keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Viimeiset ostokset?

Tänä syksynä olen ollut poikkeuksellisen laiska kukkasipuliostoksilla. Aiemmin syksyllä hankin muutaman pussin kukkasipuleita (yhteensä peräti 95 sipulia) ja siinäpä ne sitten olivat. Ei vain ollut juuri niitä sipuleita tarjolla mitä olisin halunnut. Onneksi alelaareista voi napata mukaan sellaisiakin mitkä eivät normaalihinnalla hyppää itse ostoskoriin. Tänään kävin työmatkalla yhdessä myymälässä, jossa olivat marraskuun kunniaksi pudottaneet sipulien hinnat puoleen. Muutama pussi sieltä sitten lähtikin kevään kukkaloistoa täydentämään.
Allium amplectens 'Graceful'. Ilmeisesti jonkin sortin koristelaukka, joka pussin perusteella jää kai suht matalaksi ja kukkii touko-kesäkuussa.
Laukat ajattelin istuttaa pation viereen peittokurjenpolvien sekaan. Jos niiden lehdet eivät peity siististi kurjenpolvien sekaan, siirrän laukat kukinnan jälkeen johonkin muualle. Itselle uusien laukkalajikkeiden kanssa joutuu aina vähän miettimään sopivaa istutuspaikkaa. Muutama laukka on tullut istutettua aivan sopimattomien kaverien sekaan kun ei ole tiennyt niiden kukinta-aikaa tai korkeutta. Joko lehdet ovat jääneet rumasti törröttämään muun kasvuston seasta tai sitten kukat ovat hautautuneet kookkaampien perennojen alle. Myöhään kukkivat laukat ovat ainakin jälkimmäisessä tapauksessa hankalampia sijoiteltavia. Katsotaan, joudunko ensi kesänä siirtopuuhiin.
Pari kasvitieteellistä tulppaania sopii aina joukkoon. 'Lilac Wonder' on ilmeisesti syreeni- tai kreetantulppaani ja 'Persian Pearl' tähtitulppaani.
Tulppaaneja taas olen vähän vältellyt sen vuoksi kun monet jäävät meillä suht lyhytikäisiksi ja ovat myös myyrien ja rusakoiden herkkua. Lisäksi niiden kanssa on aina sama ongelma kuin krookuksilla, eli kukat ovat auki vain silloin kun niihin osuu auringonpaiste. Muutama vuosi sitten istuttamani tähtitulppaani 'Little Beauty' on kuitenkin lisääntynyt sen verran reippaaseen tahtiin, että olen alkanut innostua enemmän kasvitieteellisistä tulppaaneista. Viime syksynä istutin pussillisen 'Persian Pearl' -tähtitulppaaneja ja vaikka kukat olivatkin harmillisesti auki juuri silloin kun olin itse töissä, näin ne kuitenkin muutaman kerran avonaisinakin. Enpä tullut niitä istuttaessani miettineeksi, että juuri siihen kohtaan paistaisi aurinko täsmälleen työpäiväni aikana ja kotona ollessani kohta olisi varjossa ja kukat tietenkin supussa. Kokeilen istuttaa tämänpäiväiset hankinnat aurinkopenkkiin, jossa niihin osuu auringon valoa pidemmän aikaa päivässä kuin takapihalle. Jospa ne sitten olisivat auki myös silloin kun en ole itse töissä.
Ensimmäinen syysmyrkkylilja tässä puutarhassa.
Syysmyrkkyliljoihin en ole langennut ennen tätä päivää ja vähän epäilevällä kannalla olen nytkin sen suhteen, kuinka 'Waterlily' mahtaa meillä viihtyä. Aurinkoa ja lämpöä kun ei yleensä ole liiemmin tarjolla syyskuun puolivälin jälkeen ja sadetta riittää sitäkin enemmän. Nyt vielä istutuskin menee näin myöhäiseksi ja sää kylmenee koko ajan. Puoleen hintaan raskin kuitenkin kokeilla, varsinkin kun löytyi oikein napakan oloinen sipuli eikä vain kuivettunutta höttöä, jollaista joskus näillä myöhäissyksyn kukkasipuliostoksilla tulee vastaan. Kannattaisikohan minun istuttaa myrkkylilja suoraan maahan vai laittaa ruukkuun ja pakkasten tultua kellariin talveksi? Mitä mieltä te kokeneemmat myrkkyliljojen kasvattelijat olette?

18 kommenttia:

 1. Joskus tosiaan joutuu miettimään kasvien paikat sen suhteen, että miten ehtii itse nähdä ne.
  En osaa antaa vinkkiä syysmyrkkiksen istuttamisessa. Minä laitan aina kaikki maahan, koska tapan ruukussa kasvit helpommin, jos ne unohtuvat jonnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todellakin käynyt selväksi viimeisen parin kevään aikana. Usein on vielä sattunut juuri vapaapäiville pilvistä tai vesisadetta juuri silloin kun tulppaanit tai krookukset ovat olleet kukassa. Minulla taas on sen verran paljon kasveja ruukuissa varsinkin talven yli, että yleensä kaikki tulee hyvin hoidettua. Kesällä sen sijaan sisälle unohtuneet kasvit saattavat olla vaarassa kokea kituliaan kuivumiskuoleman.

