tiistai 11. elokuuta 2020

Kuusama, kesäkukkia ja kärhöjä

Nyt kaivataan asiantuntija-apua, sillä köynnöskuusama, jonka sain tuoksuköynnöskuusamana, on aloittanut kukinnan. Viime vuonnakin tämä kaunotar alkoi kukkia vasta elokuun puolivälissä, joten voiko se silloin olla tuoksuköynnöskuusama? Löytyykö keneltäkään teistä samannäköistä? Joka tapauksessa, olipa tämä kiipeilijä mikä tahansa, niin ainakin se sopii täydellisesti mustaan köynnösporttiin ja tuoksuu huumaavalle.

Vasta auenneet kukat ovat sisältä selvästi kellertävän sävyiset, nuput ja kukan taustapuoli ovat vaaleanpunaisia. Kukan ikääntyessä väri vahvistuu.

Pidempään auki olleet Vasta auenneet kukat ovat sisältä vaaleanpunertavan valkoisia.

Aurinkopenkin kosmokset ne vain jaksavat kukkia. Hassusti pari vierekkäin kasvavaa yksilöä ovat keskenään aivan eri tyyppiset: toinen on harsu, mutta kukkia on valtavasti ja toinen tiheä puska vähän hillitymmällä kukinnalla. Onkohan toinen tunkenut juurensa naapurikasvin kanankakkakasaan?

Tässä puskassa pitäisi olla vain yksi kosmos, vaikka kukkien värit ovatkin noin vaihtelevia. 
Ja tässä se vähän vehreämpi puska vierestä. Kiva, että sekoituspussista tuli myös yksi valkoinen yksilö.

Ensimmäinen kukkiva koreatörmäkukka on luikerrellut melkein maata myöten päästäkseen valoon liian reheviksi hurahtaneiden kosmosten ja purppurarevonhäntien seasta.

Daalia 'Wittem' vain komistuu koko ajan. Olen leikannut tästä kesän mittaan useita kukkia leikoksi.

Tiukukärhö 'Arabella' kukkii komeasti ja peittää pian tarhakeijunkukatkin alleen. Aidan päällä näkyy samaa sävyä vähän isommassa koossa.

Loistokärhö 'Elsa Späth' on todella loistokas: terälehtien väli on tänä vuonna huikeat 20,5cm!
Työnkuvani muuttui loman jälkeen hieman, sillä käyn jatkossa parina päivänä viikossa työpaikkani toisessa toimipisteessä, josta lähti yksi työntekijä pois. Tämä lähtenyt työntekijä oli toimipisteensä kukkavastaava ja muut päivittelivät, että heidän työpaikkansa viihtyvyys kärsii suuresti, kun siellä ei ole enää ketään viherpeukaloa. Kun kyseltiin, kuka suostuu astumaan tilalle kukkavastaavaksi, ilmoittauduin tietenkin heti. En paljastanut heille, että en välttämättä ole sen parempi kuin kukaan muukaan siihen rooliin. Vai mitä olette mieltä, kun näytän teille, kuinka kävi kesän aikana kirjovehkalleni?
Ei tästä taida enää elävää saada :D
Pampulakaan (sirovuoripalmu) ei ole enää elämänsä kunnossa. Sanotaan vaikka näin, että ihmisellä vastaava tila olisi kooma; elossa, muttei kovin elinvoimaisen näköinen. Käänne parempaan voi kuitenkin vielä tapahtua. Jos joku työkavereistani sattuu tämän paljastuksen näkemään, niin lupaan olla huolellisempi työpaikan viherkasvien kanssa. Ja olenhan saanut pidettyä muutaman viherkasvin oikein nätisti hengissä jo monta vuotta. Jätetään kuitenkin viimeiseksi verkkokalvoille jotain kauniimpaa kuin kuivunut kasvinraato.
Amiraali piipahti toissapäivänä syyssyrikällä. Mahtaa olla herkkua, kun tuntosarvikin noin vipattaa.
Kiirettä pitää, mutta eiköhän se tästä. Hauskaa viikon jatkoa!

