sunnuntai 9. elokuuta 2020

Loman loppu

Heittipä viikonlopuksi kesäiset helteet ja kaupanpäällisiksi niin kostean ilman, että melkein trooppiselta tuntuu! Puutarha nauttii näistä keleistä ehkä jopa vielä enemmän kuin minä. Viikon varrelta on kertynyt sekalainen setti kuvia, joista keräsin tähän postaukseen vähän aiheesta toiseen poukkoilevan kokonaisuuden. Aloitetaan primadonnistani.

Tarhaviinikärhö 'Justa' aukaisi ensimmäiset kukkansa.
'The President' on ollut pitkään kärhökaaripenkin tähti, mutta nyt syysleimut ja jaloangervot vetävät oman osansa huomiosta. 'Justasta' ei ole vielä kilpailemaan näyttävyydessä, mutta ehkä viikon päästä sekin on loistokkaammin esillä.
Patiopenkin kärhöseinäkkeessä on iloinen kärhöjen ja tuoksuherneiden sekamelska. Syyssyrikkä ei meinaa jaksaa kannatella painavia kukintojaan.
Joskus sitä miettii, mitähän on ajatellut jotain kasvia istuttaessaan. Luumutarhan näkyvimmällä paikalla kasvaa neidonkurjenpolvi, joka herää keväällä myöhään, leviää hyvin hitaasti ja kukkii vaatimattomasti. Viime kesänä en tullut kiinnittäneeksi siihen niin suurta huomiota, sillä mantsuriankärhö ja leijonankidat toivat väriä ja vehreyttä penkkiin. Tänä vuonna sen sijaan neidonkurjenpolven ympärillä on valtava tyhjyys, sillä syyshohdekukat ja rusokurjenpolvi kuolivat talvella, mantsuriankärhö ei ole vieläkään noussut enkä istuttanut kesäkukkiakaan luumutarhaan yhtään. Keräsinkin jo ensiavuksi ympäri pihamaata levinneitä orvokintaimia ryppääksi valotolpan juurelle, jotta penkissä olisi edes vähän enemmän väriä. Kunhan keksin neidonkurjenpolvelle uuden paikan, se saa siirtyä pois ja tehdä tilaa jollekin muulle.
Neidonkurjenpolvi on minusta vähän turhan vaatimaton melkein luumutarhan näkyvimmälle paikalle. Siirretyt orvokit taustalla.

