maanantai 1. elokuuta 2022

Päivä, jolloin EI satanut vettä!

Tämä päivä alkoi tuntua jo ihmeeltä kun ajattelee menneitä viikkoja ja oikeastaan melkein koko kesää. Aamulla paistoi kauniisti aurinko ja ulkona tarkeni t-paidassa. Sää lämpeni pian niin paljon, että sai vaihtaa pitkät housutkin shortseihin. Iltapäivälle oli ennustettu pientä sateen mahdollisuutta mutta sitäkään ei tullut. Todella harvinaista herkkua siis!

Maksaruoho 'Stewed Rhubarb Mountain' alkaa kukkia ja sen ovat kimalaisetkin huomanneet.
Jos haluaa kimalaisia ihmetellä, niin kivikkorinne on takuuvarma paikka, mistä niitä löytää. Kun myskimalvat lopettivat kukinnan lumenkaatopaikalla rinteen alla ja oreganotkin alkavat olla loppusuoralla, koko kimalaislauma on tuntunut hajaantuvan ympäri pihamaata. Hyvin suuri keskittymä on kivikkorinteen puolivälin tienoilla, jossa kukkii pari maksaruohoa ja neliömetrin verran nukkapähkämöä. Komeasti kukassa olisivat myös helminukkajäkkärät, mutta niissä ei näy oikeastaan yhtään pörriäisiä.
Helminukkajäkkärälle kävi näin sateissa. Rötkähtää eikä kelpaa pörriäisille. Missä ihmeen mielenhäiriössä minä tämän istutin?
Kiiltoleimu ja yksi ainokainen väriminttu ovat toistaiseksi pysyneet hyvin pystyssä.
Daalia 'Wittem' kuuluu myös tämän kesän retkottajiin. Tosin kukatkin ovat ennätyksellisen suuret, joten ehkä minä ja 'Halcyon'-kuunliljat antavat pienen kaatuilun anteeksi.
Sateen kun satuin mainitsemaan, niin pakko siitä on muutama sana laittaa. Nyt kaikki ne, joiden puutarhat kärvistelevät edelleen kuivuudessa, saavat vaikka vähän suutahtaakin. Minuakin nimittäin vähän suututti toissapäivänä. Sade alkoi jo aamuyöllä ja jatkui tasaisen reippaaseen tahtiin oikeastaan koko päivän. Päätin käydä hankkimassa sademittarin kun nyt kerta satuin muilla asioilla käymään. Oikeasti siis keksin itselleni niitä muita asioita, jotta pääsin pois kotoa tuijottamasta ikkunasta vesisadetta. Ensimmäisen tunnin aikana vettä kertyi 2,5mm. Parin seuraavan tunnin aikana vedenpinta kohosi 7,5 milliin. Onneksi sade laantui ja loppui ilmeisesti jo alkuyöstä, sillä aamulla mittarissa oli vain 8 milliä. Eilen ei pitänyt sataa, mutta niinpä vain yhden puolituntisen aikana ripsautti "pienen" 3 millin kuurosateen. Sentään alkuillasta, jolloin olin ehtinyt olla edes muutaman tunnin kitkemässä. Siksipä tämän päivän kaunis poutasää tuli niin minulle kuin kukkapenkeillekin tarpeen.
Joopa joo, tuumin toissapäivänä, kun sademittarin kohoavaa vedenpintaa katselin. Onneksi laitoin mittarin paikoilleen vasta neljän aikoihin iltapäivästä enkä jo aamulla. Ties vaikka olisi tulvinut yli!
Tämä kotiutui siltä sadepäivän "hyvin tarpeellisen" asioiden hoitamisreissulta.
Lienee sanomattakin selvää, että puutarhamyymälä oli yksi sadepäivän kohteistani. Kerrankin satuin osumaan paikalle juuri silloin kun täällä päin on punaisia tarhajouluruusuja myynnissä ja vielä kaksi laatikollista. Lajikkeet olivat 'Pretty Ellen Pink' ja 'Pretty Ellen Spotted'. Valitsin pilkullisen mutta jälkeenpäin on jäänyt hieman kaivelemaan, että olisi ehkä pitänyt ostaa myös se vaaleanpunainen. Vajaa viisi euroa ei nimittäin ollut minusta paha hinta moisille kaunottarille. Istutin uuden ostokseni kärhökaaripenkin takaosaan polun varrelle. Jouluruusun vieressä on yksi niistä siemenistä kasvatetuista alppiruusun taimista ja heti sen vieressä isotähtiputkea. Jos alppiruusu selviää ensi talvesta, kaivan ainakin osan tähtiputkista pois ja siirrän alppiruusun keskemmälle penkkiä.
Tällainen söpöliini se nyt sitten on.
Toisaalta tässä kun on miettinyt ja pohtinut, niin jos ensi keväänä sattuisi olemaan oikein viitseliäällä tuulella sopivalla hetkellä, niin voisi kokeilla risteyttää vaaleajouluruusua ja tuota uutta ihanuutta. Ties millaisia väriyhdistelmiä sieltä sitten tulisi. Se tietysti edellyttää myös sitä, että jouluruusut kukkivat yhtä aikaa. Luonnostaan risteytymistä tuskin tapahtuu, sillä Ellenillä ja vaaleajouluruusuilla on aika monta metriä välimatkaa. Sen sijaan Saaripalstan Sailan lähettämistä tarhajouluruusun taimista toinen olisi vain puolentoista metrin päässä...
Kärhökaaripenkin jaloangervot kukkivat komeasti. Taustalla kiipeilevä 'Albina plena' sai kuitenkin täytettyä seinäkkeensä, vaikka rusakot söivät siitä puolet talvella.
Alppikärhöistä puheenollen...
Tiukukärhö 'Arabella' kukkii kolmeen suuntaan hajaantuneena. Tässä siis yksi kolmannes.
Eilen ja tänään olen urakoinut kiveyksien saumoja puhtaaksi ja kitkenyt pari kukkapenkkiä. Poukkoilen hommasta toiseen sen mukaan, mitä pystyy milloinkin tekemään ja sattuuko inspiraatio kyseiseen hommaan osumaan juuri samalle hetkelle. Hanskojen kastuminen on ollut paha ongelma kukkapenkkejä kitkiessä, joten varsinkin varjoisammat alueet ovat vielä jääneet hyvin vähälle kitkennälle. Onneksi ne ovat samalla myös niitä, joissa ei kovin paljoa kitkettävää edes ole, eli ei (vielä) huolta niiden kanssa. Nämä ovat kai sitten niitä kuuluisia viimeisiä sanoja ja todellisuus on se, että koko viikon sataa vettä ja lauantaina kiskon rikkoja puolipaniikissa sadekamppeissa ja kumihanskoissa.
Kärhökaaressa 'Piilu' ja 'Hagley Hybrid' ovat päässeet kunnolla alkuun.
'Piilu' on levittäytynyt tänä vuonna oikein hienosti kaariportin koko leveydelle ja vielä sisä- ja ulkopuolellekin.
Reilu metri ylempänä 'Jan Pawel II' on saanut ensimmäisen, valtavan kokoisen kukkansa auki.
Mukavaa elokuuta!

