lauantai 9. lokakuuta 2021

He eivät tiedä, että on syksy

Joka syksy puutarhasta löytyy niitä, jotka eivät välitä lähestyvästä talvesta, vaan päättävät työntää iloksemme pieniä väripilkkuja syksyiseen maisemaan. Niiden etsiminen on melkein yhtä suuri ilo kuin kevään ensimmäisten nuppujen löytäminen. Aika moni näistä syksyn kakkoskierrokselle lähteneistä kukkii myös ensimmäisten joukossa keväisin.

Ristikin kukat ovat varmasti auenneet jo aikaisemmin tällä viikolla. Vielä ne kuitenkin olivat havaittavissa, vaikka terälehdet jo nuupottivatkin.
Annoin kivikkorinteen juurelle omin avuin tiensä löytäneen päivänkakkaran jäädä, vaikka sen oikea osoite olisikin ollut pikkuniityllä. Kelpaavat sen kukat minulle tässäkin.

Helmililjan lehtimättäät tuovat vihreyttä pikku hiljaa ruskettuviin kukkapenkkeihin. Punaiset lehdet kuuluvat puistoatsalea 'Illusialle', joka on pian kokonaan lehdetön.

Nämä kehäkukat saavat jäädä sijoilleen vain siihen saakka kunnes on aika kylvää tilalle syyskylvönä pari riviä palsternakkaa.
Viime kesän muistona etupihalle ilmestyi muutamia tuoksupieluksia, jotka aloittivat kukinnan vasta syksyllä. Onneksi ne eivät hätkähtäneet pakkasista, vaan ilahduttavat nyt kun kukinta alkaa muualta olla vähissä.
Bellikset kukkivat vielä kohtalaisen reippaasti. Nuppuja on paljon, joten kukintaa riittää varmasti lumentuloon saakka.
Tänä kesänä istutettu loistokärhö 'Proteus' yrittää sinnikkäästi avata viimeistä nuppuaan, vaikka lehdet ovat ruskettuneet jo aikapäiviä sitten.
Jotkut esikot ovat toisia innokkaampia kukkimaan myös syksyllä. Monesta löytyy yksittäisiä kukkia, mutta tämä purppuravioletti on erityisen innokas syyskukkija.
Vanhin jouluruusuistani kukki huonosti keväällä mutta on nyt päättänyt paikata erehdystään. Ilmeisesti hän aloitti paljon aikaisemmin, sillä osa kukista on jo ehtinyt tummua.
Mitä uudelle kukintakierrokselle lähteneitä kasveja tai muuten vain pitkään kukkineita silmäniloja teiltä löytyy?

22 kommenttia:

 1. Kivoja tällaiset loppuspurtin ottavat kukkijat. Joillekin se näyttää olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Jouluruusullasi on ehkä ikuinen joulu.
  Tein alkuviikolle ajastetun postauksen näistä viime hetken kukkijoista.
  Mukavaa lauantaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat. Kiva, että sinultakin on tulossa vastaavanlainen postaus. Pitääpä käydä sitten kurkkimassa, jos vaikka löytyisi kivoja kasveja omaankin puutarhaan. Kahdesti kesässä kukkivat kasvit ovat minusta erittäin toivottuja puutarhassa. Kiitos! Mukavaa lauantai-iltaa!

   Poista
 2. Kyllä nyt kasvien kellot on pikkusen sekasin. Meillä ei jouluruusuissa vielä nuppuja näy, oisko liian lämmintä ollu.
  Mukavoo viikonvaihetta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vähän mutta ei haittaa minua. Voi olla, että jouluruusut tarvitsevat vähän kylmempää säätä alkaakseen kehittää nuppuja. Meillä oli syyskuussa pitkään todella koleaa ja se varmaan vaikutti monen kasvin kehitykseen. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Vau. Onpa hienoa, että jouluruusu kukkii nyt. Muutenkin hauskoja kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusun kukinta oli mieluisa yllätys. Nyt sen kukat vielä näkyvät kauas, sillä kookkaat kuunliljat menivät pakkasissa lötköiksi ja retkottavat nyt maata myöten.

   Poista
 4. Ihanat kukkijat jouluruusu ja esikko, kun kukkisivat edes keväällä. Rio-mansikat ainoita aktiivisia kukkijoita minulla, ei näytä syötäväksi asti satoa tulevan. Ainokainen punaisempi olikin homehtunut kun eilen toiveikkaana kurkkasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne kukkivat keväälläkin. Tai ainakin yleensä ovat kukkineet, vaikka olisivat syksylläkin tehneet muutaman kukan. Meilläkin taisi muuten olla mansikoissa vielä kukkia. Enpä huomannut niitä tarkistaa ollenkaan.