Viime kesänä juurrutetut karjalanneidon pistokkaat kukkivat jo aika hyvin. Hortensiakin kukkii alhaalla, joskin ei niin näyttävästi kuin viime vuonna.
Kantopuutarhan taakse aivan rajan tuntumaan on ilmestynyt kultapiisku.
Elokuussa alkaa vimmattu sadon säilöminen. Kävin vielä eilen keräämässä naapurin kanssa vadelmia vakiopaikaltamme, mutta se taisi olla viimeinen reissu siellä, sillä marjat alkavat mennä jo ylikypsäksi. Talon takaa varjoisasta metsästä saa kerättyä vielä hetken aikaa välipalamarjat ja ehkä pakastimeenkin vielä vähän, jos vain aikaa riittää. Sieltä kerääminen on hidasta, sillä marjoja on vain siellä täällä harvakseltaan ja tiheä pusikko lisäriesana. Onneksi herukoita ei tarvitse vielä muutamaan päivään kerätä isompia määriä. Kasvimaalta saa kerätä joka päivä jotain. Jos ei muuta, niin salaattia ja herneitä riittää. Vahapapuja on vielä vähän tulossa, mutta uusia kukkia ei ole enää näkynyt, joten niiden satokausi on pian ohi. Salko- ja ruusupavut vasta aloittelevat. Pensasmustikat ovat aloittaneet pääsadon kypsyttelyn ja niitä saa kerätä suunnilleen kourallisen joka päivä. Päädyin kiskomaan myskikurpitsan pois, sillä siinä ei näkynyt vieläkään yhtään kurpitsanalkua. Se puski vain tupsun hedekukkia joka lehtihangasta ja levittäytyi käytävien lisäksi myös viereiseen kasvulavaan. Kiitettävästi se oli kuitenkin pitänyt melkein parin neliön alalta rikkaruohot kurissa. Ensi vuonna en enää kasvata myskikurpitsaa, vaan käytän senkin tilan johonkin tuottoisampaan.
Pensasmustikoita, kesäkurpitsa 'Diamant F1', ensimmäinen patty pan -kurpitsa 'Sunburst', 'Patio Red' -paprikoita sekä tomaatteja 'Maskotka' ja 'Rosella' (paprikoiden oikealla puolella yksi kpl).
Lapsille piti saada jotain tekemistä, joten nostimme osan valkosipuleista. Vasemmapuoleisesta lajikkeesta jätin loput vielä kasvamaan kokoa, sillä niiden lehdet olivat vielä kokonaan vihreitä.
Pensashanhikit 'Creme Brule' kukkivat jo hyvin.
Valeistutuksessa odottava pensashanhikki 'Lovely Pink' kukkii myös. Aika hempukka.
Kivikkorinteeseen olen kärrännyt kesän aikana ainakin pari kottikärryllistä pikkukiviä. Nyt loppupäässäkin näkyy enemmän kiviä kuin paljasta mullosta, vaikka talven aikana kuolleiden kasvien tilalle istutetut taimet eivät olekaan vielä ottaneet omaa tilaansa haltuun. Kuinkahan monta sipulikukkaa olen tullut siinä samalla haudanneeksi kivien alle? No, kaivellaan ne sitten taas keväällä esille.
Kivikkorinne näyttää kuvassa vaatimattomammalta kuin silmin nähtynä. Kadulta katsottuna aurinkopenkin purppurapunalatvat ja kosmokset näkyvät hauskasti aidan yli. Helminukkajäkkärä kukkii näyttävästi ison kiven kohdalla.
Maksaruohot 'Stewed Rhubarb Mountain' (vas.) ja 'Strawberries and Cream' kukkivat yhtä aikaa loistosalvian kanssa. Aidan alus on näemmä kitkemättä...

Turkestaninmaksaruoho kukkii tänä vuonna ensimmäistä kertaa kunnolla. Tämä on niin nätti!
Keisarinviittanaaras (vai kutsuisiko tätä peräti keisarin morsiameksi, heh) herkutteli purppurapunalatvoilla.
Viimeinen kesälomapäivä lähenee uhkaavasti loppuaan. Kuinkahan tässä osaa taas töitä tehdä, kun ei ole uhrannut loman aikana työasioille ajatustakaan? Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin hetki menee aikataulujen rukkaamisessa ennen kuin työt, lasten kuskaamiset, kotityöt, puutarha-aika ja blogielämä on saatu tasapainoon. Sitä k-alkuista epidemiaa en uskalla edes ajatella. Onneksi kesä ei ole vieläkään ohi ja vapaapäiviksikin saattaa osua mainioita puutarhasäitä. Tai jos ei osu, niin herukat kerätään sadetakki päällä, kukkasipulit istutetaan rautakangella ja kitkeminen jätetään suosiolla ensi kevääseen! Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

18 kommenttia:

 1. Kivikkorinne on minusta kaunis, minulla on rinneistutus on vielä vaiheessa uusien kasvien osalta. Perhosia on ollut paljon nyt viikonloppuna liikkeellä. Hyvää työniloa ja alkua.

