maanantai 22. elokuuta 2022

Uusi projekti aloitettu

'Madame Julia Correvon' on saanut jo monta kukkaa auki. Muistiin laitettakoon ensi vuotta varten, että ensi vuonnakin valkoisia tuoksuherneitä Julian kaveriksi.
Mansikkamaa saatiin vihdoin valmiiksi ja oli aika aloittaa uusi projekti. Tämä on nyt se juttu, minkä esikoinen antoi luvan tehdä. Valituksia ei myöskään tullut kun lapio nosti ensimmäiset nurmipaakut ja kaivanto alkoi laajeta.
Lähtötilanne on tässä. Tylsä, hyvin sammaloitunut nurmirinne takanurkan ja nuotiopaikan välissä ja niittyrinne aivan metsän rajassa.
Kulkuaukko nuotiopaikalle kivettiin jo nuotiopaikkaa tehdessä ikään kuin vihjailemaan, että tästä olisi hyvä jatkaa myöhemmin polkua eteenpäin.
Polku ei vielä jatkunut, sillä tuohon takanurkan puoleiseen päähän olisi jo kasveja valmiina odottamassa istuttamista. Sieltä siis aloitettiin. Oikeaan reunaan jää niittyrinne.
Ei tullut yllätyksenä, että kivien seasta löytyi myös rakennusjätettä. Onneksi ei sentään ihan mahdotonta kasaa ja siitäkin suurin osa tiilenkappaleita.
Olisin toivonut, että sopivankokoisia kiviä olisi löytynyt enemmän. Kaksi järjettömän suurta järkälettä löytyi, mutta ne piti jättää mullan alle. Yksi juuri ja juuri isännän voimilla liikahtava paksukainen saatiin nousemaan tasainen pinta suunnilleen vaakatasoon ja se määritti polun paikan ja kaltevuuden. Alun perin oli tarkoitus tehdä polku samaan tapaan kaltevaksi kuin nuotiopaikalle toisesta suunnasta johtava pikkukivipolku, jotta kottikärryillä pääsisi liikkumaan myös tältä puolelta sujuvasti. Kivi oli kuitenkin sen verran yhteistyökyvytön, että saan rakentaa pari porrasaskelmaa. Olenkin aina haaveillut kiviportaista! Loput löytyvistä kivistä käytän pengertämään istutusaluetta. Uuden polun ja pensashanhikkien väliin jäävä alue on paahteinen ja kuiva, joten siihen teen pienen kivikkokasvialueen. Maa on täynnä kuusen juuria enkä halunnut laittaa tuohon juurimattoakaan, joten kasvien on pärjättävä niissä oloissa, mitä niille on tarjota. Lisäksi multa tuntuu hyvin köyhältä eikä sieltä löytynyt kaivellessa kuin pari matoa. Kompostimultalisäys varmasti auttaa siihen ongelmaan. Polun ja nuotiopaikan väliin saan toivon mukaan hyvät oltavat kärhölle tai parille ja muillekin runsasmultaisempaa kasvualustaa vaativille kasveille. Ainakin siinä tapauksessa, että sopivia pengerryskiviä löytyy tarpeeksi.
Yläpuolisen nurmikon tasalla oleva kivi oli helposti liikuteltavissa, sen sijaan heti toinen jumittui niille sijoilleen. Alin porraskivi vaatii seuraavaksi isännän voimia. Pengerryksetkin jo alkavat hahmottua.
