan tarkistaa aiemmat postaukset ja kyllä niissä jokaisessa oli jokunen ihan hyvänmakuinenkin kukka mukana. Haukut jäävät ehkä vain paremmin mieleen :D "Hennon tamminen" tai "kevyen mineraalinen" ovat aivan out, nenäliinamainen, ruohoinen yms. ovat tätä päivää!
      Tuo on minustakin todella kaunis verenpisara. Sillä on myös kiva, ilmava kasvutapa. Siitä saisi todella kauniin rungollisen kasvin, jos viitsisi alkaa sellaista kasvattamaan. Lajiketta en valitettavasti tiedä. Ei se mitenkään minikukkainen ole, mutta ei mikään jättikään. Piti ihan käydä viivoittimen kanssa tutkimassa: valkoiset terälehdet ovat 3-4cm pitkiä, eli kukka on täysin avonaisena n.6cm leveä. Se vain vaikuttaa pienemmältä kun on niin siro. Jos omasi on tuota selvästi isompi, niin toki voit saada tuosta pari pistokasta. Ehkä kuitenkin vasta ensi kesänä, niin eivät palellu matkalla :D

      Poista
  2. Oi, miten kauniita kukkia <3 Juuri säätiedotuksessa lupailtiin pakkasta. Hui, miten kylmää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kävi viime yönä jo nollassa, mutta onneksi sen verran lyhyen aikaa, ettei aremmillekaan kasveille ollut käynyt kuinkaan. Talvetettavia toki suojasin harsoilla ja pari ruukkua toin sisällekin. Ensi yöstä taitaa myös tulla kylmä, mutta toivoisin, ettei sekään vielä menisi kunnolla pakkaselle. On aivan liian aikaista ihmetellä ruskettunutta puutarhaa ja hortensiatkin kun olisivat vielä niin kauniita.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!