keskiviikko 10. elokuuta 2022

Avointen satoa, osa 3

Tervetuloa mukaan pihakierroksen kolmanteen osaan, eli tässä jatkamme takapihalta patioalueelle ja sieltä sivupihan kautta kasvimaalle. Tällä alueella ovat myös puutarhan vanhimmat ja komeimmat kärhöt, paljon jaloangervoja ja muutenkin rehevimmät kukkapenkit, joten tutkittavaa riitti avointen puutarhojen aikaan ja toivottavasti tälläkin kierroksella voi hetkeksi pysähtyä silmäilemään kuvia tarkemmin. Kunnon Grande Finale siis.

Takapihalta päädyttiin suoraan näihin näkymiin. Loistokärhö 'Voluceau' kukkii vasemmalla, kärhökaaripenkki häämöttää edessä.
Ja tuolta päin tänne tultiin. Ruukkuryhmässä on kolme pelakuuta ja iso ruukku petuniaa (ja juurakkoa kasvatteleva kärhö jurottaa siellä seassa).
Pation seinäkkeessäkin kukkivat vielä loistokärhöt 'Hagley Hybrid' ja 'Multi Blue', vaikka niiden huippukukinta olikin jo vähän ohi. Myös syyssyrikkä keräsi ihastusta.
Harmittelin sitä, kun sattui tuulinen päivä, sillä tyynellä ja aurinkoisella säällä syyssyrikässä olisi ollut paljonkin perhosia. Yksi amiraali ja neitoperhonen taisivat pyörähtää hetken aikaa kuvattavina tapahtuma-aikaan. Silti pensas oli ihmettelyn, ihastelun ja valokuvaamisen kohteena ja moni itsekseen kiertelijöistä tuli ihan kysymään, mikä se on. Niille, jotka olivat opastetulla kierroksella, olin aika usein kertonut jo talon päädyn ruukkuryhmän kasveista, että talvetan ne kellarissa. Siinä vaiheessa kun päästiin syrikän kohdalle ja kerroin senkin päätyvän kellariin talveksi, alettiin jo kysellä, miten suuri kellari meillä olikaan. Ja olihan siellä viime talvena myös ne 50 alppiruusun tainta.... Täytyy myöntää, että joka syksy talvetukseen tulevien kasvien määrä kauhistuttaa minuakin, mutta sinne ne vain kaikki ovat aina sopineet.
Tässä muutamana päivänä syrikällä poikenneita perhosia, kun eivät näyttäytyneet avointen aikaan. Ylhäällä herukkaperhonen neitoperhonen ja keisarinviitta, alhaalla sitruunaperhonen, amiraali ja nokkosperhonen.
Osa patiosta ja kolmiopenkistä, syrikkä ja saman penkin kärhöseinäke jäävät tästä vasemmalle. Pation pöydälle laitoin näytille muutamia kuvia puutarhan lähtötilanteesta.
Edellisestä kuvasta käännytään 180 astetta ympäri katsomaan kärhökaaripenkkiä.
Kärhöportti oli hienosti kukassa tapahtumapäivänä, tosin kuvassa näyttää aika valjulta.
Kärhökaari- ja majapenkki keräsivät varmaan eniten ihailuja koko päivän aikana. Eikä ihmekään, sillä ovathan nuo tuuheat jaloangervokasvustot ja komeasti kukkineet kärhöt näyttäviä. Penkkien välissä kiemurteleva polku oli varsinkin lapsista hauska ja kärhöporttia kuvattiin paljon. Eräs kävijä sanoi, että siinä kelpaisi ottaa vaikka rippikuvia. Majapenkin istumapaikasta paljastui ongelma, jota en itse pitkäjalkaisena ollut huomannut lainkaan. Penkki saattaa nimittäin keikahtaa, jos aikuinen istahtaa sen etulaitaan ja kun istumakorkeus on säädetty nimenomaan meidän pitkien ihmisten mukaan, niin ainakin pari yllätystä taisi vieraille syntyä. Pahoittelut tästä! Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan lentänyt nenälleen tai saanut pieniä sydämentykytyksiä kummempia vammoja. Muutenhan penkki on hyvinkin tukeva istua eikä tämäkään ongelma vaadi kuin pientä hienosäätöä. Se korjataan varmasti ennen seuraavia puutarhavieraita!
Maja ei ollut ihan niin vehreä kuin viime kesänä suunnittelin, mutta omapa oli vikani, kun en muistanut suojata alppikärhöjä jäniksiltä.
Jos majaan pääsi turvallisesti istumaan, näkymä oli tällainen.
Suolla kukki pari ahkeraliisaa samoissa sävyissä kuin jaloangervot sen vieressä majapenkissä.
Marjapensasalueen suunnasta kohti majapenkkiä ja kärhökaarta. Suo pilkottaa vähän jaloangervojen tällä puolella.
Edellisestä kuvasta siirryttiin vasemmalle. Tältä suunnalta näkyy syysleimuja ja penkkien välissä kiemurteleva polku. Majapenkin purppuraiset keijunkukat ja purppuraheisiangervo 'Tiny Wine' tuovat kontrastia.
Vieressä oli myös hyönteishotelli, jonka viereen tulostin kuvia joistakin hotellin asukkaista.