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä töiden alkuun ja kaiken mahdollisen yhteensovittamiseen. Nuo vaiheet ovat vielä elävästi muistissa.
  Sadonkorjuu on ollut täälläkin aikaavievää ja toisaalta myös iloista tekemistä. Minun neidonkurjenpolveni ovat vielä uusia taimia, joten olen elätellyt toiveita niiden leviämisestä ja näyttävämmästä kukinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eiköhän näistä aikatauluista saada taas niskalenkki, ainahan niistä on selvitty. Toivottavasti sinun neidonkurjenpolvesi käyttäytyisivät paremmin kuin tuo omani. Onhan se suht nätti tässä vaiheessa kesää, mutta muun ajan aika mitätön ja harva.

   Poista
 3. Tsemppiä arjen alkuun. Minulla alkoi viikko sitten ja koville otti, väsyttää monta viikkoa ennen kuin tähän tottuu. Ihanat maksaruohot, niiden kukintaa saa odottaa koko kesän mutta kyllä vain palkitsee kun alkavat kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maksaruohot tuovat kivikon loppukesään ja syksyyn väriä. Tsempit sinnekin!

   Poista
 4. Temppiä töiden alkuun! Maksaruohot ovat minun suosikkejani, osa jo kukkinut, osaa kukkii yhä. Myös pörriäiset pitävät niistä. Minä olen myös kerännyt paljon vadelmia sekä pakastimeen, että leivonnaisiin ja jälkiruokiin heti syötäväksi. Niitä ollutkin paljon kuin myös kanttarelleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maksaruohot kuuluvat minunkin suosikkikasveihini. Niillä saa todella pitkän kukinta-ajan alkukesän mattomaisista loppukesän komeamaksaruohoihin. Tänä vuonna on ollut mahtava vadelmavuosi. Satoa on paljon ja toukkia sekä muita vioituksia aika vähän.

   Poista
 5. Ihania nuo korkeat maksaruohot😍 Meillä on nyt kuskaamiset vähissä kun päätettiin jättää harrastukset joihin pitänyt kuskata tauolle. Ihanan leppoisia talvi-iltoja ihan vain kotona tiedossa. Jos tulisi vaikka lenkkeiltyä edes vähän ensi talven aikana. Tai tietty tulee nyt ihan järkky lumitalvi ja saa kolata pihaa joka ilta😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeat maksaruohot ovat kyllä kauniita. Tuossa kivikkorinteen hiekkaisessa maassa ovat vain selvästi matalampia ja harvempia kuin paremmassa mullassa kasvavat kaverinsa. Pysyvätpähän paremmin pystyssä :) Ihan viisasta jättää harrastuksia vähemmälle varsinkin tänä vuonna. Ei meilläkään muita kuskaamisia olisi, mutta päivähoitoon pitää lapset viedä ja hakea ja siitä tulee vähän ylimääräistä ajoa. Lumien kolaaminen on tehokasta treeniä :D Eipähän sitäkään kyllä ihan joka päivä viitsisi tehdä. Toivottavasti tulisi sopivasti lunta kasvien suojaksi eikä mitään ylilyöntejä puoleen tai toiseen.

   Poista
 6. Kärhöjen katseluun ei ikinä kyllästy, ihana Justa! Kivikkopenkkisi on kaunis, maksaruohoille niin sopiva! Iloa alkavaan syksytyöhön, nautitaan vapailla puutarhapuuhista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet niin oikeassa! Jos en ehdi mitään muuta puutarhassa tehdä, niin käyn ainakin kärhökukkia ihastelemassa. Kiitos! Seuraavia vapaita odotellessa...

   Poista
 7. Mikä kukkameri sinulla onkaan pihalla!
  Vielä on hyvässä muistissa tuo ajanjakso, jota ruuhka-ajaksi kutsutaan. Paljon olet saanut aikaiseksi.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt onkin ehkä eniten kukintaa. Tai ainakin kukkivat alueet ovat isompia ja näyttävämpiä. Parina päivänä on kyllä tullut hoidettua työasioita "vapaa-ajallakin". Melkein tulee jo korvista ulos :D No, kyllä se tästä tasoittuu, kun saa kaikki kunnolla käyntiin.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!