perjantai 21. elokuuta 2020

Hämärtyvässä elokuun illassa

Nyt on saatu taas nauttia kauniista säästä ja kesäisestä lämmöstä. Tai no, itse olen viettänyt aikaa lähinnä työsähköpostin viestejä selvitellen, auton ratissa ja työpaikalla. Onneksi vielä illalla lasten nukahdettua on ollut niin lämmintä, että on voinut rauhassa haahuilla ympäri pihamaata nyppimässä kuihtuneita kukkia ja kastelemassa ruukkuja. Ja kamera kulkee tietysti mukana. Tässä kuvasaalista eilisillalta.
Kaukasiantörmäkukka 'Perfecta' kukkii ensimmäistä kertaa runsaasti.
Tiistaina oli sentään vapaapäivä. Minun piti kitkeä mutta sainkin inspiraation nykäistä kivikkorinteestä aidan edestä rumasti retkottavat maksaruohot kokonaan pois. Siirsin tilalle vähän turhan etualalla ollutta punatähkää, jonka paikalle tuli valkoista myskimalvaa. Pari karpattienkellon pikkutaintakin pääsi omiin kolosiinsa.
Kivikkorinteessä on tällä hetkellä väriä melkein joka lähtöön, mutta väliäkös tuolla. Ei meillä muutenkaan ole kaikki ihan sävy sävyyn. Keltainen ja oranssi sentään puuttuvat värikimarasta.

Vierekkäin kasvavat kaukasiantörmäkukka ja pikkuampiaisyrtti sopivat upeasti yhteen. Ensi kesänä tuo kaukasiantörmäkukan eteen istuttamani valkoinen myskimalvakin kukkii.
Sinivalkoista löytyy muualtakin: patiopenkissä kukkivat syyssyrikkä, jättiverbena, päivänkakkara ja myskimalva. Pensasryhmässä kuvan vasemmassa ylänurkassa näkyy pikkuampiaisyrttiä, päivänkakkaraa ja syyshortensiaa.
Kärhökaaressa 'The President' sekä 'Justa' kukkivat taas hauskasti kerroksittain. Aivan köynnösportin etureunassa ylhäällä näkyy muutamia 'Princess Katen' nuppuja.
Ja arvatkaapa, mitä lähti töistä tullessa taimimyymälän alelaarista mukaan, vaikka piti käydä tutkimassa kukkasipulivalikoimaa?
10 euron 'Sinikka'-luumu. Mihinkähän tämän nyt sitten istuttaisi?
Olisi siellä ollut myös rungollinen kirsikka 'Shedraja' ja kuriilienkirsikka 'Ruby', mutta sain pidettyä järjen päässäni ja ymmärsin, että autoon ei vain mahdu montaa puuta. Yhdessäkin oli tekeminen saada se ujutettua autoon niin, että lapsetkin vielä mahtuvat turvaistuimiinsa. Oli muuten näkemisen arvoiset ilmeet muksuilla, kun hain heidät päiväkodista. Kotimatkalla takapenkiltä kuului vielä hämmästynyt huudahdus: "Laitoitko sinä luumullekin turvavyön?" No tietysti laitoin, että juuripaakku pysyisi paikoillaan pelkääjänpaikalla eikä oksia katkeilisi yhtään enempää. Lehtiä karisi vähän autoon pujottaessa, mutta ehkä se ei haittaa.
Varjokujalla punavalkoinen verenpisara kukkii komeasti. Toisessakin on paljon kukkia, mutta vähemmän kuin kuukausi sitten.