Kasvimaalla näytti onneksi tänä vuonna rehevämmältä kuin viime vuonna. Amppelitomaatitkaan eivät olleet enää sellaisia rääpäleitä kuin kesäkuussa.
Meillä kävijät pitivät erityisesti siitä, että puutarhassa oli avaruuden tuntua eikä joka paikkaa ollut tupattu täyteen, vaikka kukkaistutuksia olikin runsaasti. Yleisvaikutelma oli selkeä ja huolella mietitty, ja kasviyhdistelmät onnistuneita. Köynnöstukia ja -seinäkkeitä tutkittiin paljon ja kamerat lauloivat sekä niiden, että niitä koristavien kärhöjen kohdalla. Vaikka osa kärhöistä ei ehtinyt kukkaan ja toiset olivat jo vähän ohikukkineita, niin onneksi muutamassa oli vielä näytiksi oikein komeaa kukintaa. Tulevina vuosina kukkarunsaus vain lisääntyy, kun uudemmat kärhöistä pääsevät vanhojen kanssa samoihin mittoihin. Kivisistä yksityiskohdista kivikkorinne, kivipolut ja nuotiopaikka olivat kävijöiden mieleen. Kivipolkujen pohjatöistä udeltiin ja siitä, kuinka saan ne pidettyä rikkaruohottomina. Kuten kävijöillekin kerroin, kivipolkujen alla ei ole mitään kankaita ja rikkaruohojen kitkemiseen saumoista käytän useamman tunnin kesän aikana. Kitkemällä kivikkorinnekin pysyy siistinä. Kysymyksiä riitti myös kärhöjen istuttamisesta (=oikein syvälle), talvisuojauksesta (=ei mitenkään), leikkaamisesta (=kuivat pois) ja lannoittamisesta (=kanankakalla ja nokkoskäytteellä heinäkuun alkuun saakka). Aika moni kyseli myös kompostoinnista, perenna-alueiden lannoittamisesta ja lehtokotiloista.
Kasvimaalta kun tuli autotallin edestä takaisin etupihalle, näki vielä kärhökaaripenkin tätäkin päätä tarkemmin. Jaloangervot olivat täälläkin komeasti kukassa.
Itse sain kokeilemisen arvoisia vinkkejä mm. vesimyyrän karkotukseen, suon kasvivalintoihin ja runsaan luumusadon hyödyntämiseen. Eräältä rouvalta sain tuliaisiksi karhunjuuren siemeniä ja niitähän on tietysti päästävä kylvämään jo heti vuodenvaihteen jälkeen. Mitä kuvista katsoin, niin varsin hauskannäköisestä kasvista on kyse. Päivä oli minusta todella antoisa ja kävijät toinen toistaan mukavampia. Oli ihana jutella heidän kanssaan, kuulla itse kunkin kokemuksia eri kasveista ja ylipäätään puhua samanmielisten harrastajien kanssa kunnolla puutarhaa. Tuli tavattua myös yksi saman kadun asukas, jonka iloisen värikkäitä kukkapenkkejä olen ohikulkiessani aina kaula pitkällä kurkkinut. En vain ole koskaan sattunut olemaan jalkaisin liikkeellä juuri samaan aikaan kun hän on ollut puutarhuroimassa, jotta olisin voinut pyytää pientä pihakierrosta. Sain kutsun tulla joku kerta vaikka ovikelloa soittamaan, jos ei satu tiet muuten kohtaamaan. Aionkin hyödyntää kutsun vielä jonain päivänä.
Etupihan kiveystä en huomannut opastetuilla kierroksilla esitellä, mutta ehkä omatoimikiertelijät senkin bongasivat. Karpaattienkellot kukkivat vielä kohtuullisesti, joten niillä oli tässä hyvä peittää naapuri.
Sattuipa päivän mittaan muuten vielä eräs ainakin itseäni näin jälkikäteen huvittava keskustelu. Eräs kävijä vinkkasi auringonhatun olevan oikein hyvä perhoskasvi. Nimi ei ollut minulle ennestään tuttu eikä siinä tilanteessa pääni toiminut tarpeeksi nopeasti, jotta olisin yhdistänyt tieteellisen nimen punahatuksi. Sotkin kaiken lisäksi kasvin johonkin keltakukkaiseen ja olin ainakin hieman yllättynyt, kun vieras sanoi niitä olevan myös punaisia. Illalla googlen avulla kuitenkin selvisi, että suorastaan surullisen tuttu kasvi oli kyseessä.
Vuosien yrittämisen ja kymmenien kuolleiden taimien jälkeen pääsen vihdoin ihailemaan punahatun kukintaa omassa puutarhassa.
Tässäpä tämän pienen puutarhamme yleisnäkymät ja tuli käytyä aika perusteellisesti läpi samalla kun sain vielä laittaa itselleni muistiin kokemukset ensimmäisestä Avoimet puutarhat -kokemuksesta. Oikein lämpimät kiitokset kaikille meillä kävijöille mieleenpainuvasta päivästä, kaikista kysymyksistänne ja todella ihanista kommenteistanne! Yhtä lämpimät kiitokset myös eilisille Kuopion puutarhaseuran vierailijoille sekä tällä virtuaalivierailulla olleille blogin lukijoille!