Projektin eteneminen tyssäsi eilen liian kuumaan säähän eikä töiden takia todennäköisesti etene viikolla kovin paljoa, joten tutkaillaan seuraavaksi sinne aikanaan päätyviä kasveja. Vanhempani kävivät jonkun aikaa sitten pienellä lomareissulla ja tietenkin sovimme äitini kanssa, että hän soittaa minulle, jos sattuvat käymään taimimyymälöissä. Sainkin oikein hyvän kasvikuorman, joille en vielä ostohetkellä tiennyt tarkkaa paikkaa. Silloin kun esikoisen kanssa pohdiskelimme kukkapenkin sopivuutta tuohon väliin, keksin, että suurin osa reissutuliaisista sopisi juuri sinne. Joskus kannattaa siis vain hommata kivat kasvit, vaikka ei olisi paikkaa valmiina tai edes mietittynä.
Äidin lomatuomiset: loistokärhöt 'Diamond Ball' ja 'Beautiful Bride', valkokirjava komeamaksaruoho 'Frosty Morn', kivikkokurjenpolvi 'Ballerina' ja kevätpitkäpalko 'Rose Delight'.
Kevätpitkäpalko on kovin vaatimattoman näköinen nyt, mutta tämän pitäisi kukkia alkukesällä vaaleanpunaisena.
Alkukesällä sinilemmiöstä ottamani pistokas hyvin lyhyellä juurenpätkällä on lähtenyt hienosti kasvuun. Tämä päätyy myös uudelle alueelle.
Lisää kasveja otan kivikkorinteestä. Siellä on ainakin kolme tähtilevisian siementainta, joista yhden kokeilen siirtää jo nyt syksyllä. Toisen tai jopa kaksi siirrän ensi keväänä. Voi olla, että siirrän sinne myös pienen jakopalan turkestaninmaksaruohoa ja ehkä muutaman mehitähdenkin. Lisäksi aion kylvää talven aikana ainakin sinikatanaa ja patjarikkoa ja ehkä jotain muutakin, jos perennasiemenkirjeestä löytyy kivoja lajeja. Aivan uuden kivikkoalueen ja metsän rajaan jäävälle mullokselle kylvän suorakylvönä luonnonvaraista ketoneilikkaa. Se rajaa istutusalueen kivasti niittyrinteestä ja laittaa samalla vähän kampoihin kuusen alta puskeville luonnonkasveille. Ketoneilikka on siinäkin mielessä hyvä valinta, että sitä oli tuolla alueella pikkuisen jo ennestään ennen kuin aloin tehdä niittyrinnettä. Se siis menestyy noinkin kehnolla kasvupaikalla. Osalle kasveista aion sekoittaa multaan kananmunankuorimurskaa pitkävaikutteiseksi kalkitukseksi, mutta ainakin sinilemmiö ja levisia viihtyvät myös happamassa kasvualustassa. Vieressä oleva kuusi happamoittaa varmasti neulasillaan kasvualustaa, joten ainakin osa kasveista on hyvä valita sen mukaan, miten ne kestävät hapanta maata.
Loistokärhö 'Diamond Ball' tulisi nuotiopaikan puoleiselle sivulle.
Ajattelin siirtää nuotiopaikan vierestä kaksi koivuangervoa ylemmäs rajaamaan nurmikkoa uudesta istutusalueesta. Ne toimisivat samalla esikoisen toivomana palloesteenä ja piilottaisivat osan istutuksista taakseen. Näin kaikki ei näkyisi ihan heti, vaan tulisi yllätyksenä siinä vaiheessa kun aluetta lähestyisi. Ne siirtämällä saan myös oikein hyvin tilaa uusille kärhöille. Tässä onkin talvi aikaa miettiä joku kiva kaveri "Timanttitanssiaisille", jos ei syysaleista tule vastaan jotain kivaa. Reissutuliaisista 'Beautiful Bride' on menossa muualle. Kivikkoalueen puolelle ei ainakaan tässä vaiheessa tule mitään pallo- tai näkemäestettä. Pitää katsoa sitten ajan myötä, tarvitaanko siihen jotain vai kelpaako se siltään. Jos sopivan isoja kivenjärkäleitä olisi ollut ihan vieri vieressä, olisin laittanut jonkun niistä kivikkoalueen ylätasolle selvästi maasta koholleen, mutta toistaiseksi noussut kivimäärä ei sellaiseen tuhlailuun riitä.
