perjantai 7. elokuuta 2020

Keisarin matkassa

Komea keisarinviitta on yksi niistä loppukesän kookkaista päiväperhosista, jonka saapumista kyttään joka vuosi. Niitä kun on näkynyt yleensä vain yksittäin eikä välttämättä edes joka vuosi. Tänään bongasin ensimmäisen ja melkein juoksin sen perässä ympäri pihaa. Mokoma oli niin kiireinen olevinaan, ettei ehtinyt pysähtyä kuin pari sekuntia paikassaan. Tarkenna siinä sitten kameraa ja yritä etsiä parasta kuvauskulmaa!

Tietysti piti korkeimpaan avonaiseen 'Hagley Hybridin' kukkaan eksyä!

Syyssyrikkä onkin parempi kuvauspaikka. Tämä resusiipinen yksilö on koiras. Sillä on etusiivissä neljä paksua, mustaa juovaa (koirassuonta), joista erittyy naaraita houkuttelevaa feromonia.
Kuvasin välillä neitoperhosia ja sinnehän keisarinviittakin sitten pölähti. Neitoperhoset ruokailevat mukavan rauhallisesti verrattuna vilkasliikkeiseen keisariin.
Ja taas 'Hagley Hybridin' kukille.
Välillä päivänkakkara 'May Queenille'. Ei tosin ruokailemaan, vaan levittelemään siipiä.

Nokkos- ja neitoperhonen sekä keisarinviitta samassa kuvassa.
Tuli hetki, jolloin perhoset yhtäkkiä vain kaikkosivat. Lähdin katselemaan, olisivatko ne vaihtaneet ruokailupaikkaa. Pation reunalla kukkivat kiinanasterit ovat välillä houkutelleet perhosia. Nyt niissä ei näkynyt mitään. Huomasin sen sijaan kosmosten välissä jotain violettia. Tuoksumiekkaliljana istuttamani kasvi onkin gladiolus 'Passos'. Ja niitä on ainakin kolme. Hups! Näin siinä käy, kun lykkää kaikki laatikon pohjalle jääneet pikkusipulit johonkin purkkiin ja kasvattelee muutaman vuoden kokoa.
Tuoksumiekkalilja onkin 'Passos'. Mikäs siinä, nätti on tämäkin. Ostin näitä pussillisen viisi vuotta sitten.
Kivikkorinteessä kukkii nyt monia perhosiakin houkuttelevia kasveja. Kadonneet perhoset ovat varmaan siellä.
Ei näkynyt perhosia kivikkorinteessä. Kimalaisia oli sen sijaan vaikka miten monta. Kaukasiantörmäkukka 'Perfecta' houkuttelee niitä jopa kuihtuvana. Tässä kaksi aivan uudennäköistä yksilöä Kuvaa kimalainen -haasteeseen.
Takaisin patiopenkkiin syyssyrikän ja kärhöjen luo. Ja hep! Siellähän näkyy oranssia! Onkos tällä yksilöllä muuten ehyemmät siivet kuin sillä aikaisemmalla resupekalla?
Naaras! Äkkiä kuva! Oho, mikäs siihen...
"No hellou beibi! Meille vai teille?"
Ja niin liihotteli keisarinviittapariskunta matkoihinsa.

20 kommenttia:

  1. Olet taitava kuvaamaan perhosia. Kaikki ei ole. 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Puolet kuvista jouti kyllä roskiin samantien ja näistäkin kuvista melkein jokaista on rajattu. Neitoperhoset pysyvät kiltisti paikoillaan niin pitkään, että ehtii mennä lähemmäs ja suunnata kameran kunnolla, mutta keisarinviitoista piti räpsiä kameran automaattiasetuksella sinne päin kuvia ja katsoa myöhemmin tietokoneelta, onko joukossa yhtään käyttökelpoista. Onneksi niitäkin sitten löytyi :)

      Poista
  2. Eilen näin yhden nokkosperhosen, toivottavasti tänään on enemmän perhosia, nyt alkaisi olla niiden lempparikasvit kukassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuttavat perhoset saapuvat elokuussa, joten eiköhän niitä sinunkin puutarhaasi pian eksy. Aika yhtäkkiä perhosia ilmestyi meillekin runsain määrin.