Edellisen osan takapihan alueesta löydät tästä.

22 kommenttia:

 1. Teillä on paljon ihasteltavaa. Syyssyrikkä on komea ja selvisi sekin, että talvetat sen kellarissa, sitä olisin kysynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syyssyrikkä on tosiaan talven kellarissa turvassa pakkasilta. Nyt on kaksi pientä pistokastaimea tulossa, joten ehkä vuoden päästä kokeilen jättää jonkun niistä talven yli ulos.

   Poista
 2. Paljon löytyy ihasteltavaa pihastanne. Syyssyrikkä olisi kaunis mutta joudun tyytymään kuvissa ihasteluun kun ei talvea ulkona III-vyöhykkeellä selviä. Teillä on kyllä kätevä kellari ja tuntuu mahtuvan vaikka mitä talvehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nythän voitkin alkaa vihjailla, että seuraava rakennusprojekti voisikin olla kasvien talvetukseen sopiva kellari ;) Syrikkä kyllä saattaisi talvehtia myös jossain ulkovarastossa tai autotallissa, joka on ajoittain muutaman asteen pakkasellakin. Se ei nimittäin ihan pienistä pakkasen puraisuista välitä lainkaan ja itsekin kaivan usein sen kellariin lumien seasta kohmeisesta maasta. Kunhan vain maa ei ole ehtinyt ihan umpijäähän, että lapio uppoaa vielä.

   Poista
 3. Upeita kuvia ja niin kaunista kukkaloistoa. Varmasti vieraat pitivät näkemästään ja kokemastaan.

  VastaaPoista
 4. Ihasteltavoo riittää teijän pihassa. Kaunis alue on esittelyssä ja kaikki kasvaa niin hyvästi. Syyssyrikkee miekin ihastelen perhosten houkuttelijana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin kosteana kesänä varsinkin tämä viimeisessä osassa esittelyssä ollut alue on kasvanut todella rehevänä. Syyssyrikkä on maineensa veroinen perhoskasvina.

   Poista
 5. Ihanan runsaat kukkivat alueet olivat varmasti upea huipennus kierrokselle! Sait hienosti kaikki kivipolut putsattua, ne ovat oikein edustuskelpoiset kaikessa kauneudessaan. Ihan varmasti tämä kohde herätti monessa eri askelmassa ihastuksen huudahduksia ja kysymyksiä, kiva, että tarjosit mahdollisuuden päästä vierailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt on kiva itsekin kierrellä puutarhassa, kun joka paikka on kunnossa ja kivipolut puhtaita. Luulen, että ne pysyvätkin aika hyvin rikattomina myöhään syksyyn saakka. Tulipahan tehtyä myös perusteellinen yleisnäkymäkierros tänne blogiinkin, kiitos esittämäsi toiveen :)