Eilisen päivän sato: yrttejä, kuukausimansikoita ja jokunen pensasmustikka, tomaatteja, viimeisiä herneitä ja iso kasa salkopapuja 'Blauhilde'.
Kukkapenkin kaivelun ja suunnittelun lisäksi olen pakastanut ahkerasti yrttejä talven varalle ja sainpa aikaiseksi kuivata yhden erän ranskanrakuunaakin. Pakastimeen on päätynyt paljon tavallista basilikaa ja oreganoa, sekä lisäksi muutamia rasiallisia sitruunabasilikaa, rosmariinia ja sitruunamelissaa. Suklaamintulle en ole keksinyt mieluista käyttötarkoitusta, sillä tavallisen mintun tapaan myös siitä tulee niin vahva hammastahnamainen aromi, etten ole oikein tykästynyt sen käyttöön. Toistaiseksi olen kokeillut sitä tuomassa makua vesikannuun ja teessä yhdistettynä sitruunamelissaan. Vedestä en tykännyt lainkaan mutta teetä ei sentään tarvinnut kaataa viemäriin. Jos tuo yksilö ei talvehdi, en aio ensi vuonna hankkia uutta minttua. Jos talvehtii, annan sille vielä toisen mahdollisuuden ja ovathan ainakin sen kukat mieluisia pörriäisille, jos lehdet eivät minulle maistu. Salkopavut aloittivat sadon tekemisen oikein rytinällä, joten niitäkin on mennyt jo useampi pussillinen pakastimeen. Hyvä, että edes ne tekevät satoa, sillä vahapavut menivät etanoiden suuhun jo pikkutaimina.
Miksi samettikukat tekevät näin? Kukkivat runsaasti, mutta kukinnan jälkeen varsi alkaa ruskettua eikä siemeniä kehity.
Samettikukkien siemeniäkin olen yrittänyt kerätä mutta joka ikinen kukka nyykähtää kukittuaan. Siemenet tai oikeastaan siemenaiheet ovat yhtä muhjua kuihtuneen kukan sisällä. En ole koskaan ennen törmännyt tällaiseen. Johtuuko moinen ilmiö kosteasta kesästä vai mikä ihme sammareitani vaivaa? Ihan jokaista samettikukkaa en ole tutkinut, mutta päällisin puolin tehdyt pistokokeet ovat osoittaneet, että ongelmaa on niin maassa kuin ruukuissakin kasvavissa samettikukissa. Muutama ruukuissa oleva sammari on myös ruskettanut satunnaisia oksia sieltä täältä ja yksi parvekelaatikossa kasvava yksilö on kuihtunut peräti kokonaan. Luulin aiemmin, että orava olisi hypännyt sen päälle ja taittanut varren poikki mutta nyt kun saman näköistä ongelmaa näyttää tulevan myös muihin, olen alkanut epäillä, että kyseessä onkin jokin muu vaiva. Oletteko törmänneet samaan koskaan? Pitääkö varmuuden vuoksi pitää ensi vuosi taukoa sammareitten kasvatuksessa vai johtuuko ilmiö vanhoista siemenistä?
Aurinkopenkissä tarhaviinikärhö 'Pernillen' kaverina on alkanut kukkia tänä kesänä omalta lomareissulta hankittu 'Etoile Violette'.
Näiden värit sopivat täydellisesti yhteen (jos tuota purppurapunalatvan kuihtunutta kukintoa ei lasketa mukaan).
Mukavaa uutta viikkoa!

