sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Halloween-tunnelmissa

Halloweenin ajankohta Suomessa vaihtelee lokakuun lopun ja marraskuun alun välillä aivan kuten pyhäinpäivänkin ajankohta vaihtelee. Maailmalla halloweenia vietetään kuitenkin tänään. En ole tänäkään vuonna innostunut sen kummemmin leipomaan halloween-sävytteisiä leivonnaisia tai koristelemaan kotia hämähäkein ja lepakoin, mutta puutarhassa puuhaillessa näytti siltä, että kasvit ovat hyvinkin tapahtuman vietossa mukana. Kivikkorinteestä löytyi jos jonkinmoista kummajaista ja kasvimaalta joukko hirvittäviä mutantteja. Niljaiset limaotukset ovat valloittaneet puolet puutarhasta kun pakkaset ovat nitistäneet ennen niin tomerasti pystyssä olleet kasvit.
Mielikuvitusta tai ei, mutta minusta tämä rypäs kivikkomehitähtiä tuijotti aika pistävästi. Lajike on 'Dark Beauty'.
Helminukkajäkkärät katsovat isoilla silmillään maata kohti. Taustalla mustat hattivatit (alias punatähkä) huojahtelevat aavemaisesti.
Ja mitähän mahtavat olla nämä vikkelästi liikkuvat hopeanhohtoiset otukset? Virvatuliako? Piste sille, joka arvaa, mistä kasvista on kysymys.
Nyt kaivanto, josta ilmeisesti nämä kaikki kummajaiset ovat puutarhaani kömpineet, on peitelty ja kivellä sinetöity. Kukkapenkeissä näkyy maan alla asuvien peikkojen hiustupsuja. On vähän tuuheampia (mm. siperiankurjenmiekat) ja harvempia (kuunliljat). Toivottavasti peikot eivät nouse esiin!
Edellisessä kuvassa on vihdoin se harmia aiheuttanut kukkula tasoitettu. En saanut jättikiveä täysin kärhöportin kohdalle mutta nyt se on edes samassa linjassa portin kanssa ja maan pinnan tasalla. Kuvassa näyttää hassulta, mutta kyllä sen oikeasti pitäisi olla suorassa linjassa. Jos polun toisen reunan tekee yhtä paljon kärhöportin "ohi", lopputuloksesta tulee varmasti tarpeeksi hyvä. Pitäisi vain ensin löytää sopivia kiviä... Jos poutasäätä riittää ja inspiraatio iskee, mullosta voisi jo myllätä tänäkin syksynä istutuskuntoon. Kiireisin projekti oli saada kivi paikoilleen sekä montut ja kukkulat tasoitettua, jotta talvella olisi turvallista kävellä alueella. Tästä eteenpäin kaikki tehty on vain helpotusta ensi kevään askareisiin.
Maa-artisokkapenkistä löytyi ihmeellisiä otuksia. Kaksi alimmaista on selvästi selällään köllötteleviä mutanttihiiriä mutta mitä nuo pari muuta ovat?
Kasvimaa on laitettu nyt talvikuntoon. Tein ensin kylvösuunnitelman ensi vuodelle ja kävin sitten kylvämässä palsternakkaa, vuonankaalia ja vuonna 2014 vanhentuneet persiljansiemenet. Ostin aiemmin syksyllä teeyrttisekoituksen, josta kylvin kokeeksi muutaman kamomillan siemenen. Kasvi ei ole minulle tuttu, mutta netin perusteella sen voisi kylvää elo-syyskuussa, juuri ennen talven tuloa tai keväällä. Säästän loput siemenet kevätkylvöön mutta tulevien vuosien varalta ajattelin testata, onnistuuko tähän aikaan tehty kylvö. Kasvimaan vierelle kesäkukkapenkkiin kylvin syötäviä kukkia, lajeina sarviorvokki, ruiskaunokki ja kehäkukka. Kehäkukan siemenetkin sopivat muuten hyvin puutarhaihmisen halloween-teemaan: aivan kuin kippuraisia toukkia ripottelisi. Lopuksi kaivoin pari vartta maa-artisokkia ylös ja sain saaliiksi puolikkaan ämpärillisen epämääräisiä otuksia. Kukkimaan maa-artisokat eivät tänäkään vuonna ehtineet, mutta satohan se pääasia oli ja se näyttäisi olevan oikein hyvä.
Hih, en voinut vastustaa kiusausta tuoda esille tämän kummajaisen olemusta. Jalat puuttuvat, mutta mihinkä niitä tarvittaisiinkaan, kun voi käsillä kauhoa itseään eteenpäin mullan alla.
Nestorin kämpässä tapahtuu taas hassuja. Eilen aamulla hän oli kaivertamassa kurpitsoita ja olohuoneen lattialla oli ostoskassi, josta näkyi jotain mustaa. Siinäpä oli lapsille pohdittavaa, mitä kotitontulla on mielessä. Tänään selvisi, että hän oli järjestänyt pienet halloween-kekkerit ja tyyliin sopiva vieraskin oli tullut kyläilemään. Pöydillä ei näkynyt minkäänlaista evästä, joten ilmeisesti tämä poppoo juhli kuivin suin ja vatsat kurnien.
Nestori oli pukeutunut kummituksen vierailua varten velhon asuun. Haamu on niin kiltti, että lepakotkaan eivät sitä pelkää.
Ja kukas tässä? Taitaa olla Catman.
Portaiden viereen Nestori oli käynyt hakemassa koivupöllin kurpitsalyhdyn alustaksi.
Kamalan hauskaa halloweenia niille, jotka sitä viettävät! Kaikille muille iloista lokakuun viimeistä päivää! Muistittehan muuten siirtää kelloja?