   Poista
 5. Ei kyllä mitenkään uskoisi, että teillä on pakkanen jo puraissut, niin paljon kukkivia kasveja vielä löytyy. Upea jouluruusu! Uusi kevät näiden kasvien myötä tuli puutarhaasi. Täällä kukkii alppikärhöt nyt toista kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät kuvakulmat ;) Yleisnäkymistä jos ottaisi kuvia, niin kylläpä näyttäisi ankealta. Siksipä keskitynkin mieluummin yksittäisiin väripilkkuihin. Meilläkin oli alppikärhöissä nuppuja ja muutamia kukkiakin, mutta pakkasyöt muuttivat ne ruskeiksi.

   Poista
 6. Joka vuosi on näitä myöhäisiä kukkijoita, hyvä niin. Itse olen katsonut sammalleimujen ja mätäsleimujen uutta kukintaa, myös monet kurjenpolvet ovat tehneet uudelleen kukkia, vaikka ei tietysti niin runsaasti kuin kesällä.
  Hienolta näyttää jouluruususi, pitääkin käydä katsomassa, onko omassa jouluruusussani nuppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sammalleimut eivät ole innostuneet kukkimaan. Ovat kuitenkin kivan vihreitä mattoja. Kurjenpolvissakaan en huomannut kukkia. Jouluruusujen nuppuja on kiva käydä etsimässä. Meillä ei näkynyt vielä muissa minkäänlaisia merkkejä nupuista kuin tuossa vanhimmassa.

   Poista
 7. Osa kukista kukista vaan ei malttaisi lähteä talviunille 🤭 Minullakin kehäkukat ovat päättäneet avata kukkansa näin myöhään ja yksi puska isosilkkikukkia sekä pari esikkoa.
  Jouluruusua minulla ei ole, mutta se näyttää kyllä aika sievältä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on näitä, jotka ilahduttavat talventuloon saakka. Kannattaa hankkia jouluruusu tai useampikin. Suurin osa omistani on joulukukaksi hankittuja kasveja, jotka olen istuttanut keväällä puutarhaan. Joulukukista on siis ollut useamman vuoden ilo hyvin vähällä vaivalla.

   Poista
 8. Ihanan paljon kukkijoita, aika moni aloittanut uuden kevään ja kesän! Jouluruususi on upeasti jo kukassa! Syksy onkin ollut suhteellisen lämmin, joten ei ihmme, että osa kasveista luulee talven olevan jo ohi. Voi, kun se menisikin näin nopeasti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu pisti vauhtia. Harvoin ovat vielä tähän aikaan syksystä noin pitkällä. Minä taas toivoisin, että loka-marraskuu ja puolet joulukuustakin menisi hyvin nopeasti ohi. En pidä yhtään loppusyksyn kurakeleistä.

   Poista
 9. Lämmin syksy saa monen kasvin intoutumaan uudesta kukinnasta. Ihanat jouluruusun kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Jouluruusu on suloinen, kukkipa mihin aikaan vuodesta tahansa.

   Poista
 10. Sininen esikko on aloittanut uudelleen, ja alppikärhö on kukkinut jo varmaan kuukauden verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ja alppikärhöt tuntuvat usein kukkivan syksyisin uudelleen. Meillä alppikärhöjen nuput ja kukat menivät hallaöissä ruskeiksi.

   Poista
 11. Ihana tuo jouluruususi, toivottavasti kukintaa riittää myös keväälle. Minulla on niissä myös nuppuja mutta ei mielestäni kyllä yhtään kukkaa. Konnanyrtti vasta aloitti hiljattain kukinnan kummallisen myöhään tänä vuonna ja kärhöt kukkii ruukuissa. Ristikin siirsin tänä vuonna joten niissä tuskin kukkia näkyy ennen ensivuotta. Esikot kukkivat myös jonkinverran valkoinen eniten.
  Jotenkin minulla on ollut niin kiirettä että en ole oikein joutanut pysähtymään mutta pitäisi... pitäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa sitä riittäisi. Minun konnanyrttini on ollut pitkään nupulla. Ei taida saada kukkiaan auki. Kiirettä pitää itse kullakin :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!