20 kommenttia:

  1. Ihan ensimmäiseksi kehun yläbannerisi komeamaksaruohojen ympäröivää hiidenkiveä.
    Jos työpaikkasi viherkasvien hoitaminen ei heti lähde käyntiin, näytä kuvia puutarhastasi. Tietävät, että sinussa on taatusti potentiaalia, kunhan on aikaa riittävästi puljata sisäkasvien kanssa. Ihania kukkia, kyllä sinulla on taitava peukalo, tai oikeammin koko käsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yläbannerissa on kaukasianmaksaruohoa, kuvakulma vähän hämää kasvit kookaammiksi mitä oikeasti ovat. Kuvakin on otettu viikkokausia sitten, kun kukkivat komeimmillaan.
      Elättelen toiveita, että viherkasvien hoitokierroksesta muodostuu pian johonkin työpäivän rakoseen sopiva rutiini. Työpaikalla kun on vähän eri tavalla skarppina kuin kotona, niin ehkä kasvitkin pärjäävät siellä paremmin. Ja jos ei muu auta, niin ainahan voin viedä taukohuoneeseen leikkokukkakimpun oman puutarhan kukista. Se jos mikä nostaa työympäristön viihtyisyyttä!

      Poista
    2. Kuten huomaat, olen surkea kasvitunnistaja. Maksaruoho meni sentään oikein, vaikka eri maksaruoho onkin. Ajattelin Sailan tunnistavan köynnöskuusamasi ja ihan hyvät perustelut hän mainitsikin. Minulla kukkii koreanköynnöskuusama parhaillaan, jossa siinäkin on samoja sävyjä.
      Työpaikan viherkasveista tuli mieleen, kun aikoinaan yhdessä työpaikassa hoidettiin kimpassa työkaverien kanssa kasveja. Meillä oli useita viherkasvifaneja, joiden kanssa järjestettiin neukkariin mullanvaihto- ym. tapaamisia. Juotiin siinä ohessa kahvit ja parannettiin maailmaa. Se oli kivaa.

      Poista
    3. No, kukapa sitä nyt kaikkia kasveja tunnistaisikaan. Tuollainen työporukan viherpeukalokimppa olisikin hauska. Toisten puheista päätellen kukaan heistä ei usko saavansa kasveja pidettyä hengissä, joten vastuun suuri taakka hyppäsi kokonaan minun syliini. Yhtään en tiedä, mitä kasveja hoidettavakseni tulee, mutta jos eivät menesty, niin vien sitten tilalle vaikka rahapuita ja anopinkieliä sekä -hampaita. Ne ainakin saan pidettyä hengissä.

      Poista
  2. Toivottavasti työpaikan kukat ja sinä pääsette hyvään yhteistyöhön, itse olisin kauhuissani, niin huono olen sisäkukkien kanssa. Hyvän kookas kärhön kukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minunkaan huonekasvien hoitotaidoissa ole kehumista, vaikka osasyy kasvien kitumiseen onkin meidän talon varjoisat ikkunat. Työpaikalla pitäisi ainakin olla valoa enemmän. 'Elsa Späth' tekee joka vuosi varsinkin ensimmäisistä kukistaan kookkaita. Aivan ihana kärhö!

      Poista
  3. Hih, ihana tuntosarven vipatus! Ja voi vehkaparkaa :-D
    Aivan ihana kukkaloisto tuossa arabella-hans-ym. kohdassa. Ooh!
    Hmm, köynnöskuusamien maailma on rönsyilevä ja monimuotoinen. Niin monessa on tuota puna-vaalea-väritystä, etten oikein uskalla arvailla, voi mennä pieleen. Ruotsinköynnöskuusamassa (L. periclymenum) on paljon noita puna-kerma-värisiä, minulla se kukkii pääkukinnan heinäkuussa, mutta myöhemminkin on joitakin kukintoja. L. x italica (tarhaköynnöskuusama) voisi myös sopia, mutta niitä näkee niin äärimmäisen harvoin kotimaisilla taimistoilla. Lajiketta en uskalla ollenkaan lähteä arvailemaan, niitä on niin paljon. Kukkien värin lisäksi nuo punaiset versot ovat tärkeä tuntomerkki, mutta nekin ovat melko yleisiä köynnöskuusamilla, joten ihan hirveän tarkkaan ei niidenkään avulla voi suunnistaa, ehkä lähinnä poissulkemismielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vehkaparka todellakin :D 'Arabella' ehtii vielä rönsytä lisääkin tämän loppukesän ja syksyn aikana, joten kukkaloisto vain lisääntyy.
      Kuusama kulkeutui minulle mutkan kautta erään kasviharrastajan puutarhasta. Siellä on erikoisuuksia joka lähtöön, joten en poissulkisi mitään, joka vain ulkonäön puolesta sopii. Tämäkin auttaa jo eteenpäin, että tuoksuköynnöskuusaman saa sulkea pois. Onko vinkkejä kirjallisuudesta tai jostain luotettavasta nettisivustosta, jolta voisi lähteä etsimään eri vaihtoehtoja ja rajaamaan pois lajikkeita? Auttaako se muuten ollenkaan, että nuoret versonkärjet ovat violetteja ja useampi lehtipari versonkärjestä alaspäin on alapinnaltaan selvästi violetinsävyinen? Kuvateksteihinkin meni muuten väärinpäin tuo kukkien väritys, eli nuori kukka on vaaleampi ja vanhetessa tulee tuo keltaisuus. Yön aikana oli auennut muutamia kukkia lisää.