18 kommenttia:

 1. Meille oli tullut eilen 25mm vettä, taisi olla kesän ennätys yhdelle päivälle. Olimme pois kotoa joten sade meni siltä osin meiltä ohi. Se oli tullut kai aika nopeasti kun jopa kivituhka oli siirtynyt kasvihuoneen edessä pois paikoiltaan ja rinnepuutarhan polussa oli uomat. Tuli kyllä tarpeeseen. Mutta nyt ei tarvitsisi sataa, että ehdin tehdä kaikki mitä on ollut suunnitelmissa tehdä ennen avoimia. Onpa sun Piilu upeasti kukassa. Minulla se tekee yhden verson ja siihen muutaman kukan. Toki parempi sekin kun ei mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jo aika paljon ja varsinkin, jos lyhyessä ajassa tulee. Voi olla, että lähellä oltiin meilläkin silloin lauantaina mutta sade tuli vain tasaisemmin koko päivän mittaan. Ei tarvitsisi meilläkään sataa pisaraakaan enää ennen avoimia, mutta melkein joka päivälle näyttää olevan ainakin jonkinlaista sateen mahdollisuutta. Meillä ei enää paljon muuta ole tehtävänä kuin kitkemiset loppuun ja jotain pientä paikkojen siistimistä.
   'Piilu' on ollut maassa muistaakseni vuodesta 2017 saakka, joten sillä on ollut aikaa kehittyä oikein tuuheaksi. Jospa sinunkin 'Piilusi' kukkisi ensi vuonna runsaammin. Yhdestä versosta se lähtee :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Meillä on satanut juhannuksen jälkeen vain 26 mm ja maa huutaa kuivuuttaan. Isoja saderintamia kulkee edelleen kahta puolta paikkamme ohi sadetutkasta sateen todennäköisyyttä seuratessa.
  Tosi kaunista jaloangervojen ja kärhöjen kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh. Jotkut paikat ovat sellaisia, mihin ei meinaa osua sateet millään. Kiitos!

