tiistai 18. elokuuta 2020

Elämää puutarhassa

Puutarhassa riittää näin loppukesällä vilskettä. Puutarhurin (ja hänen perheenjäsentensä) lisäksi täällä lentelee todella paljon hyönteisiä, perhoset ja kimalaiset ehkä eniten näkyvillä. Nelijalkaisiakin puutarhasta nauttijoita näkyy, tosin jotkut niistä kuuluvat niihin vähemmän arvostettuihin puutarhavieraisiin.

Neitoperhoset ovat niin kiitollisia kuvattavia, sillä ne malttavat pysyä pitkiä aikoja paikoillaan siivet levällään eivätkä säiky kovin helposti edes lähelle tulevaa kameraa.

Ja niitä riittää! Syyssyrikällä on ollut parhaimmillaan yhtä aikaa kahdeksan neitoperhosta. Yläkuvissa neitoset ovat löytäneet syötävää kivikkotörmäkukalta ja jättiverbenalta.

Kivikkokimalaiskoiraalla on hauska keltatupsuinen kuono. Tämä yksilö oli löytänyt ensimmäiset punatähkä 'Alban' kukat.

Saman lajin toinen edustaja oli ottanut perusteelliset siitepölykylvyt punakosmoksessa.

Neljän ruuhka purppurapunalatvalla. Oikeassa alanurkassa kivikkokimalainen, muita en tunnista.
Hei, muistakaahan muuten osallistua kimalaishaasteeseen nyt kun niitä vielä näkee!
On meillä kukkakärpäsiäkin. Tämä värikäs vekkuli on nopean googlettelun perusteella ehkä kaunosurri. Saa korjata, jos joku tunnistaa paremmin.

Sattuipa tässä eräänä päivänä nurmikonleikkauksen yhteydessä niin, että kasvimaan portti jäi toisesta päästä auki peräti puolen vuorokauden ajaksi. Eikö jo siinä ajassa yksi rusakonpoikanen ollut löytänyt tiensä selleripenkkiin. Olin menossa kameran kanssa katsomaan, olisiko kasvimaalla mitään kuvattavaa, joten tuholaisen vierailusta jäi todisteet muistikortille.

Nurkasta oli pistelty vahapavut poskeen.
Aidan rusakonkestävyys tuli ainakin testattua moneen otteeseen. Sellerinvarret rutisivat pupun pomppiessa nurkassa ennen kuin se vihdoin ymmärsi kääntyä ympäri ja kirmata avonaista porttia kohti.

Kovin paljoa tuhoja rusakko ei ollut saanut aikaan, mutta tästä sokeriherneen palosta on turha saada siemeniä ensi vuoden kylvöihin. Ei muuta kuin nauha uuteen palkoon merkiksi.
Toivottavasti sama yksilö sai niin pahat traumat kasvimaalta, että kiertää koko kirotun paikan kaukaa. Karo sen sijaan taitaa olla vain tyytyväinen rusakoiden uudelleen alkaneista vierailuista, sillä tuoretta evästä löytyy niiden jäljiltä nurmikolta joka päivä niin paljon kuin vain maha vetää.
Pitäähän se nyt välillä kuvata karvaistakin kukkasta, tosin ovat nuo revonhännätkin aika karvaisen tuntuisia.
Oikein mukavaa viikon jatkoa!

26 kommenttia:

 1. Kivoja kuvia perhosista ja kimalaisista. Nyt molempia edellä mainittuja on ollut todella runsaasti tänä kesänä.
  Onneksi rusakko ei ehtinyt saamaan pahempaa jälkeä aikaan ennen kuin satuit paikalle.
  Karosta taas mainio kuva, joka saa minut muistamaan omaa, pitkäkarvaista skotlanninpaimenkoiraani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänä vuonna on ollut ainakin meillä todella paljon näitä hyötyhyönteisiä. Karo poseeraa mielellään mallina, varsinkin jos on namipalkkaa tarjolla. Harvemmin kyllä on, mutta kunnon kehut ja rapsutuksetkin kelpaavat.