22 kommenttia:

  1. Hihii, ihania juttuja, catman aiheuttaa täälläkin suurta riemua!
    Mainiot halloween-teemat. Enpä tosiaan ole tullut ennen ajatelleeksi, että helminukkajäkkärän kuivuneet kukat ovat kuin kuopistaan pudonneita silmämunia :-DDD
    Kaikenlaisia hurjia juttuja näköjään tapahtuu puutarhassa (ja Nestorilla) yön pimeinä tunteina - ja mullan allakin! Sepä vasta jännää, hirmuista ja sopii päivän aiheeseen kuin silmämuna kuoppaansa - tai poskelle.
    Sinikatana näyttäisi olevan tuo hiippari?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Catman oli lastenkin suosikki. En varmaan enää koskaan pysty katsomaan helminukkajäkkärää ilman että näen siinä mulkoilevia silmiä. Teepä niistä sitten kaunis kimppu ruokapöydän kaunistukseksi :D
      Nappiin tunnistit hiipparin.

      Poista
  2. Ihanat halloweentunnelmat siellä. Catman on super.

    VastaaPoista
  3. Puutarhassa on nyt kummajaisten pidot, aavemaisia lehdettömiä puita ja niljakkaita perennoja. Maa-artisokan muodot ovat hauskoja, minulla yleensä nousee vain pyörylöitä, olisikohan lajikkeesta kiinni tuo muoto?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla lajikkeesta tosiaan kiinni. Meillä vain pienemmät mukulat ovat pyöreitä tai soikioita, vähänkään suuremmissa on nystyrää ja uloketta vähän joka suuntaan. Tasaisemmat olisi helpompi kuoria. Harvoin kyllä säilytän niitä nostettuna päivää tai paria pidempään, tuoreina menevät hyvin kuorineenkin kunhan vain pesee huolellisesti.

      Poista
  4. Ihan selvästi mehitähdet tuijottavat. Maa-artisokkamöhkäleestä minulle tulee mieleen lehmä.
    Ai, että tykkään Nestori-tarinoistasi. Sinussa on sadunkertojaa ja vieläpä visuaalisesti lahjakasta sellaista. Siitähän olemme jo päässeet nauttimaan, varsinkin joulujen alla. Catman on vallan mainio otus!