   Poista
 4. Hienoja ja reheviä kärhöjä! Minullakin on daalioista Wittem, mutta se ei ihan vielä kuki. Nuppuja kyllä näyttää tulevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 'Wittem' on minusta mukava daalia: nätti ja melko matala. Yleensä se on pysynyt aika hyvin pystyssä, mutta tänä vuonna vettä on tullut niin runsaasti, että kaikki kasvit ovat venyneet hurjan pitkiksi ja sitten kaatuilevat herkästi. Pari muuta 'Wittemiä' on pysynyt toistaiseksi pystyssä omin avuin.

   Poista
 5. Meillä on satanut tasaisesti koko heinäkuun. Kirjoitinkin tässä aiemmin että meidän mökkiseudun ympäristö pääsi jopa uutisiin siellä satoi peräti 53 mm vettä. No ihan tässä meillä ei sillon varmaan ihan noin paljon. Meillä ei ole mittaria. Jokatapauksessa vettä tuli silloinkin kaksi päivää.
  Kauniisti sinulla alkaa kärhöt kukkimaan. Tuo daalia sopii hyvin kuunliljojen kylkeen.
  Nyt on alkanut marjastus ja sadon korjuu perennat jää nyt hieman vähemmälle huomiolle ja kitkentää vähemmän kerkiää tekemään mutta aina sitä jonkun.
  Ihana tuo angervojen kukinta minä pidän valtavasti niistä ne on aina kauniita ja terveitä ja eivät kaadu sateessa.
  Kivaa alkanutta viikkoa 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä haluaisi todistaa meillä 53 millin sadetta. Se on ihan hurja määrä!
   Minä en ehdi marjaan ennen avoimia mutta pitää katsoa, jos ehtisi edes vatussa käydä jonain päivänä. Herukat onneksi eivät ole vielä kypsiä ja sadonkorjuukin joutaa odottamaan.
   Jaloangervot ovat minustakin kauniita. Kuivana kesänä tai ylipäätään kuivahkossa paikassa eivät ole parhaimmillaan mutta tänä vuonna sitä vaivaa ei ole ollut.
   Kivaa alkanutta viikkoa sinullekin :)

   Poista
 6. Meillä sateet ovat kiertäneet ohi. Vain kaksi kertaa on tullut heinäkuussa 13,8 mm rutikuivaan maahan. Kun kitken uusia istutusalueita, on maa ihan tuhkaa. Viime viikolla näytti siltä, että sateita tuli monena päivänä, mutta tihkua tuli mittarin alle 1 mm, joten se vähän sumutti lehdistöjä. Joten ei mene tasan sateet ja aurinko. Sunnuntaina toivon kyllä hartaasti kaunista poutapäivää!
  Voi, miten upeaa, että osuit jouluruusuapajalle!! Minulle ei ole tuota onnea suotu. Etelän taimimyymälöissä kevään reissulla kysyin useassa paikassa, mutta myynnissä ei ollut silloin yhtään tarhajouluruusuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joihinkin kohtiin sateet eivät vain osu ja teilläkin näyttää olevan sellainen paikka. Onneksi saat järvestä kasteluvettä. Toistaiseksi täällä näyttäisi olevan sunnuntaina poutaa, mutta mistäpäs tuota tietää... Perjantaina ja lauantaina sen sijaan tulee vettä.
   Eipä täälläkään ole ollut tarhajouluruusuja kovin usein myynnissä. Tällä kertaa sattui kohdalle.

