perjantai 1. lokakuuta 2021

Kivistää

Viime viikonlopun puuhiin kuului taas kerran "pienimuotoista" kivien etsimistä. Lihasten kivistämisen lisäksi tässä on myös päätä kivistänyt kun olen yrittänyt pähkäillä jo pari vuotta päänvaivaa aiheuttanutta kohtaa.

Ongelman huippu esillä. Kuopan vierellä kasa pienempiä kiviä, samoin tuolla nurmialueen reunalla pensasryhmän edessä.
Kärhökaaripenkin edessä on ollut aina ikävä kumpare. Edellisen kerran kun yritin ongelmaa ratkaista, tulin siihen tulokseen, että tehdään niin kuin edelliset asukkaat ovat tehneet: nurmi takaisin ja silmät kiinni. Kumpareen kohdalla on nimittäin ison kiven huippu. Jos kuhmun tasoittaa, kivestä jää ikävästi muutaman sentin korkuinen kärki pilkistämään nurmikolta ja siinähän saa helposti ruohonleikkurin rikottua. Jos kiven päälle laittaa multaa ja nurmikon, kohta erottuu kuivana kesänä ensimmäisenä kulottuvana läiskänä. Sen lisäksi siis, että nurmikolla on kukkula. Ei siis hyvä mitenkään päin. Nyt ajattelin kokeilla, saisiko kiven kuitenkin kammettua ylös. Jos se vaikka olisi pienentynyt sitten viime kaivuuyrityksen. Ei ollut. Kivi vain jatkuu ja jatkuu edelleenkin joka suuntaan. Kun kyllästyin kaivamaan maata, tökin rautakangella, tulisiko jostain reuna vastaan. Noin puolen metrin syvyydeltä leveyssuuntaan laajeneminen loppui, mutta eihän sitä siitä tiedä, jatkuuko järkäle vielä metrin verran suoraan alaspäin. Leveyttä sillä on kuitenkin vähintään 60cm joka suuntaan, joten painava se on, vaikka jäisikin vain puolen metrin paksuiseksi.
Kivi on melkein suorassa linjassa kärhöportin ja pensasryhmän välissä.
Marjapensasalueen suunnasta katsottuna ongelmakukkula sijoittuu tuohon.
Etupihan puolelta näyttää tältä. Keltaisena hehkuva metsä tosin varastaa vähän huomiota.
Nyt ajattelin, etten enää peitä kiveä ennen kuin mietin, voisiko kohdan muuttaa jollain lailla. Ehkä sille on kuitenkin tehtävä jotain ennen talven tuloa, ettei kukaan nyrjäytä nilkkaansa hangessa rämpiessään. Yksi ratkaisu olisi jatkaa kärhökaaripenkin läpi kulkevia polkuja ongelmakiveen saakka ja laajentaa vähän kukkapenkkiä. Lopputulos saattaisi tosin näyttää vähän kummalliselta, vaikka hiekkakasa toki pienenisi sillä melkein olemattomiin. Toinen vaihtoehto olisi tehdä kiven ympärille uusi kukkapenkki, mutta näyttäisikö se typerältä kärhöportin edessä ja hankaloittaisiko myös kulkemista? Kovin suurta kukkapenkkiä siihen ei edes saa, sillä nurmialueelle pitää mahtua hyvin peruuttamaan peräkärryllä puukuorma (edellisen asukkaan älynväläys oli sijoittaa liiteri tontin takakulmaukseen kauas ajotiestä).  Kolmas vaihtoehto on isäntä+rälläkkä+kiviterä ja kivestä kärki pois. Silloin nurmikon saisi tasattua mutta toisaalta kivi jäisi edelleen melko pintaan ja aiheuttaisi nurmikon kellastumisen kuivana kesänä. Ja onhan tässä vielä neljäskin vaihtoehto: kaivaa koko kivi esille ja miettiä sitten, saisiko sen joko kammettua ylös tai upotettua syvemmälle. Vaihtoehtoja riittää, kuten näette! Mitä te tekisitte?