   Poista
 2. Neitoperhot ovat ryhmliikkujia ja niitä voi nähdä juuri noin samassa kukassakin useita. Tuttua on tuo pupujen kanssa lähielämä. Meillä lyhenivät alkukesällä hieman vain porkkanannaatit. Aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanannaatit ovat meilläkin ennen hävinneet pupujen suihin. Tänä vuonna osa porkkanoista sai kasvaa turvassa aidan takana. Aurinkoisia päiviä!

   Poista
 3. Karon eväät :-D
  Nuo pulleat kimalaiset ovat kyllä kaikkein söpöimmästä päästä, niin ihania! Siitepölyn kuorruttamana ja keltaisella otsalla etenkin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karo varmaan söisi mieluusti ruokakupistaankin pupunpapanoita :D Kimalaiset ovat kyllä hyönteisten söpöimmästä päästä.

   Poista
 4. Ihanat neitoperhoset! Yhden olen tänä kesänä bongannut, mutta hävisi ennekuin ehdin kameran kanssa takaisin. Vastailin eilen kimalaishaasteeseen, mukavaa puuhaa niidenkin kuvaaminen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teillekin tulee vielä neitoperhosia tänä syksynä. Käyn katsomassa haastevastauksesi heti kunhan ehdin :)

   Poista
 5. Noita perhosia toivoisi omaankin pihaani enemmänkin. Onneksi joitakin kuitenkin on meilläkin. Mieluummin perhosia kuin jäniksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että teilläkin on edes joitakin perhosia. Ehkä niitä tulee vielä lisääkin syksyn mittaan. Minäkin ottaisin mieluummin perhoset kuin jänikset puutarhaan, mutta niitä kun ei taida voida valita.

   Poista
 6. Hienot kuvat neitoperhosista. Meillä eilen huomasin isot perhoset, suruvaipat ja amiraalit. Mukava kuva Karosta tuulta haistelemassa! Meillä ei nyt rusakoita oo näkyny, onneks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä en ole nähnyt suruvaippoja ollenkaan tänä kesänä, amiraalin näin yhtenä päivänä. Hyvä, ettei teillä ole näkynyt rusakoita.

   Poista
 7. Teillon puutarhas monen sorttista elämää. Karo poseeraa joukos ittiänsä suurempana :D

  VastaaPoista
 8. Ihana kuva Karosta! Toivoisi, että rusakot pysyisivät poissa, vaikka Karo menettäisikin herkkunsa. Olet saanut tunnistettua monta pörriäistä, nyt on ollut perhosten ja pörriäisten kokoontumisajot :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karo kiittää :) Minustakin rusakot saisivat pysyä poissa, mutta toisaalta Karo pysyy nyt hyvin pihalla kun ei malta lähteä helpoilta papana-apajilta pusikoita ratsaamaan. Tänä vuonna on ollut ihanan paljon perhosia ja pörriäisiä liikkeellä.

   Poista
 9. Vai on Karolla sellaiset herkut :D Toivottavasti herkkupapanoiden jättäjä säikähti pahasti eikä palaa enää koskaan. Nyt on ollut perhosia paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Karo on oikein tehokas papanaimuri. Aika hätääntyneeltä rusakko näytti, joten ehkäpä se pinkoi suoraan vähintään naapurikaupunginosaan, ellei kauemmaksikin.

   Poista
 10. Kasvimaat ja nuoret puut on parasta aina verkottaa, myös kesällä. Meillä on puput syöneet kirsikkapuun ympäriinsä keskellä heinäkuuta.
  Hienot neitoperhoskuvat! Ne ovat minustakin hyvin kauniita.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä, että rusakot ovat ylipäätään lähteneet puun kuorta kesällä jyrsimään. Meillä ei ole onneksi puita tai pensaita kesällä maisteltu. Kasvimaa kyllä tyhjenee, jos ei ole mitään suojausta. Kiitos! Neitoperhosia on hauska ja helppokin kuvata.

   Poista
 11. En ole vielä yhtään neitoperhosta nähnyt. Täällä tuntuu muutenkin olevan vähän perhosia liikkeellä, jotain ihan vaaleaa perhosta on lennellyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa vuosittain vaihdella, missä on enemmän perhosia ja missä vähemmän. Meillä oli muutamana vuonna perhoskato, mutta tänä vuonna niitä on runsaasti. Vaaleita perhosia näkyy meilläkin, mutta ne ovat harvemmin tulleet kukille kuvattavaksi.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!