   Poista
 7. Arvaa onko tuskaa, kun lomani juuri loppui ja nyt on jo toinen aurinkoinen päivä putkeen!? Täällä minä kökötän toimistolla ja haikeana katselen ikkunasta kirkkaansinisenä hohtavaa taivasta. Illalle on tietysti luvassa sadetta, joten tuskinpa pääsen puutarhahommiin töiden jälkeenkään, ainakaan ilman sadekamppeita. Sunnuntaina oli sentään onni myötä, sillä olimme silloin vanhempieni luona Lapinlahdella ja siellä paistoi aurinko koko päivän. Varkaudessa oli puolestaan satanut. Harmikseni en muistanut ottaa vanhempieni pihasta yhtään kuvaa, siellä olisi ollut vaikka mitä ihanaa kuvattavaa. Mutta sainpa kuitenkin kitkettyä rikkaruohoja ja viriteltyä köynnösruusua paremmin tukeensa. Ihanat kukat tuossa maksaruohossa. Huippua, että kimalaisetkin tykkäävät niistä! Minun daaliani retkottaa myöskin pitkin pituuttaan kukkapenkissä. Vika ei tietenkään ole lainkaan laiskassa puutarhurissa, joka ei ikinä saa aikaiseksi laittaa kasveille tukia ajoissa... Mutta minusta tuntuu, että olen nyt vihdoin saanut ihka oikean 'Edinburgh' daalian, jee! Pitää vielä tänään käydä tarkastelemassa sitä oikein läheltä varmistuakseni asiasta, mieluiten kameran kanssa. Oletpa tehnyt ihanan jouluruusulöydön. Sinun risteytyskokeilusi kuulostavat oikein mielenkiintoisilta. Toivottavasti saat kivoja risteytyksiä aikaan! Ah, miten upeasti jaloangervosi kukkivat. Minun pitäisikin istutella jaloangervontaimeni maahan ennen kuin syksy taas yllättää. Hävettää, miten monena vuonna minulla on jäänyt miljoona asiaa tekemättä, kun syksy on saapunut ja latistanut intoni. Kuten vaikkapa se japaninruusukvitteni, jonka olin unohtanut viime syksynä mökin nurkalle ruukussaan. Se on muuten vieläkin istuttamatta maahan. Minulle taitaa siis tulla kiireinen elokuu. Toivotaan sateettomia iltoja ja viikonloppuja. Ei ole nyt mennyt yhtään tasan nämä säät, kun niin moni puolestaan valittaa kuivuutta. Mitenhän me saataisiin puhallettua sadepilvet heidän puutarhoihinsa? Aurinkoista elokuuta ja tsemppiä avoimiin puutarhoihin valmistautumiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä tämä näköjään julkaisi kommenttini anonyymina. Jokohan nyt tulee nimellä? Keijunkukkanen täällä siis kirjoittelee, jos et sitä jo tekstistä arvannut. :D

   Poista
  2. Arvasin kyllä ja viimeistään tuo japaninruusukvitteni varmisti arveluni oikeaksi :) Jopas sattui huonoon aikaan töiden aloitus. Itselläni alkaa työt vasta avoimien jälkeen ja pahoin pelkään, että kesän parhaat hellesäät sattuvat tietysti juuri siihen. No, pitää tyytyä edes kohtuulliseen säähän. Tänään ei onneksi satanutkaan niin aikaisin kuin ennusteen mukaan piti. Illasta sitten taivas repesi ihan totaalisesti. Hyvä, että teille sattui kaunis sää vanhempiesi luona vierailuun.
   Minä olen vähän sitä mieltä, että kasvien pitäisi pysyä pystyssä ihan omin avuin. Tukeminen on todella tylsää puuhaa. Kärhöille tietysti sallitaan poikkeus kun niiden ei ole tarkoituskaan pysyä itse pystyssä.
   No niin, nyt äkkiä istuttamaan ruukuissaan odottelevat kasvit maahan, ettei jää tekemättä ennen syksyä :D Syksyn koleus ja märkyys saavat minutkin mieluummin pysyttelemään neljän seinän sisällä kuin ryntäämään pihapuuhiin.
   Muistan erään toisen kesän, jolloin täällä päin oli todella helteiset säät ja ainakin kuukauden kuiva kausi (olikohan vuosi 2018?) ja Etelä-Suomessa sateista. Nyt meni sitten kortit juuri toisin päin. Nyt voisi kyllä jonkun joukkopuhalluksen suunnata pilviä kohti, että seilaisivat kauas pois täältä. Kiitos tsempeistä!