20 kommenttia:

 1. Kutkuttava uusi alue! Hyvältä näyttää jo nyt, ainakin tällaisen maanmöngertäjän näkökulmasta, jonka lempipuuhaa on maankaivuu ja kivenkääntö.
  Hieno on myös sato. Mintuista aika samaa mieltä, joku vihermintun tapainen on ainoa, joka on tosissaan hyvä. En hirveästi sitäkään käytä, mutta hellepäivinä oli tzatzikille menekkiä.
  Komea kasa papuja! Ja kiitos muistutuksesta, pitääkin tehdä jokakesäiset yrttiseokset (Provence ja pizza, lähinnä). Miten se kesä onkin hurahtanut jo näin pitkälle.
  PS. Olemme saaneet sateita joka toinen päivä, ja kunnolla!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on samat mielenkiinnon kohteet, sillä minustakin tuo myllääminen ja kivien pyörittely on varsin mukavaa puuhaa. Pääsee luovuus valloilleen.
   Minä en ole vihermintunkaan ystävä. Pieni mintun häivähdys suklaassa on ok, mutta vähänkään enemmän minttua ja heti tulee hammastahna mieleen. Jos ei tule aikaisia hallaöitä, niin papuja saadaan varmasti koko talven tarpeet pakkaseen. Onneksi lapsetkin tykkäävät syödä niitä, niin ei haittaa runsas sato. Kyllä vaan kesä hujahti ohi nopeasti! Vähän tuo sadonkorjuun ajankohta taas yllätti mutta onneksi vielä ei ole mitään päässyt pilaantumaan.
   Hyvä että teillä on satanut! Olisit vaan ominut kaikki sateet itsellesi. Täällä oli satanut työpäiväni aikana 10mm vettä eikä tänään edes ollut viikon pisin työpäivä.

   Poista
 2. Pieni kivikateus iski. Ra-kas-tan kiviä, mutta niitä ei ole omalla tontilla. Nättiä tulee. Kyllä puurtamisenne kannatti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen kuullut, että joka paikassa Suomea ei kasva kiviä luonnostaan. Täällä Itä-Suomessa niitä riittää. Kiitos!

   Poista
 3. Oih, uusi projekti näyttää erittäin innostavalta. Kiviportaista tulee hauska kohta alueelle, vaikka kottareilla siitä ei hyvin pääsekään. Sait hienoja kasvituliaisia vanhempiesi reissulta. Kyllä minäkin hankin yleensä mieleisen kasvin, vaikka sille ei ihan heti olisikaan valmiina paikkaa. Nytkin minulla on rivi puskia odottamassa, että saan niille tehtyä arboretumiin uuden alueen. Pernille ja Etoile Violette sopivat ihanasti kavereiksi.
  En osaa vastata sammareiden ongelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aika innoissani olen itsekin ja vähän harmitti jättää projekti kesken työviikon ajaksi. Ehkä tuolla ei tarvitse kovin usein kottikärryillä ajella ja pääseehän niillä ainakin alaspäin helposti. Pitää sitten vain mennä tasaisempaa polkua pitkin ylös.
   Täällä päin on melkein aina ostettava vastaan tuleva mieleinen kasvi, vaikka sille ei olisi paikkaakaan. Valikoimaa ei ole yhtä paljon kuin etelämmässä. Siksi myös äitini tutkii lomamatkoilla taimistot.

   Poista
 4. Kivoja uusia kasvihankintoja. Frosty Morn muutti vasta omaankin pihaan. Olisipa tylsää jos ei yhtään yllätyksiä kaivaessa tulisi vastaan. 😁 Siinä ne ideat jalostuu tehdessä. Kiviportaista tulee varmasti kivat vaikka alunperin muuta suunnittelitkin. Nuo uusimmat kärhöhankinnat ovat kauniita kuten jo kukkivatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, yllätykset ovat kukkapenkin kaivelun suola ja pippuri :D Mieluummin kuitenkin kaivelisin yllättävän hienoja kiviä kuin tuota remonttijätettä... Minä uskon myös, että kiviportaista tulee kivan näköiset.

   Poista
 5. Helteiden keskellä uusi projekti, nyt on kunnioitettava saavutus! kivet ovat taitavia piiloutumaan, mutta valitettavasti tulevat aina löydetyiksi juuri silloin, kun ei olisi niin väliä :D Kiva, kun on kasvit valmiina uuteen paikkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sunnuntaina aamusta ihan niin hirveän kuumaa vielä ollut. Aamulla tuohon kohtaan käy vielä varjo, joten ihan mukava oli puuhailla toisin kuin muutama tunti myöhemmin täydessä auringon paahteessa. Silloin piti minunkin luovuttaa ja lähteä sisälle vilvoittelemaan. Kivien piilottelutaito on varsin ihmeellinen. Nyt niitä olisi kaivattu vähintään tuplamäärä ja oletin, että niitä myös löytyisi tuolta yllin kyllin. No, ehkä kaivamattomasta osasta löytyy kunnon kivikasa, jotta saan tehtyä kunnon pengerrykset.

