tiistai 19. huhtikuuta 2022

Hamsterin puutarhassa kevät etenee

Narsissi 'Apricot Whirl' ja kevään ensimmäinen kimalaiskuningatar.
Kevät etenee oikein kohisemalla meilläkin. Pääsiäisviikonloppuna kuulin ensimmäisen peipon laulavan ja nyt niitä on jo monta kilpaa lurittelemassa. Mustarastaat aloittivat laulunsa selvästi normaalikevättä myöhemmin, mutta ehkä tässä on saanut parisen viikkoa niiden konsertointia kuunnella. Hippiäiset piiskuttavat, kuusitiaiset rakentavat pesää pönttöön ja tänään näin ensimmäisen kimalaisen ja nokkosperhosenkin. Nyt sille ja kumppaneille on edes pikkuisen evästä tarjolla, sillä lapsille uusia kurarukkasia hakiessani törmäsin heti myymälän ovella pääsiäissesongista jääneisiin sipulikukkiin. Puoleen hintaan lähti muutama ruukku meillekin, vaikka olin etukäteen päättänyt, etten hanki mitään.
Ensimmäisen kuvan narsissin lisäksi ostin yhden ruukun valkoista helmililjaa ja kolme ruukkua tete-narsisseja.
Hitusen reilulla kolmella eurolla sain vähän väriä ikkunan eteen. Vesiastiaa ei ollut lähellä, joten laitoin ruukkujen pinnalle lunta kostukkeeksi.
Sisälläkin kukkii: pääsiäisvieraat toivat tulppaaneja ja isäntä oli löytänyt sävyyn sopivia narsisseja.
Lämpötilat ovat sääennusteissa sen verran lupaavia, että rohkenin jättää ensimmäisiä kasveja jo ulos yöksi. Ulkovaraston rappusella alppiruusut ja syyssyrikkä ovat olleet nyt kaksi yötä pihalla yksinkertaisen harson alla. Päiväksi otan harson pois syyssyrikän päältä ja raotan sen verran alppiruusujen kohdalta, että ilma vaihtuu. Päiväulkoiluun pääsevät ulkovarastosta harson alle muratit, lankaköynnös sekä koruköynnös, ja ilman mitään suojauksia hortensiat ja kärhöt. Varaston rappuselle ei paista kuin hetkittäin aurinko suoraan, joten loppuviikosta harsoa ei varmaan tarvitse enää millekään kasville päiväsuojaksi.
Ei ole kovin kummoista turvaväliä kasvien ja lumihangen välissä. Sisällä esikasvatettuja taimia en tähän toisi, mutta nämä kylmässä talvehtineet eivät moista hätkähdä. Kompostori pöhisee oikein mallikkaasti reilussa 55 asteessa.
Ja siellä kompostorin ja syyssyrikän välissä alppiruusut köllöttelevät suoralta auringonpaisteelta suojassa.
Nyt jos joku hyvin tarkkaavainen ja hyvämuistinen ehti ihmetellä, missä ne tuoksuherneet ja lukuisat perennantaimeni ovat, niin ne siirsin kasvimaalle. Sain isännältä tässä aikaisemmin keväällä syntymäpäivälahjaksi kaksi lavakaulukseen sopivaa minikasvihuonetta ja kasasin ne lasten kanssa pääsiäisenä. Tai ehkä ne ovat ennemminkin vain tukikehikolla varustettuja muovihuppuja. Joka tapauksessa olivat toivottuja ja pääsivät heti käyttöön kun vain tarpeeksi lunta suli tieltä pois. Toinen kasvihuoneista pääsi sulattamaan ensimmäistä lumesta paljastunutta kylvölaatikkoa. Toiseen taas vein eilen tuoksuherneet, helmililjat ja melkein kaikki perennantaimet ja hyvin menneestä ensimmäisestä yöstä rohkaistuneena tänään vielä yhden laatikollisen perennantaimia. Varmuuden vuoksi jätin myös ämpärillisen ränneistä kerättyä vettä hupun alle, sillä öisin on vielä pikkupakkasia ja aurinko alkaa paistaa kasvimaalle vasta puoliltapäivin.
Vähän vielä pitää odotella ennen kuin kasvimaa on sula. Ripottelin jo hupun alla olevaan lavaan etanaraetta mahdollisten talvehtineiden etanoiden iloksi ja ehkä jo ensi viikonloppuna pääsen kylvämään mustajuurta.
Toinen "mökki" pääsi seinän varteen. Yön jäljiltä muovi on aivan huurussa. Vedin kuvauksen ajaksi harson sivuun, mutta päivällä harso saa olla katon päällä varjostamassa ja yöllä kokonaan päällä.
Tältä näyttää sisällä. Taimet pärjäsivät hyvin hupun ja harson suojissa, vaikka yöllä oli ollut pari astetta pakkasta. Etualalla vielä muutama itämätön perennakylvös.
Kivikkorinteen vanha osa on varmasti parin päivän päästä kokonaan sulanut, kuten myös pihakiveys.
Sinilemmiö on talvehtinut taas erinomaisesti. Tämän päälle nostin lunta ja jäätä suojaamaan auringolta.
Sisälle mennessäni silmiin osui hentoa viherrystä kevätkurjenmiekkojen kohdalla.
Nyt kun bongasin ensimmäiset kevätkurjenmiekat, tajusin, että ne aloittavat näillä keleillä varmasti kukinnan aivan pian. Tulikohan lapioitua vähän liikaa lunta pois niiden päältä? Veikkasin nimittäin, että ensimmäinen niistä kukkisi vasta 27.4. Ja yhdestä keltaisen nurkan krookuksista pilkisti työpäivän jälkeen jo nupun kärkeä, joten niidenkin kukinta alkaa paljon ennen 26.4, jota veikkasin ensimmäisen kukan aukeamispäiväksi.
Kyllä vain! Sieltä noustaan jo ihan joukolla esille. Ei kyllä mene viikkoa näillä eikä ensimmäisellä krookuksellakaan kukinnan alkuun. 
Nyt piisaa vauhtia!