Ilmakuvasta erottuu vielä himmeästi kuorma-auton jäljet. Niiden avulla oli helppo nähdä, kuinka paljon (tai vähän) on temmellystilaa. Oranssin soikion keskellä oleva X-kirjain on se ongelmakivi.
Ajattelin nopeasti istuttaa ison kiven kaivauksessa irronneita nurmitupsuja hiekkakasan alta paljastuneelle mullokselle. Oranssilla rajatun alueen kohdalta kaivetut kivet taitavat osoittaa, että sana 'nopeasti' ei tässä toteutunut.
Joutsenet matkalla luoteeseen illan hämärtyessä. Kummallinen suunta muuttomatkalle.
Syksy on tuonut tännekin kirkkaita ruskan värejä, vaikka moni kasvi hyppäsikin vihreästä suoraan ruskeaksi tai mustaksi kovien pakkasöiden vuoksi. Pihlajat eivät ehtineet kunnolla edes saada värejä kun niistä jo tippuivat lehdet, mutta monet muut lehtipuut loistavat keltaisina. Naapurin marja-aronia-aita on tulipunainen ja näkyy keittiön ikkunasta upeasti yhdessä aurinkopenkin puistoatsalea 'Illusian' kanssa.
Harmi kun pitää rajata naapurit mahdollisimman tarkkaan pois. Osa aronioista näkyy kuitenkin kuvan vasemmassa ylänurkassa. 'Illusian' varmasti löydätte.
Pikkiriikkinen kevätatsaleakin koettaa kovasti lisätä aurinkopenkin syysväritykseen oman panoksensa. Kuinkahan kauan menee, että tämä on kasvanut keijunkukkia korkeammaksi?
Syysasteri 'Patricia Ballard' kukkii myös aurinkopenkissä. Kamera vääristää väriä violetimmaksi mitä se luonnossa on.
Pääsin kuin pääsinkin eilen aleostoksille ja valikoimaakin oli vielä jäljellä riittävästi. Puolukkaa 'Otson Karkki' minulla oli jo ennestään mutta kun kerta olivat -70%, ostin yhden kookkaan taimen lisää. Saanpahan marjapensaiden alle yhden isomman yksilön pienten taimien kaveriksi. Myös kärhö 'Samaritan Jo' oli yhtä hyvällä alennuksella myynnissä. Sen nimestä tulee minulle aina mieleen närästyslääke Samarin. Onneksi löysin taimen, jossa oli yksi kukka, niin eipähän tule närästystä kukintaa odotellessa. Olisi edes yksi kärhö juuri sitä millaisena sen olen hankkinut. Valitettavasti muita kärhöjä ei ollut enää jäljellä. Perennat olivat euron kappale, joten mukaan lähtivät vaaleankeltainen tarhakullero 'Alabaster', etelänmunkki 'Blaulicht' sekä kaukasianpitkäpalko 'Snowcap'. Kullero saattaa päätyä ainakin alkuun suon tekeleen lähistölle. Ainakin oranssinkeltaiset kullerot ovat viihtyneet siellä niin hyvin, että paikan luulisi olevan sopiva tällekin. Pitkäpalon istutan luumutarhaan kohtaan, jossa kasvualustan syvyys ei riitä kovin monelle kasville. Etelänmunkin paikkaa vielä mietin, mutta yksi potentiaalinen vaihtoehto on takanurkassa arovuokon ja isomaksaruohon kaverina. Sipulikukat eivät olleet vielä tarjouksessa, joten ne jätin kauppaan.
Jokohan nämä ovat tämän kasvukauden viimeiset kasvihankinnat?
Hyvää lokakuuta! Toivokaamme, että se olisi mahdollisimman poutainen ja kaikin puolin mukava muutenkin.