   Poista
 6. Kiviportaat kuulostavat minustakin tosi kivalta. Ai mitä ihanuuksia saitkaan tuliaisiksi. Etenkin nuo kauniit kärhöt kuvassa kiinnittivät heti huomioni.
  Mukavia hetkiä uuden projektisi kimpussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Odotan hyvin uteliaana noiden uusien kärhöjen ensikukintaa. Niille luvattiin nimittäin ihan älyttömän suuria kukkia, 'Beautiful Bridelle' jopa 28cm. Tuskin ihan niin suuriin kukkiin täällä päästään, mutta 20-senttinenkin kukka on melkoisen kookas.

   Poista
 7. Oi, niin ihanaa kun saa käyttää kiviä uuden alueen tekemisessä. Ja se, että kivet löytyvät hyvin läheltä. Uudet kärhöt ovat huippukauniit! Ehdottaisin valkoista ruusunätkelmää tuoksuherneen tilalle, se on monivuotinen ja kasvaa korkeaksi köynnökseksi ja on tuoksuherneen näköinen, tosin tuoksua ei ole. Ja siis vain tuli tällainen ajatus mieleen, teet miten haluat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota lähempää ei oikeastaan edes voisi kiviä löytyä. Olisipa niitä vain vielä enemmän.
   Miksei tosiaan ruusunätkelmäkin sopisi 'Julian' kaveriksi. Ehdin jo sen sinulta saamani ruusunätkelmän istuttaa pation lähelle toisten kärhöjen kaveriksi. Jos se viihtyy hyvin ja saan siitä siemeniä talteen, voisin kyllä laittaa sitä tuohon nuotiopaikallekin. Sitten ei tarvitsisi esikasvattaa kuin muutamia tuoksuherneitä tuoksun takia.

   Poista
 8. Työtä tietättää uus penkki kivineen. Kaunis varmasti lopputulos! Ihania kärhöjä on siellä kukassa ja nuo uudet todella hienoja. Meillä on tuolla mehtäalalla loivat kiviportaat rinteessä ja hyvin kottareilla siitä piäsöö. Mukava on kerätä satoa puutarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa vähän kaivamista ja kivien kampeamista. Kiitos! Ainakin tyhjät kottikärryt kulkevat helposti portaita myöten eikä tuonne nyt varmaan tarvitse täpötäysien kärryjen kanssa kulkeakaan. Onneksi toinen reitti on tasaisempaa. Pieneltä kasvimaalta ei mahdottomia satoja saa, mutta onhan se aina eteenpäin, jos edes jotain saa tuoreeltaan syötävien lisäksi pakastimeen talven varalle.

   Poista
 9. Kivisen maan kaivaminen on työlästä, mutta kyllä noista murikoista syntyy hienoja pintoja ja rakenteita. Varsinkin, kun sinä osaat myös kiviä käyttää.
  Sinulla on niin paljon kärhöjä, että voisit tehdä niistä ihan oman yhteenvetopostauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitää vaikka joskus talven aikana tehdä kärhökooste. Aineksia riittäisi kyllä varmasti ainakin kahteen postaukseen.

   Poista
 10. Tuashan on ihan selevästi uurelle istutusalueelle tilausta. Ihan järkyttäviä nua kivimäärät, mikkä tontilta löytyy, mutta sehän ei haittaa, ku niitä osaa taiten hyäryntää. Hianoolla kärhööllä kokoelma lisääntyy. Hyvä kärhöfäripari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin toivonut tuosta kohdasta löytyvän vielä muutamia sopivankokoisia murikoita enemmän, jotta saisin kunnon pengerrykset syvempään osaan penkkiä. Vielähän tuossa on muutama neliö kaivamista, joten ehkä niitä löytyykin sieltä. Kiva, että reissutuomisina tuli vähän erikoisempia kärhöjä, joita ei ole täällä näy usein myynnissä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!