14 kommenttia:

  1. No VAU noita versoja! Ihan mahtavaa, kuinka ne heti tunkevat itsensä sieltä lumesta, kun se on riittävän matala! Veikkaukset saa mennä syteen ja saveen, kun kevätkukista on kyse.
    Ihanat syntymäpäivälahjat, taitaa isäntä tietää, mikä on sinun mieleesi :-D On kyllä tarpeellisia, ja mainiota, että kasvit on voinut jo ulos niiden avulla jättää.

    Eihän tuollaisia ihastuttavia narsisseja ja muita kukkia mitenkään voinut ohittaa, jos puoleen hintaan olivat! Suloinen kimalainen ♥
    Tosi nätti on myös kukkakimppu.
    Rapsutukset Karolle, mainiolle esittelijälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinpä! Parempi vain, jos ensimmäiset kukat ilmestyvät reilusti ennen veikattua päivämäärää. Kyllä niitä kukkia on niin pitkään odotettu.
      Tietää hyvinkin, kun etukäteen näytin netistä, että tuollaisia kaksi kappaletta :D Yksi osa lahjasta odottaa vielä sitä, että seuraavat lavakaulukset tulevat esille. Eli ihan lähipäivinä, ehkä jopa tänään. Helpottaa kyllä kummasti taimitouhuja, kun edes osa saa olla koko ajan ulkona. Muistaa vain käydä aamupäivällä avaamassa vetoketjut ja nostamassa harsoa vähän pois. Ja niiden avulla pääsee kylvöpuuhiinkin reilusti aikaisemmin kuin ennen.
      Narsissit tulivat varmasti tarpeen ensimmäisille perhosille ja kimalaisille. Tuo yksi ainakin hyöri ihan onnessaan terälehtien seassa. Täällä ei kuitenkaan vielä liiemmin kukkia ole, joten iltapäivästä ikkunalla voi käydä kuhina. Harmi kun olen itse töissä silloin, niin ei pääse seuraamaan. Kunhan maa sulaa, pääsevät kukkapenkkiin. Narsissit ja tulppaanit ovat kumpikin omissa maljakoissaan kun eivät yhteen mahtuneet. Sopivasti sijoiteltuna näyttävät yhdeltä kimpulta.

      Poista
  2. Ihana Apricot Whir ja kauniit asetelmat. Kyllä nyt kevät lämpimän sään ansiosta tulee ottamaan aimo harppauksen eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Valtavia harppauksia kevään etenemisessä tapahtuu joka päivä. Mitenkähän tässä malttaa edes töihin lähteä?