Kantopuutarhan 'Erica' -jaloangervot alkvat vihdoin värittyä. Varjoliljoissa näyttää olevan muutamia siemenkotia.
Patiolla majaileva pasuunankukka on antanut odottaa nuppujensa kasvamista ikuisuuden. Vihdoin kukat alkavat aueta. Harmi vain, että lehdet ovat kellastuneet samaa tahtia. Pian koko puskassa ei ole kuin kukkia jäljellä. Aika komea kukinta kuitenkin näin toiselle kesälle, vai mitä olette mieltä?
Nuppuja ja avonaisia kukkia on nyt yhteensä reilu 40kpl, vaikka nuppuja on karissut elokuun mittaan useita.
Ensi kesäksi pasuuna pääsee varmaan tuohon ruukkuun, missä nyt on pelakuita ja paprika. Saviruukku pääsi aina välillä kuivahtamaan liikaa ja varmaan osittain siitä johtuu isompien lehtien kellastuminen ja tippuminen. Lannoituskin olisi ehkä voinut olla runsaampaa. Ensi vuonna haluaisin siitä korkeamman, jotta avonaiset kukat roikkuisivat paremmalla katselukorkeudella.
Väri on minusta aika kiva, kun vain pääsee kukkaa alhaalta päin katsomaan.
Ja sitten taas työn ääreen päiväksi. Onneksi viikonlopuksi on luvattu vielä kaunista säätä, joten puutarhassa ehkä tapahtuukin jotain. Ainakin loput mustaherukat pitää kerätä ja se 'Sinikka' istuttaa. Ehkä myllään myös vihdoin ja viimein ainakin yhden pitkään odottaneen kukkapenkin. Aurinkoista perjantaipäivää!

30 kommenttia:

 1. Kivannäköinen kärhöpari. Minusta pasuunakukkasi on tosi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 'Justa' ja 'The President' sopivat väreiltään kauniisti yhteen. Pasuunakukka on kyllä kivan näköinen kunnolla kukkiessaan. Kun vain saisi lehdet pysymään vihreinä vähän pidempään.

   Poista
 2. Totta kai puullakin pitää olla turvavyö! :D Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Ihanat kärhöt! Unohtuuko sipulit Sinikkahan törmätes? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sipulit unohtuneet, mutta ei vain ollut mieleisiä siinä myymälässä. Kuorma oli kuulemma myöhässä. Siinä onkin hyvä syy käydä joku toinenkin päivä siellä :D

   Poista
 4. IHANAT kärhöt. Ne aina säväyttävät kärhöfriikin. Verenpisara ja pasuunakukka kukkivat myös upeasti.
  Mukavaa alkavaa viikonloppua. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne, minäkin aina jumitun toisten kärhökuvien ääreen :) Pitäisi tehdä kunnon kärhöpostaus, mutta olen odotellut, että 'Princess Kate' suvaitsisi aukaista ensimmäiset kukkansa. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Ovat ne kauniita nuo sinun kärhöt. Ja Sinikka selvisi kotiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 'Sinikka' selvisi kotiin, tosin muutamaa lehteä ja yhtä pikkuoksaa köyhempänä. Tänään pitäisi kaivaa se maahan.

   Poista
 6. Tänne luvattiin sateita viikonlopulle mutta eiköhän sitä jossain kohdassa puutarhaan ehdi. Komea pasuunankukka jossa hienon väriset kukat. Oli edullinen luumupuun taimi. Tänään tuli hankittua ensimmäiset kukkasipulit, sain hillittyä eikä lähtenyt lapasesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin saattaa sataa puoliltapäivin. Aiempien ennustusten mukaan olisi satanut vasta illasta. Toivottavasti sadekuurot kiertäisivät meidät nyt viikonlopun aikana kokonaan. Luumu oli todella edullinen, muuten en olisi edes ostanut sitä. Minulla ei ole vielä yhtään sipulia hankittuna, enkä varmaan kovin paljoa ostakaan.

