torstai 4. elokuuta 2022

Tervetuloa puutarhaamme!

Sunnuntaina 7.8.2022, on avoimet puutarhat tapahtuma klo 12-17, jossa olemme ensimmäistä kertaa mukana. Tässä linkki puutarhamme tapahtumasivulle: Kivinen kärhöpuutarha. Olemme isännän kanssa kumpikin paikalla toivottamassa teidät tervetulleiksi ja minä lähden mielelläni myös tarkemmalle esittelykierrokselle.

Mustilanhortensia pääsi tähän kuvaan viirin taustaksi. Sunnuntaina viiri on ehkä vähän näkyvämmällä paikalla.
Olen viettänyt tällä viikolla jokaisen liikenevän vapaahetken pihalla laittamassa paikkoja kuntoon. Tai no, suurin osa ajasta on mennyt kivipolkujen ja kiveyksien kitkemiseen. Vielä puolet etupihan laattojen saumoista pitää käydä läpi ennen sunnuntaita, mutta sen pitäisi sujua yhdessä hujauksessa. Meillä on muuten värvätty luonnoneläimetkin avuksi pihan siistimiseen. Eräänä iltana ennen nukkumaanmenoa huomasimme pienen rusakon vetävän hyvällä ruokahalulla poskeensa illalla kitkemiäni voikukkia ja belliksiä. En nimittäin jaksanut lähteä viemään niitä enää kompostiin, joten ne jäivät levälleen nurmikolle. Eipä tarvinnut seuraavana päivänä ajeluttaa niitä rikkoja kottikärryllä.

Rusakko söi ainakin puolet kitkemistäni rikkaruohoista ja lopuksi vielä lirautti pienet pissit nurmikon lannoitteeksi.
Sateisina hetkinä olen päivittänyt Kasviluettelot-välilehden, joten sitä voi halutessaan käyttää apuna istutusalueiden kasvivalikoimaa tutkaillessa, jos en satu juuri sillä hetkellä olemaan siinä lähellä. Ilmakuva on vanha, mutta eipä siihen valtavan suuria muutoksia ole tapahtunutkaan, vain muutaman penkin rajat ovat vähän levinneet. Kasviluettelon löydätte mobiiliversiosta klikkaamalla Etusivu -tekstin oikealla puolella olevasta pienestä kolmiosta. Selainversiossa se näkyykin heti pääkuvan alla. Ja eipä huolta, jos sivu jää etsimättä ennen tänne tuloa, sillä latasin ja tulostin siitä QR-koodin, jonka laitan heti pihaantuloon näkyville. Sillä pääsee hyvin näppärästi suoraan kasviluetteloja selaamaan. Muutamalle erikoisemmalle kasville olen tehnyt nimikylttejä ja ehkäpä jotain muutakin tänne on näprätty. Kesän mittaan ruukutettuja siemen- ja jakotaimia on tapahtumapäivänä myynnissä niin kauan kuin niitä riittää.

Syyssyrikkä on kukassa. Toivotaan sunnuntaille poutaa, jotta perhosia näkyisi paljon. Kuvassa on neitoperhonen.
Seuraavan kollaasin kärhöt vasemmalta oikealle rivi kerrallaan ovat: tiukukärhö 'Arabella', loistokärhö 'Elsa Späth', tarhaviinikärhö 'Pernille', loistokärhöt 'Proteus', 'Kaiser', 'Multi Blue', 'Hagley Hybrid', 'Voluceau' ja 'Jan Pawel II', isossa kuvassa kärhökaaren toista puoliskoa, tarhalyhtykärhö 'Princess Kate', tarhaviinikärhö 'Justa', loistokärhöt 'Piilu', 'The President' ja 'Omoshiro'. Kuvasta puuttuu sininen alppikärhö, mutta se ehkä ehtii karistaa nyt auki olevat kukkansa ennen sunnuntaita. Kukinta ei ole ehkä aivan niin runsasta, mitä toivoin, mutta muutama yltäkylläisesti kukkiva kärhö saa paikata nuorempien ujompaa kukintaa. Kesän säille en mahtanut mitään, vaikka miten yritin ja onhan täällä kuitenkin vaikka mitä muuta kukassa kärhöjen lisäksi. Hyvillä mielin siis olen ja nyt parin päivän aikana tehdään vielä viimeiset viilaukset.