18 kommenttia:

 1. Ei ihme, että kivistää! Tuollainen järkäle kuopassa on aika hankala vastus. Toivottavasti löydät jonkun hyvän ratkaisun pulmaan.
  Kannattaa tosiaan ottaa huomioon ajoneuvot, jotka väistämättä ovat ajoittain tuomassa kuormia. Suotta tukki reitin ja hankaloittaa itseä.
  Illusia on komean punainen, minunkin omani on samannäköinen.
  Kiva, että teit vielä löytöjä. Tiistaina minun on käytävä kaupungissa, saa nähdä pystynkö välttämään Hankkijan, vai onko vielä kurkattava, onko alennettuja edelleen alennettu. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siihen joku ratkaisu varmasti löytyy. Toivottavasti vielä helposti toteutettava ja muutenkin kaikin puolin kelvollinen sellainen. Hyvä, että sinullakin 'Illusia' on saanut komean ruskavärin.
   Kannattaa nuo puutarhamyymälät ratsata säännöllisesti syksyllä. Sieltä voi tehdä hienoja löytöjä pilkkahinnalla kun yrittävät saada varastot tyhjiksi ennen talvea.
   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Hyvää lokakuuta vain sinnekin! Hyviä löytöjä teit, onneksi oli edes tuo yksi kärhö ja muutenkin kivoja kasveja.
  Tuollaiset Titanic-kivet ovat sellaisia, jotka ovat täällä aiheuttaneet uusien istutusalueiden syntyä keskelle nurmea, tai aiempien levenemistä, ja lopputulos näyttää kivalta - silloin, kun kivet ovat kasvaneet sopivilla paikoilla. Yksi on aivan keskellä pihan yleisimmin liikuttavaa polkua, ja sen kanssa ratkaisin asian niin, että kaivoin sen ympäriltä nurmea pois ja laitoin tilalle kissankäpälää yms. matalaa. Näin siitä ei tarvitse ajaa päältä ruohonleikkurilla, mutta kasvillisuus ja matalahko kivi ei estä kulkemista (tai ajamista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kiva saada edes jotain mukaan ja kaikki noista kasveista ovat kuitenkin sellaisia, joita olen harkinnut jo pidemmän aikaa.
   Titanic-kivi tosiaan :D Joku matala tallaamista kestävä kasvi voisikin olla ihan kelpo vaihtoehto korvaamaan osan nurmikosta ja silloin kivikin saisi jäädä niille sijoilleen. Kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Sitähän on olemassa sellaista etanadynamiittia joka ilman räjäytystä halkaisee kiviä. Voisikohan sitä tuossa harkita käyttävänsä ellei saa istutusalueen sisään kiveä kaapattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etanadynamiitille olisi ollut käyttöä tuolla nuotiopaikallakin mutta siellä yksi jättijärkäle vielä nököttää täysin koskemattomana :D Sitä varten olisi nimittäin pitänyt porata kiveen reikiä, eli olisi tarvittu vähän järeämpi porakonekin. Tuskin siis tulee tuotakaan kiveä halkaistua.

   Poista
 4. Olisiko kaivinkoneurakoitsijasta apua ongelmaan? Heillä kun on isoja kauhoja, joilla siirtyvät todella isotkin kivet.
  Mukavaa lokakuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla mutta ei viitsi yhden kiven takia kaivuria hälyttää paikalle. Silloin kun patiota varten oli kaivuri pihassa, pyysimme kuskia kaivamaan toisen hankalasti nurmikolta pilkistävän kiven ylös. Kivi olikin eri mieltä ja jäi lopulta niille sijoilleen. Naapurillakin oli käynyt aikanaan samalla lailla. Täällä on maaperässä ilmeisesti melkoisen suuriakin järkäleitä. Jos joku naapureista sattuisi teettämään kaivuriurakoitsijalla jotain, voisi pyytää, jos samalla saisi tuon ylös. Kiitos! Mukavaa lokakuuta!