      Poista
  3. Oijoi, sinä olet jo saanut taimia pihalle. Oletpa saanut kivat synttärilahjat. Minä olen vähän huono suojaamaan kasveja ulkona. Tuollaiset minikasvihuoneet olisivat siihen käteviä. Ihanat kevätkurjenmiekkojen ja narsissien alut! Hauska miten kukinnat osuvatkin aiempaan ajankohtaan kuin itse ollaan veikattu. Vielä vähän aikaa sitten tuntui, että kevät on turhauttavan kaukana edessäpäin, mutta nyt se onkin jo täällä. Nautitaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen oppinut varovaiseksi taimien kanssa. Monta kasvia olen nimittäin käräyttänyt kevätauringossa. Ulkoilmaan totuttelun teen ainoastaan vapaapäivinä, sää kun voi muuttua kesken työpäivän. Sitten kun kestävät olla ilman suojia ulkona, uskallan jättää ne valvomatta. Minikasvarit helpottavat taimien ulkoiluttamista huomattavasti. Siellä ovat suojassa niin auringolta kuin kylmältäkin.
      Paksut hanget, lämmin sää ja roudaton maa ovat näemmä hyvin ennalta-arvaamaton yhdistelmä. Parempi ehdottomasti näin päin, että kaikki tapahtuu vauhdilla kuin se, että joutuisi odottelemaan tuskastuttavan pitkään. Ei voi muuta kuin nauttia :)

      Poista
  4. Ihanaa, kun lumen alta jo pusketaan kasvuun. Hyvät alennusostokset teit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Hirmuinen vauhti on noilla kevätkurjenmiekoilla, varmaan muillakin kasveilla kunhan lumet vain vajuvat päältä pois.

      Poista
  5. Kyllähän nämä ale ostoksia aina koukuttaa ja mikä ettei 🤗😁
    Mukavaa kun olet saanut jo taimia pihalle kyllä se ahtaus alkaa ahdistaa jossain vaiheessa.
    Minä olen nyt kotona ja en tiedä mitään mökin tilanteesta mutta perjantaina taas mennään.
    Kivat huput sait lahjaksi helpottaa tilannetta kummasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeesti ne vain hyppäävät ostoskoriin. Näistä kyllä pitäisi olla monivuotinen ilo toisin kuin vaikkapa perunanarsisseista.
      Tiedä mitä yllätyksiä mökiltäsi viikonloppuna löytyykään. Minua jännittää jo pelkän työpäivän ajan, mitä puutarhassa on tapahtunut. En varmaan pysyisi housuissani, jos pitäisi olla poissa useampi päivä :D
      Hupuista on jo nyt suurta hyötyä taimipuuhissa. Eteisestä vapautui hyvin tilaa muille taimille kun sai suurimman osan perennoista pois.

      Poista
  6. Aurinko taitaa olla monelle kasville pahempi kuin kylmä. Hyvin on sielläkin lumi sulanut. Alessa on tartuttava heti tilaisuuteen, jos jää empimään niin jää ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Monta kasvia on minultakin kärähtänyt, kun harso on lähtenyt huomaamatta tuulessa pois päältä mutta yhtään ei ole toistaiseksi kuollut liian kylmään. Noita 'Apricot Whirleja' oli ainoastaan tuo yksi ruukku jäljellä, joten tuuri kävi minulla, että sain sen. Myöskään valkoisia helmililjoja ei ollut kovin montaa ruukkua. Perus keltaisia narsisseja ja noita tetejä oli vielä jonkun verran.

      Poista
  7. Eikö olekin helpottavaa, kun saa edes jotain taimia sisältä ulos. Nuo pienet ’kasvihuoneet’ näyttävät toimivilta ja onhan siellä monen monta purkkia. Nyt on lumien sulamisesta sellainen vauhti (hyvä niin), että saattoi arvaukset mennä vähän mönkään, mutta kaikki arvauksia aikaisempi kukinta ei kyllä haittaa yhtään. Minäkin ihmettelin eilen hangen läpi tunkevia piippoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se helpottaa taimirumbaa huomattavasti. Ainakin näin muutaman päivän testaamisen jälkeen kasvihuoneet ovat olleet toimivia. Kesä näyttää sitten, kuinka hyvin kestävät käyttöä. Tukikaarista ainakin on hyötyä myös hyönteisverkon tai harson tukena, jos muovihuppua ei tarvita tai se päättää hajota tuhannen silpuksi :D
      Minulla meni ainakin ihan pieleen näiden ensimmäisten veikkaaminen. Ensimmäiseen kevätkurjenmiekkaan ilmestyi nimittäin jo eilisen päivän aikana nuppu, tänään varmaan aukeaa kokonaan. Krookuksistakin pilkisteli jo monta nupun kärkeä. Hyvä vain, että kukkivat aikaisemmin kuin ennustin, lunta on katseltu jo tarpeeksi pitkään. Kiva, että teilläkin alkaa näkyä piippoja.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!