Tällä hetkellä on tämän verran kärhöjä kukassa, sunnuntaille pitäisi aueta ainakin yksi lisää, ellei jopa kaksi, jos on tarpeeksi aurinkoista ennen sitä.

Tervetuloa!

16 kommenttia:

 1. Oikein mukavaa "Avoimet puutarhat" päivää teille.

  VastaaPoista
 2. Wau, kuinka ihana kärhökollaasi! Tein viimmeeset puutarhatyät eileen illalla pimiähämäris. Pakon sanelemana. Täälä sataa kaks vuarokautta putkehen. Onneksi näyttääs lakkaavan pyhäaamuna. Saa nähärä kuinka kärhöt sun muut kestäävät tällääsen liotuksen. Eileen tuuli n.8ms. Aikamoosta höykytystä. Teillä taitaa olla suatuusammat säät, toivottavasti ainaki. Sullon nuata apureita :) Mukavia viimmeestelyhetkiä ja ihanaa Avoomet-päivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teillehän sattui sateet harmilliseen aikaan ja vielä tuollaisen tuulen kanssa! Meillä on nyt satanut pääosin joko iltaisin tai aamuisin mutta tänään on ollut poutaa. Huomenna kai sataa enemmänkin pitkin päivää mutta sunnuntaina pitäisi olla poutaista. Tuulen nopeudeksi on ennustettu 5-6m/s, joten jätän kaikkien tukiviritelmien poiston varmuuden vuoksi sunnuntaiaamulle. Ihanaa avoimet-päivää sinullekin!

   Poista
 3. Hyvä, että rusakko popsi rikkaruohot. Ehkei vatsaan mahdu sinun huolella vaalimasi kasvit.
  Toivotan onnea sunnuntain Avoimiisi ja ehdottomasti paljon vierailijoita. Uskon heitä tulevan ja nauttivan upeista kärhöistäsi ja hienoista kivipoluistasi. Jospa vielä jaksat myöhemmin raportoida, miten päivä meni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ainakaan sinä iltana mennyt rusakko kukkapenkkeihin, vaan pomppi kiltisti tietä myöten naapuruston suuntaan. Siellä oli kaverikin jo odottelemassa, minne lie rimpsalle lähteneet.
   Kiitos! Jännä nähdä, kuinka paljon ihmisiä löytää paikalle. Tuskin kuitenkaan sellaista yleisöryntäystä, mitä isommilla paikkakunnilla tai etelämmässä voi olla. Jonkinlainen kooste päivästä on varmastikin tulossa jälkeenpäin.

   Poista
 4. Tuliskohan kommentti nyt läpi, eilen yritin kolmeen kertaan. Upeat kärhöt ja mahtava määrä niitä on. Luulen, että varmasti tulee vieraita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, vai on bloggerissa taas ongelmia. Onneksi kuitenkin viimein onnistui. Kiitos, toivotaan näin.

   Poista
 5. Oikein mukavaa Avoimet puutarhat päivää, aurinkoista päivää ja paljon kivoja vierailijoita!

  VastaaPoista
 6. Mahtavaa päivää sinulle vieraiden parissa.

  VastaaPoista
 7. Minä jo aiemmin suunnittelin, jos olisin tehnyt reissun Ikeaan ja käynyt tutustumassa puutarhaasi samalla 🤭 mutta se kariutui kun meillä vietetään nuorimman ensimmäisiä synttäreitä samaan aikaan 😊
  Oikein mukavaa päivää sinulle huoniseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsen ensimmäiset synttärit ovat tietysti yhtä puutarhavierailua tärkeämpiä. Jos satut joskus liikkumaan täällä päin, niin laita viestiä ja katsotaan, saataisiinko järjestettyä ihan yksityinen puutarhavierailu :) Kiitos! Hauskoja synttärijuhlia teille!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!