   Poista
 5. Minäkin varmaan kyselisin kaivurimiestä apuun, jos kiven haluaa pois 🤔 Mutta varmaan itse naamioisin poluksi tai ehkä tekisin kuin Salla, pienen istutusalueen johon tulisi hyvin matalia ja mahdollisesti hetkittäistä kulutusta kestäviä kasveja 😊
  Upeita syksyn värejä sinunkin kuvissasi 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden kiven takia ei viitsi kaivuria tilata. Jos ei omin konstein nouse tai naapureilla satu olemaan kaivurityölle tarvetta, niin kivi jääköön maahan. Sailan vinkki oli hyvinkin käyttökelpoinen eikä muuttaisi alueen visuaalista ilmettä varsinkaan kauempaa katsottuna liikaa. Se laitetaan ehdottomasti harkintaan. Kiitos! Olen iloinen siitä, että kaikki ruskavärit eivät menneet kovissa yöpakkasissa.

   Poista
 6. Kiviasioissa en osaa neuvoa, kun tällä tontilla on enemmän puunjuuri/saviongelmia. Isoja kiviä ei samalla tavalla löydy.

  Hyvä, että ehdit aleostoksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on taas vaikea kuvitella, miltä tuntuu kaivaa puutarhassa ilman että lapio kalahtaa joka pistolla kiveen. Ongelmansa joka maaperässä.

   Poista
 7. Onneksi ei sentään vakavampaa kivistystä. Ja hyvää lokakuuta sinullekin!
  Kivi sijoittuu aika keskeiselle alueelle yhtenäistä nurmialuetta ajatellen. Jollei kaivuri tule kyseeseen, rakentaisin jonkinlaisen istutusalueen kiven ympärille. Monet ovat jo ehdottaneet kiven kohdalle matalia kasveja. Voisit tietenkin ottaa Titanic-kiven osaksi jonkinlaista kivi-installaatiota, kun sinulla niitä riittää. Tämä siis vitsinä tai väliaikaisratkaisuna, kunnes paras idealamppu syttyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pieniä kolotuksia ja ajatusten vaivaamista vain.
   Nurmialueen yhtenäisyys todella kärsisi, jos kiven kohdalle tekee vähänkään suurempia istutuksia. Pienellä tontilla juuri tuo nurmialue on tuonut mukavasti pidempää linjaa ja illuusion todellista suuremmasta tilasta. Nyt hiekkakasan jämät tietysti vähän häiritsevät eikä pääse kunnolla tutkailemaan, miten minkäkin kokoinen istutus vaikuttaisi näkymään. Matala istutus Sailan vinkaamalla tyylillä ei välttämättä vaikuttaisi yleisilmeeseen liikaa. Laitetaan kuitenkin kivi-installaatiokin mietintämyssyyn. Alkuun pähkähullulta vaikuttavasta ideastakin voi syntyä jotain hienoa. Kaivuria en ole yhden kiven takia tilaamassa tänne. Sitten jos naapureilla olisi kaivurityön tarvetta, niin voisi kysäistä, jos siinä samalla voisi kuopaista tuon kiven ylös.

   Poista
 8. Alabaster on ihana kullero! Tykkään siitä enemmän kuin New Moon-lajikkeesta. Minä laittaisin ison kiven päälle toisen kiven, siis suuren kiven joka jäisi kukkapenkkiin näkyviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin etsimässä nimenomaan 'New Moon' -kulleroa mutta niitä ei ollut, joten aloin googletella, millä 'Alabaster' näyttää. Kauniilta näytti sekin kuvissa, joten tuskinpa tulen pettymään. Toinen ääni "kivi-installaatiolle" siis. Pitääpä laittaa idea ajatushautomoon. Kovin suurta kiveä tuohon kohtaan ei kyllä voi laittaa, sillä tilaa ei ole hirmuisesti. Eikä kyllä konevoimaa niiden siirtelyynkään :D

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!