    Meillä soi lauantaina ennen iltakahdeksaa ovikello. Menin avaamaan ja ulkona oli kolme naamioitunutta noin 10-vuotiasta pojanviikaria, joilta kajahti yhteen ääneen "karkki vai kepponen!" Eihän minulla mitään karkkeja ole, joten totesin, että tulkaa pojat mieluummin pääsiäisenä virpomaan. Silloin on jotain annettavaa. Pojat kiittivät ja sanoivat moikka. Pelästyin jo, että aamulla löydän puutarhasta rullatolkulla levitettyä vessapaperia. En onneksi löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, etten ole ainut, jota mehitähdet tuijottavat. Mitä lie mielessä niillä.
      Kiitos! Olen aina pitänyt saduista ja askartelusta ja Nestorin mökin kanssa pääsen toteuttamaan vähän kumpaakin. Ehkä Nestorin puuhia pääsee näkemään enemmänkin joulun alla... Catman näyttää olevan muidenkin suosikki. Lapsetkin pitivät siitä, vaikka kurpitsalyhty oli myös hyvin jännittävä uutuus.
      Meillä ei ole yleensä käynyt keppostelijoita, mutta tänään kyläreissulta kotiin palatessamme näimme kadun päässä pari tyttöä vasujen kanssa. Voi olla, että ovat käyneet meidänkin ovikelloa rimpauttamassa. Karkkia olisi tällä kertaa ollut kaapissa juuri halloweenia varten varattuna. Hyvä, että pojat eivät tehneet puutarhassasi kepposia vaikka ilman herkkuja jäivätkin.

      Poista
  5. Meillä on karkki tai kepposta oman kadun lasten toimesta. Se on ihan hauskaa. Tänä vuonna toiseksi nuorin kyllä luuli, että se on karkki ja kepponen ja halusi näyttää kammottavan leluetanansa kepposena. Eilen kaiversin lapsen kanssa kurpitsan ja tehtiin eka kurpitsapiirakka. Se piirakka vasta onkin hyvää. Miksi ihmeessä en ole ennen tehnyt. Ja kaiverrus vasta hauskaa onkin. Ei ihme, että sitä harrastatetaan rapakon takana ahkerasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin kuvitella, että meidänkin muksut esittelisivät joka tapauksessa karkinkerjuureissulla kammottavia leluetanoitaan, jos heillä sellaisia olisi. Ihan vielä eivät ole siinä iässä, että lähtisivät naapurustoon kiertelemään halloweenina. Minä tein kerran kurpitsapiirakkaa, mutta siitä ei tullut kovin hyvää. Ehkä reseptissä oli vikaa. Pitääpä kokeilla vaikka ensi vuonna uudelleen ja samalla kaivertaa oma kurpitsalyhty.

      Poista
    2. Meidän kadun lapsilla on aina aikuiset mukana. Joskus aikuisetkin ovat pukeutuneet. Sekä lupa kysytään usein viestein jo etukäteen.

      Poista
  6. On teillä siellä halloween tunnelmat. Hienosti oot rakennellu Nestorin kämpänkin ja Catman on huippu!

    VastaaPoista
  7. Me vietimme aikoinaan näitä juhlia kun pojat olivat pieniä nyt ei enää vuosiin. Silloin ei ollut valmiita asuja joten tein niitä itse. Lakanasta sai nopean kummituksen mutta se ei yksin riittänyt seuraavina vuosina piti jo keksiä muuta. Puutarhassa ja pihalla mökillä on vielä jonkinverran leikattavaa ja haravoitavaa mutta sitä jatketaan viikonloppuna jos ilmat sallii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin sitä aikuisiällä enää innostuu kummitusleikeistä. Me kävimme eilen kyläreissulla ystäväperheen luona ja kun oli halloween-päiväkahveista kyse, niin askartelin nopeasti lapsille batman-naamarit. Hyvin kelpasivat vielä toistaiseksi tee-se-itse-versiot. Lakanakummitustakin harkitsin, mutta arvelin lasten kompuroivan helmoihinsa leikkien tuoksinassa :D Toivotaan, että sää pysyy poutaisena, niin saisi jatkaa puutarhapuuhia vielä hetken ennen talven tuloa.

      Poista
  8. Olipa mukava halloween-postaus. Tuo Catman on mainio. Olin itse Itä-Suomessa nyt viikonloppuna, mutta mies kertoi, että kolme porukkaa oli käynyt keppostelemassa. Varmasti ihan mieluisaa hommaa lapsille ja nuorille, kun saavat pukeutua ja varmasti joistakin taloista saavat jotakin, yleensä kai karkkia tai rahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Teillä onkin ollut paljon lapsia liikkeellä. Meillä ei käynyt ainakaan silloin ketään kun olimme itse kotona.

      Poista
  9. Ihana halloween-postaus puutarhan näkökulmasta:)

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!