   Poista
 6. Kiitos ihanasta virtuaalikierroksesta! Luin kaikki kolme osaa kerralla 🤭 Sinulla on ihastuttava puutarha! Paljon kaikenlaista tutkailtavaa 😊 Minä ihastelen myös noita polkuja joita olet tehnyt, kärhökaari alue ja maja on ihan mahtavia 😍 Joitain ajatuksia tämän kierroksen pohjalta heräsi omaan pihaankin 🤭 katsotaan miten ne kehkeytyvät vielä 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että sait ideoita ja inspiraatiota tältä kierrokselta. Jännä nähdä, millaisia juttuja sinulle tulee, kun ajatushautomosi alkaa hyrrätä ja sovitella ideanpalasia omaan puutarhaasi :)

   Poista
 7. Kyllä on kaunista, kukkaisaa ja hyvin hoidettua. Blogiasi seuranneena tiedän sinun tehneen paljon töitä puutarhasi eteen. Näkymiä katselee ilolla. Ansaitset kaikki kehut ja kiitokset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Oli oikein mukava kuulla myös kävijöiltä, että he pitivät puutarhastamme ja selvästi arvostivat sitä työmäärää, mikä sen tekemiseen on mennyt.

   Poista
 8. Kyllä sinulla on kaunis puutarha, todella ihana, paljon upeita yksityiskohtia.

  VastaaPoista
 9. Hyvä kierros. Ja istutusalueet teillä ovatkin todella kauniit. Ja myös polut ja muut yksityiskohdat. Meillä löytyy kukkivista kasveista myös sitä sekasotkua. Eli ei aina ole ihan selkeää. Toki onneksi kasveja siirtelemällä selkeyttä voi taas luoda.
  Syyssyrikkäsi on mahtavassa kukassa. Miinä jätin syyssyrikkäni talveksi kukkapenkkiin (II-vyöhyke). Se on elossa ja tässä vaiheessa ihan minipienet kukka-aihiot ovat nähtävissä. Täytyy nyt miettiä, kaivanko sen ruukkuun ja ryhdyn talvisäilömään, vai odotanko jotain sellaista vuotta, että se ehtisi kunnolla kukkia (ellei kuole sitä ennen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olen tänä kesänä luonut aika ahkerasti selkeyttä kasveja siirtelemällä. Jotenkin kaikki epämääräinen alkoi heti vaivata silmiä, kun oli avoimet tulossa :D
   Syyssyrikkä komistuu päivä päivältä, kun yhä uusia nuppuja alkaa aueta. Se on aivan täynnä nuppuja ja voi olla, että se vielä jossain vaiheessa on violetti pallo, kun kaikki sivukukinnot alkavat kukkia. Löytyisikö sinulta syyssyrikälle vähän aurinkoisempi tai muuten suojaisampi paikka, jotta se lähtisi aikaisemmin kasvuun ja alkaisi siten kukkiakin aiemmin? Ei tuossa minunkaan syrikässäni nimittäin kovin kummoiset lehdenalut vielä kesäkuun alussa olleet, sillä otin sen ensimmäisten joukosta kellarista ulkovarastoon ja uloskin heti kun sää salli, jotta se tottuisi jo heti alusta alkaen ulkoilmaan ja aurinkoon. Sillä on tuossa lämmin, aurinkoinen paikka, ja varmasti siksi kukinta alkaa hyvissä ajoin.

   Poista
 10. Tosiaan, oikee kunnon lopetus puutarhakiarrokselle. Nua vanhimmat kärhöt ovakki tosi näyttäviä ja tua kärhöportti kärhööneen varmasti vakuutti viaraalijat kärhöjen kauneuresta ja kasvatusmaharollisuuksista. Massakukintaa löytyy ja monensorttista kasvupaikkaa. Olivat viaraalijat varmasti tyytyvääsiä näkemäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin tuntuu, että kyllä täältä tyytyväistä väkeä enimmäkseen lähti jatkamaan kierrostaan eteenpäin.

   Poista
 11. Olipas mahtavaa päästä virtuaalikierrokselle upeaan puutarhaasi, kun ei nyt ollut mahdollista reissata paikanpäälle ihastelemaan. Erityisesti ihastuttaa kärhöt ja isot kukkapenkit sekä tietenkin hienot kivipolut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olit virtuaalisesti mukana ja tykkäsit kierroksesta :) Ehkä jonain vuonna tulee tilaisuus tulla paikan päälle, jos osallistumme vielä joskus uudelleen avoimiin.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!