      Poista
  3. Uusia perhosia siis tulossa. Perhosia on joskus tosi vaikea kuvata, jos ovat lennossa. Ihanaa on, kun puutarha houkuttelee hyönteisiä. Muurahaisia saisi tosin olla kasvimaalla vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti. Keisarinviittoja näkyi tänäänkin, joten ainakaan mikään lintu ei ole saanut niitä vielä napattua. Lentävien perhosten kuvaaminen on aivan mahdotonta. Muurahaisia saisi olla koko puutarhassa vähän vähemmän :D

      Poista
  4. Keisarinviittoja ja kaksin kappalein, hienoa! Ja neitoperhojakin. Tieto syrikkäsi kukinnasta on tainnut levitä pidemmällekin.
    Jokin aika sitten näin meidän pihalla keisarinviitan. Enpä muista aiemmin meillä nähneeni. Muutama nokkosperhonen on viime päivinä lennellyt. Odotan kovasti niitä lisääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan joku perhosten puskaradio on levittänyt tietoa ympäri vuorokauden auki olevasta syrikkäbaarista. Perhosia on joka päivä enemmän. Eiköhän perhosia tule pian lisää lepattelemaan.

      Poista
  5. Minäkin säntäilin keisarin perässä kertaalleen tänä kesänä. Onnistuneita kuvia tuli pari, sinulla oli parempi saalis. Sitten keisari häipyi eikä takaisin tullut. Mutta eipä sitä nyt voi odottaa keisarin jäävän tänne nurkkiin nököttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keisarinviitta kuuluu kyllä yksiin hankalimmin kuvattaviin perhosiin. Hyvin levottomia tuntuvat olevan sekä naaraat että koiraat. Lukemattomia epäonnistuneita otoksia minullekin tuli ja suurin osa näistäkin kuvista on reilusti rajattuja. Onneksi keisarinviitta on sen verran kookas, että kameran automaattitarkennuskin osaa tarkentaa siihen.

      Poista
  6. Meille vai teille :-D Perhosen perässä paparazzina juokseminen on muuten aika hassua, ja kyllä täytyy myöntää, että myös tuttua. Joskus hihkun niille, että odota nyt...! ja mietin, mitähän naapurit (taas) tuumaavat. Mulla hankalimpia ovat olleet suruvaipat, ne ovat myös kovin lyhyen aikaa paikoillaan, ja sitruunaperhoset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, minä en myönnä, että olisin hihkunut perhosia odottamaan :D Joskus olen kyllä jupissut niille, että olisit nyt hetken aikaa malttanut pysyä paikoillasi. Harmillisen usein perhoset myös pitävät siipensä supussa kukalle asettuessaan eikä silloinkaan saa kunnon kuvia. Minä en muista, milloin olen viimeksi nähnyt suruvaipan. Todella hankala kuvattava siis. Sitruunaperhosetkin ovat tosiaan aika vauhdikkaita liikkeissään.

      Poista
  7. Noiden perhosten kuvaaminen aika epätoivoista puuhaa! Eilen juuri yritettiin kuvata ja perhoset olivat meitä vikkelämpiä! Niitä ei kauheasti ole näkynyt aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhosten kuvaaminen onnistuu silloin, jos kyttää koko ajan jotain tiettyä kukkaa ja perhonen sattuu laskeutumaan siihen tai sitten kamerassa pitää olla hyvä automaattitarkennus. Perässä juoksemalla ei saa kuvia. Onneksi edes neitoperhoset pysyvät pitkiä aikoja siivet levällään ruokailemassa. Niitä onkin mukava kuvata.

      Poista
  8. Hienoja kuvia sait keisarinviitoista. Se on suurin hopeatäplä perhosista. Ihania liihottajia ovat luonnossa kaikki perhoset!

    VastaaPoista
  9. Ihania perhosia! :) Meillä ei ole juuri perhosia näkynyt, kaaliperhosten suvun edustajien lisäksi. Yhtenä päivänä tosin näin keisarinviitta-oletetun, nokkos- ja netioperhosen, mutta kukaan niistä ei ehtinyt jäädä kuvaan! Että harmitti, mutta josko tulisivat toisenakin päivänä ja vähemmän kiireisinä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Perhoset ovat ihania liihottelijoita. Joitain valkoisia meilläkin on näkynyt, mutta en ole saanut kuvaa niistä. Ainakin yksi on todennäköisesti pihlajaperhonen kun on niin iso. Kunhan tulee sopivan tyyni ja aurinkoinen sää, niin kyllä niitä perhosia sitten taas näkee.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!