   Poista
 2. Tjaa, itse tökkäisin myrkkiksen maahan vain. Niille kai kukinnan kannalta on tärkeämpää, että lehtitursake saa aurinkoa ja voi yhteyttää ja sehän on maisemissa alkukesällä. Puolivarjo näkyy sopivan noille hyvin. Toivotaan vain, ettei tule mikään järkkypakkanen juuri, kun tuo olisi vasta tulossa kukkaan!
  Ihania löytöjä teitkin. Mulla kasvaa tuo Graceful tosi kuivassa paikassa, mutta olisi se varmaan muutenkin aika hentoinen ja matala. On noin 30 cm eikä lehtien kuivumisesta tarvitse hirveästi kantaa huolta, kun ovat niin kapeat ja hentoiset, nekin. Mutta toki joku kasvillisuus on hyvä. Mulla siinä on raitalehtistä kieloa vieressä.
  Hyvä ajatus miettiä noiden tulppaanien paikka niin, että näet kukat. Lilac Wonder kukkii tosi myöhään verrattuna Persian Pearliin, mulla noin kuukautta myöhemmin. Persian helmi onkin ihan ekojen tulppaanien joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiinpas sopivasti samaan aikaan toistemme blogeissa vieraisilla :D
   Kiitoksia vinkeistä! Luin kotiin päästyäni useammalta sivulta ohjeita syysmyrkkyliljojen kasvattamiseen ja pää meni kyllä ihan sekaisin (ristiriitaisista) tiedoista. Jossain sanottiin, että nuput eivät aukeaisi ja kukat jäisivät hailakoiksi, jos syksyllä ei ole tarpeeksi valoa tarjolla. Voisin kokeilla istuttaa myrkkiksen sitten aurinkopenkkiin pionin, kevätatsalean ja syysasterin väliin jäävään kolmioon. Siinä se varmasti saisi keväällä ja alkukesällä aurinkoa yllin kyllin mutta piiloutuisi myöhemmin kesällä muiden sekaan. Sitten taas syksyllä muiden kasvien kuihtuessa ympäriltä myrkkyliljan nuppuihin osuisi auringonvalo, jos sattuisi sellainen päivä tulemaan vastaan. Muutaman asteen pakkasia on luvattu viikonlopulle ja alkuviikolle mutta sitten näytti olevan taas plussan puolella muutaman päivän. Hyvin todennäköisesti täällä tulee kuitenkin enemmän pakkasta ihan koska tahansa, joten varmaan suojaan puunlehdillä myrkkyliljan ympäristön, jotta se ehtii juurtua ennen talvea.
   No sitten 'Graceful' saattaakin sopia hyvin kurjenpolvien sekaan. Ei se nyt haittaa, jos joitain heinämäisiä lehtiä sojottaa muiden seasta. Ukkolaukan tai vastaavan kookkaat lehdet häiritsevät enemmän kuihtuessaan.
   Hyvä tietää, että 'Lilac Wonder' on myöhäinen, niin osaa vähän paremmin suunnitella sen istutuspaikan. 'Persian Pearl' kukki meillä toukokuun puolenvälin jälkeen, joten ei ollut ihan ensimmäinen mutta suht aikainen kuitenkin. 'Exotic Emperor' ja 'Concerto' ovat olleet pikkuisen nopeampia meillä.

   Poista
 3. Minä en tänä syksynä ostanut kukkasipuleita lainkaan. Ensi kesänä on tarkoitus siirtää lavakaulusta, istuttaa puu/puita, etsiä kukkapenkille uusi paikka... Tällaisia suunnitelmia, joita hion talven aikana. Toivottavasti sanonta "hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven aikana on hyvä tehdä suunnitelmia, jotka sitten saattavat keväällä lapion varressa vielä muuttua :D

   Poista
 4. Maahan vaan myrkkylilja! Kukki sitten ensi syksynä ja toivon mukaan ihastut :) Ihanat viimehetken löydöt olet tehnyt, myyrät saavat nyt luvan jättää nämä rauhaan...nämä pikkutulppaanit ovat mielestäni supussakin kauniita. Harmi, ettet saanut juuri toivomiasi sipuleja tänä vuonna. Silti kukkaloisto on varmasti kaunis ensi keväänäkin. Tsemppiä pimeään marraskuuhun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä! Nyt on jo kahdelta asiantuntijalta varmistus, joten yritän kohta töihin lähtiessä tuikata myrkkiksen multaan. Kukkii sitten milloin kukkii. Loput kukkasipulit jäävät kyllä viikonlopulle.
   Ihan varmasti kukintaa riittää keväällä, vaikka nyt tulikin vähän kevyempi vuosi sipuleiden osalta. Olen joka vuosi yrittänyt hankkia pitkäikäisiä ja helposti lisääntyviä kukkasipuleita, jotta ei tarvitse joka vuosi hankkia satoja sipuleita. Ehkä ensi vuonna valikoimissa on enemmän ostoslistani lajeja ja lajikkeita.
   Kiitos! Sitä samaa sinullekin!