   Poista
 8. Meillä sadealueet ovat olleet nyt taas pihaamme karttelevia. Joku päivä ripsasi vähän ja jyrisi noin tunnin etelässä ja pohjoisessa, mutta kaatosateet satoivat johonkin 20km päähän meiltä.Ei mene aina tasan nämä sateet. Ja sen huomaa maasta, kuinka nopeasti maa onkin taas ihan kuiva, vaikka pari pisaraa olisikin satanut. Kesäkuu kyllä antoi vettä ihan reippaasti.
  Oli tosi löytö löytää noin edullisesti jouluruusu. Yleensä syksyllä tai aikaisin keväällä niiden hinnat ovat tuplasta tai triplasti kalliimpia. Toivottavasti teillä nyt poutaantuisi. Ja varsinkin sunnuntaina ei sataisi pisaraakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teille nyt tulisi edes osa meidän alueen sateista. Maa oli ihan mutaisen märkää, kun yritin tänään kitkeä kukkapenkkejä, vaikka oli ollut yli vuorokauden satamatta. Yötkin ovat niin viileitä, että yökaste kosteuttaa maata entisestään. Tänään illasta taas heitti oikein kunnon rankkasateen, joten huomennakin hanskat taas kastuvat. Monena päivänä juuri sunnuntaille on ennusteissa luvattu poutaa, joten ehkä siihen uskaltaa jo vähän luottaakin. Kovasti sitä toivon, niin kasvit eivät retkottaisi ihan maata myöten eikä tarvitsisi itsekään sadekamppeissa ottaa kävijöitä vastaan.
   Minustakin jouluruusun hinta tuntui edulliselta, vaikka hintatasosta ei ole tarkkaa käsitystä kun noita ei täällä näe muulloin kuin joulun alla myynnissä. Kannatti ostaa.

   Poista
 9. Vettä on saatu nyt sitten melkeinpä liikaakin, olis tullu osa keväällä, mutta eipä se mene miten toivoo! Upeaa kukkaloistoa siellä, kyllä se vesi on kuitenkin tainnut olla tarpeen noille, vaikka liika on liikaa. Ja tosiaan, päivän aikana vaihtelee, ei ikinä tiedä milloin päättääkin alkaa sataa ;) Ukkosen pelossakin on saanut olla nykkimässä johtoja irti tuon tuosta, varsinkin netti on tarkka ja herkkä ukkoselle, samoin tietsikka.
  Mukava tuolla on esitellä aikaan saannoksiaan vieraille, kun noin kauniisti kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään melkein vaan ainakin tänne on osunut todella paljon liikaa sateita. Maa on aivan mutavelliä! Moni kasvi olisi kaivannut sitä aurinkoa ja vähän kuivempaa säätä mutta eipä tosiaan mene miten toivoo. Onneksi osa kasveista on viihtynyt kosteammassakin.
   Puutarhatöitä vähän hankaloittaa se, kun ei yhtään tiedä, alkaako kohta sataa ja miten rankasti, vai onko sittenkin vielä pari tuntia poutaa. Useamman kerran olen joutunut tänä kesänä juoksemaan sisälle, kun yhtäkkiä on alkanut hirmuinen kaatosade. Äskenkin tuli pari milliä kymmenessä minuutissa, mutta onneksi en enää silloin ollut ulkona. Meillä ei ole ukkostanut kuin kerran tänä kesänä ja silloinkin kiersi aika kaukaa, joten johtojen nykimiseltä on vältytty. Eipä se kaupunkialueella edes olisi ihan niin tarkkaa, mutta varmuuden vuoksi on ainakin modeemi ja tietokone nykäisty irti, jos ukkosrintama on lähestymässä.
   Kiitos! Toivottavasti sunnuntaina ei sada ja saisi poutasäässä esitellä puutarhaa.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!