   Poista
 7. Pasuunakukkasi on ehdottomasti komeaa katseltavaa. Espanjassa pasuunakukat olivat valtavia puita. Näin vain keltaisia, en tuollaista hennon persikkaista kuin sinulla. Ehkä niitäkin oli.
  Varmasti oli houkutus ostaa muitakin puita, kun noin edullisesti sai. Niin kiva kuin puutarhaharrastus onkin, lapset on saatava autoon mahtumaan.
  Luulisi, että kaukasiantörmäkukan vanat sojottaisivat suorina, kun tuossa paikassa valoa on niille riittämiin. Ilmeisesti sen luonteeseen kuuluu suikerrella sinne tänne. Kasvatin omani siemenestä, mutta se ei ole kukkinut.
  Meillä herättiin kunnon sateeseen ja pimeyteen. Maa on pitkän sateettomuuden vuoksi todella kuivaa, joten saa sataa. Josko sentään välillä olisi poutaa, jotta jotain pihalla voisi tehdä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen nähnyt oman pasuunani lisäksi keltaisen ja valkoisen. Ovat ne komeita kukkiessaan, mutta joku kikka siinä varmasti on, kuinka saada lehdet pysymään vihreinä samalla kun kukkia on runsaasti.
   Kyllä se 'Shedraja' jäi vähän houkuttelemaan. Kuriilienkirsikka myös, mutta se olisi ehkä pitänyt talvettaa kellarissa. Pitkään mietin, ostanko luumun vai kirsikan, mutta päädyin sitten luumuun.
   Kaukasiantörmäkukka tarvitsisi ehkä tukevampia vieruskavereita pysyäkseen pystyssä. Osa varsista on onneksi kauniisti pystyssä, ja vähemmän tuollaiset hennot taipujat muutenkaan häiritsevät yleisilmettä kuin maksaruohot, jotka näyttävät siltä kuin niiden päällä olisi hyppinyt rusakko. Kuihtuneiden kukkien leikkaaminenkin saattaisi vähän nostaa varsia ylöspäin, mutta ajattelin kerätä siitä siemeniä talteen.
   Meillä ei vielä sada, mutta ennusteiden mukaan puoliltapäivin saattaa ripsaista kuuron tai pari. Ensi yölle oli ennustettu ihan kunnon sadetta. Toivoisin kyllä, että ainakin päivän sadekuurot kiertäisivät meidät kaukaa, sillä täälä on kyllä saatu taas vettä sen verran tiuhaan tahtiin, että maa ei ole päässyt kuivumaan ollenkaan sitten kesäkuun. Ensi viikkokin menee taas töissä, joten haluaisin tehdä viikonloppuna kunnolla pihahommia poutasäässä. Katsotaan, joudunko vielä etsimään sadetakin ja kitkemään kaatosateessa.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 8. Hieno on tuo pasuunakukka, muistuttaa miun hulluruohoo. Sukulaisiihan ne taitaa olla. Tuon törmäkukan kanssa en mie onnistu, monesti taimia oon tehny ja kukkia en niä. Pittää vuan yrittee uuvestaan.
  Puutarhamyymälään männessä ylleensä on järki, vaan johonkin se aina karkovaa. Sinikka on hyvä luumu, muatilalla ol, haulitauti ol lehissä monesti ja joutu rakennuksen tautta poistettavaks. Kauniisti kukkii kärhöt ja muutkin kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pasuunakukka ja hulluruoho kuuluvat tosiaan samaan koisokasvien sukuun. Minä ostin kaukasiantörmäkukan taimena ja se on mennyt hyvin jo kolme talvea. Jos siemenet ehtivät kypsyä ennen talvea, aion kokeilla siemenkasvatustakin. Siementaimet pitäisi varmaan saada kasvamaan tarpeeksi isoiksi ennen talven tuloa, jotta talvehtisivat paremmin. Minä en ole saanut punahatun taimia selviämään ensimmäisestä talvestaan. Niiden kohdalla on varmaan sama ongelma.
   Puutarhamyymälän alelaarit ovat petollisia paikkoja. Saa nähdä, kuinka 'Sinikka' meillä selviää. Vähän rajoilla ollaan ainakin menestymisvyöhykkeen suhteen.

   Poista
 9. Kauniit kärhöt. Helpostihan yksi puu nyt autoon menee. Itsekin ostin viime kesänä heräteostoksena alesta rautatieomenapuun vaikka yksi jo pihalla kasvoi. Ihan vaan kun oli niin nätisti kasvava toisin kuin entinen. Piti sitten siirtää vanhempi puu uuteen paikkaan kun ei nyt poiskaan raaskinut heittää ja uusi istuttaa sen tilalle etupihalle ohikulkijoiden katseiden alle 😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Riippuu kyllä autostakin, meneekö helposti. Olin meidän perheen kakkosautolla liikkeellä ja ei se ihan ongelmatonta ollut :D Mahduttiin kuitenkin kaikki kyytiin. Rautatieomenapuu onkin niin kaunis, että ihan hyvin niitä voi olla kaksikin, varsinkin jos alesta löytyy nätti taimi.