   Poista
 5. Nyt onkin säiden puolesta ollut mitä mainioimmat istutusilmat. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olisi ollut kun vain olisi ehtinyt istuttamaan :D Jospa viikonloppuna olisi vielä sopivaa keliä lykätä uudet ostokset maahan.

   Poista
 6. Löysit kivoja sipuleita. Vaikka nyt niiden istuttaminen tympisikin, keväällä nousevat piipot ilahduttavat monin verroin.
  Gracefulin kukka on kaunis. Toivottavasti otat siitä lähikuvia, kun se keväällä nousee. Persian Pearl on minusta melkeinpä kaikkein kaunein juuri ennen nuppujen avautumista. Muutenkin se on yksi kauneimpia pikkutulppaaneja.
  Voi, että löysit vielä myrkkyliljankin! Yleensä ne loppuvat ensimmäisten joukossa ja ilman jää, ellei kiirehdi. Saitkin jo hyviä ohjeita sen suhteen. Minulla kaikki myrkkyliljat eivät ole kukkineet istutusta seuraavana syksynä. Allaspenkin syysmyrkkylilja on kukkimisaikaan aika lailla korkeampien kasvien varjostamana. Keväällä ja alkukesästä sen sijaan valoa ja aurinkoa riittää eli Sailan kommentin perusteella ei tarvitse siirtoa harkita. Enkä oikeastaan siirtäisi muutenkaan, kun kerran jo muutaman vuoden on paikallaan viihtynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkasipulien istuttaminen ei totisesti ole maailman mukavinta puuhaa, mutta kyllä niitä on keväällä kiva odotella ilmestyväksi. Eiköhän noista kaikista tule taas otettua niin lähi- kuin kaukokuviakin.
   Minä en osaa sanoa, pidinkö enemmän 'Persian Pearlista' vai 'Little Beautysta'. Aika samannäköisiä olivat, tosin kukinta-aika oli aivan eri. Saa kumpikin loistaa omalla hetkellään. Ensi keväänä on vielä vertailtavaksi myös tuo 'Lilac Wonder'.
   Täällä ollaan ilmeisesti pihimpiä, joten melkein kuuden euron kappalehinnalla olevat sipulit jäävät viimeisiksi hyllyyn. Myrkkyliljoista osa oli kuivettuneita mutta onneksi seasta löytyi muutama hyväkuntoinenkin, joista valikoin yhden itselleni. Useampaa en raskinut hankkia kun ei ole minkäänlaista kokemusta niiden menestymisestä. Sailalta saa usein oikein hyvää asiantuntija-apua. Toivottavasti tuo minunkin myrkkyliljani viihtyy yhtä hyvin kuin sinulla. Ehdin käydä kuoppaamassa sen tänään hyvin nopeasti maahan ennen töihin lähtöä.

   Poista
 7. Minä olen joutunut siirtelemään laukan sipuleita pari vuotta toisiin paikkoihin saa nähdä mitä ensivuonna 😁 uusia lajikkeita en ole ostanut.
  Ihania nuo molemmat pikkutulppaanit . Myrkkyliljoihin en itse ole vielä innostunut ollenkaan.
  Jotain puutarhahommia on vielä edessä viikonloppuna saa nähdä mitä ilmat antaa myöten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että kasvit eivät muillakaan osu aina kerralla oikeille paikoilleen :D Minä kaipasin lisää kukintaa syksylle, joten ajattelin testata myrkkyliljaakin kun edullisemmin sattui kohdalle. Vuoden päästä sitten tietää paremmin, tuliko minusta niiden fani vai ei. Minulla alkaa olla jo kaikki valmiina mitä oli ehdottomasti pakko ehtiä tehdä ennen talven tuloa. Tai no, syyssyrikkä on edelleen maassa, se pitää pelastaa vielä kellariin :D

   Poista
 8. Kivoja sipulilöytöjä. Minunkin pitäisi lisätä noita kasvitieteellisiä tulppaaneja. Myrkkyliljat minulta puuttuvat edelleen, ehkä saan jossain vaiheessa asian korjattua.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuiset tulppaanit ovat hirmuisen söpöjä. Ainakin 'Little Beauty' on myös lisääntynyt todella hyvin, toivottavasti nuo muut ottavat siitä mallia. Minusta tuntuu, että keväällä kukkivista sipulikukista on enemmän iloa kuin näistä syksyllä kukkivista, sillä keväällä tulee kierreltyä enemmän ulkona. Syksyyn tarvitaan enemmän kookkaita, pitkälle näkyviä kukkijoita sopivasti ikkunanäkymiin satutettuna. Tiedä sitten, perunko sanani kun/jos tuo ensimmäinen myrkkyliljani kukkii. Sekin kyllä näkyy ikkunaan, mutta pitää vähän kurotella.
   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 9. Minulla Waterlily on hyvässä kohopenkissä ja siinä on selvinnyt yhden talven, on siis vasta vuosi sitten istutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luinkin, että talvimärkyys ei ole näidenkään kohdalla hyvä juttu. Omanikin istutin niin, ettei pitäisi märkyyden vaivata.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!