      Poista
    2. Kääks, en osaa sanoa mitään sivustoa tai kirjaa. Tuo versojen ja lehtien väritys voi hyvinkin olla ratkaisevaa tunnistamisessa. Valitettavasti en ole kuusamaspesialisti, olisinpa, lempparikukkia kun ovat, mutta niiden maailma on tosiaan aika sekava. Risteymiäkin on paljon.

      Poista
    3. No, sitten pitää vain etsiä tietoa vähän joka puolelta ja vertailla niitä keskenään. Ja ehkä hyväksyä se, ettei tuolle löydy lajiketta :)

      Poista
  4. Wau mitä kukkaloistoa! Näistä saikin taas kivoja vinkkejä mitä voisi kokeilla omassa puutarhassa. Tsemppiä työpaikan kukkien kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jospa saisin työpaikan kasvit pidettyä hengissä, ettei työpaikan viihtyvyys kärsisi :D

      Poista
  5. Kaunista kukintaa, ja onnea työpaikan kasvien hoitoon.

    VastaaPoista
  6. Taitavat olla eri ihmiset, jotka sisällä hoitavat kasvit kukoistukseen, mehän olemme puutarhaihmisiä:D Nimittäin eipä paljoa jää huonommaksi omat viherkasvini, unohtuvat, kun vaan ohi pihalle painellaan. Ja keväällä kaiken huomion vievät taimet. Kellarissa ja varastossakin tulee käytyä useammin katsomassa talvehtivia kuin ikkunalaudan viherkasviruukuilla. Kärhöt ovat upeita, oli sitten iso tai pieni kukka! Koreantörmäkukkaasi kadehdin, kun eivät omat taimet eikä siemenkylvöt tuottaneet mitään tulosta. Ja tuo daalia!!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että löytyy kohtalotovereita :D Keväällä tuon kirjovehkankin alamäki alkoi, vaikka se olikin samassa huoneessa taimien kanssa. Kesällä taisi unohtua kokonaan... Koreatörmäkukka on aika hidas kukkaan pääsemisessä. Omista taimistanikin vasta pari ensimmäistä on alkanut nuppuilla. Kummatkin ovat tuossa samassa penkissä, joten ehkäpä siinä onkin niille sopiva paikka. Daalia on kieltämättä komea. Onpahan tuota juurakkoakin kasvateltu jo kolme kesää.

      Poista
  7. Onnea kukkavastaavalle, hyvin sinä suoriudut - en epäile ollenkaan. Kotona on niin monta asiaa enemmän ulkona, että eihän noita sisäkasveja tahdo muistaa. Kaunista kukintaa jälleen ulkona puutarhassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onnea kyllä tarvitaan, että saan täytettyä huonekasvivastaavan suuret saappaat.

      Poista
  8. Kyllä on iso kukka Kärhössä! Hyvin onnistuu siulla kukkavastaavan homma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Elsa Späth' taitaa olla isokukkaisin omista kärhöistäni. Ei se kyllä kovin montaa noin suurta kukkaa jaksa tehdä aurinkopenkin kevyessä maassa, vaikka saakin vettä, kompostia ja lannoitusta vähän enemmän kuin muut kärhöni. Toivottavasti edellinen kukkavastaava ei ole jättänyt kovin haastavia kasveja hoidettavakseni.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!