   Poista
 10. Tietysti Sinikkakin piti laittaa turvavöihin;)
  Isojen puiden kuskaaminen on kyllä haastavaa, joskus voisi olla myynnissä hivenen pienempiäkin puun taimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvavyöt olivat tarpeen 'Sinikallekin'. Pysyi mutkissakin hyvin paikoillaan. 1,5-metrinen puuntaimi olisi melkeinpä maksimikokoinen auton sisätiloissa kuljeteltava.

   Poista
 11. Sinikka on maukas luumu ja hyvä oli sen matkustaa turvavöissä. Oma 2-vuotias Shedrajani on kasvanut tänä kesänä paljon ja antoi jopa kirsikoita syötäväksi. Ehkä saat sen kyytiin seuraavalla kerralla?
  Kaukaasiantörmänkukka on tosi kaunis, samoin tietysti kärhöt kaaressaan.
  Meillä tänään lauantaina sataa jo päivällä, vaikka ennusteen mukaan oletin sadetta saapuvaksi vasta illalla. Sade tekee hyvää kuivalle maalle ja levittämälleni syyslannoitteelle, toivottavasti sinä saat suunnittelemiasi puuhia tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää katsoa, olisiko vielä ensi viikolla 'Shedraja' alelaarissa. Vähän epäilen, sillä tuskin tuon hintaiset puuntaimet kovin kauaa myymättä pysyvät. Sain tehtyä vähän suunnittelemattomiakin puuhia, sillä koko päivänä ei satanut kuin pari hassua pisaraa vettä. Kitkeminen ja marjankeruu kyllä jäivät tekemättä, mutta 'Sinikka' pääsi kuitenkin maahan. Meillä olisi pitänyt sataa jo pari tuntia, mutta ei ole vielä alkanut. Levitin itse syyslannoitetta jo viikko-pari sitten, mutta vielä osa rakeista näytti olevan sulamatta. Yöllä pitäisi tulla vettä enemmänkin, joten eiköhän ne sitten sula.

   Poista
 12. Upea pasuunasi😍 Täällä alkoi nyt tulemaan vettä oikein kunnolla ja taitaa sohvalla pötköttelyksi mennä koko lauantai. Jospa huomenna pääsisi/jaksaisi sitten jotakin. Täälläkin on yksi alue odottanut jo tosi pitkään inspiraatiota. Siirrän siitä lähes kaiken muualle ja yritän josko vaikkapa rhodo tai joku havu alkaisi viihtymään siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä ei sada vieläkään, vaikka piti alkaa jo pari tuntia sitten. Minullakin olisi yksi penkki, josta pitäisi kaivaa melkein kaikki ylös. Tänään tuli urakoitua aivan muuta. Toivotaan teille poutaa huomiseksi, niin pääset sinäkin puutarhatöihin.

   Poista
 13. Ai että hieno kärhöpari! Pasuunankukkaa en ole itse vielä kokeillutkaan, mutta hieno on tuo sun yksilö! Missä talvetat tuon?

  VastaaPoista
 14. Hyvä aleostos ja kivasti huomioit myös kuljetuksen:) Pasuunankukkia en ole koskaan kasvattanut, näyttääpä hienolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pasuunakukka oli aika helppo saada tuon näköiseksi. Siinäpä onkin sitten haastetta, kuinka saada lehdet pysymään vihreinä ilman että menettää kukinnan :D

   Poista
 15. Luin nyt monta väliin jäänyttä postaustasi peräkanaa. Mahtavaa tarmoa (kaivuutarmoa etenkin!) siellä meneillään. Lapiota syövä maamörkö kirvoitti hyvät naurut.
  Onnea kaksivuotiaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivuuintoa on nyt löytynyt kieltämättä aika paljon. Eikä maamörkökään onneksi syönyt lapiota kokonaan, maisteli vain vähäsen ;) Kiitos!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!